shop.musicserver.cz
Paramore - Paramore

Paramore chytili druhý dech

Vydáno: 22.04.2013 14:13 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

"Vztek a nenávist jsou jako rybářský háček. Je velice důležité se ujistit, že jsme se na něj nechytili," pronesl kdysi Dalajláma. Paramore se málem chytili. Po odchodu bratří Farrových to vypadalo na rozpad, namísto něj se ale trojice odebrala do studia. A jak známo, frustrace už vedla k mnoha hitům...

8/10

Paramore - Paramore

Vydáno: 8.4.2013
Celkový čas: 63:48

Skladby: Fast In My Car, Now, Grow Up, Daydreaming, Interlude: Moving On, Ain't It Fun, Part II, Last Hope, Still Into You, Anklebiters, Interlude: Holiday, Proof, Hate To See Your Heart Break, (One Of Those) Crazy Girls, Interlude: I'm Not Angry Anymore, Be Alone, Future

Vydavatel: Warner Music

Nic jako pop-punk neexistuje. Je třeba uvědomit si, že tento crossover protikladných žánrů nikdy nemůže fungovat v poměru 50:50, neboť punk a pop jsou dvě strany téže mince. Každá kapela, která se rozhodne, že jej bude hrát, nakonec zjistí, že nejde sedět na dvou židlích zároveň, a musí si vybrat směr. Tím druhým pak může maximálně lehce dochucovat.

Zjistili to i Paramore a zvolili si pop. Je tedy logické, že příznivci opačné strany barikády a zástupy fanoušků kapel jako NOFX, Bad Religion, Rise Against nebo Pennywise jim to budou mít za zlé a budou je obviňovat ze zaprodání se korporacím, zabřednutí do parodie a kdo ví, z čeho ještě. Naštěstí je hudební scéna natolik rozsáhlá, že když vás jedna kapela zklame, vždy máte po ruce alternativu. A tak, než aby pravověrní punkeři zbytečně křičeli v diskuzi, zkusme je raději nasměrovat k prozatím nepříliš známému uskupení Dead Sara. U něj najdou syrovost a špinavost, která jim u dnešních Paramore může trochu scházet.

A co popovější část publika? Těm, kteří nalezli své místo v kotli skupin jako Simple Plan, Yellowcard, Fall Out Boy nebo New Found Glory, není třeba cokoliv vykládat. Čtvrtou řadovku už točí v přehrávačích od vydání a spokojeně mlaskají, jak se trojici muzikantů album povedlo. Recenzent tedy nebude dlouho otálet a přizná barvu. V tuto chvíli se řadí k druhé skupině.

Když se zaposloucháte do textů, zjistíte, že tématem nové desky je vyrovnání se se vztekem z odchodu dvou zakládajících členů. Headlineři Rock For People '11 si tak procházejí všemi jeho fázemi - od odmítání, přes lhostejnost, až po odpuštění a znovunalezení sebe samých. Je tak nadmíru potěšující slyšet, že svou frustraci nasměrovali správným směrem a přetavili ji do dost možná nejlepšího alba své kariéry.

Jestli vám totiž po výživné hodince s nahrávkou zůstanou v hlavě kromě parádních refrénů i nějaká slovní hodnocení, patrně z moře dojmů vylovíte pojmy jako chytlavost, líbivost, šťavnatost, hravost, přístupnost a podobně. Kapela v rozhovorech sice uvádí, jak obtížně a za velkých bolestí novinka vznikala, nicméně je až podivuhodné, jak lehce a svěže výsledek nakonec zní. Potenciálních hitů je spousta a jsou tak houpavé a dobře vybalancované, že jejich poslech připomíná jízdu na horské dráze.

Zatímco "Now" funguje coby most mezi minulostí a současností a na desce v podstatě nemá ekvivalent, druhý singl, lovesong "Still Into You" už je mnohem reprezentativnějším zástupcem zvuku, který posluchače čeká. Mezi adepty na příští klipové ztvárnění pak nepochybně patří rozdováděná "Grow Up", zasněná "Daydreaming" nebo přímočará "Last Hope" s country vyhrávkou v pozadí jak od Mumfordů. Úplně nejlépe ale funguje roztančená "Ain't It Fun", jedna z nejlepších věcí, kterou kdy formace z Tennessee složila.

Album ale nabízí mnohem víc, a tak si každý, kdo bude mít zájem chvíli hledat, může najít svého favorita. Kdo ví, třeba jeho uším bude více lahodit dvouminutová rozbuška "Anklebiters" nebo naopak některá z meziher na ukulele, které desku příjemně oživují.

Čtvrté řadovce ale bohužel ubližuje její délka. Hayleyiny utahané obavy o naivní srdce kytaristy a kamaráda Taylora Yorka ("Hate To See Your Heart Break") nahrávce shazují řetěz a až do závěrečné hlukové stěny "Future" se jej nepodaří znovu nahodit. Tím však nešvary nekončí. Kromě toho, že "The Only Exception" nadále zůstává nejlépe stavěným ploužákem kapely, zamrzí i fakt, že se nedočkáme žádného emocionálního vykřičení hlasivek jako v případě "All I Wanted". Snad příště.

I tak se ale jedná o soubor svižných vypalovaček, které hýří barvami, melodickými vyhrávkami a stříká z nich energie. Paramore se tak povedlo vrátit se na scénu ve velkém stylu. A s tak silným materiálem bude pod pódiem zase o trochu větší zábava.

NÁZORY
  • dfghjkl (Zoltan, 22.04.2013 18:13) Reagovat

    okej, to bola fanúškovská recenzia.......... pre ostatných sa to dá zhrnúť ako jednotvárna nuda.......

    každý kto má napočúvané dostatok hudby musí proste vzdychnúť nad tým ako je možné že tak nenápadité pesničky ludia obdivujú ako niečo extra....... každý kto začína hrať na gitare sa snaží zo seba vyplodiť nejaké melodické linky a večšinou to znie ako tento album........... to že niekto hudobne porastie je iná vec, tu to ostalo pri tej nude....... 5/10

    • Re: dfghjkl (Snoopy, 22.04.2013 21:17) Reagovat

      Súhlasím.Mne sa zdá, že na musicserveri skĺzajú do plytkosti a takýmto prehnaným hodnotením beznápaditej hudby pre rádiá to len podtrhli.Recenzent by si mal priznať, že Paramore sú len komerčnou alternatívou pre ľudí, ktorí sa chcú pochváliť, že akože počúvajú aj rock.

  • ss (john, 22.04.2013 18:59) Reagovat

    Tiez nechapem, preco je tato kapela tak ospevovana.

  • Souhlasím (Dan, 22.04.2013 21:34) Reagovat

    Album je skvělé :)

  • s časem roste (Andy, 23.04.2013 10:03) Reagovat

    Já si ze začátku taky říkala, že je to docela nuda... Při zveřejnění Now jsem si říkala, že ok, to nějak přežiju, Still Into You mě fakt vyděsilo, co to sakra je, ale čim dýl to album posloucham, tím je lepší.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Český fanklub je opět u vytržení. Simple Plan se vrátili do Prahy a zase je o čem mluvit (29.01.2024 22:18)
- Video: Simple Plan si do nové verze songu "Iconic" pozvali tiktokerku Jax (01.11.2023 13:09)
- Fotogalerie: Fall Out Boy poprvé navštívili Prahu. A málem ji podpálili (19.10.2023 17:08)
- Naživo: Reparát za jedna! Fall Out Boy se v Praze předvedli v nebývalé formě. A ukázali i dobrmana (19.10.2023 12:42)
- Naživo: Fenomenální Mumford & Sons nechali ohňostroj doma, čtvrtý den Szigetu ale bavili i ADONXS, AJR nebo Nirvana (14.08.2023 18:03)
- Fotogalerie: Mumford & Sons dovedli na Szigetu desítky tisíc lidí do euforie (14.08.2023 14:44)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Simple Plan se vrací do Prahy, přivezou s sebou Mayday Parade a State Champs (31.07.2023 19:27)
- Nové desky 29/2023 - od Blur přes soundtrack k "Barbie" po rockery Greta Van Fleet (26.07.2023 19:30)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu