shop.musicserver.cz
Primal Scream - More Light

You say you want a revolution...

Vydáno: 28.05.2013 12:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Primal Scream vlastně nikdy úplně nezmizeli, a přesto můžeme jejich nejnovější nahrávku "More Light" označit za návrat. Revoluční rocková parta Bobbyho Gillespieho se po pěti letech vrací s nejlepším materiálem za posledních deset let, na němž se snaží bojovat se ztrátou rebelie v současném umění.

8/10

Primal Scream - More Light

Vydáno: 13.5.2013
Celkový čas: 68:28

Skladby: 2013, River Of Pain, Culturecide, Hit Void, Tenement Kid, Invisible City, Goodbye Johnny, Sideman, Elimination Blues, Turn Each Other Inside Out, Relativity, Walking With The Beast, It's Alright, It's OK

Vydavatel: Parlophone

Napíšu to hned ze začátku. Skotští Primal Scream po hodně dlouhé době (třináct let?!) přišli s výbornou nahrávkou. Nahrávkou experimentální, zábavnou, naštvanou, plnou psychedelie a hlavně plnou silné inspirace. A v základě za to může britská, zdechlá společnost, která je pasivní vůči současné situaci ve světě a hlavně ve vlastní zemi. Říci, že současná Británie je bezproblémová a ideální, by bylo hodně naivní (koneckonců ideální zemi, aby člověk pohledal). Jenže kromě předloňských nepokojů, které sice něco vypověděly o současné situaci, ale jejich dopad nijak zásadní nebyl, je většina Britů spíše apatická. A právě proti této situaci brojí na své desáté řadovce "More Light" Primal Scream.

Bobby Gillespie, leader kapely, je především naštvaný na absenci revolty v současném umění. "Žijeme ve velmi extrémní době, ale to se nijak neodráží v hudbě ani v kterémkoliv jiném umění," komentuje situaci. "Zdá se, že lidé jsou buď v narkóze, nebo je jim prostě všechno jedno. V současném umění, ať už hudebním nebo v tom výtvarném, nenajdeme žádný náznak revolty. Mám pocit, jako by v současné době rock 'n' roll nebo rockeři byli pod sedativy. Naše písně se snaží vypořádat s touto situací a sami sebe se ptáme: Kde jsou rozzlobené hlasy? Kde je nějaký protest? Proč nikdo neprotestuje? Proč všichni mlčí?" Hned v úvodní skladbě nového alba "2013" si zoufá nad současnou mládeží, kterou označuje za otroky 21. století nakrmené televizní propagandou. Gillespie toho má na srdci hodně a jeho frustrace a nespokojenost mají na svědomí nejdobrodružnější a vůbec nejlepší nahrávku Primal Scream od "XTRMNTR".

Když necháme stranou politiku, hudebně nahrávání ovlivnila také série živých vystoupení, během nichž kapela přehrávala celé legendární album "Screamadelica". Tím nechci říct, že by "More Light" byla "Screamadelica v.2", to ani náhodou, ale na jejich posledních deskách se pomalu vytrácel pocit vzrušení ze zkoušení něčeho nového, z posouvání vlastních hranic a z hledání něčeho dosud neprobádaného, tak, jak se jim to v minulosti dařilo na zmíněné "Screamadelice", ale také na "Vanishing Point" a hlavně "XTRMNTR". "Riot City Blues" i "Beautiful Future" (a vlastně i "Evil Heat") byly proti tomu dost obyčejně nahrávky, které sice měly daleko k průšvihu, ale nijak nevyčnívaly. Proti tomu je "More Light" návrat do formy.

Je to zřetelné již od explozivního úvodního devítiminutového otvíráku "2013", který je jakousi hymnou současných Primal Scream, a jak už bylo napsáno výše, kritikou současného národa: "What happened to the voices of dissent? Getting rich I guess." S kytarovou linkou od samotného Kevina Shieldse a zkresleným saxofonem v čele je skladba nejen úžasným hudebním manifestem, ale také nejlepší skladbou formace od "Swastika Eyes" (tolik nešťastné písně pro naše Radio Wave).

Jako šťastná volba se ukázalo obsazení producentského křesla Davidem Holmesem, který se skvěle ujal kormidla a udržel správný směr v záplavě neustále neklidných a rozmanitých zvuků. Snad právě díky němu vedle sebe může fungovat široká škála stylů od glam rockových rytmů přes práci s orchestrem až po free jazzové úlety. V tom všem chaosu se ale hlavně skrývá spousta zábavy. "Culturecide" s funky flétnovými sóly a hostujícím Markem Stewartem zní například jako něco, co by si Red Hot Chili Peppers přáli ještě stále natočit.

V "Hit Void" se pak vracejí ke špinavému zvuku The Jesus And Mary Chain a prostředek alba z velké části patří bluesovým zvukovým výletům, kterým vévodí "Elimination Blues" s Robertem Plantem za mikrofonem a také "Goodbye Johnny", v níž Gillespie prozkoumává svůj dlouhodobý obdiv k Alanu Vegovi a jeho digitálnímu pojetí rock 'n' rollu. Konec celému šílenému běsnění dá "Relativity", která je ještě v první části plná naštvanosti, ale v té druhé přijde zklidnění a po něm přichází nádherná balada "Walking With The Beast" následována pozitivním gospelovým zvoláním "It's Alright, It's OK", jež lze brát jako volné pokračování "Movin' On Up".

Británie roku 2013 je možná v očích Primal Scream úděsným místem, ale právě tento pocit hněvu je dovedl k působivé nahrávce, která se nebojí být drzá, odvážná a v mnoha místech je téměř brilantní. Triumfální návrat.

NÁZORY
  • :) (jarecek, 28.05.2013 12:52) Reagovat

    co se tyka posouvani hranic a objevovani neprobadaneho, spis se shodnu s mr. pliskou. podle me je more lights predevsim kompilatem toho nejlepsiho, co primals udelali. i riot city blues proti tomu povazuji za odvaznejsi, jakkoliv me ta deska neoslovuje. to nic ale nemeni na tom, ze jsem si novinku uzil a ze je pro me 2013 opravdu zabavnej track :) postrehy nmm + radost ms = ja

  • .. (JR, 28.05.2013 16:28) Reagovat

    nepodařilo se mi to album nikde sehnat, nemáte někdo odkaz na stažení? :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně (27.03.2024 16:15)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Audio: Singl "Girl 71" od The Jesus And Mary Chain je povedeným skokem do minulosti (28.02.2024 17:28)
- Audio: The Jesus And Mary Chain potemnělou novinkou "Chemical Angel" vzdáleně připomínají Depeche Mode (24.01.2024 12:42)
- Video: Klip "jamcod" od The Jesus And Mary Chain není nic pro epileptiky. Kapela jím láká na novou desku (01.12.2023 14:28)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Nové desky 30/2023 - od Post Malona přes Echosmith po Carly Rae Jepsen (02.08.2023 20:30)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Josh Klinghoffer: "Nová alba od Red Hot Chili Peppers jsem nedoposlouchal" (09.04.2023 11:25)
- Zemřel Martin Duffy z Primal Scream (20.12.2022 12:14)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu