shop.musicserver.cz
Marta Töpferová - Pár textů na "Milokraji" psala moje babička

Marta Töpferová - Pár textů na "Milokraji" psala moje babička

Vydáno: 05.08.2013 08:15 v sekci Rozhovory - Kateřina Hejdová | foto: 2media

Z emigrace se částečně vrátila, protože potřebovala najít své kořeny. V Praze nahrála s kontrabasistou Tomášem Liškou album "Milokraj", na němž vzdává hold české a moravské lidové hudbě. Zpěvačka a skladatelka Marta Töpferová je v USA přitom hvězdou world music - její desku si koupila před lety i Björk.

Marta Töpferová a Tomáš Liška
© 2media
Vždycky jste šla proti proudu, Marto. Platí tohle tvrzení i pro "Milokraj"?

Marta Töpferová: Dobrá otázka. Neřekla bych, že tahle deska jde nějak proti proudu. Naopak, vznikla přirozeným proudem, který mě vlastně, aniž bych to věděla, dostal zpátky sem do Čech. Mám hroznou radost, protože tenhle projekt byl celý velmi neplánovaný, najednou nastal moment, kdy jsme tady s Tomášem věděli přesně, co chceme. Ale kdybyste mi před lety řekla, že nahraji album, na kterém budu zpívat česky s kontrabasem, cimbálem a houslema, asi bych zvedla obočí. Možná bych připustila, že mě podobná deska čeká za deset dvacet let. Naprosto přirozenou cestou ale vznikla letos, ta nejsilnější spodní voda mě přinesla až sem.

Tomáš Liška: Krásné přirovnání s tou řekou. Jak Marta, tak já jsme se totiž ponořili do řeky hudby. Tu ovládají vrchní a spodní proudy a my jsme se z těch spodních proudů - latinskoamerické hudby, latiny, jazzu i lidovky - dostali do toho hlavního a vypluli nad hladinu. Teď nás řeka nese tím správným směrem.

Nikdo se vás nesnažil varovat, že točit dnes desku ovlivněnou folklorem nemusí být úplně sázkou na jistotu?

MT: Každý žánr je úplně jiný svět. Jít s proudem by možná znamenalo dělat pop, ale o ten jsme se přece nikdy nezajímali. To není náš svět, Tomáš to řekl hezky. Každý jsme předtím pluli jinou řekou, a když jsme se potkali, naše proudy se spojily. Vznikla nová řeka, nový prostor, nový směr. Doufám, že o to je to album silnější.

Marta Töpferová a Tomáš Liška
© 2media
Co bylo tím spínačem? Pamatujete si moment, kdy jste si řekla: Jo, teď natočím desku na motivy české lidovky!?

MT: Přišlo to pomalu a postupně, po letech žití v zahraničí ve mně rostla touha... nebo potřeba poznat, odkud člověk vlastně pochází. No, a v lidové hudbě je toho strašně moc zachováno, historie, tradice národa, války, odloučení, ale i radostné momenty a napojení na přírodu, najdete v ní všechno o národních kořenech a životních zkušenostech. To všechno jsem chtěla poznat. A nejen hudbu, ale i lidi, kteří tady tvoří, muzikanty, básníky, výtvarníky, všechno, co mi ta dlouhá léta za mořem unikalo.

Marta Töpferová

Marta Töpferová
je dcerou známého českého herce Tomáše Töpfera, se svojí matkou emigrovala v dětství do USA. Narodila se v roce 1975, v zámoří žije od roku 1987, část období ale žila také ve Španělsku a Latinské Americe. Bydlí střídavě v New Yorku a Praze. V roce 2005 vydala přelomovou desku "La Marea" u prestižní společnosti Harmonia Mundi, jež vydává klasiku a world music. Známé americké internetové knihkupectví Barnes&Noble nahrávku označilo hudební událostí roku 2005. Celkem natočila šest desek, české a moravské lidovce se ve vlastní produkci věnovala hned na té první - "Homage To Homeland" z roku 2002. Poté následovalo období latinskoamerické hudby, kdy vznikla alba jako "Flor Nocturna" (2006), "Trova" (2009), zatím posledním americkým albem zůstává "The Other Shore" z roku 2011. "Milokraj" je vůbec první deskou, kterou napsala v češtině, autorkou dvou textů je také její babička Anna Hodková. Loni se Marta Töpferová začala častěji objevovat v Česku, koncertovala například s cimbálovou virtuoskou Zuzanou Lapčíkovou.

Ovlivnila vás v tomhle směru nějaká konkrétní osobnost?

MT: Tady Tomáš Liška (usmívá se), to je osobnost pro "Milokraj" ze všech nejdůležitější. Seznámili jsme se v roce 2006 a Tomáš se mnou hrál komorní představení latinskoamerické hudby, které jsem se věnovala předtím. Zpívala jsem převážně starší věci, které jsem psávala ještě ve španělštině, ale už tehdy se nám tam propašovalo pár lidových motivů, českých melodií, třeba "Koulelo se, koulelo". To bylo to úplně první semínko, které i nás samotné vlastně překvapilo. Na jeho základě jsme začali přemýšlet nad tím, proč my Češi vlastně neděláme českou muziku. Hledali jsme nějaký hlubší význam a společně jsme se dopracovali k myšlence na tuhle desku. Tomáš je totiž vůbec prvním českým muzikantem, s nímž jsem od emigrace vůbec spolupracovala, což určitě něco znamená. Díky němu jsme také získali ke spolupráci skvělé muzikanty, jako je Marcel Comendant, David Dorůžka, Stano Palúch.

Marta Töpferová a Tomáš Liška
© 2media
Ty jste před tím neznala?

MT: Neznala, doporučil mi je právě Tomáš a musím říct, že jsem byla velmi překvapená. Ne že bych mu nevěřila, ale když se všichni sjeli na první společné setkání a já je slyšela hrát, byla jsem unešená, ba ohromená. Tam okamžitě zafungovalo to kouzlo, které jsme hledali. Třeba takový cimbál má spousty možností a poloh, to je skvělý nástroj.

Skládali a psali jste tady, nebo v Americe?

TL: Na Moravě jen výjimečně, když jsme tu jeli turné ještě s latinskoamerickým kvartetem, tak jsme se po koncertě párkrát sešli ráno a zkoušeli dát dohromady nějaké melodie. Většina ale vznikala u mě nebo u Marty doma, tedy v Praze.

MT: Pro mě tohle období má velký význam nejen hudebně, už dlouho jsem se chtěla napojit na svoji rodinu a ta deska mě v tom rozhodnutí jen utvrdila. Začalo to díky tomu se mnou pořádně mávat. Také moje babička, které bylo nedávno pětaosmdesát, napsala na album dva texty. Jmenuje se Anna Hodková, takže texty k první a šesté písničce na "Milokraji" pocházejí od ní. Na Moravu jsem samozřejmě jezdila, viděla jsem Horňácké slavnosti, navštívila jsem Strážnici, potřebovala jsem si osvěžit věci, které mi kvůli pobytu v Americe unikaly, rozmluvit se česky. Musela jsem si to všechno znovu sama zažít, protože zjistíte, že i když 22 let žijete někde jinde, stejně pořád válčíte s některýma věcma. Můžete mluvit například perfektně anglicky, ale jste si pořád vědom, že lidé v Americe myslí jinak, že byli jinak vychováni.

Milokraj

Milokraj
je společný projekt zpěvačky Marty Töpferové a kontrabasisty a skladatele Tomáše Lišky. Přinášejí na něm skladby vzniklé v jejich spoluautorství a inspirované nejen moravskou a českou lidovou hudbou, ale též vlivy ze světa soudobé hudby, jazzu a world music. Nahrávání se spolu s nimi zúčastnili kytarista David Dorůžka, houslista Stano Palúch a hráč na cimbál Marcel Comendant, jako hosta si přizvali Luboše Malinu (kaval, tarogato, tin whistle). Töpferová s Liškou hledají na cestě do Milokraje svou osobní i hudební identitu, hledají vysněný domov uvnitř vlastních srdcí. S albem letos pojedou po České republice turné, na konec léta slibují videoklip a rádi by skladby z desky představili naživo i v Americe, kde se v roce 2005 dali hudebně dohromady. Autorkou přebalu "Milokraje" je malířka, sochařka a grafička Adriena Šimotová, která různými technikami zpracovává papír a textil a věnuje se symbolice lidského těla skrze jeho nitro.

Tady jste podobné problémy po návratu neměla?

MT: Vůbec ne, právě naopak. Zjistila jsem, že si tady s lidma rozumím! A naprosto přirozeným způsobem, což mě dovedlo až k otázce, jestli sem náhodou opravdu nepatřím (usmívá se). Že mě sice Amerika a Latinská Amerika ohromně obohatily, ale je to trošku něco jiného. Můžete jít v té hudbě do hloubky, ale když v té zemi nemáte předky, pořád tam něco chybí. Tady jsem pevně napojená na krajinu i minulost, když mi babička vypráví o tom, jak přežila druhou světovou válku a co všechno se tehdy dělo, vím, že tehdy chodil táta do školy a podobně. O to jako emigrant úplně přijdete.

Marta Töpferová a Tomáš Liška
© 2media
Žijete tedy teď spíš tady, nebo v Americe?

MT: Poslední dva roky to hodně střídám, dva měsíce jsem byla tady, pak jsem zase na další dva odjela do New Yorku. Letos už to ale opravdu vypadá, že zakotvím zase v Česku. Uvidí se, co přinese rok 2014, ale Česko se určitě stanou nějako mou kotvou.

Co všechno máte na letošek v plánu?

TL: Pojedeme tady turné, koncem léta bychom dali rádi dohromady videoklip a na příští rok plánujeme zase další krok, který bych zatím ale nechal jako překvapení.

Budete hrát "Milokraj" naopak v New Yorku?

MT: O to bych moc stála, už na tom pracuju a myslím si, že by se to snad mohlo povést. Hodně lidí, kteří poslouchali moje předchozí desky, by to jistě oslovilo, objevili by moji další podobu, mé kořeny. Navíc by pro mě byla fakt velká čest, přivézt ty skvělé české muzikanty a pochlubit se českou muzikou. Obzvlášť v New Yorku, kde si muzikanti myslí, že jsou ti nejlepší na světě (směje se), z "Milokraje" by ale stoprocentně padli na zadek! Ti kluci jsou dohromady fakt nejlepší úroveň.

TL: Ano, to je náš další krok, rádi bychom představili naši muziku za hranicemi České republiky, nejen folklor, ale představit především ty muzikanty. Přijde mi, že my Češi jsme pořád trochu zaprděný, nemáme tu odvahu, sebevědomí. Historie nám ho nepřála a dost dlouho na tom i pracovala, takže tohle prokletí bychom rádi alespoň částečně prolomili. Spousta lidí vůbec neví, že český folklor vůbec existuje, házejí nás do jednoho pytle s východní hudbou a kulturou.

Marta Töpferová a Tomáš Liška
© 2media
Vůbec se vás venku na vaši původní kulturu nevyptávali?

MT: Ale ano, občas si někdo přál zazpívat třeba úryvek české písničky. Jenže to není ono, bez cimbálu a smyčců moravskou lidovku správně neodinterpretujete. Protože speciálně moravská hudba je hodně specifická, ty lyrické stupnice, kadence, změny v harmonii, v tempech, navíc je plná temperamentu. Takže i kdyby v Americe rozuměli češtině a českému textu, stejně by ode mě samotné tu muziku nepochopili.

Jednou jste řekla, že vaše identita je smíšená. Platí to i dnes?

MT: Částečně ano, ale máte pravdu, že mě to ukotvení v Česku trochu v tomhle směru nalomilo. Pocházím z divadelní rodiny a z babiččiny strany ke mně patří i kočovníci, kteří v 18. a 19. století křižovali po zemi. Nemůžu ale zároveň vymazat tu svoji část, která patří Americe. Protože obzvlášť New York je nádherné město plné muziky a svobody a jistě by mi chyběl. Nicméně teď u mě česká část převládá, člověk stále něco objevuje. Nádherně to řekla Adriena Šimotová, která nám poskytla jeden ze svých obrazů na obal "Milokraje": "Když člověk tvoří a je na tvořivé cestě, objevuje sám sebe." Přesně tak to mám i já, skrze hudbu poznávám, kdo jsem a kudy chci jít.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Björk a Rosalía spolu i proti sobě. Díky AI se v klipu "Oral" mlátí hlava nehlava (22.11.2023 10:41)
- Naživo: Fantastická Björk představila pražské O2 areně svou snovou utopii (17.09.2023 12:00)
- Publicistika: Björk a vizualita aneb Technologie, sny, pohádky a kontroverze (12.09.2023 08:00)
- Publicistika: Björk a Hildur aneb O vztahu matky s dcerou (08.09.2023 17:05)
- Nové desky 35/2023 - od Bratrů Ebenů přes Royal Blood po Icona Pop (06.09.2023 20:00)
- Video: Björk vzala 800 dronů a ovládla jimi festival Coachella (02.05.2023 19:12)
- Video: Björk se v psychedelickém klipu k songu "Fossora" vrací do světa hub (01.04.2023 16:56)
- Björk přijede v září do Prahy (30.01.2023 10:31)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Rozhovory: Marta Kloučková - Hudba si člověka najde (16.12.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele AC/DC Queen Sia U2 Kabát Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu