shop.musicserver.cz
Depeche Mode - Delta Machine

V černém nebi

Vydáno: 25.03.2013 10:40 v sekci Recenze - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Třinácté studiové album Depeche Mode, toť opět dílo, o němž se mezi fanoušky bude hodně diskutovat. Opravdu je to nová klasika srovnatelná s "Violator"? "Delta Machine" je každopádně pozoruhodná hudební výprava s nejednoznačným vyzněním, kdy vrcholy střídají rozpaky.

7/10

Depeche Mode - Delta Machine

Vydáno: 25.03.2013
Celkový čas: 57:55

Skladby: Welcome To My World, Angel, Heaven, Secret To The End, My Little Universe, Slow, Broken, The Child Inside, Soft Touch/Raw Nerve, Should Be Higher, Alone, Soothe My Soul, Goodbye

Vydavatel: Sony Music

Velká část zarputilých celoživotních fanoušků Depeche Mode si kapelu přivlastnila a nepřipouští možnost, že by se k hudbě DM vyjadřoval někdo zvenku, někdo mimo onen hořkosladký černý vesmír. My přece nejlépe rozumíme tomu, co nám chtěli Martin a David říci, a budeme o tom horlivě diskutovat na diskusních fórech. Stejně jako věčné debaty o zvuku kapely, který odešel s Alanem Wilderem, a jestli je "SOTU" lepší než "PTA" a zda na nadcházejících koncertech bude mít David blyštivé sako etc.

Každé nové album Depeche Mode je vystaveno nemilosrdnému srovnávání s jejich vrcholnými díly, což pro každého může být něco jiného, ale na "Violator" a "Songs Of Faith And Devotion" se možná shodneme. "Ultra" byla rovněž skvělá deska, ale bratři a sestry v černém, považte, že se mi velmi líbí i "Exciter", který jsem onehdy v jedné z raných recenzí na musicserveru ocenil osmičkou. Mimochodem, když už jsme tak osobní a subjektivní (protože takové vnímání hudby prostě je), následující dvojice alb s producentem Benem Hillierem ode mne dostala sedmičku.

Proč tenhle úvod? Toto je můj pohled (a ano, makrorecenze bude): "Delta Machine" je velmi kvalitní album, jež se ovšem nestane klasikou typu "Violator", etalonem, s nímž se další počiny poměřují. A taky proto, že jakkoliv otevřený v hudbě v podstatě čemukoliv, přece jen jsem rocker a velký příznivec Gahanovy spolupráce se Soulsavers - těšil jsem se na to, jak bude "Delta" bluesová a skoro gospelová deska. Ona i je, ale má v sobě pár slabších nevýrazných míst, které budou i tak mnohými fanoušky vzývány jako božské.

Úvod nemá chybu - první tři skladby tvoří sevřený celek, z ohromného zvuku vystupují silné emoce a píseň "Heaven" mému nemladému sluchovému ústrojí chutná jak mana nebeská. Tyto libé pocity se pochopitelně opakují v nádherných skladbách "Slow" a "Goodbye", kde jsou opravdu slyšet ty avizované bluesové vlivy. Co je třeba zvlášť ocenit, je Gahanův zpěv - David překvapuje nejen v "Should Be Higher" (zde se zaskvěl i jako autor!), ve vrcholné písni desky, kde létá v nezvykle vysoké poloze, ale na celém albu zpívá s velkým prožitkem a ve velmi dobré kondici. Ostatně, stačí se kouknout třeba na to, jak to dává živě třeba u Lettermanna.

"Delta Machine" nabízí několik opravdových hitů s úžasnými refrény, s nimiž se budou vznášet tisíce lidí na koncertech ("viz Soothe My Soul"). Ale pak jsou tu ta avizovaná slabší místa, oproti zmíněným vrcholům nevýrazné skladby "My Little Universe" a "Alone", trochu rozpačitý je i Goreho pěvecký příspěvek "The Child Inside". "Broken" až příliš okatě čerpá z depešácké minulosti a červík pochybností hlodá i při "Soft Touch/Raw Nerve", která by se neztratila na "Music For The Masses". Škoda, že se na seznam nedostala skvělá skladba "Always" z druhého disku deluxe edice, to je úžasná syntéza nervního elektronického tepání, zkresleného vokálu a parádní melodie.

I přes nadšenou zmínku o strojové "Always" (toto jsou Depeche Mode!) se zjednodušeně dá říct, že u mne vítězí kytary nad mašinkami: více se mi líbí ta polovina zvaná "Delta", rockovější, rozervanější, více pocitová, bluesová, gospelová. Druhá půlka pod názvem "Machine" je pro mne chladnější a ne tak vynalézavá. Ale víte, co je na hudbě Depeche Mode nejlepší? Že dojmy po pár dnech poslechu jsou nevyzrálé a recenze na jejich alba by se měly psát tak s půlročním odstupem.

NÁZORY
  • Delta Machine - recenze (S., 25.03.2013 10:52) Reagovat

    Trochu mě tato recenze zklamala. Důvod? SOTU v klasické recenzi 8/10, PTA 9/10 a jednoznačně nejlepší album po éře Alana W. dostane 7/10. V podstatě o nic nejde, jen mi to přijde trochu zvláštní. Podle mě jde o nepropracovanější album za mnoho, mnoho let... Není to žádný laciný popík, ale jde o velmi kvalitní album, které když ne absolutní hodnocení, tak devítku klidně mělo dostat.

    Je škoda, že podobné věci jsou podceňované. Po všech čertech skvělá nahrávka, exceletní sound a Alone... No tak to netřeba komentovat - jedna z top skladeb. Deska nemá slabé místo a vše do sebe dokonale zapadá. Možná to chtělo opravdu více poslechů. Finální sound mi přijde trochu ukvapený, i když na to recenzent lehce upozorňuje.

    I tak díky za recenzi.

    • Re: Delta Machine - recenze (Ondra, 25.03.2013 11:14) Reagovat

      Kvalitní deska to určitě je, ale autor recenze má pravdu v tom, že nejlépe je jejich alba hodnotit po nějakém čase, zároveň se musím k němu připojit v tom, že první část desky je zábavnější a pro mě má více emocí než část druhá. Ono, až nyní, kdy jsem si poslechl deltu a poté SOTU, tak musím říct, že SOTU se jim hrubě nepovedla.. Určitě s vámi nesouhlasím, že jde o nejlepší desku po Alanovi, i když je to slušná záležitost tak tomu, co vytvořili na Ultra se to nemá šanci rovnat, atmosféra, kterou právě na Ultru dokázali přenést je nepřekonatelná..

      • Re: Delta Machine - recenze (S., 25.03.2013 13:51) Reagovat

        Však jsem také psal, že na to recenzent upozorňuje. Snad jsem nezněl moc konfrontačně. Přijde mi, že Delta se zařadí mezi klasické koncepční desky. Každá skaldba tam dle mého názoru perfektně sedí a album naopak dost silně graduje. Je to samozřejmě věc názoru, ale já velmi kvituji, že se ještě někdo odvažuje natáčet koncepční desku, která se snaží něco sdělit. Ne jen kolekci potenciálních rádio singlů. To je naopak obrovské plus této placky. Nesluhlasím ani s tím, že na desce není jediný potenciální hit - Sooth, Soft nebo Broken jsou skladby, které perfektně zapadají do alba, ale zároveň mohou úplně klidně fungovat samostatně.

    • Re: Delta Machine - recenze (electric_C, 27.03.2013 17:56) Reagovat

      Skor nez cierne nebo mi Delta Machine pripomina hnedu stoku. Je to jednoznacne sklamanie roka. Uz predchadzajuci album bol na hrane, ale toto je takmer hudobny odpad. Hrozna produkcia, cela nahravka znie ako demo, sebavykradanie, nedostatok inspiracie, plytke texty, to je Delta Machine. Je tu sice zopar O.K. piesni, ale po vypocuti Songs of Faith and Devotion je to iba take "hrajkanie na pieskovisku." Nema to stavu. Miestami album znie, ako keby islo nie o DM, ale len o nejaku revival band. 5/10

    • Re: Delta Machine - recenze (Jura, 14.04.2013 11:03) Reagovat

      Naprostý souhlas. V novodobé éře rozhodně vrcholné album- minimálně devítka. Točím ho stále dokola a pořád mě baví, což se nedá říct o PTA a SOTU. Všechny skladby mě něčím zaujaly, i ty údajně nevýrazné, snad jen s výjimkou nudné odrhovačky "Soothe my soul", kterou skoro pravidelně přeskakuju.
      Dost mě překvapil Dave, protože jeho autorské kousky patří rozhodně k vrcholům alba, což bylo podle mého názoru u SOTU přesně naopak.
      Díky DM, tohle se povedlo!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Depeche Mode se loučí s érou desky "Memento Mori". V "People Are Good" hledají to dobré v nás (06.04.2024 08:00)
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)
- Naživo: Depeche Mode v Letňanech zahnali déšť a ovládli masy lidí (31.07.2023 10:00)
- Fotogalerie: Depeche Mode smrti navzdory v obrazech (31.07.2023 09:11)
- Publicistika: Byli by Depeche Mode bez Andyho Fletchera? (28.07.2023 08:30)
- Depeche Mode zrekapitulují singlovou éru desky "Sounds of the Universe". V únoru 2024 se vrátí do Česka (10.07.2023 10:46)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu