shop.musicserver.cz
Stone Sour - House Of Gold & Bones Part 2

Jen slabší odvar prvního dílu

Vydáno: 21.05.2013 12:00 v sekci Recenze - Marek Odehnal | foto: www.stonesour.com

Američtí rockeři Stone Sour se rozhodli svou poslední porci materiálu rozdělit hned do dvou studiovek a dle řady obav se jim to moc nepovedlo. Zatímco první díl patří mezi jejich nejlepší počiny, na druhý zbylo už jen pár kvalitních skladeb a zbytek tvoří jen solidní vata. Chtělo to větší selekci.

6/10

Stone Sour - House Of Gold & Bones Part 2

Vydáno: 08.04.2013
Celkový čas: 50:39

Skladby: Red City, Black John, Sadist, Peckinpah, Stalemate, Gravesend, 82, The Uncanny Valley, Blue Smoke, Do Me A Favor, The Conflagration, The House Of Gold & Bones

Vydavatel: Warner Music

Fanoušci metalových Slipknot musí zřejmě začít mít oprávněné obavy o budoucnost své milované kapely. Zpěvák Corey Taylor a kytarista James Root totiž z dříve bočního projektu Stone Sour vybudovali nejdřív svou druhou plnohodnotnou kapelu - a teď? Teď to už pomalu vypadá, že právě Stone Sour jsou pro ně hlavním vyžitím a obživou, jakkoliv bychom si to vzhledem ke kultovnímu statusu enigmy z Iowy nechtěli připustit.

Na poslední desku Slipknot "All Hope Is Gone" z roku 2008 už totiž pomalu sedá prach, zatímco Stone Sour mezitím vydali počin "Audio Secrecy" a v posledních dvou letech navíc dvoudílný koncepční opus "House Of Gold And Bones", k tomu všemu navíc Taylor často koncertuje se svým sólovým akustickým programem. A i vzhledem k hudebnímu směřování právě recenzovaného druhého partu a informacím zmíněným v předchozích větách je myslím nad slunce jasnější, že Coreyho už řvaní a metal nebaví a plnou parou si to i se svými kumpány šine do vod mainstreamového rocku.

Druhá část dvojalba vydaného separátně s odstupem zhruba půl roku se mi zdá jako to dosud nejpopovější, co kapela vydala, a netvrdím, že to už z principu musí být špatně, koneckonců tklivé balady u nich vždycky příjemně zpestřily jejich alternativní metal. Bohužel, tyto kontrasty už nyní neplatí a celá deska až překvapivě splývá v jedno. Nejsou tu sice výrazně vycpávkové věci, ale ani pořádně pecky, skladby nejsou vyložené cajdáky, ani tvrdé vypalovačky, jsou něčím mezi tím a velmi obtížně na nich budete hledat nějaký osobitý ksicht.

První dvě položky tracklistu ("Red City" a "Black John") jsou přitom výborné hitovky a skvělý start, potom ale až na malé výjimky ("1982") poslech splyne v jednu masu dobře poslouchatelného moderního rocku, kde se ale můžete přistihnout, že nepoznáte, zda ještě hraje čtvrtá skladba, nebo už osmá. Zatímco první část konceptu měla jasně vytyčené položky "cajdák, nářezovka, experiment", v tomto případě je to všechno a zároveň nic.

Nechci rozhodně říct, že je to špatná deska. Natočit ji nějaká méně provařená žánrová banda, půjde o kvalitní materiál. Od Taylorovců ale člověk očekává víc, tím spíš po vynikající první části. Chybí tomu prostě jasná vize a aranžérská nápaditost takových Alter Bridge. Ve výsledku tak zde máme podobný případ, jako když se pro stejný model rozhodli v letech 2005/2006 System Of A Down se svým projektem "Mesmerize/Hypnotize". Drtivou většinu skvělých písní natřískali do prvního CD, aby na druhé zbyly tak tři-čtyři podobné kvality, zatímco zbytek tak nějak solidně propluje kolem, ale rozhodně se nemůže kvalitativně rovnat dřívějším počinům kapely.

Ono natočit silné a vyrovnané dvojalbum, na to opravdu nemá každý, pohořela na něm už nejedna uznávaná veličina, a když se upřímně podíváme do pomalu už padesátileté rockové a metalové historie, tak ta skutečně výjimečná dvojalba napočítáte na prstech jedné ruky.

NÁZORY
  • Prosim? (Jára Malík, 21.05.2013 12:10) Reagovat

    House Of Gold & Bones Part 1 a 2 jsou momentálně jedny z nejrespektovanějších a nejuznávanějších nahrávek poslední doby v rámci metalu. Stone Sour vydali přelomové dvojalbum, které je všude (ale opravdu všude) velmi dobře hodnoceno, ba přímo vynášeno do nebes. Nechápu proč pan Odehnal to tak sjel. Z recenze mi přijde, že si s tím nedělal moc hlavu :-( zmiňuje pouze začátek desky a konec podle mého ani neslyšel, maximálně jednou v metru nebo autobuse.

  • Trochu nepřesné info (JOY, 21.05.2013 12:51) Reagovat

    Nechci nijak řešit autorův názor na desku, to je každého věc (za mě je vynikající)... Nicméně v recenzi jsou nějaké nepřesnosti, na které chci reagovat... uvádíte tu že Stone Sour dříve byli jen "boční projekt", ačkoli kapela vznikla dříve než Slipknot. Sice nekoncertovali tolik jako Slipknot, ale k tomu bylo několik důvodů - koho by to zajímalo, doporučuji Coreyho knihu Seven Deadly Sins. To, že se Jim a Corey nyní věnují více této kapele je zaviněno především úmrtím Paula Graye. Několikrát už v médiích uvedli, že je pro ně těžké znovu navázat na předchozí činnosti a úspěchy kapely (a správný fanoušek by to měl pochopit, i když to může dost mrzet).
    Byla by velká škoda, kdyby svůj talent nerealizovali, takže za mě je moc dobře, že se věnují Stone Sour nebo svým vlastním projektům, ať už je to akustický projekt nebo psaní knih či komiksů...

    • Re: Trochu nepřesné info (Mates, 23.05.2013 01:26) Reagovat

      Naprosto souhlasím a jsem rád, že je tu většina lidí, kteří mají víc vědomostí o kapele, (kapelách) než recenzent. Bylo by fajn si příště alespoň najít info třeba tak rok až dva zpátky, aby ze sebe člověk nedělal uplnýho blbce, když už se hrnce do psaní recenze mimo svůj okruh ;)

  • 9/10 (Milan, 21.05.2013 14:14) Reagovat

    Názor recenzenta rozhodně nesdílím!
    Osobně bych dal Part 1 8/10 a Part 2 si zaslouží 9/10. Právě díky skladbám, které mají složitější strukturu, aranžmá a nejsou tak přímočaré. Prostě je jen potřeba více poslechů k docenění tohoto výtečného počinu.
    Výraz NEJPOPOVĚJŠÍ je opravdu kliše na entou:).

  • 9/10 (misho8723, 22.05.2013 12:10) Reagovat

    Takisto sa musím pridať k ostatným a musím povedať, že toto album je istotne spolu s prvým dielom HoGB to najlepšie, čo SS nahrali.. a titul najpopovejší (a najslabší) album SS má album Audio Secrecy.. tento druhý diel HoGB je podľa mňa ich vôbec najlepší - najrozmanitejší, a taký Red City je to najtemnejšie čo táto kapela nahrala..a iné pesničky ako Black John, Stalemate, THoGB majú jedni z najlepších riffov z celej ich diskografie.. každá pesnička je iná, každá má iný motív.. proste fakt skvelé moderné rock/metalové album..a to po AS albume som už začal strácať nádej, že ešte dačo dobré nahrajú a oni ma pritom tak prekvapili, že som nato nebol pripravený :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rock for People ohlásil Avril Lavigne či Coryeho Taylora. Na další headlinery si prý máme počkat (01.11.2023 11:25)
- Video: Slipknot představili drsné video ke skladbě "Hive Mind". A je to pořádný art (23.10.2023 08:13)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)
- Naživo: Rock For People odstartoval. Simple Plan a I Prevail zazářili, skupinu Lorna Shore pohřbil zvuk (09.06.2023 18:43)
- Naživo: Slipknot přejmenovali hradecký festival na Metal for People (09.06.2023 11:39)
- Nejvíc nej: Noční můry, krev a bolest aneb pět nejlepších klipů od Slipknot (28.04.2023 09:00)
- Startuje Thunderflix, streamovací služba zaměřená na heavy metal (19.04.2023 13:32)
- Video: Slipknot překvapili fanoušky novým singlem "Bone Church" - i se znepokojivým videoklipem (03.02.2023 07:53)
- "Měli jsme vyměnit Serje," zoufá bubeník System Of A Down nad ztracenými roky (09.01.2023 08:16)
- Naživo: Alter Bridge v Praze předvedli hard rock pro 21. století (13.11.2022 18:39)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia U2 Kabát Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu