shop.musicserver.cz
Electronic Beats Festival, Divadlo Archa, Praha, 13.4.2013

Lana Del Rey v Praze zpívala, bavila a líbala publikum

Vydáno: 14.04.2013 14:10 v sekci Naživo - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Tak předně - 13. dubna se sice konal festival Electronic Beats, ale nikdo na něj do Archy nepřišel. Všichni dorazili na koncert Lany Del Rey a těch dvou supportů, u jednoho z nichž se nikdo ani nedivil, že hrál až po skončení hlavní hvězdy. Lana, Lana, Lana - byla opravdu hlavním lákadlem večera ona?

Electronic Beats Festival

Hráli: Karin Park, Lana Del Rey, Roosevelt
místo: Divadlo Archa, Praha
datum: 13. dubna 2013
Fotogalerie

Lana Del Rey
© Archiv Electronic Beats
Festival Electronic Beats je ze své podstaty dobře vymyšlená reklamní akce: jen místo předražených hrnců nabízí nedoceněné hudebníky. Když byla ale pro jeho letošní pražskou zastávku ohlášena Lana Del Rey, koncept akce se sesypal jako domeček z karet. Pokusit se vtěsnat tak obří hvězdu do nevelkého prostoru Divadla Archa mělo jediný možný logický následek - hysterii. Když se vám lístky na vyprodanou akci podaří úplně bez problému udat za desetinásobek pořizovací hodnoty, vyjde najevo, že se blíží něco mimořádného.

Jenže popořadě - večer (alespoň podle plakátů) patřil i dalším jménům. Jako první se v deset hodin ukázala Karin Park, švédská elektropopová domina, která jako sbíječka drtila svými ostrými beaty a ponurou náladou val nahuštěného publika. Od první písničky svou přítomností budila respekt, smyslně se svíjela a nezapomínala u toho zpívat. Pohonem jejího setu byl bubeník, zpěvaččin bratr, díky jehož nástroji dostal hutný elektronický základ skladeb pořádný drive a živý rozměr. Pomohl i zpěvaččin hlasový projev místy evokující spoluseveřanku Björk, v jiných skladbách zase Karin připomínala Robyn v sebevražedné náladě.

Karin Park, Electronic Beats Festival, Divadlo Archa, Praha, 13.4.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Bylo až k nevíře, nakolik se místy lišila intenzivní Karin na pódiu s milou a usměvavou Karin ze zákulisí, kde před koncertem vznikal rozhovor. Samozřejmě, i mezi písničkami došlo na milá slova a pozitivní náladu, ale během songů sálala z interpretky dočista jiná energie. Chybou setu byla přílišná snaha ohromit introvertními depkami s brutálně přesycenými beaty, jelikož ve chvílích, kdy Karin ze své diskografie vytáhla přístupné energické hitovky, reakce publika byla daleko silnější. Po nedlouhém představení přesto odcházela za mohutného potlesku.

V mezidobí příprav pódia pro hlavní aktérku večera bylo slyšet, jak květy v čelenkách přítomných fanynek vzdychají nedočkavostí. Ve čtvrt na dvanáct ty nejvěrnější samým nadšením málem pošly - jen co se Lana stačila vynořit, zaplula na úroveň fanoušků v první řadě a začala je objímat, podepisovat se a podávat si s každým ruce. Skoro to až připomínalo výjev z předvolební kampaně na novou americkou prezidentku, ale interpretka si tímto gestem okamžitě podmanila celou přední sekci publika. To jí až do konce už jen toužebně vyhlíželo a prosilo pohledy, aby při každém sestupu upadlo do nekontrolovatelné extáze. Jak na tom ovšem byly zadní řady, které v částech koncertu ztratily gangsterskou Nancy Sinatra z dohledu, je ale už jiný příběh.

Lana Del Rey
© Archiv Electronic Beats
Návštěva Lany ještě před jejím uskutečněním vyvolávala emoce, které jsem sepsal do článku s pěti důvody, proč se koncertu bát. Samo se proto nabízí reflektovat, zda se očekávání (ne)naplnila.

Lanina patetická tvorba je jedno velké drama, ale v Arše bylo teatrálnosti tak akorát. Žádná přehnaná gesta, žádné slzy ani falešné dojímání. Ať už Lana zpívala cokoliv, dokázala se udržet při zemi a nevznášet se na éterické obláčku. Naopak, byla si až tak vědoma toho, co zpívá, že se z ostřílené femme fatale stala spíše vyjukaná panenka. Panenkou byla i ve chvíli, kdy v "Gods & Monsters" s očima sklopenýma uvěřitelným studem zpívala text "byla jsem andělem, co se těšil, až bude tvrdě ošu**n," a provinilým výrazem šestileté holky se publika ptala "můžu to říct nahlas?" "Můžeš!" ujišťovalo osazenstvo mladou interpretku svým extrémně pozitivním přijetím.

Největším strašákem vystoupení byla rozhodně obava z tragického pěveckého výkonu. A ouha. Lana dokonce intonovala a předvedla poslouchatelný výkon. Je sice smutné, že se návštěvník koncertu musí u tohoto bodu radovat, přece jen se zpěvaččina živnost zakládá právě na vokálním projevu, ale i tak bylo potěšitelné, že špatná pověst už Lanu předcházet nemusí.

Lana Del Rey
© Archiv Electronic Beats
Vystoupení přineslo i jedno skvělé zjištění - nenávist přebila jiná špatná vlastnost, a to hamižnost. Šanci prodat lístek za několik tisíc si nenechal ujít snad nikdo z haterů, kterým se podařilo lacinou vstupenku ukořistit včas, a tak nenastal jediný konflikt a většinu písniček sborově odzpívala nadšená fanouškovská základna. Nejvíce to bylo znát u hitů jako "Video Games" nebo "Born To Die". Gradující "National Anthem" byla naprosto perfektně vybrána pro samý závěr - osmičlenná kapela včetně smyčcové sekce podala strhující výkon, zatímco Lana se šla rozloučit s první řadou. Znovu ji celou obešla, objala, koho mohla, a šťastlivcům věnovala i polibek. Včetně mě. Můžete pak z koncertu odcházet zklamáni?

Lana měla daleko k dokonalosti - průměrně zpívala, občas působila vzdáleně (čím dál jste stáli od pódia, tím méně na vás dopadlo šarmu a ubylo přímého kontaktu), jenže i tak se Lizzy Grant pražská premiéra vydařila. Jak navíc slíbila, brzy se zase vrátí. Fanoušci mohou doufat, že to nebyla jen zdvořilá fráze omlouvající zkrácený setlist, ale skutečný plán. Z jejích reakcí, úsměvů a gest šlo odtušit jedno: Laně Del Rey se u nás viditelně líbilo.

Posledním účinkujícím byla formace Roosevelt, které nechyběla verva, entuziasmus a pozitivní nálada podpořená tanečními beaty, ovšem tento zážitek si mnoho návštěvníků buď muselo, nebo zkrátka chtělo nechat ujít, protože už bylo dávno po půlnoci a zážitků už byl dostatek. Lana odešla a s ní i většina publika, které se však připravilo o další skvělé vystoupení vydařeného večera.

NÁZORY
  • === (mrs.bizarre, 14.04.2013 13:29) Reagovat

    Ty jo, tak vy jste dostal i pusu :D

  • ... (jozka cerny, 14.04.2013 18:46) Reagovat

    tato cesta Electronic Beats mi prijde spatna

  • DD (DD, 14.04.2013 22:54) Reagovat

    Omlouvám se, mám tohohle autora ráda, ale tohle mi přišlo jako kdyby to psal klouček, který v životě nedostal od ženy či dívky pusu a své panictví si schovával pro "tu pravou" . Pardon :D :-)

    • Re: DD (Lukáš Boček (autor), 15.04.2013 07:56) Reagovat

      Říkejte si, co chcete, ale já se dostal na první metu s Lanou Del Rey. A to už si o trochu školáckého nadšení prostě říká samo o sobě.. :)))

      • Re: DD (DD, 15.04.2013 12:55) Reagovat

        Já jsem to nemyslela NIJAK škodolibě,vím, že to tak vyznělo,ale autor jste naprosto skvělej. Nejlepší tady na musicserveru. Jen mi tohle přišlo trochu dětské, ale proč ne :-) pardon

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Lana Del Rey na letošek plánuje vydání alba "Lasso". A bude to country! (04.02.2024 10:27)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Video: Björk a Rosalía spolu i proti sobě. Díky AI se v klipu "Oral" mlátí hlava nehlava (22.11.2023 10:41)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)
- Naživo: Fantastická Björk představila pražské O2 areně svou snovou utopii (17.09.2023 12:00)
- Publicistika: Björk a vizualita aneb Technologie, sny, pohádky a kontroverze (12.09.2023 08:00)
- Publicistika: Björk a Hildur aneb O vztahu matky s dcerou (08.09.2023 17:05)
- Audio: Rob Grant a jeho dcera Lana Del Rey podruhé. Do procítěné klavírní balady "Hollywood Bowl" oba vložili vše (09.06.2023 13:11)
- Audio: Lana Del Rey zpívá s tátou. Robu Grantovi hostuje v dojemné písni "Lost At Sea" (07.06.2023 09:27)
- Audio: Lana Del Rey překvapila fanoušky předělanou verzí nevydané skladby "Say Yes to Heaven" (26.05.2023 17:26)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu