shop.musicserver.cz
SuperStar 2013, Finále Top 5, 12.5.2013

Mírně fousaté devadesátky v SuperStar

Vydáno: 13.05.2013 00:43 v sekci Naživo - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

V SuperStar vládla devadesátá léta, přesněji řečeno měla vládnout. Produkce opět dokázala, že témata, která sama zvolí, není schopna výběrem písniček udržet. Všechno bylo tentokrát napůl a i díky tomu se toto kolo nezapíše mezi ta povedená. Naopak jednoznačným výsledkem je vyřazení Veroniky Stýblové.

Live: SuperStar 2013

kolo: Finále - Top 5
téma: Hity 90. let
datum: 12. května 2013
Předchozí kolo

SuperStar 2013
© nova.cz
Když jsem se koukal na výběr písniček, které měly reprezentovat devadesátá léta, na chvíli jsem získal pocit, že v tomto období zřejmě nevzniklo moc zajímavého. Jinak si nedokážu vysvětlit, proč polovina skladeb, které v neděli zazněly, vůbec z tohoto období nepochází. Nicméně to podrobně rozeberu u každé z nich.

Po nějaké době došlo zase na společnou píseň, kdy zbývající pětici podstrčila produkce "One" od U2. Že to bude jedna z nejhorších verzí tohoto hitu, jsem tak nějak tušil, ale snad až na Martina Šafaříka mě přece jen zbývající čtyřka dokázala ještě překvapit, zvlášť když začali zpívat úplně jinou písničku, kterou si zřejmě v danou chvíli právě vymysleli.

"What's Up" od 4 Non Blondes jsem nesnášel už asi po deseti posleších a od té doby se tento pocit nezměnil - a že to je už nějaký čas, co je na světě. Sabina Křováková má navíc spoustu vlastností, které mě iritují a které jsem už zmínil tolikrát až hanba. Není divu, že první vystoupení bylo pro mě spíš utrpení. Bylo ale docela zajímavé, že ji Sabina pojala méně energicky a klidněji než originál, což se mi vlastně docela líbilo. Tentokrát byl její osobitý a osobní přístup ku prospěchu věci.

SuperStar 2013 - Martin Šafařík
© nova.cz
Martin Šafařík jako první propašoval do devadesátých let písničku, která má původ úplně jinde. "Candle In The Wind" vznikla samozřejmě v roce 1973 jako pocta Marylin Monroe a v devadesátkách ji Elton John akorát oživil pro pohřeb Lady Diany. Takže první podfuk a navíc ji Martin zpíval v té původní verzi, tedy s "Goodbye Norma Jeane" a ne s "Goodbye England's rose". Nicméně zpět k jeho podání. Byl to takový Martinův standard - vkusný, muzikantský, dobře zazpívaný a se zvláštní výslovností.

Totální úlet jsme zažili tentokrát s Veronikou Stýblovou, která byla potrestaná "...Baby One More Time" Britney Spears. Už při "One" mě to napadlo, ale teprve při jejím sólovém vystoupení se mi to potvrdilo. Ve chvíli, kdy Veronika nemůže imitovat originál, sklouzává do podoby LeAnn Rimes, což je na jednu stranu skvělé, protože tuhle zpěvačku mám nesmírně rád, ale na druhou stranu jí pořád schází originalita. A je jedno, že zazpívá to, co samotná Britney nezazpívá. Ale country by jí fakt šlo.

Další podvod na diváky přinesl Štefan Pčelár. "Easy", ať ji Faith No More proslavili, jak chtěli, je prostě písnička od Commodores z roku 1977 a v tomto kole neměla co dělat. Možná měl Štefan zvolit právě originální verzi, která má v sobě víc šťávy, zatímco v téhle působil lehce nudně. Navíc jakoby tentokrát znásobil svoje prapodivné frázování, kdy nějak nedokáže rozdělovat některá slova a váže je po francouzsku dohromady. Je to škoda, že na to začíná kašlat. Jednak je poslední Slovák a jednak má i přes to všechno stále něco do sebe.

V podvodech pokračoval i Adam Kukačka. "Can't Help Falling In Love" má k devadesátým letům tak blízko asi jako Brazílie a Nový Zéland. Tenhle song má dokonce kořeny v osmnáctém století a samozřejmě nejslavnější, Elvisova verze pochází z roku '61. V neděli se snažil o verzi UB40, jenže Kukačka není Šeps a na reggae opravdu nemá. V medailonku mluvil o svém nejslabším vystoupení - rozhodně to nebyla "Lady Karneval", ale minulý Adams a předně právě jeho parodie na Aliho Campbella, byvšího lídra UB40. Bylo to tak otřesné, že bych tenhle výkon radši přeřadil do Hvězdné pěchoty.

SuperStar 2013 - Sabina Křováková
© nova.cz
Konečně opravdové devadesátky přišly s druhým vystoupením Sabiny Křovákové, která si střihla "Bitch" Meredith Brooks. A já musím říct, že se mi po dlouhé době Sabina fakt líbila. Tahle písnička jí sedla naprosto neskutečně, měla ten správný říz, drzost a přitom se vůbec nepustila do svých zlozvyků, hlavně co se týče protahování a blbého frázování. Patrně to byl její nejlepší výkon v soutěži.

Musím říct, že na rozdíl od poroty se mi stejně líbil i Martin Šafařík s "Bitter Sweet Symphony" od The Verve. Vůbec mi nevadilo, že si ji užíval a že ho možná strhla víc, než by si někteří představovali. Bylo cítit, že on to tak cítí, podařilo se mu do ní dostat kopec energie a jediné, na co se fakt nedalo koukat, bylo jeho pitvoření.

Veronika Stýblová neměla tenhle večer svůj den. I ona vyfásla věc, která nepochází z devadesátých let, a je opravdu škoda, že si neposlechla Princův originál "Nothing Compares 2 U". Třeba by se pak nesnažila uzpívat neuzpívatelnou verzi Sinéad O'Connor. Nemůžu si pomoct, ale těch falešných tónů tam bylo více, než je zdrávo, a mám pocit, jako by se do té písničky vůbec nebyla schopná dostat.

SuperStar 2013 - Veronika Stýblová
© nova.cz
Štefan Pčelár nezazářil ani ve "Strong" Robbieho Williamse. Jeho druhé vystoupení v podstatě kopírovalo to první se všemi nectnostmi i pozitivy. Nemůžu si ale pomoct od pocitu, že se Štefan začal nudit a že mu SuperStar začala lézt na nervy. Nevím, z jakého důvodu ho porota relativně chválí.

Podobný pocit mám i v případě Adama Kukačky. Asi je to tím, že kdyby měly jeho kritizovat za dětský projev, popřeli by svoji vlastní práci. Stejné to totiž bylo i v případě jeho verze "Losing My Religion" od R.E.M. Alespoň to nebyl takový průšvih jako v případě prvního vystoupení, tohle bylo pouze neslané-nemastné.

Musím říct, že toto kolo se mi vlastně moc nelíbilo, tedy vyjma Martina Šafaříka a Sabiny Křovákové. Zbylá trojice byla evidentně slabší, a pokud bych vyřazoval já, byl by to opět Adam Kukačka. Nicméně ten opět postoupil. Komu se to nepodařilo, byla tentokrát Veronika Stýblová, jejíž vyřazení ale žádným překvapením není. Letos byli v nejlepší šestce takoví lidi, že vsázet na vítěze i vyřazené by byl poměrně velký risk. V soutěži zůstala jedna jediná holka a tři kluci a poslední čtyřka si příště zazpívá písničky, které jim vybrali diváci.

Jak to viděl Honza Průša

V SuperStar jsme si už zvykli, že nic není tak, jak vypadá. A tak ani písničky z 90. let nebyly tak úplně z této doby. O tom se ale podrobně rozepsal Tomáš, a tak taktně pomlčme o tom, co nejlepší pětice provedla U2, a pojďme hned do komentářů jejich soutěžních výkonů.

"What's Up" byla písnička, která mě v 90. letech, kdy všude hrála, šíleně iritovala (na rozdíl od Tomáš Parkana mě dnes docela baví). Ale Lindu Perry jsem měl docela rád. Sabina Křováková se ctí přezpívala největší hit 4 Non Blondes, ale přišlo mi, že se držela trochu zpátky. Možná to bylo tou kytarou, možná tím, že zpívá věc, kterou dokonale zná. Jindy dokázala dát do písničky mnohem víc napětí, energie a sebe.
To se pak povedlo v "Bitch", která jakoby byla napsaná přímo pro Sabinu. Sedla jí perfektně a já si říkal, že bych od ní rád uslyšel nějaké Hole.

Martin Šafařík sedící za klavírem funguje. A když nezpívá česky, netahá to tolik za uši (i když výslovnost bude asi jeho největší problém). Dokonce se mi i jeho "Candle In The Wind" líbila víc než v originále, protože se mu povedlo z ní dostat pryč patos a zcivilnět ji.
V "Bitter Sweet Symphony" jsem měl pocit, že jeho zpěv není přes kapelu skoro slyšet. Tady to zvukař příliš nezvládl. Ale v rámci toho, co bylo slyšet a vidět, to bylo přesně tak, jak říkal Habera. Martin tak moc chtěl, že to na něm bylo příliš vidět. Chybí mu ležérní bezstarostnost Sabiny, nezpíval to, aby si zazpíval, ale pro to, aby vyhrál.

Veronika Stýblová, to bylo zajímavé déja vu. Dostali jsme se do totožného světa jako minule, kdy zpívala Ivetu Bartošovou. I teď si Veronika užívala tu příšernou popovou hrůzu a snažila se do ní zapadnout a tvářit se, jak moc jí věří. Ona má prostě talent na to, vyrobit kýč.
"Nothing Compares 2 U" už kýč nebyl a asi se mi od Veroniky líbila úplně nejvíc. Zpočátku sice trochu polykala slova ve slokách, ale dohromady jí to fungovalo. I když tam již tradičně chyběl názor.

Štefan Pčelár byl v "Easy" nejlepší od svého kytarového sóla. Jako by se celou dobu těšil, až bude mít možnost zahrát těch pár tónů. Pak se absolutně uvolnil a byl úplně přirozený. Ale ani před tím sólem to nebylo špatné. A navíc měl nejlepší písničku prvního kola.
A ta přirozenost z něj sálala i v případě už ne tak dobré skladby "Strong". Štefan se na obrazovce jeví jako neuvěřitelný pohodář, který jen tak mimochodem něco zpívá. A právě to funguje, mnohem víc než přílišná snaha některých jiných.

Adam Kukačka sice publikum roztleskal, ale s přirozeností jemu nevlastní. Stejně jako Veronika povýšil hudební vystoupení na absolutní kýč, kterému chyběli snad už jen panáčkující pudlíci. Ani angličtina se mu moc nedařila, ale na druhou stranu, alespoň si to (snad) užíval.
Z "Losing My Religion" se v podání Adama stala odrhovačka k táboráku a vůbec nechápu, co se na tom porotcům líbilo. Možná mám R.E.M. naposlouchané až přespříliš (asi jo), ale v tomto podání mi chyběla hloubka i naléhavost.

A koho bych vyhodil tentokrát? Jednoho z kýčařů, tedy Adama Kukačku nebo Veroniku Stýblovou.


NÁZORY
  • Kdo po? (vědma, 13.05.2013 01:08) Reagovat

    Kdo má z tědlech po soutěži šanci??? :-O

    Kukačka NE!...možná až vyroste! :-P
    Pčelár NE!...maximálně tak s Farnou do chomoutu! :-P
    Stýblová ANO!...ale jen v.i.p. večírky a muzikály? :-O
    Křováková ANO!...rockových zpěvaček už máme sice dost, ale ona je tak nějak divná! :-O
    Martin Šafařík a jedno velké ANO!...soběstačný muzikant!
    Těším se na jeho koncert a předskokana mu může dělat ten strange model Smejkal! :-)))

  • Kýč je když... (Teda, 13.05.2013 02:28) Reagovat

    Ano, souhlasím v případě Veroniky - líbivé, povrchní, podbízivé, prefabrikované... Veronika působí trochu pouťově i svým zjevem a nonverbálním projevem, hlas má technicky úžasný, ale kvalitám jejího hlasu chybí hloubka emocí a v očích má chlad, i když vyrábí úsměv. O Adamovi platí opak, je zdánlivě obyčejný a nenápadný, ale z jeho osobnosti žádný chlad a kalkul nevychází. Zpívá docela prostě, přesto z něj z emoce jdou a emoce vzbuzuje; empatie a sympatie nelze nazvat kýčem. Nebo ano? ;)

  • Recenzisti? (antiparkan, 13.05.2013 06:12) Reagovat

    Superstar je soutěž amatérů, ale ještě větší amatéři, kteří degradují novinařinu a hanobí češtinu, to jsou experti Parkan a Průša!
    Např. věta "Naopak jednoznačným výsledkem bylo vyřazení VS." nedává smysl. Jak byl výsledek jednoznačný? Někdo máte k dispozici oficiální počet hlasů?
    Další: předložka díky se používá v pozitivním slova smyslu. Pokud se něco zapíše jako nepovedené, tak kvůli...
    Tvar přeci ve slovníku spisovné češtiny neexistuje.
    A na závěr ulítlá shoda s podmětem u Adama Kukačky - "měly" ho kritizovat fanynky?
    "Recenzenti" hledají jen chyby, těch se dá najít u superstáristů hodně. Na každém z té pětice se dá ale ocenit i něco kladného.

    • Re: Recenzisti? (Martin, 13.05.2013 09:38) Reagovat

      Grammar Nazi už i na musicserveru? Neznám nic ubožejšího, než se cpát do jakékoliv diskuze a upozorňovat na chyby v pravopisu.

  • témata (oudee, 13.05.2013 07:30) Reagovat

    jako co tohle má bejt..když byla SuperStar dřív, tak prostě se produkce snažila vybírat zajímavá témata k večeru, zpívalo se country, další večer taneční muzika, muzikály..a letos mi přijde, že tam prostě dycky něco plácnou..žádný pořádný téma..."noo prostě se budou zpívat hity s věnováním" (alias je uplně jedno, co to bude)...to samý to příští kolo...absolutně o ničem..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Přípravy na souboj Hlasu a X Factoru vrcholí (08.01.2014 09:50)
- SuperStar Sabina Křováková poskládala kapelu a tvoří vlastní písně (05.07.2013 09:31)
- Sabina Křováková i Štefan Pčelár vydali svá debutová alba (11.06.2013 16:48)
- Naživo: Třetí ex-federální SuperStar se stala Sabina Křováková (03.06.2013 00:15)
- Naživo: V GrandFinále si to rozdá Sabina se Štefanem (27.05.2013 00:11)
- Nové desky pro 22. týden (26.05.2013 05:00)
- Naživo: Diváci volili, volili až odvolili Šafu (20.05.2013 00:21)
- Naživo: Konec lásky v SuperStar (06.05.2013 00:17)
- Naživo: Před prahem nejlepší šestky zůstala Kristína Debnárová i s věnováním (29.04.2013 00:53)
- Naživo: SuperStar: Legendy zastavily Jaroslava Smejkala (22.04.2013 01:27)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu