Fakt dobrý vjecy

31.12.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Po "mateřské" Lucii se výběru svých největších hitů dočkala i bokovka Roberta Kodyma a P.B.Ch., tedy skupiny Wanastowi Vjecy. Album bylo nazváno "Ty nejlepší věci" a vlezlo se na něj celkem sedmnáct nejznámějších písniček. Jakkoli na desce není vůbec nic nového, přesto je ona sedmnáctka skladeb sama o sobě výborná.
8/10

Wanastowi Vjecy - Ty nejlepší věci

Celkový čas: 73:51
Vydavatel: B&M Music
Wanastowi Vjecy jsou dost velkou výjimkou nejen na české hudební scéně, ale i v kontextu té světové, vždyť kolik znáte "vedlejších" kapel, které jsou téměř úspěšné jako "hlavní" kapela, tady je myšlena samozřejmě Lucie. Wanastowky však si svůj úspěch vydřely samy bez pomoci velké sestry a pět řadových desek je toho výmluvným důkazem. Před koncem roku 2001 se tedy rozhodlo, že bude vydáno kompilační album s největšími hity a buď z nedostatku času nebo z jiných důvodů onen výběr "Ty nejlepší věci" neobsahuje žádné nové skladby, ale jen staré osvědčené fláky. Příznivci Kodyma a P.B.Ch. tak na desce nenajdou nic nového, ale ti, kdo jejich řadové desky doma nemají, alespoň získají všechny jejich hity pěkně pohromadě.

U sbírky podobných nezvadlých písniček záleží spíše na osobním vkusu posluchače, jakým skladbám by dal přednost - zda těm, které se staly hity, nebo těm, které má nejraději. Na téhle desce bylo jednoznačně vybíráno z televizí a rádii provařených hitů, ale u WV to ani nevadí, protože většina toho nejlepšího od nich se i stalo známým. Vybíráno bylo dost nesouměrně a sice pouhé dvě skladby z debutu "Tak mi to teda nandey", pět s z desky "Lži, sex a prachy", tři z "Andělů", tři z "333 stříbrnejch stříkaček" a konečně čtyři písničky z alba "Hračky". Pětice z druhé desky je naprosto pochopitelná, protože se jedná o snad nejúspěšnější nahrávku kapely, jen já bych unylou "Noční labuť" radši vyměnil za klipovou "Jsem nevinej" (jedno "n" tam mají WV, ne já...). Stejně tak bych vyřadil písničku "Buď na mě hodná" z poslední desky, která je sice pěkná, ale že by byla hitem, o tom nic nevím. Jinak nemám k výběru skladeb až na malé zastoupení debutu žádné výhrady, jedna skvělá pecka střídá druhou, málokterá česká kapela dokázala mít tak dlouhou dobu čich na podobně výrazné melodie a na druhé straně chuť experimentovat. A "Sbírka zvadlejch růží" pro mě asi ještě dlouho zůstane nejlepší českou baladou.

Velkou výhradu mám ale ke dvěma písničkám z debutové desky ("Tak mi to teda nandey" a "Bedna od whisky"), ty totiž neprošly žádnou zvukovou úpravou a v kontextu ostatních písniček je jejich "zvuk jako ze záchodu" skutečně ranou pěstí do uší. Jistá uspěchanost vydání kompilace se bohužel na ní projevila v tomto negativním důsledku a nevěřím tomu, že to byl záměr.

Jakkoli mohl být výběr největších hitů Wanastowek udělán o něco lépe, obsahovat nějaké bonusy a podobně, přes všechny výhrady na něm najdete sedmnáct až na výjimky skvělých písniček, které kdyby nebyly, bylo by na české hudební scéně o mnoho hůř.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY