shop.musicserver.cz
Kittchen - Radio

Lék. Na všechno

Vydáno: 01.05.2013 12:47 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Kittchenovo "Menu" bylo jednou z nejúžasnějších desek roku 2011. Přes svůj syrový demo zvuk však mohlo odradit řadu posluchačů, co mají až příliš jemné uši. "Radio" jim ale jde naproti. Takže si jej možná poslechne i ultrapopař Honza Balušek. Ostatně, od industrial-folku jsme se přesunuli do vod laptop-popu.

9/10

Kittchen - Radio

Vydáno: 1.5.2013
Celkový čas: 44:59

Skladby: Radio, Sobota, Fotr, Cizí území, Berlin, Zkouška spojení, Pod Prahou, Holka, Řež, Nemusíš, Roboti, Exit, Bouřka

Vydavatel: Červený kůň

Když se z mlh, jež se převalují nad spícím Máchovým jezerem, před dvěma roky vynořil Kittchen, tajemný kuchař v masce, nikdo ho neznal. Postupně ale učarovával dalším a dalším lidem, kteří si v jeho syrových a na koleně připravených tracích z vynikajícího "Menu" našli to své. Dva roky nato je Kittchen - alespoň co se nazávislé hudby týká - uznávanou postavou a na "Radio" se čeká s napětím. Oprávněně. Všechno je totiž jinak. I když poselství zůstává.

Zatímco "Menu" vzniklo DIY formou tajně a hodně rychle, "Radio" se rodilo velmi dlouho a skladby si procházely přirozeným vývojem. Kittchen občas koncertoval, někdy sám, jindy s kapelou. A na jeho vystoupeních se mezi "Mlhu", "Půlkou chlapa" či "Medvědím steakem" začaly objevovat další kousky. "Berlin", "Pod Prahou", "Fotr", "Řež", "Až se znovu narodím". Do studiové podoby ale oproti té live prošly ještě další, významnou evolucí.

Rozdíl mezi "Menu" a "Radio" je díky tomu všemu markantní. Je to podobné, jako když si pustíte "Kalte Sterne" a následně "Alles Wieder Offen" od Neubautenů (na které dost možná chodila i Ulrike). Zůstává stejná duše, poetika, nálada. Zůstávají invence i hravost, schopnost dobře a nenuceně experimentovat. Zůstává přirozené písničkářství, které se stejně vždy pod slupkou všech experimentů skrývalo. Vždy ale tak, aby se nakonec dostalo na povrch.

Vzhledem k okolnostem (kapela, čas na přípravu) tak "Radio" může být pestřejší. A fakt je. Na jeho ploše, naprosto ideální pro dobu walkmanů (přesná půlka devadesátky), se toho děje tolik, že i sebečastější poslech nepovede k oposlouchání. Kittchen rád sbírá nejrůznější zvuky a ty pak umí používat. Hraje si s nimi a ony pak fungují jako nové nástroje, spouštějí nové asociace a leckdy, nebo spíš často, ani nevíte, odkud pocházejí. Nejde tedy o prvoplánové polopatické a jednovrstvé vyprávění, ale o přesný opak, čímž zůstává výrazný prostor pro posluchačovu imaginaci. Vedle toho je tu samozřejmě i vliv ostatních členů kapely, kde vedle Tomáše Neuwertha výborně funguje i trombón Martina Galii (třeba skvělá pasáž ve "Fotrovi").

Kittchen je tak přirozený vypravěč, tak dobře si všímá věcí kolem sebe, že mu vše do puntíku věříte. A dost možná s ním souzníte natolik, že namísto obvyklého jak já mu rozumím se při poslechu jeho hudby posunete do jak on mi rozumí. A ať už zpívá o čemkoli, ať ze sebe expresivně až na doraz vyhřezne "Nemusíš vyhrát!" nebo popisuje hradby, které si s fotrem mezi sebou postavili, víte, že ví. Že si nevymýšlí.

A i když je většina alba prolezlá fakt hustou depkou, ve svém důsledku obsahuje víc nadějeplných a prosvětlujících míst, než by se na první poslech zdálo. Je tu spousta humoru, ironie i optimismu. Návodů, jak se poprat s životem. "Radio" obsahuje nádherné skladby, ale jeho síla je právě v tom, jak vše pasuje dohromady. Navazuje na sebe a posouvá Kittchenovo poselství až k "Bouřce", která dokáže smýt všechny trable. Přináší obrovskou dávku naděje a pohody. Vlastně happyend.

To potvrzuje i sám Kittchen. Když jsme se spolu bavili o tom, jak na mne album působí, říkal jsem mu: "Ta deska je nádherná právě tím, jak přes všechny deprese končí vlastně "happyendem". Je to krásnej lék. Na všechno." A jeho reakce byla: "Tak to bylo myšlený. Aby na konci bylo to světlo, ta informace, že samo sebou přijdou těžký a náročný věci. Ale že je dokážeme přestát. Zbejvá se neposrat. Je to takový moje heslo, když vím, že mě čekaj těžký časy."

NÁZORY
  • Těším se! (Karel, 01.05.2013 16:11) Reagovat

    Předchozí Menu bylo výborný, čistá esence depky ...

  • kupujte dobrou hudbu (tomas, 02.05.2013 23:19) Reagovat

    Skvělě. Právě jsem to koupil přes červenýkůň.cz. Konečně po letech vynikající textař, ten mi tu už dlouho chyběl. A zvukově mi to taky moc sedí, všechny ty ruchy a šumy. Lidi, hecněte se, tohle za blbejch 100kč opravdu stojí. Kupujte dobrou hudbu, sraček se na nás z rádia valí dost.

    • Re: kupujte dobrou hudbu (Pavel Karas, 03.05.2013 15:17) Reagovat

      Souhlas. Stáhnout, poslechnout, koupit (nejlépe vinyl)! :-)

  • Top (Petr, 04.05.2013 12:50) Reagovat

    Důkaz, že česká hudba na tom není tak špatně. I s minimem prostředků se dá udělat devítihvězdičkové album.
    Je to ještě lepší, než MENU.
    Takže koupit a poslouchat ;)

  • Tohle není depka (Olívie, 13.01.2014 12:21) Reagovat

    Název depresivní je dost zavádějící, spíš mysteriozní

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Einstürzende Neubauten v "Ist Ist" zase jednou experimentují. Lákají na novou desku i koncert v Praze (29.03.2024 07:27)
- Einstürzende Neubauten vystoupí v říjnu v Praze. Představí novou desku s pop music pro paralelní vesmíry a mezisvěty (06.02.2024 14:13)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Fotogalerie: Jakub König poprvé představil svou novou desku "Hvězdy". A my byli u toho (28.09.2023 10:00)
- Video: Jakub König natočil k písni "Hvězdy", prvnímu singlu z debutové sólovky, skvělý epický klip (11.09.2023 15:05)
- Slyšeli jsme připravovanou desku Jakuba Königa. A je fantastická (04.07.2023 16:23)
- Video: Ondřej Galuška zpívá ve sci-fi klipu "Největší zátěž", že už "nevěříme na žádný spasitele" (11.01.2023 18:49)
- Video: Marie Puttnerová představila čarokrásné video k nádherné, pokorné "Písni o domově" (04.01.2023 17:34)
- Recenze: Ondřej Galuška z Eggnoise nahrál jednu z nejosobitějších desek letošního roku (15.10.2022 17:30)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (5-1) (31.01.2022 20:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu