Damon Albarn a Noel Gallagher si společně zahráli. Dvacetiletá britpopová válka končí

25.03.2013 16:11 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Damon Albarn a Noel Gallagher
© nme.com
Jedna z válek ve světě hudby je u konce. Nebyly při ní žádné oběti na životech, nepoužívaly se zbraně hromadného ničení ani se neošetřovali zranění. Přesto se táhla hudebním světem jako červená nit téměř dvacet let.

Řeč je o rivalitě dvou britpopových kapel Oasis a Blur, která přešla v polovině devadesátých let v otevřenou nenávist. Právě o jejich boji a o nesmiřitelnosti fanouškovských základen obou skupin se točily dokumenty, pořádaly odborné diskuse a pro anglické deníky to byla velmi vítaná potrava, protože servítky do úst si mluvčí obou formací rozhodně nebrali.

Zatímco Blur ve sporu reprezentovali střední vrstvu obyvatelstva, Oasis zastupovali pracující lid. Gallagher, známý svým ostrým slovníkem, neváhal svého času dle serveru nme.com prohlásit: "Doufám, že Albarn a Alex James (baskytarista Blur) dostanou AIDS a chcípnou." Albarn kontroval, že se s Gallagherem nikdy nedokáže smířit.

V novém století se ale hrany jejich sporů začaly tupit. Blur přestali po vydání alba "Think Tank" být aktivní, Oasis se dokonce kvůli bratrským sporům úplně rozpadli. A to byl začátek konce této války, která nemohla mít vítěze. Albarn se začal úspěšně prosazovat se svými dalšími projekty, což zřejmě dohnalo Gallaghera ke smířlivým větám, které pronesl v roce 2008 pro britský list Guardian:

"Je to skvělý umělec. Je jiný než já. Já nejsem umělec. U mě to vyjde ven tak, jak to je. On dělá čínské opery a různé jiné věci, má na svém luku mnohem víc tětiv než já. Když se dívám dozadu, celý ten spor je pořádně patetický a navrch šlo o dvě celkem sra… popové skladby," uvedl na margo dvojice singlů, která bojovala o čelo britské albové hitparády v roce 1995. "Roll With It" (Oasis) a "Country House" (Blur) totiž vyšly ve stejný den - 14. srpna 1995 - a střetly se v bitvě o titul britského singlového žebříčku. Právě tato situace dostala obě kapely na práh konfliktu.

Dalším pojítkem obou hudebníků se stal společný odpor k chlapecké formaci One Direction. Definitivní zakopání válečné sekery ale nastalo až minulou sobotu, když si oba stoupli na jedno pódium a zahráli píseň "Tender" od Blur v rámci charitativní akce organizace Teenage Cancer Trust. Mimo těchto dvou osobností si s nimi zahráli Paul Weller na bicí a Graham Coxon. Nejhezčí na všem je prostě usmiřování…



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY