Ceny Břitva 2012 znají své vítěze

25.03.2013 14:43 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Master's Hammer
© facebook interpreta
Jedno z nejdéle fungujících tuzemských ocenění, anketa Břitva 2012, mělo své vyvrcholení v sobotu 23. března v brněnském klubu Melodka. Jak už název napovídá, tato anketa se hlavně pohybuje kolem zvuku elektrických kytar, a proto jsou v ní hodnoceny kapely a interpreti z ranku punku, metalu a rocku.

V letošním ročníku hlasovalo na čtyřiasedmdesát publicistů hlavně z oblasti tvrdého rocku a nechyběli ani zástupci Rock & Popu, Sparku, musicserveru nebo iReportu.

V hlavní kategorii Album roku si odnesli cenu zkušení Master’s Hammer se svojí deskou "Vracejte konve na místo". Ta nedávno získala i Anděla, teď tedy má další ocenění. Formace živě nevystupuje, ale pořadatelům ankety poslala z Indie, kde nyní pobývá, tento vzkaz:

"Vznikají bizarní situace: Nedávno jsme dostali jakousi cenu, při jejímž ceremoniálu vystupoval dokonce Pavel Bobek, kterého mám docela rád, ale pak tam bodovala celá řada kapel, o jejichž existenci bysme radši nevěděli. Živnou půdou současných Master's Hammer je samota a tiché přítmí. Světlo, veselé publikum a publicita všeho druhu nám neprospívají. Naše nápady se rodí z delirických snů na odloučených místech. Prosíme nebudit a neoživovat."

Další ocenění si odnesli Flamengo se svým loni reedovaným albem "Kuře v hodinkách", tvrdě metalový festival Brutal Assault, ale i song "Píseň práce" ostravských Buty (viz video pod článkem). Zklamáním se stala médii hojně propíraná kauza zpěváka Randyho Blytha nebo projev Daniela Landy na Slavících. Kapela legendárního kytaristy Radima Hladíka Blue Effect, XIII. století a Hrdinové nové fronty se připojili k formacím Olympic, Arakain, Visací zámek, Pražský výběr, Master’s Hammer a Insania a byly uvedeny do Galerie legend.

Přehled držitelů cen Břitva 2012:

Album roku: 1. Master's Hammer - Vracejte konve na místo, 2. Forgotten Silence - La Grande Bouffe, 3. Mindwork - Eterea
Objev roku: Morgue Son
Neřadové album roku: Flamengo - Kuře v hodinkách
Vydavatelský počin roku: Kryptor - Neřest a ctnost / Vice And Virtue
Minialbum & split & singl roku: Five Seconds To Leave / Esazlesa
Video roku: Hypnos - Visible Commando
Videoklip roku: Buty - Píseň práce
Koncert & festival roku: 1. Brutal Assault, 2. Insania - 25 let revolty, 3. MetalGate Czech Death Fest
Médium roku: 1. Pařát, 2. Abyss, 3. Fobia
Firma roku: 1. Obscure, 2. Obscene, 3. MetalGate
Potěšení roku: koncertně obnovený Pražský výběr
Zklamání roku: Daniel Landa alias Žito 44, v Praze zadržen Randy Blythe (Lamb Of God)
Galerie legend: Blue Effect, Hrdinové nové fronty, XIII. století



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY