shop.musicserver.cz
The Knife - Shaking The Habitual

Černé ledovce bludných duší

Vydáno: 22.04.2013 01:55 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

The Knife překonávají sami sebe a s každou další příchozí deskou si posouvají hranice vlastních možností. "Shaking The Habitual" je asi jejich nejkomplexnější a zároveň nejkomplikovanější album na poslech, vyžadující plnohodnotné zapojení sluchových vjemů. Striktně se drží svých ideálů, myšlenek a postupů.

9/10

The Knife - Shaking The Habitual

Vydáno: 08.04.2013
Celkový čas: 96:20

Skladby: CD1: A Tooth For An Eye, Full Of Fire, A Cherry On Top, Without You My Life Would Be Boring, Wrap Your Arms Around Me, Crake, Old Dreams Waiting To Be Realized / CD2: Raging Lung, Networking, Oryx, Stay Out Here (Shannon Funchess, Emily Roysdon And The Knife), Fracking Fluid Injection, Ready To Lose

Vydavatel: Universal

Sourozenecká dvojice Karin Dreijer Andersson a Olof Dreijer toho má za sebou již požehnaně. Jejich pozice na elektronické scéně je za ta léta neotřesitelná a každé následné album je očekáváno s velkým napětím. Vesměs nekomunikují s médii a výstupy z vlastního úkrytu jsou vždy sporadické a pouze v náznacích. Díky sedm let starému "Silent Shout" po svém přepsali kus hudební historie a logicky si vybrali oddechový čas. Ten vyplnili rozličnými projekty, jedním z nich bylo mystické sólo Karin pod jménem Fever Ray a tím druhým kooperace s Mt. Sims a Planningtorock na elektronické opeře "Tomorrow, In A Year". Ta se nakonec stala i předvojem k současné podobě tvorby tohoto dua. "Shaking The Habitual" je místy hodně syrový, neuchopitelný experiment, v němž se spojnice odkrývají postupně, avšak, jak je u nich zvykem, je to v duchu systematického vnímání. Prvně tak třeba více řeší politiku a vyprávějí příběhy (nejenom v obalu přiložený komiks), prý skutečné, ale s dostatkem prostoru pro posluchačovu imaginaci.

"Shaking The Habitual" je o bujaré fascinaci zvukem coby elementární částici. Olof je precizním programátorem, který se dokáže neomylně pídit za cílem, kdy z mikroskopického útržku dokáže vytvořit pulzující mikrosvět elektroniky. V něm se štěpí jeho oblíbené základy taneční muziky jako je house, techno a vedle toho je nadšenec do propletených rytmů, ty jsou na tomto rozsáhlém kompletu protkány etnickými a tribálními vlivy (případně do morku kostí odhalené calypso v "A Tooth For An Eye"). Pryč je temná revize synthpopu ze zmíněného uhranutí na "Silent Shout", patrná je ale jakási elipsa v čase, směrem k desce "Deep Cuts" (ano k té, na které je hitovka "Heartbeats", kterou přezpíval José González a Sony použilo v reklamě na televizory Bravia). Její roviny jsou však posunuty do rozsáhlejších dimenzí Olofova laborování a snahy o dva protichůdné výrobní postupy: aby tradiční nástroje zněly, fungovaly jako ty strojově přesné a aby naprogramované sekvence naopak zněly přesně, jako byste danou část hráli živě na nějaký, klidně i podomácku vytvořený nástroj. Obě varianty musely být neskutečně náročné na záznam a skládání jednotlivých zvukových smyček. Změna je patrná i v hlasovém projevu Karin, nově je to ledově chladný démon, který trumfne i Björk.

Hned úvodní dvojice vám kompletně zamotá hlavu. Demonstrace zažitého obrazu mužské síly a její neomezené vůdcovské role v "A Tooth For An Eye" a sonda do švédského sociálního systému napěchovaná do nervní "Full Of Fire" jsou na hraně udýchání. V obou se kupředu ženou nezkrocené techno ruchy, hororové šepoty, to vše je postaveno na surově neoblomných beatech, až z toho běhá mráz po zádech. Pokud se posléze vyhlíží nějaké to zvolnění, budete zcela na omylu. V "A Cherry On Top" se sice ubere tempo, ale zvukové spektrum nijak neztratí na své intenzitě a orientální vsuvky jsou jen maskovacím manévrem. Dojde však i na jejich částečně zažitou tvář, blíže k minulé tvorbě The Knife. Tou je "Without You My Life Would Be Boring" a majestátně ponurá "Wrap Your Arms Around Me" - přesto z nich čouhá jasný odklon a transformační proces, přesně takový, aby vše na "Shaking The Habitual" do sebe logicky zapadlo.

Druhá část začíná něčím jako meditací nad potemnělou propastí pojmenovanou "Raging Lung", právě tato skladba v dozvucích nejvíce evokuje zmíněnou "Deep Cuts". Naopak emociálně rozervané scénické libreto "Stay Out Here" je i jediným spoluautorským spojením na desce (Shannon Funchess a Emily Roysdon), to by při přivření obou očí mohlo figurovat na "Tomorrow, In A Year". Vedle nich jsou umístěny dva instrumentální eposy, nejprve roztančená "Networking" a posléze rozmáchnutá ouvertura "Fracking Fluid Injection", v které se hlas Karin stal dalším nástrojem, jenž si prošel mnoha modulacemi a niternou detekcí nálad. "Ready To Lose" pak lze vnímat jako závěrečnou ukolébavku smutku.

"Shaking The Habitual" vychází v několika verzích, svou délkou je rozděleno na dvě cédéčka nebo tři vinyly s dotáhnutým vizuálem. Existuje však i zkrácená alternace, která se vešla pouze na jeden stříbrný kotouč. Tato edice vznikla odebráním devatenáct minut trvajícího drone ambient kolosu "Old Dreams Waiting To Be Realized" - tedy kompozice, která byla sestříhána z několika hodin záznamu, jenž Olof natočil v jakési kotelně. Ten nasnímané ruchy vrstvil přes sebe, krátil, upravoval, až z toho vypadl tento strašidelný soundtrack načechraný nočními můrami, které utahují smyčku svírajících pocitů. Má však své opodstatnění, bez něj je totiž ona zchudobněná varianta k neutáhnutí na jeden poslech.

Druhý pohled: Jaroslav Hrách (8/10)

Přiznám se, že mé první setkání s The Knife bylo až prostřednictvím videoklipu "A Tooth For An Eye". Ačkoliv mám elektronickou hudbu velmi rád, byl jsem z této skladby poněkud rozpačitý. Nesourodý zvuk a podivný zpěv mi okamžitě nesedly. Až teprve při poslechu celé desky "Shaking The Habitual" jsem pochopil, o čem ta hudba vlastně je. Experimentální jízda v podobě druhého tracku "Full Of Fire" s devítiminutovou stopáží se dá charakterizovat jako pozvolný nájezd psychotropní látky způsobující euforický stav - takhle nějak se asi cítil Raoul Duke ve filmu "Strach a hnus v Las Vegas", když byl plný všech možných (i nemožných) látek. Šamanské šílenství střídá klidný drone ambient. Mám na mysli dvacetiminutovou skladbu "Old Dreams Waiting To Be Realized". Ze slepenců temných zvuků skoro až běhá mráz po zádech. Naproti tomu "Fracking Fluid Injection" je svou monotónností schopna posluchače dostat do čiré beznaděje. V případě The Knife je prostě potřeba přistoupit na jejich hru a poslechnout si jejich novou desku hned několikrát. Proniknout do jejich světa vám možná zabere řadu poslechů, ale rozhodně to za to stojí.

Textově se nám tato dvojice snaží vyprávět skutečné příběhy, lidské fragmenty, přesto to opět dělá s tajemným výrazem, kdy se skutečné pravdy musíte dopátrat na svou vlastní pěst. Karin našla část inspirací i v literatuře, zejména se hovoří o dvojici knih "The Passion" (Jeanette Winterson) a "Oryx And Crake" (Margaret Atwood), z druhé jmenované vzešly názvy pro krátká preludia; Margaretina novela mimo jiné pojednává o kolapsu civilizace. Texty jsou v rovnováze stran své důležitosti vůči hudební složce a ve velké míře se opírají o psychologické aspekty. "Shaking The Habitual" je excentrická sonda v duševních spirálách, kdy zbloudilé duše putují na shlucích černých ledovců v moři emocí (depresivního charakteru) a vytvářejí specifické novotvary křehké sounáležitosti.

The Knife vkročili za hranu obvykle vnímaných regulí. "Shaking The Habitual" je odvážná, nejenom zvuková výprava do blízké budoucnosti, kdy Karin i Olof zbourali nemálo původních pilířů tvorby. Cílem bylo najít nové alternativy, jak přetlumočit své niterné pocity, výsledky specifického bádání za horizontem uzavřeného světa, v němž skrýváte všechny osobní skutečnosti (proto i oba aktéři často nosí masky). "Shaking The Habitual" není na první, možná ani na desátý, stý poslech, je to rozsahem neobvyklá nálož, která se vstřebává pomalu, přesto jako celek (z nadhledu) funguje jako geniálně poskládaný pulsující mikroorganizmus (ten bude k zaslechnutí i na letošních Colours Of Ostrava).

NÁZORY
  • já to ještě nevstřebal (jamieo, 22.04.2013 11:20) Reagovat

    Minulé album The Knife jsem miloval, mám ho na vinylu a opečovávám jej jak oko v hlavě. Experimentální pop jak víno.

    Nicméně nové album je natolik za hranou, že poslech je pro mě v podstatě sebetryzna. Dal jsem tři čtyři poslechy a končím. Kdyby se mě někdo zeptal ,na desku, kterou si má poslechnout před skokem z mostu, byla by to tahle.

    Jak psali na newsmusic, vytratil se z toho popový nádech. A zbyly jen esxperimenty. Jestli je 9/10 zasloužených, tak jen za odvahu :)

  • trefný komentář kolegy (honza, 22.04.2013 23:05) Reagovat

    Souhlasím s přiléhavým komentem kolegy. Nenapsal bych to lépe.

  • ... (jozka cerny, 23.04.2013 12:05) Reagovat

    The Knife jsem se vzdy vyhybal. Desily me slova jako pop, zensky vokal a i aktivni snaha tenhle blok prolomit me naopak jeste vice utvrdila, ze u tehle particky tomu proste jinak byt nemuze. Zmena nastava az ted. Popovy nadech i slecna ci pani Andersson jsou potlaceni nekam dal do experimentalniho housti a ja jsem spokojen. Cim vic ho posloucham, tim vic mu prichazim na chut. Pestra deska plna atmosfery a smysluplneho experimentovani.

  • 10/10 (jirben, 16.07.2013 19:13) Reagovat

    Tohle album mě dostalo. Při každém poslechu v tom objevuju další a další nenalezené střípky ... je to jako bezedná studnice zvuků a pocitů.

  • ..dle mého,je genialita v té kombinaci(pop/alter... (Anonym, 27.03.2014 04:39) Reagovat

    ..dle mého,je genialita v té kombinaci(pop/alternativa),zvláště v dnešní době plné všeho..The Knife to umí!..a navíc,čím"hůře"mi je,tím více je mám raději..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Björk a Rosalía spolu i proti sobě. Díky AI se v klipu "Oral" mlátí hlava nehlava (22.11.2023 10:41)
- Naživo: Fantastická Björk představila pražské O2 areně svou snovou utopii (17.09.2023 12:00)
- Publicistika: Björk a vizualita aneb Technologie, sny, pohádky a kontroverze (12.09.2023 08:00)
- Publicistika: Björk a Hildur aneb O vztahu matky s dcerou (08.09.2023 17:05)
- Video: Björk vzala 800 dronů a ovládla jimi festival Coachella (02.05.2023 19:12)
- Video: Björk se v psychedelickém klipu k songu "Fossora" vrací do světa hub (01.04.2023 16:56)
- Björk přijede v září do Prahy (30.01.2023 10:31)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Nové desky 39/2022 - od Björk přes Joss Stone po Slipknot (05.10.2022 20:30)
- Recenze: Björk sa z výšin Utopie obrátila na zem. Album "Fossora" je o materstve, pôvode a siaha hlboko ku koreňom (03.10.2022 00:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu