shop.musicserver.cz
Sunflower Caravan - Česká scéna se nyní nachází v přerodu

Sunflower Caravan - Česká scéna se nyní nachází v přerodu

Vydáno: 11.04.2013 13:30 v sekci Rozhovory - Michal Rolig | foto: facebook interpreta

Pražské trio Sunflower Caravan právě vydává nový singl "How Can You Say?", který vznikal pod dohledem producenta Jense Andersona ve švédském Malmö. To, jak se do zahraničí dostali, kde singl pokřtí, na jakých letních festivalech vystoupí a co plánují do budoucna, prozradili v rozhovoru.

Sunflower Caravan
© facebook interpreta
Jak vznikal váš nový singl "How Can You Say?"?

Andy: Celkem tradičním způsobem. Byl to jeden ze songů, co jsem složil u piana (myslím, že ve stoje). Během pár dnů dolad'ování nápadu jsme s kapelou ve zkušebně vytvořili aranžmá skladby a začali ji hrát živě. Jedna věc na té ní byla od začátku výjimečná - po jakémkoli vystoupení, kde zazněla, všichni mluvili vždy právě jen o ní! Pak následovalo nahrávaní u našeho kamaráda Jense Anderssona ve Švédsku a o nějaký čas později nahrání zpěvů, mix a master u poducenta Iana v Praze.

Základy písně tedy vznikaly ve Švédsku, jak jste se dostali zrovna tam?

Vít: My máme přímo v Malmö už dlouhou dobu spoustu přátel. Nahrávali jsme tam také naše první album a mnohokrát jsme tam vystupovali. Kdo naši kapelu trochu zná, ví, že jsme koncertovali společně se známou švédskou skupinou The Ark na několika koncertech ve švédských městech a absolvovali jsme s touto kapelou také celé turné po Evropě.

Sunflower Caravan...

Sunflower Caravan, Roxy, Praha, 19.2.2009
...je tříčlenná kapela z Prahy. Tvoří ji zpěvák a klávesista Andy Čermák, basák Michell a bubeník Vít Rosnecký. Kapela je známá hlavně svými energickými koncerty, kterých za svoji více než desetiletou kariéru odehráli nespočet. Za debut "Sunflower Caravan" byli v roce 2009 nominováni na Anděla, druhou desku "A Little Bit More" vydali rok poté. Kapela několikrát navštívila Švédsko a tamní kapele The Ark dokonce předskakovala na evropském turné. Za sebou mají i koncertování s Glenem Hansardem v irském Dublinu.

Nový song přichází po delší době, bude následovat i deska?

Andy: Plánujeme vydání EP, na němž budou minimálně další tři písně a možná nějaký bonus.

Má podle vás vůbec cenu v této době ještě vydávat desky?

Vít: Určitě to cenu má, ale ne na těch malých legračních plastových věcech. Kombinace digitálního vydání a vinylu je v dnešní době asi nejelegantnější řešení. A vždycky to cenu mít bude, stejně jako bude mít cenu malovat obrazy a pořádat vernisáže nebo psát divadelní hry a uvádět je v divadlech.

Jak probíhalo natáčení videoklipu?

Vít: Probíhalo v neuvěřitelné pohodě a zároveň s intenzivním pracovním nasazením všech zúčastněných. Natáčeli jsme jej v pražském ateliéru Flymen. Je potřeba dodat, že zvláštní shodou náhod a hlavně úsilím našeho producenta Iana Keloskyho se podařilo dát dohromady vzhledem k rozpočtu až neuvěřitelně profesionální team, v čele s Paulem a Karlem z Red Room Group. Tihle dva odvedli skvělou práci nejen při samotném natáčení, ale také při následné postprodukci, která byla poměrně náročná.

Sunflower Caravan
© facebook interpreta
Ještě tento měsíc vás čekají tři koncerty, půjde o křty nového klipu. Na jaký z nich se těšíte nejvíce?

Vít: Všechny tyto koncerty budou skvělé. Chtěli jsme to udělat právě tak, že zařídíme pouze pár větších koncertů k novému materiálu na jaře, v klubech, které máme rádi, abychom se mohli věnovat právě dokončovanému EP a klipu k singlu "How Can You Say?". Díky tomu budeme moct každý koncert udělat něčím speciální a důležitý. Kdo nás dlouho naživo neviděl, bude pro něj určitě největším zážitkem několik nových songů.

V létě vystoupíte na Colours Of Ostrava a Grape festivalu, plánujete zůstat i na další program?

Vít: Speciálně na těchto dvou festivalech se vyplatí zůstat, co nejdéle je to možné, a to bez ohledu na program. Takže pokud nám tam přímo kolem těchto festivalů nepřibudou další koncerty, velice rádi zůstaneme, protože atmosféra v kombinaci s účinkujícími umělci je tam vždy úžasná.

A co potom, bude následovat podzimní turné?

Andy: Důležité pro nás ted' je dokončit a vydat EP, protože to není jen dalším ordinérním krokem, ale je pro nás výjimečně podstatné právě pro prezentaci v zahraničí. Chceme se postarat o každý jednotlivý song individuálně. Nejlépe ke každému natočit klip a celé to ucelit. Potom se s tím dá různě pracovat a stavět na tom naši další budoucnost. Věřím tomu, že na podzim se zase podíváme trochu po republice a rozhodně i do zahraničí.

Sunflower Caravan, Majáles, Stromovka, Praha, 6.5.2011
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Baví váš více klubové, nebo festivalové koncertování?

Andy: To záleží koncert od koncertu. Jde o to, jaké je publikum, zvuk, celková konstelace atd. Pak není tak podstatné, jestli je to pod širým nebem, nebo v tmavém zakouřeném klubu. Docela příjemné jsou ty změny, které se mění jako roční období. Když ale hrajeme na velkém pódiu a v dobrý čas, je to speciální výzva.

Jak je na tom podle vás v současné době naše hudební scéna?

Vít: Řekl bych, že my máme velké štěstí na kapely, se kterými jsme se od našeho vstupu na scénu potkali a seznámili, protože jsme v nich našli spoustu kamarádů muzikantů, kteří jsou ochotní si pomáhat a podporovat jeden druhého. Česká scéna, asi jako každá jiná, se nyní nachází v určitém přerodu, nebo snad chaosu. A je poměrně zajímavé se toho přerodu účastnit, i když to místy bývá poměrně adrenalinová záležitost. Která kapela tohle období ustojí, už zvládne asi všechno. My stoprocentně.

A kdo patří mezi vaše nejoblíbenější domácí interprety?

Vít: Oblíbených interpretů máme opravdu hodně, takže pro zjednodušení bych uvedl netradičně naše oblíbené české interprety, což jsou v první řadě kluci z naší spřátelené kapely Tata Bojs, kteří nám dlouhodobě dělají svojí hudbou a tvorbou velkou radost. Českobudějovičtí Vees a také určitě celá ta sebranka kolem nyní nehrajících Southpaw, se kterými jsme zažili úžasné společné koncerty. A samozřejmě Ema Brabcová s kterýmkoliv ze svých projektů.

Michell: Sice to nejsou tak úplně Češi, ale usídlili se tady, a sice Gerda Blank. Ti mě baví a mám i jejich desku na vinylu. Taky mám rád Umakart, a to hodně. Ten koncert v Akropoli někdy na přelomu listopadu a prosince byl super.

Sunflower Caravan, České hrady.cz, Rožmberk nad Vltavou, 7. - 8.8. 2009
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Kvůli čemu se v kapele nejčastěji hádáte?

Vít: Je to zvláštní, ale my se v kapele prakticky vůbec nehádáme, takže jestli jsme se kvůli něčemu kdy pohádali, muselo to být kvůli někomu mimo kapelu, asi kvůli ženský nebo tak.

Michell: Možná že externí pozorovatel by za hádku označil leckterou diskusi ve zkušebně, kde samozřejmě velice konstruktivně rozebíráme, jak se postavit k té a té části nějaké skladby, na níž zrovna pracujeme. Ale jinak jsme fakt harmonická kapela. Možná i proto, že kluci jsou bráchové a asi patnáct let spolu žili. Jsme spíš taková rodina.

Jaké jsou tedy vaše plány do budoucna?

Andy: Plánů je spousta, v této době ale není nic stoprocentní. Každopádně vystupovat a prosazovat se za hranicemi je pro nás zásadní. Není přece důvod zůstávat jen na pár kilometrech v České republice. S hudbou se vždycky cestovalo a my v tom chceme pokračovat.

Oficiální představení nového materiálu spojené se křtem videoklipu zažijí fanoušci 11. dubna v pražském klubu Roxy, o týden později (18. dubna) v plzeňském Anděl Music Baru a 24. dubna v Metro Music Baru v Brně.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 24/2021 - od Fear Factory přes Helloween po Styx (22.06.2021 08:30)
- Video: Andy Čermák ze Sunflower Caravan chystá sólovku. Klip "Inside Outside" je komorním pohledem na lidské pocity (26.05.2021 12:19)
- Video: Sunflower Caravan v klipu k "The Business (Will Carry on as Usual)" zvou do studia (14.08.2020 08:44)
- Video: "Je to v pořádku," vzkazují Sunflower Caravan v singlu "Alright" (30.04.2020 17:10)
- Šest kapel v čele se Sunflower Caravan vystoupí v rámci festivalu na Vltavské (30.07.2016 10:12)
- Naživo: Žádné schovávání v norách, The Wombats byli v Praze za milovníky růžové (20.11.2015 16:40)
- V Converse zkušebně zahrají ve čtvrtek brněnští Ghost of You (08.10.2014 11:58)
- Fotogalerie: První den Colours v obrazech podruhé (19.07.2013 12:43)
- Fotogalerie: První den Colours v obrazech (19.07.2013 10:26)
- S festivalem United Islands České spořitelny to jde do kopce! (02.05.2013 11:46)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu