Do Prahy přijede ikona ambientní hudby Harold Budd, doprovodí ho Robin Guthrie

21.05.2013 13:45 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Harold Budd
© facebook interpreta
Na pozvání průběžného festivalu Music Infinity dorazí v sobotu 25. května do Paláce Akropolis legendární americký avantgardní skladatel, básník, klavírista a klasik ambientu Harold Budd. Doprovázet ho bude jeho stálý spolupracovník Robin Guthrie, zakladatel britských experimentátorů Cocteau Twins. Českým posluchačům tak poprvé naživo představí svoji vizi ambientní hudby, v níž se proplétají Guthrieho kytarové plochy se zvukem Buddova modifikovaného klavíru.

Dnešní experimentální elektronická hudba by nemohla existovat bez inovátorů na poli vážnohudební avantgardy z padesátých a šedesátých let. Jedním z otců ambientu či drone music je americký hudebník a skladatel Harold Budd, který se poprvé představí v Praze den po svých sedmasedmdesátých narozeninách. Jeho cesta hudebního vizionáře začíná v šedesátých letech, kdy vystudoval kompozici na University Of South California a napsal několik skladeb v minimalistickém stylu. Krokem do zcela nového směru bylo album "The Pavilion of Dreams" z roku 1978 produkované Brianem Eno, na němž Budd splétá éterické ambientní plochy z ohlasů jazzu a world music. O dva roky později pak společně stvořili jedno z klíčových děl žánru - "Ambient 2: The Plateaux of Mirrors".

Ačkoliv Harold Budd vehementně popírá příslušnost do ambientní škatulky, jeho skladby patří k tomu nejlepšímu, co se na hraně hudby a ticha zrodilo. Ostatně sám tvrdí, že jeho hudba je nejsilněji inspirována dětským koníčkem naslouchání bzučení telefonních drátů protínajících městečko Victorville v poušti Mojave, kde vyrůstal. Láska k delikátním zvukovým texturám ho v polovině osmdesátých let dala dohromady se skotským dreampopovým triem Cocteau Twins. V roce 1986 společně natočili experimentální album "The Moon And The Melodies" a Budd si poté jejich kytaristu Robina Guthrie pozval na své nejoslavovanější album "The White Arcades" (1988).

Reverbem prosáklé kytarové plochy Robina Guthrie byly společně s nezaměnitelným vokálem Elisabeth Frazer poznávacím znakem Cocteau Twins, jedné z nejoriginálnějších kapel vzešlých z kreativního kvasu postpunkových let. Po jejich rozpadu v roce 1997 pokračoval Guthrie pod hlavičkou projektu Violet Indiana a později na sólové dráze. S Buddem se jeho cesty znovu spojily v roce 2003 na soundtracku k filmovému dramatu Gregga Arakiho "Mysterious Skin". Ačkoliv tehdy bezmála sedmdesátiletý veterán Budd už ohlásil konec své hudební kariéry, Guthrie ho nakonec přesvědčil k jejímu pokračování a výsledkem byla další společná alba "After The Night Falls" a "Before The Day Break" vydaná v roce 2007 na značce Darla Records. Vrcholem jejich spolupráce je dva roky starý počin nazvaný Bordeaux, na němž zádumčivé kytarové plochy a minimalistický klavír kouzlí úžasný emotivní ambient. Právě ten přijedou na konci května představit do Prahy v rámci koncertní série pro náročného posluchače Music Infinity.

Předprodej lístků zajišťují sítě TICKETPRO, TICKETPORTAL a TICKETSTREAM a kavárna Paláce Akropolis. Ceny jsou následující: 490 Kč v kavárně Paláce Akropolis, 490 Kč + poplatky v předprodejních sítích a 590 Kč na místě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY