shop.musicserver.cz

Další promarněná šance naší stálice

Vydáno: 21.03.2013 09:30 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Lucie Vondráčková nedávno oslavila Kristův věk, přesně v den narození jí vyšla třináctá řadová deska s názvem "Oheň". Zanechá tato tanečně pop-folková smršť po sobě nenapravitelné škody a ztráty na životech, nebo pouze vymění vzduch v zatuchlé české pop music?

4/10

Lucie Vondráčková - Oheň

Vydáno: 8.3.2013
Celkový čas: 58:58

Skladby: Co s tou touhou, Oheň, Kdy vzlétnu já, Zombie, Stůj, Mít Tebe blízko, Byla to láska (+ Michal David), Spam, Ty jsi ten nej, Labyrint, Dlouhá pouť, Na pokraji síl (+ Miro Jaroš), Jedou vozy prérií, S láskou nám je líp (+ Josef Vágner), Vánoce bílý (+ Petr Kolář), Bring It On Home

Vydavatel: BrainZone

Sama zpěvačka označila své nové album za mix taneční a folkové muziky. Nestává se obyčejně, aby už před vydáním byla známa více jak třetina desky. Hned šest ze šestnácti písní vešlo za uplynulý zhruba půlrok ve známost a netroufám si tvrdit, jestli je to dobře, či naopak. Na žebříčku prodejnosti prakticky ihned "Oheň" vystoupal velmi vysoko a potvrdil, že šik Lucčiných obdivovatelů (či spíš obdivovatelek) je nejméně tak velký jako zástup odpůrců.

Otvírací singl "Co s tou touhou" jsem už ohodnotil ve své minirecenzi, takže se k němu není třeba dál vracet. Titulní skladba "Oheň" není ničím výrazná. Tuc. Lepší okamžiky alba nastávají následně s písní z filmu "Rebelka" "Kdy vzlétnu já" a zřejmě s nejlepší taneční skladbou alba "Zombie". Pak následuje rychlý sešup do suterénu špatných tucpufáren. Tuctuc. Duet s Michalem Davidem "Byla to láska" se pro mě stal, hned jak vyšel, velikým zklamáním. Sice jsem na hudbě našeho hitmakera vyrůstal (a mám rád většinu z jeho písní osmdesátých let dodnes a nestydím se za to), ale hrozně mi leze na nervy to, jak se snaží křečovitě držet krok s módou a novým tanečním soundem. Namísto nějakého pěkného romantického duetíku je tu stupidní text a hlavně výrazný taneční spodek. Tuctuctuctuc.

Snad úplně nejhorším okamžikem alba je taneční předělávka megahitu Tiny Turner "Simply The Best", zde s názvem "Ty jsi ten nej". Tuctuc. To už byla snad lepší verze Těžkýho Pokondra, tuším s názvem "Chcípnul tu pes", u toho se člověk mohl alespoň zasmát. Nevím, proč má Lucka takovou touhu mršit zahraniční hity, už hrozná verze coveru od Bonnie Tyler "Vítr" mi lezla krkem. Tuctuctuc. Po této písni jsem si myslel, že nic horšího přijít nemůže, ale dost se mnou a mým sluchem zatřásla i tupá "Dlouhá pouť".

Křivka stravitelnosti alba zase začala stoupat pozvolna nahoru až poté. Mira Jaroše znají hlavně slovenští fanoušci soutěže "Slovensko hľadá SuperStar", kdy byl finalistou první řady. Zde si zahostoval v duetu "Na pokraji síl". A pak už konečně více dostaly prostor zvonivé akustické kytary a závan slibovaného folku. V závěrečné fázi alba tuctuc rytmy víceméně vymizely (s výjimkou jediné anglické skladby "Bring It On Home") a bylo to jedině ku prospěchu věci. Jak "Jedou vozy prérií", tak "Vánoce bílý" jsou sice skladby, které nikoho na zadek neposadí, ale jsou příjemné k poslechu a velice pohodové.

Myslím si, že by se interpretka měla hudebně rozhodnout, jak dál. Buďto se posunout k tanečnější poloze a tam se nechat inspirovat albem o rok mladší zpěvačky Kataríny Knechtové "Tajomstvá" (včetně textů, neboť to je bohužel další slabina tohoto alba), nebo se spíš orientovat na písně folkovějšího rázu. Nepatřím do šiku nepřátel zpěvačky a klidně se přiznám, že mám spoustu písní od ní rád. Právě ty songy s folkovým zabarvením už od dob duetu s Příbuznými "Kdo Tě má rád" patří k tomu nejlepšímu z jejího repertoáru.

Je jasné, že v jejím případě nejde o bůhvíjaké umění, ale člověk, pokud se chce dívat třeba na film, také pořád nevyhledává filmový klub na ČT2 a rád se podívá i na nějaký ten příjemný, oddechový. Tak to může být i v případě hudby. Nemusí být komplikovaná, v textech nemusí být přehnaná moudra, ale měla by se i přesto dělat inteligentně. Proto Lucku nijak nehaním za to, že nazpívá pohádkovou písničku "Mlýn klape svou", písně "Láska na 100 let", "Jestli máš mě rád" nebo "Hej, lásko velká". Její hlas se v těchto písních moc příjemně poslouchá a co si budeme nalhávat, ani vzhled není rozhodně k zahození. Jenomže platí, že méně je někdy více a že by se konečně měla ve svém věku rozhodnout, kam bude hudebně směřovat.

NÁZORY
  • spatne info (majki, 21.03.2013 10:32) Reagovat

    Tomuto hovorim odflaknuta novinarska praca. Miro Jaros si v skladne Na pokraji sil nezahostoval, je jej autorom spolu s izraelskym spevakom Idanom Raichelom. Skladbu nahral pre vlastny album pred tromi rokmi so spevackou Dominikou Mirgovou (a na slovensku to bol celkom dobry hit), ktoru v ceskej verzii nahradila Lucka V.

  • Nejlepší deska Lucky ! (Lukáš, 21.03.2013 11:39) Reagovat

    Já osobně nejsem dlouholetý fanoušek Lucky, protože její předchozí alba jsem hodnotil převážně špatně, protože se mi z alba více méně líbily pouze 1-2 skladby a to třeba ještě singlovky, a začal jsem vnímat Lucku pozitivně až po singlu Kdy vzlétnu já, která se mi začala hodně líbit, a pak přišla Co s tou touhou, která mě teda dostala a právě proto jsem si nové CD Oheň koupil a čekal jsem jaké opravdu bude. A nezklamalo mě,právě naopak. Jako největší hit alba na mě působí hnedka od začátku již brzy nasazený singl ZOMBIE! Ale musím souhlasit, že jsou na albu skladby, které bych tam nemusel a to : Byla to láska, Ty jsi ten nej, S láskou nám je líp, Vánoce bílý a anglickou verzi Ohně. Ale jinak je pro mě toto album nejlepším Lucčiným počinem v její kariéře.

  • Vyhodit pár písniček (Volder, 21.03.2013 16:26) Reagovat

    Bring It On Home bych z CD vyhodil hned. Raději bych přivítal celou verzi v AJ než takové plácnutí jako bonus. Vánoce bílý je něco z čeho mi ještě pořád naskakuje husina a není to myšleno v dobrém. Jinak souhlasím s autorem recenze.

  • Mě se líbí (Pat, 21.03.2013 18:39) Reagovat

    Já jsem naopak z nového alba nadšený. Jsem spokojený a nechci to víc řešit. To album je skvělé. Nejradši mám zombie.

  • reakce (td-, 22.03.2013 05:16) Reagovat

    snad to nebudou hrat v radiu.bez jakehokoliv sarkasmu a ironie doporucuju vsem co se to libi MODI,a neco jako eva farna,
    pak jeste ale vlastne vsechno z vsech tech cen co davaj respektive predavaj v televizi....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)
- Video: Katarína Knechtová zpívá v "Oni" o strážných andělech i klinické smrti (27.10.2023 11:42)
- Recenze: Ghost předělávkami na "Phantomime" zabaví, nic nového ale nepřinášejí (27.05.2023 09:00)
- Zemřela Tina Turner (24.05.2023 21:11)
- Video: Lucie Vondráčková nabízí v novém klipu další "Šanci" (23.05.2023 19:05)
- Katarína Knechtová rekapituluje. Své největší hity vydává na červených vinylech (20.04.2023 07:55)
- Naživo: Arakain to se čtyřicítkou na krku v O2 universu stále brousil jako za mlada (30.01.2023 20:20)
- Nejvíc nej: Opálený zadek, necenzurovaná cenzurovaná bradavka a McSrajdoviny: 10 nejčtenějších článků roku 2022 (01.01.2023 21:10)
- Video: Lucie Vondráčková připomíná dávný singl kapely P.S. "Dotyk lásky" (07.06.2022 11:59)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu