shop.musicserver.cz
Nejdůležitější ženy v historii českého popu

Nejdůležitější ženy v historii českého popu

Vydáno: 08.03.2014 08:00 v sekci Nejvíc nej - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Historie české populární hudby byla a je psána společnou a nerozdílnou rukou mužů a žen tak, jak je tomu i na celém světě. Zatímco muži jsou povětšinou lvy salónů, svůdci či naopak ostřejšími seladony, ženy zase více či méně přinášejí do světa hudby něhu, cit a hlavně krásu a půvab.

Marta Kubišová
© brnensky.denik.cz
Populární hudba doma i ve světě má za sebou zhruba padesátiletou historii a tento článek má za cíl pokusit se vypíchnout desítku interpretek, které zanechaly na poli české populární hudby nesmazatelné stopy, prodaly nejvíce alb a jejichž písně září i pod vrstvou prachu. Řazeny jsou zhruba dle toho, jak jednotlivé dámy začínaly své úspěšné počínání ve světě hudby. Na nejmladší zástupkyně jsme si již posvítili v samostatné Top 10.

Podhoubí pro jejich nástup připravily interpretky jako Ema Destinová, Judita Čeřovská, Jana Malknechtová, Yvetta Simonová, v jejich případě šlo ale ještě především o jazz a swing, v případě Destinové dokonce o operu. S nástupem Beatles se ale i u nás prolomily ledy a šedesátá léta přinesla živnou půdu pro populární hudbu, ze které se čerpá dodnes. Vznikala slavná divadla jako Apollo, Rokoko, Semafor a v nich dostávali příležitost i mladí zpěváci a zpěvačky. Hned ta první byla jednou z nich.

10. Eva Pilarová

Eva Pilarová
Eva Pilarová (* 9. srpna 1939) dokázala za svoji předlouhou pěveckou kariéru získat tři Zlaté slavíky a v roce 2009 jí prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy. Neorientuje se pouze na jeden styl, ale dokáže skvěle interpretovat jak swingové a jazzové standardy, tak populární písně. I díky filmu "Rebelové" a opětovnému návratu hudby šedesátých let do povědomí posluchačů jsou stále populární i Eviny písně "Oliver Twist", duet s Waldemarem Matuškou "Ach, ta láska nebeská" nebo "Rodeo".

9. Helena Vondráčková

Helena Vondráčková
Helena Vondráčková (* 24. června 1947) zahájila svoji kariéru v sedmnácti letech na soutěži Hledáme nové talenty, kde interpretovala americký tradicionál "Červená řeka" (viz video). Během své kariéry vydala na sto alb a různých kompilací a mnoho úspěšných singlů. V její umělecké dráze hrálo též velkou roli seskupení s Václavem Neckářem a Martou Kubišovou aka Golden Kids. Do nového století vtrhla Vondráčková s novým tanečním soundem a megahitem "Dlouhá noc" (1999), který pro ni napsal Michal David. Nové písně nepřestává točit ani ve svých šestašedesáti letech.

8. Marta Kubišová

Marta Kubišová
Také Marta Kubišová (* 1. listopadu 1942) vyhrála během své kariéry tři Zlaté slavíky. Šedesátá léta pro ni byla nesmírně úspěšná. Hrála v divadle Rokoko, vydávala singly jako "Loudá se půlměsíc", "Depeše" či "Nepiš dál", vystupovala s Golden Kids a natočila pro rok 1968 velmi symbolickou píseň "Modlitba pro Martu". Ta byla také hojně připomínána i během sametové revoluce. V sedmdesátých a osmdesátých letech tolik úspěchů nezaznamenala a prošla si nejednou krizí jak v uměleckém, tak osobním životě. Komunistická zlovůle ji odstavila od mikrofonu. K němu se vrátila až po pádu režimu, kdy zažila vydařený comeback a v současné době stále vystupuje se sólovými recitály nebo v divadle Ungelt.

7. Hana Zagorová

Hana Zagorová
I Hanu Zagorovou (* 6. září 1946) objevila soutěž Hledáme nové talenty, ale již v roce 1963. Na první singl "Svatej kluk" čekali její fanoušci celých pět let. Nejprve účinkovala se skupinou Flamingo a v té době byl její hlavní doménou beatový šanson. Poté si ji vzal pod svá ochranná křídla Karel Vágner, nazpívala několik duetů s Petrem Rezkem a v osmdesátých letech jí kryla záda tehdy populární dvojice kluků z naší školky Hložek s Kotvaldem. Tak jako mnoho jiných zpěváků i ona zažila po sametové revoluci útlum ve své kariéře, ale dokázala se vrátit a hlavně uspět u posluchačů s popěvky "Je naprosto nezbytné" nebo "Za každou chvíli s Tebou platím". I dnes bez problémů vyprodává koncertní sály.

6. Věra Špinarová

Věra Špinarová
Další z ostravských zpěvaček Věra Špinarová (* 22. prosince 1951) se celou svoji kariéru věnuje více bigbítu. Na rozdíl od Hany Zagorové po svém začátku také se skupinou Flamingo zůstala beatu nadále věrná. Působila i ve formaci Majestic nebo v kapele Speciál. Zřejmě navždy už bude spojená s baladou Ennia Morriconeho z filmového westernu "Tenkrát na západě". Píseň "Jednoho dne se vrátíš" je dodnes diváky nejžádanější na jejích koncertech a je úplně jedno, že na třinácti řadových albech je i spousta jiných povedených písní. Jako třeba "Music Box".

5. Marie Rottrová

Marie Rottrová
A do třetice Ostrava. Marii Rottrové (* 13. listopadu 1941) se přezdívá "Lady Soul". Také ona se zúčastnila hledání mladých talentů ostravské televize a na základě jejího výkonu v soutěži v roce 1960 dostala nabídku od Československé televize zazpívat píseň "Rozmarné stvoření". Do Prahy se jí příliš nechtělo, a tak měla cestu na výsluní o to těžší a delší. I přesto za svoji kariéru stihla nazpívat takové množství hitů, že opravdu reprezentativní výběr "Zlatá kolekce" musel být v roce 2011 poskládán na celá tři CD.

4. Petra Janů

Petra Janů
Petra Janů (* 19. listopadu 1952) se musela ještě předtím, než její kariéra pořádně odstartovala, přejmenovat. Její původní jméno totiž je Jana Petrů. Taková zpěvačka ale už u nás zpívala zhruba o dekádu dřív písně dechové a lidové. Petra Janů má ale ráda dravější a ostřejší typ muziky, a i díky spojení s Otou Petřinou začala kariéru rockovými alby "Motorest" a "Exploduj". Až ve druhé polovině osmdesátých let začala více inklinovat k popu. Poté, co nazpívala šlágr "Moje malá premiéra", jí další popový materiál obstarával z velké části i Karel Svoboda ("S láskou" nebo "Říkej mi"). Ani to ale naší všestranné zpěvačce nestačilo a vrhla se i do sfér jazzových a swingových. Loni k jejímu kulatému výročí vyšlo u Supraphonu retrospektivní trojalbum "Má pouť", a jak se zdá, znamená nikoli konec, ale nové nadechnutí v Petřině kariéře.

3. Věra Martinová

Věra Martinová
Nejen Američané mají rádi country. I mnohým Čechům tenhle hudební styl vyhovuje a to obzvlášť, když jim k tomu zpívá dáma, které slámová hudba koluje v žilách - Věra Martinová (* 2. února 1960). Pět let vystupovala s dívčí kapelou Schovanky a až poté se vydala na velmi úspěšnou sólovou dráhu. V druhé polovině osmdesátých let bodovala s hity "Až na vrcholky hor", "Malý dům nad skálou" či "Srdcem jsi zůstal u koní". Jedenáct vydaných řadových desek hovoří za vše a ani spokojených diváků na koncertech neubývá.

2. Lucie Bílá

Lucie Bílá
Devadesátá léta nabídla jen jedinou skutečně výraznou osobnost na poli české ženské populární hudby. Lucie Bílá (* 7. dubna 1966) by své začátky u Petra Hanniga včetně hitu "Neposlušné tenisky" nejraději rychle vymazala, a proto si v té době kompenzovala tento přešlap hostováním s různými metalovými a rockovými partami. V devadesátých letech našla díky autorské dvojici Soukup-Osvaldová svoji tvář a začala svými hity a deskami bořit hitparádové žebříčky. Opanovala i díky své bezprostřednosti všechny možné ankety popularity a mimo sólová alba bodovala i v muzikálech "Dracula", "Johanka z Arku" či "Krysař". V současné době ke všem svým hudebním a hereckým rolím přibrala i jednu porotcovskou v soutěži Česko Slovensko má talent.

1. Aneta Langerová

Aneta Langerová
Jediná interpretka, která se objevila i v žebříčku kolegy Josefa Martínka "Top 10 mladých českých a slovenských popových zpěvaček", je Aneta Langerová (* 26. listopadu 1986). Ta už před svým vítězstvím v soutěži Česko hledá SuperStar (2004) věděla, že má ke zpěvu vlohy. Vyhrála totiž i kdysi populární pěvecké pořady Do-re-mi a Rozjezdy pro hvězdy. Krátce po vítězství vydala album "Spousta andělů", které mělo neuvěřitelně vysoká prodejní čísla a bylo nahráno takříkajíc pro masy a hodně narychlo, což se Anetě příliš nelíbilo. Následovníkem bylo dílo "Dotyk" (2007), které bylo mnohem alternativnější, a přesto, nebo možná právě proto, se setkal s vesměs kladnou kritikou a uspělo i u posluchačů. Album "Jsem" (2009) bylo opět více písničkářské a zdá se, že to je pro nejmladší zpěvačku žebříčku ta správná cesta.

Samozřejmě výčet nemůže být kompletní, protože co člověk, to názor. Nejsou zde hvězdy šedesátých let Yvonne Přenosilová, Naďa Urbánková či Miluška Voborníková. Samostatnou kapitolu by si zasloužila královna šansonu Hana Hegerová, ta však snad s výjimkou písně "Levandulová" nikdy nemířila do mainstreamu. Proto by tento žebříček měl být spíš brán jako jakési ohlédnutí do minulosti a možnost srovnání s tím, co nám nabízí současná produkce.

NÁZORY
  • Kde je Jitka? (Martin, 08.03.2014 15:55) Reagovat

    Chybí mi tam Jitka Zelenková a Nicol Lenertová s Ester Ládovou

  • Tak tomuto hovorím "článok"... (Dušan, 08.03.2014 17:24) Reagovat

    "Devadesátá léta nabídla jen jedinou skutečně výraznou osobnost na poli české ženské populární hudby." - väčší nezmysel som snáď ešte ani nikdy nečítal. A kde je Bára Basiková? Je mi jasné, že do TOP 10 sa nemôžu vojsť všetky, ale minimálne by sa patrilo spomenúť ju a nie napísať takú blbosť....?! A kto predáva v súčasnosti viac albumov ako napr. Lucie Vondráčková? Nový album Heleny V. vyletel z TOP 50 najpredávanejších albumov asi po dvoch týždňoch, zatiaľ čo Oheň Lucie V. sa tam držal skoro rok!!! A nech si hovorí kto chce čo chce, v rebríčku by mala byť aj Iveta Bartošová, tá bodovala v 80. aj 90 rokoch!

  • ANETA, ROTTROVÁ, KUBIŠOVÁ! (KL, 09.03.2014 09:49) Reagovat

    Aneta Langoerová, Kubišová, Rottrová, zaslouženě! Ještě chybí Hegerová!

  • MUSICSERVER!!! (Radim, 11.03.2014 18:46) Reagovat

    Musicserver.cz - takovej název! Člověk by čekal zasvěcené informace. Ale když autor ani neví, která zpěvačka měla kolik zlatých slavíků... :-( Poslední dobou pozoruju značnej úpadek. Zrušil jsem i zasílání novinek. Nic proti Anetě nebo Věře Martinové, ale Bára Basiková by neměla chybět...

  • blbost (Miki, 12.03.2014 15:46) Reagovat

    Langerova jako c 1 ? tak to je fakt vodpad

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Minirecenze: Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc (20.02.2024 20:45)
- Fotogalerie: Václav Neckář zazpíval "Půlnoční" v Husově sboru. Podívejte se na fotky a koukněte na video (25.12.2023 16:06)
- 7krát3 v "Gabrielovi" znovu oživuje dávnou skladbu Michala Horáčka a Hany Hegerové (05.12.2023 18:33)
- Hudba v tisku: Vzpomínkové vydání knihy "Naprosto nezbytná" od Hany Zagorové doplňuje vyprávění její a jejích kolegů o tu nejbolestnější tečku (05.12.2023 08:00)
- Hudba v tisku: Kniha "Všechny moje války" Václava Neckáře je čtivý průvodce životem legendy (19.11.2023 11:30)
- Dechberoucí život skladatele Karla Svobody představuje výpravná monografie "Žít" (14.11.2023 20:23)
- Video: Václav Neckář je "Snílek". K natáčení nové písně si pozval Letní kapelu Jaromíra Švejdíka (29.09.2023 20:09)
- Recenze: Reeditovaný "Špejchar 1969-1991" nic nového nepřináší, stále je to ale nejlepší dostupné shrnutí tvorby Vladimíra Mišíka (27.08.2023 09:00)
- Naživo: Billy F. Gibbons & The BFG's dali Praze pocítit vůni Ameriky (28.06.2023 12:00)
- Naživo: Marek Ztracený míří do Wembley. Euforii fanoušků Poseidona z Wishe ale v Edenu brzdily technické nedodělky (17.06.2023 11:36)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu