shop.musicserver.cz
SuperStar 2013, Finále Top 4, 19.5.2013

Diváci volili, volili až odvolili Šafu

Vydáno: 20.05.2013 00:21 v sekci Naživo - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

Nedělní SuperStar postihl jakýsi tematický pelmel. V první řadě se zpívaly písničky, které vybrali diváci. Poté došlo na aktuální hity a nakonec se zpívaly i velmi oblíbené duety. Výsledkem těchto tří témat je konec Martina Šafaříka. Jak k tomu došlo? A ztotožní se s tím i redaktoři musicserveru?

Live: SuperStar 2013

kolo: Finále - Top 4
téma: Volba diváků & Současné hity & Duety
datum: 19. května 2013
Předchozí kolo

SuperStar 2013
© nova.cz
Výběr diváků - to zní tak vznosně! On to byl vlastně výběr produkce, která dala na web čtyři písničky, obvykle dosti podobné, a pouze z nich potom diváci volili tu jednu. Že někomu pomohli a někomu pořádně zavařili, možná netušili ani oni sami.

Právě toto téma otevřel Adam Kukačka s "Pretty Woman" Otise Reddinga a já chvilku přemýšlel, co mi to připomíná. Pak mi to docvaklo. Občas zajdu do jedné vietnamské samoobsluhy, kde jim hrává jakási obdoba našeho Talentu, a tamější vystupující jsou takoví zakřiknutí a vystrašení, ať už zpívají či předvádějí cokoli. A přesně takhle působil Adam. Je téměř jedno, že občas udělal chybu, ale byla to fakt nuda, jako by mu úplně došla šťáva.

SuperStar 2013 - Štefan Pčelár
© nova.cz
Buď má Štefan Pčelár hodně poťouchlé fanoušky, nebo možná hlasovali spíše příznivci ostatních finalistů. Jinak si nedokážu vysvětlit, že zrovna jemu, který neoplývá rozsahem, zvolili písničku Shontelle, která naopak rozsah má. V tu chvíli to bylo pro Štefana opravdu "Impossible". Nicméně, netuším, jestli právě to ho tak nakoplo, ale výsledek byl skvělý. Takový tlak, emoce, energii, naléhavost a feeling jsme od Štefana ještě nezažili. A nejlepší je, že to přišlo všechno v jedné chvíli.

V případě "Cry Baby" Janis Joplin naopak šli diváci Sabině Křovákové vysloveně na ruku. Bylo poznat, že tohle je její srdcovka, kterou chce odzpívat co možná nejlíp. A to se jí povedlo. Ne že by všechno sedělo úplně dokonale, ale celkový dojem z jejího vystoupení dokonalý byl. Těžko vyzdvihovat nějaký fragment nebo část jejího projevu. Její "Cry Baby" se jednoduše zařadila mezi nejlepší SuperStarovské vystoupení.

V případě Martina Šafaříka použiju opět jeden z mála latinských citátů, co znám - Timeo Danaos et dona ferentes. V případě Martina tím danajským darem byla "Love Me Tender" Elvise Presleyho. Když pominu, že to byla jediná klidná písnička v první části, pak v ní není v podstatě co ukázat. A už vůbec ne v téhle folkové úpravě. Elvis, potažmo Karel Gott, si ji mohli dovolit zpívat, protože jim fanynky visely na rtech, ale v téhle pozici Martin ještě není, takže to byla docela nuda. Přemýšlel jsem, jak tuhle písničku oživit a napadla mě pouze operní verze. Ale pak jsem si vzpomněl, že i když ji zpíval Andrea Bocelli, bylo to lepší jen o to, že šlo o orchestrální verzi. Čili totálně blbý výběr a chudák Šafa.

V druhé části se měl Adam Kukačka vytáhnout k výšinám se "She's So High" Kurta Nilsena. Upřímně, už když jsem to četl, že jí má zpívat, zhrozil jsem se a bohužel on moje obavy nerozptýlil. Sloky byly celkem slušné, ale ty refrény... Adam si evidentně s falsety moc nerozumí, protože zněly, jako když taháte kočku za ocas. Jednoduše otřes. Adamovi se holt ani tohle kolo příliš nepovedlo.

To rozhodně nelze říct o Štefanovi Pčelárovi, který naopak exceloval. "Hollywood Hills" Sunrise Avenue sice rozjížděl pozvolna, i když se skvělým chraplákem, ale postupně gradoval a gradoval. Dalo by se říct, že tohle je přesně jeho styl a tohle mu sedí - kytarovky, ať už anglické nebo severské.

SuperStar 2013 - Sabina Křováková
© nova.cz
Ten z produkce, kdo vybral Sabině Křovákové Adele a její "Rolling In The Deep", by měl dostat padáka na hodinu, protože je to zločinec. Stylově se vůbec nepotkávají, a tak to i skončilo. Čert vem, že vůbec neznala text, ale písnička a styl, které jsou založené na soulovém feelingu, dostaya v jejím punkovém podání řádně na prdel. Opět se ukázaly všechny její nectnosti, kdy některé pasáže přeřvala, rytmicky se dosti ztrácela a opět se objevilo její zalykání ve stylu Michala Davida.

Martin Šafařík dokonale vymazal výkon z "Love Me Tender", když spustil "In My Head" Jasona Derüla. Jak správně poznamenala porota, konečně někdo přivedl do SuperStar hudbu 21. století. Bylo to moderní, plné energie, dokonce i pohybu. Martin (nebo kdosi jiný) ji mírně zrychlil, přihodil do ní něco bělošského a výsledkem byla verze o třídu lepší než originál. Ačkoli mu to asi moc nesedí, po Justinovi a tomto výkonu je evidentní, že americký styl popu je pro Martina ten pravý žánr, ve kterém působí naprosto přirozeně a který ho dokonce zbavuje většiny zlozvyků.

Pak ovšem přišly na řadu duety. Někdo by měl produkci říct, že existují i jiné duety než "Don't Let The Sun Go Down On Me", který tentokrát vyfásli Adam se Štefanem. První věc: v SuperStar, prosím, už nikdy nepředstavovat druhého zpěváka, zní to směšně. Druhá věc: vybírat s větším citem. Adam totiž působil vedle Štefana jak opelichané ptáčátko a jeho zakřiknuost tak byla ještě výraznější. Štefan naopak byl ve svých partech překvapivě výborný, ovšem dohromady jakoby se neslyšel a zpíval dost falešně. Celkově to byla spíše recese a parodie na duet, než něco, co by stálo za řeč.

SuperStar 2013 - Martin Šafařík
© nova.cz
O něco líp dopadli Martin se Sabinou, kteří dostali na starost pro ně stylově hodně vzdálenou "Stay" od Rihanny a Mikky Ekka. Nástupy sice nebyly úplně dokonalé ani od jednoho, společná část byla opatrná a poměrně krátká, ale přesto to mělo něco do sebe. Šafa byl jednoznačně výraznější než originál a především Sabina tam měla vedle těch přezpívaných partů i několik klidnějších záchvěvů, kde ukázala novou, velmi zajímavou polohu svého zpěvu.

Musím říct, že ačkoli jsem to před začátkem nečekal, bylo to celkem povedené kolo, pro mě s celkem jasným výsledkem. Vzhledem k tomu, že trojice Křováková - Pčelár - Šafařík měla neskutečně silné momenty, byl jasným kandidátem na vyřazení Adam Kukačka, který se už vyčerpal. Stejný názor dokonce měla tentokrát i kompletní porota, ovšem už ne diváci, kteří poslali domů Martina Šafaříka. Vzhledem k neustálému postupu Adama Kukačky se pomalu začínám obávat, aby se neopakovala třetí řada české SuperStar, kdy zvítězil Zbyněk Drda. Nechme se překvapit, co přinesou poslední dvě kola.

Jak to viděl Honza Průša

Miluju duety. Většinou při nich dochází k tragikomickým výstupům a i dnes jsme si je měli vychutnat. To, co předvedl Adam a Štefan, bylo asi nejvtipnějším číslem letošní SuperStar. Ale ještě před nimi každý soutěžící odzpíval dvě skladby a diváci mohli zažít nejedno překvapení.

Adam Kukačka začal večer stařičkým hitem "Pretty Woman". Jeho verze se ale nevydařila a zcela jistě by mu při ní všechny nezaplacené holky utekly. Měl problémy s intonací, chyběla mu energie a na člověka, který se dostal mezi čtyři nejlepší, to byla docela ostuda. Nuda. Šeď.
Pak přišla "She's So High". Co k tomu napsat? V moderních vodách se Adam evidentně moc dobře necítil. A jeho falsety toho byly důkazem. Trápil se, nesedělo mu to a vlastně jen díky tomu, že to bylo tak rozbité, to nudilo míň než jeho první písnička.

Štefan Pčelár si trochu stěžoval na výběr diváků, ale nakonec to nebyla žádná Misson Impossible, naopak. Dokázal dát do "Imposible" koule. Povedlo se mu držet napětí, jet a jet a podat super skvělý výkon. Obrovské překvapení.
A protože měl dneska Štefan svůj den, sedla mu i druhá skladba a ačkoliv "Impossible" nepřekonal, perfektně se držel v krajinách "Hollywood Hills", byl uvěřitelný a fungovalo mu to.

Sabina Křováková sice Janis Joplin miluje, ale sama věděla, že uzpívat "Cry Baby" bude těžké. A jako by se během písničky soustředila na dostatečně odeřvané Cry Baby (fakt bomba) a ve slokách pak jen nabírala síly. Nebyl to průser, ale už zazpívala častokrát líp.
A i v případě Adele jsem měl pocit, že to nebylo tak dobré, jak Sabinu známe. Mezi pěknými místy se našla občasná hlasová nedokonalost a docela dost bylo vidět, jak jí to nesedlo. Ale napsat "zalykání ve stylu Michala Davida", to snad nemyslíš, Tomáši, vážně!

Martin Šafařík má fakt strašnou výslovnost, což právě akustická verze "Love Me Tender" ošklivě odkryla. Vedle toho to byla šílená nuda, chyběl vývoj, chyběla gradace, chybělo cokoliv, pro co by se ta písnička měla poslouchat.
"In My Head" zas bylo o tom, že Martin moc chtěl. Tlačil na pilu, snažil se docela přirozeně tancovat, ale celé to působilo jako jedno velké divadlo. Mám svou roli a hraju ji. Nevěřím tomu, nevadí. Nedám tam nic ze sebe, čert to vem. Třeba si toho nikdo nevšimne.

Duet Adama a Štefana byl příšernej. Se vším, co v něm bylo. A úplně nejhorší bylo, když Kukačka česky vítal Pčelára. A i když se snažili, každej zpíval tak nějak za sebe a ne dohromady. Adam se překvapivě zkoušel tlačit na pilu, Štefan to měl na háku. A tak si každej dělal, co mohl, a těšil se, až to skončí. Oba propotili spoďáry a byl to asi ten nejděsivější výkon v SuperStar. Každopádně to ale stálo za to.

Duet Sabiny a Martina taky nebyl dokonalý, ale oproti předchozí dvojici zcela jiná liga. A zatímco Martin byl hrozně učesaný a ukázněný, Sabina se pohybovala ve svém světě, a tak to i vypadalo. Jako kluk, co je pod pantoflem a bojí se trochu vystrčit růžky. Nevyváženě.

Dnes to byl velký večer Štefana Pčelára, byl bezkonkurenčně nejlepší. A na druhé straně byli Adam Kukačka a Martin Šafařík, přičemž Adam by dle mého soudu do dalších kol jít neměl.


NÁZORY
  • na smiech cela SS .. (mia, 20.05.2013 01:20) Reagovat

    Nudny Kukacka, este nudnejsia Sabina, ani neviem ktory z nich mi viac ide na nervy, Pcelar - ten ma raz bavi, inokedy nie. Seps a jeho akoze reggae je lepsie ako vsetci tito traja dokopy. Martin je top, skoda toho debilneho vyberu songov . A vlastne povedzme si, kto uz len tam posiela sms - rodicia s detickami, potom to aj takto vyzera.

  • Cožeto? (Deleatur, 20.05.2013 08:48) Reagovat

    Zbyněk Drda, že se pronudil k vítězství a vyhrál i přes padající výkonnostní křivku? No dovolte! :))) Zjevnou nudu diváci neodpustí nikomu, dojel na ni Michal Šeps, dojela na ni i Bára Zemanová (oba též před branami velkého finále), dojede na ni pravděpodobně i Adam Kukačka

  • absolutně nejlepší je porota (garzinova, 20.05.2013 12:02) Reagovat

    opravdu to nebylo kolo Kukačkovo v žádném případě, ale ani Šafa to moc nedával, takže záleželo na lidech a přece jenom víc kartáč za celou dobu dostával Martin. "Adámek" je prostě asi roztomilejší ne jen pro porotu. Zrovna tak jako VS - sice skoro dokonalá, ale sterilní. Emoce dovedli rozpoutat jen Kristýna a to pořádně ale slabším hláskem, Gábina zase ječákem jako blázen a Štefan už jen tím, že je aspoň trochu chlap a nebál se na tenký led, tak celkem spravedlivé dosavadní výsledky. Jestli je na této řadě něco fakt nad dosavadní úrovní, je porota, která se letos v pohodě obejde bez jakéhokoliv zesměšňování a ironií a je úplně nenormálně objektivní a konstruktivní. Smekám a úplně nekriticky chválím jednoho vedle druhého a nevěřím svým vlastním očím a bezmezně obdivuji mládí a přesto fundovanost a projev Ewy Farne. Paľo Hahera byl pro mne skoro vždycky měřítkem, protože má snad sonar, ale nová krev byla nečekaným zvýšením odborné kvality. Paradoxně Ondřej Soukup je jakoby za toho nejhodnějšího "z lidu". To jen tak krátce a to nejsem z rodiny Farnych ani nemám jinou národnost než českou....

  • ... (hanii, 20.05.2013 14:32) Reagovat

    Nechapu co ma Kuky spolecnyho us Drdo

  • přispěvek (Natálie, 02.06.2013 22:24) Reagovat

    Dobrý den *

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Přípravy na souboj Hlasu a X Factoru vrcholí (08.01.2014 09:50)
- SuperStar Sabina Křováková poskládala kapelu a tvoří vlastní písně (05.07.2013 09:31)
- Sabina Křováková i Štefan Pčelár vydali svá debutová alba (11.06.2013 16:48)
- Naživo: Třetí ex-federální SuperStar se stala Sabina Křováková (03.06.2013 00:15)
- Naživo: V GrandFinále si to rozdá Sabina se Štefanem (27.05.2013 00:11)
- Nové desky pro 22. týden (26.05.2013 05:00)
- Naživo: Mírně fousaté devadesátky v SuperStar (13.05.2013 00:43)
- Naživo: Konec lásky v SuperStar (06.05.2013 00:17)
- Naživo: Před prahem nejlepší šestky zůstala Kristína Debnárová i s věnováním (29.04.2013 00:53)
- Naživo: SuperStar: Legendy zastavily Jaroslava Smejkala (22.04.2013 01:27)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu