shop.musicserver.cz
Debbi - Při nahrávání jsme se dobře bavili

Debbi - Při nahrávání jsme se dobře bavili

Vydáno: 15.05.2013 17:50 v sekci Rozhovory - Kateřina Hejdová | foto: Universal

V SuperStar neuspěla, přesto si ji příležitosti hledají samy. S producentem Martinem Ledvinou nedávno dokončila druhé album, které po kolovrátkovém hitu "Touch The Sun" nabízí dospělejší muziku, našla si ji Jana Kirschner i Ivan Kral, kteří na desce hostují. Při osobním setkání je Debbi ale pořád stejně rozverná.

Debbi
© Universal
Na albu jste pracovali celý rok. Zalitovala jste během té doby, že jste po vyřazení ze SuperStar zvedla telefon a kývla Martinu Ledvinovi na spolupráci?

Debbi: Ne. Zatím ne. Naopak, jsem teď absolutně a bezprostředně šťastná za to, co dělám. Samozřejmě ve chvílích, kdy jsem úplně brutálně nestíhala školu, měla jsem pět koncertů v týdnu a ve škole mě čekaly písemky, jsem si říkala: Co může být horší než tohle? Někdy jsem měla opravdu pocit, že nakonec nestihnu vůbec nic a budu si muset vybrat, jestli dělat hudbu, nebo dostudovat školu. Nakonec jsme to ale ustáli a deska je na světě.
Martin Ledvina: Na konci jsme měli trochu pocit, že bychom si od sebe měli odpočinout, ale to bylo spíš tím, že jsme byli na konci toho krásného kreativního tvůrčího procesu a už jsme se zabývali v podstatě jen takovými maličkostmi. V té chvíli jsme to už opravdu chtěli mít celé z krku. Na druhou stranu jsme ale nechtěli konec své práce uspěchat, takže jsme se pocvičili v trpělivosti a album dodělali v klidu a společně.

Takže nepatříte mezi ty tvůrčí dvojice, které se při společné práci zásadně dohadují či rovnou hádají?

D: Zřejmě ne, protože mezi námi dosud žádný zásadní konflikt nevznikl. Samozřejmě že se objevily skladby, které se nám nelíbily oběma. Domluvili jsme se, že je všechny stejně nazpívám, a když se při jejich interpretaci nebudu cítit dobře, tak je na desku nedáme.

Debbi
© Universal
Měla jste tím pádem poslední slovo?

D: My ho vážně máme oba dva, prostě se vždycky dohodneme ke vzájemné spokojenosti. Martin ví, že nechci a nemůžu zpívat něco, co se mi nelíbí, a nenutí mě do toho.
ML: Ale já bych to tak ani nechtěl! Moje práce jako producenta spočívala v případě Debbi v tom, že jsem se snažil reagovat na to, jaká je jako umělkyně. Netočil jsem svoji desku, točil jsem Debbiinu desku, což znamená, že jsem měl, dejme tomu, vizi, jak má album znít, v jakém kontextu se ocitne. Ale vždycky se spolu dostaneme do bodu, kdy je Debbi buď nadšená, protože se jí skladba líbí, nebo se jí to zpívá špatně, a pak se snažíme přijít na to, čím to je. Jestli textem, nějakým nástrojem nebo náladou skladby, která jí nesedí. Ponechal jsem jí právo veta, aby ta deska vypovídala něco o ní, ne o mně. Chtěl jsem, aby byla šťastná, aby mohla sebevědomě ty skladby prezentovat, a to by šlo těžko v momentě, kdy by si jimi nebyla jistá.

Tím pádem to platí asi i opačně - také jste nelitoval, že jste si Debbi vybral, přestože z televizní soutěže vypadla v semifinále?

ML: Vůbec ne, to je naopak důvod, proč si tolik rozumíme. Kdybych si ji před těmi skoro čtyřmi lety sám nevybral, možná by bylo všechno jinak. Jenže já si ji vybral a ne náhodou, máme podobný vkus, i když patříme každý do jiné hudební generace. Žádná komplikace.

Debbi
© Universal
Souhlasíte s tvrzením, že album zní, jako byste od "Touch The Sun" stihla prožít další život? Že jste dospěla?

D: Určitě je tam nějaký posun a myslím, že se dá nazvat dospěním. Na prvním albu se podílela spousta lidí a je to na něm znát, je takové rozvířené. Postupem času jsem se naučila některé věci vnímat jinak než dřív a slyšet to, co jsem před tím neslyšela, cítit věci, které jsem dřív necítila. Určitě jsem se při práci na druhé desce cítila lépe, přijde mi to přirozené.
ML: Ona se proměnila i naše spolupráce, při práci na první desce ani Debbi sama pořádně ještě nevěděla, co chce. Když jsem se jí tehdy třeba zeptal, jak chce, aby ta deska zněla, ona celkem logicky vůbec nevěděla, co mi má odpovědět. Neměla s nahráváním žádnou zkušenost.

Debbi...

Debbi
...začínala s hudbou v šesti letech, kdy ji rodiče přihlásili na hodiny klavíru. Jejím původním životním plánem byla nicméně profese veterinářky. "To, že by se moje cesta mohla upírat hudebním směrem, jsem si uvědomila až díky SuperStar," konstatuje na svých internetových stránkách. Do soutěže se prý navíc nepřihlásila s vidinou snazšího hudebního rozletu, ale kvůli prohrané sázce. "V prvních kolech jsem se pokoušela spíš vypadnout. Můj záměr ale nevyšel, a tak jsem se začala opravdu snažit," vzpomíná na účinkování v soutěži, v níž skončila v semifinálových kolech. Všiml si jí tam ale producent Martin Ledvina, který ji oslovil ke spolupráci a s nímž předloni natočila i své první album "Touch The Sun", stejnojmenný singl byl v roce 2011 Akademií populární hudby nominovaný na cenu Anděl jako skladba roku.

Vlastním jménem Deborah Kahl se narodila v roce 1993 v Dortmundu, od deseti let žije v Praze. Studuje střední školu, v budoucnu se hodlá věnovat profesionálně zpěvu. Její aktuální album "Love, Logic & Will" vzniklo pod producentským dohledem Martina Ledviny. Ten se v posledních letech zapsal úspěšnou spoluprací s Anetou Langerovou, Lenkou Dusilovou, Tomášem Klusem nebo Markem Ztraceným. Mezi hosty se na albu vyjímají Jana Kirschner a Ivan Král.

Dočetla jsem se, kromě Beatles jste bývala fanynkou Britney Spears, což mě překvapilo.

D: Jo, to už je ale také pár let (směje se). Nejvtipnější je ovšem v tomhle směru moje příhoda, kdy jsem dostala od rodičů lístek na koncert Pink, ale z nějakého důvodu jsem pořád žila v domnění, že jdu na Britney. Vzala jsem si s sebou obrovskou reklamu na Pepsi, což byla Britney Spears v životní velikosti. A když jsem ji pak přinesla k Pink, aby se mi podepsala, usmála se a té papírové Britney ulomila malíček, který jí při držení mikrofonu trčel natažený od ruky. V té době se totiž právě nemusely.

Debbi
© Universal
Vaším současným idolem je tedy Pink?

D: Nemám už žádné idoly, ta Britney byla výjimka. Teď se mi líbí spíš jednotlivé písničky. Mám strašně ráda Adele, Beyoncé, Aliciu Keys, jediní, kteří to všechno přežili, jsou asi Beatles. Ty mám ráda pořád.

Proč vlastně nezpíváte v češtině?

D: Protože jsem zatím kromě jiného nenašla český text, který by se mi líbil. Proti češtině nic nemám, ale přiznávám, že při zpěvu mi nějak pořád nejde do pusy, jsem zvyklá zpívat anglicky. Je to pro mě zatím jednodušší, nechtěli jsme nic lámat přes koleno, a tak jsme to tak nechali. Do budoucna ale češtinu rozhodně nevylučuju!

Co znamená název "Love, Logic & Will"? Co mají společného láska, logika a vůle?

D: Jde o slovní hříčku, která nepřímo naráží i na okřídlené heslo sex, drogy a rock'n'roll. Chtěli jsem jasný, výmluvný a úderný název.
ML: Dobře to zní (usmívá se). Ať si to každý vyloží, jak chce, sex, drogy a rock'n'roll spolu také nemají zas až tolik společného. Prostě to pořekadlo lidi přijali, protože to k té kultuře patřilo, a hotovo. Stejné je to s názvem Debiiny druhé desky.

Debbi, Benátská noc 2012, Areál Vesec u Liberce, 29.7.2012
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Máte to velké štěstí, že si vás muzikanti hledají sami, kromě Martina vás oslovila ke spolupráci Jana Kirschner a Ivan Kral. Sešli jste se osobně?

D: Máte pravdu, že v tomhle směru mám velké štěstí a ani nevím, čím jsem si ho zasloužila. Osobně jsem se zatím neviděla ale ani s jedním z nich, komunikovali jsme pouze elektronicky. Ivan Kral měl být původně jen autorem jedné z mých nových skladeb, ale napadlo nás ho přizvat k duetu a on souhlasil. Toho si nesmírně vážím.

Už jste se rozhodla, jakému žánru se budete věnovat?

D: Nad tím jsem zatím moc nepřemýšlela, nepřipadá mi to důležité. Jednotlivé písničky se k sobě musejí hlavně hodit, ladit k sobě, to jsem řešila spíš.
ML: Dneska už hudební žánry obecně nikdo neřeší, rock se přibližuje k folku a naopak, a tak je to se všemi současnými hudebními směry. Mezi muzikanty žánry většinou nikdo neřeší, neskládáme písničky s tím, že by měly někam patřit. Řešíme jednotlivé skladby. Možná se dá říci, že jde o žánr zvaný pop, ale pop podle mě není žánr nebo styl, to je stav. To je stejné, jak když nám někdo říká, že děláme komerční muziku, ale tu neděláme my, to z nás dělají davy lidí, kteří nás poslouchají.

Nekalkulujete dopředu s komerčním úspěchem?

ML: Ne, my to totiž ani neumíme. Jestli to někomu vychází, prosím. Ale my ten případ opravdu nejsme. Samozřejmě nás ten úspěch těší minimálně proto, že nám umožní nadále profesionálně pracovat. Spousta lidí má naprosto zkreslené představy, že po prvním úspěchu se dostanete do zajetí nějakých producentů nebo vydavatelů, kteří vám diktují, co dělat, a nepustí vás samotného pomalu ani na toalety. Ve skutečnosti to tak ale nefunguje, alespoň my takové negativní zkušenosti nemáme.

Už jste se tedy definitivně rozhodla, že se hudbě budete věnovat profesionálně?

D: Určitě. Pokud to jen trochu půjde, budu se zpěvem živit. Doufám v to, ale nerada bych to teď zakřikla.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Duše se tetelí. Jana Kirschner zahalila Lucerna Music Bar do hávu neobyčejné magie (09.04.2024 16:00)
- Fotogalerie: Jana Kirschner uchvátila Lucerna Music Bar obyčajnostmi a intimní atmosférou (09.04.2024 10:43)
- Recenze: Jana Kirschner natočila neobyčejné "Obyčajnosti" (02.04.2024 16:00)
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Video: "Jsme nerozdělitelní." Jana Kirschner nás v klipu "Delia nás" zahrnuje pozitivitou (09.02.2024 11:18)
- Video: Hip hop a lidovka v jednom: "Struny" Jany Kirschner ukazují její všestrannost (18.01.2024 08:39)
- Rozhovory: Tereza Balonová - U svých písní mám ráda dobrou špínu (13.09.2023 08:00)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Audio: Debbi s písní "Sunshine" jede na letní vlně (21.06.2023 11:18)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu