Examplův řetízek si neodpočinul ani v Praze

16.03.2013 13:19 - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Example, současná ikona britské taneční hudby, se potřetí vrátil do Česka, aby ukázal, jak se paří na Ostrovech. Po vyprodaném Lucerna Music Baru a skvělé show na Rock For People tentokrát přiváděl do varu posluchače v Incheba Areně. Z postupně gradujícího večera vám přinášíme reportáž.

Live: Example

support: DJ Baller B
místo: Incheba Aréna, Praha
datum: 15. března 2013
setlist: Kickstarts, Won't Go Quietly, See The Sea, Stay Awake, Come Taste The Rainbow, Midnight Run, Playing In The Shadows, Close Enemies, Whisper, Let's Be Fucking Stupid, Hooligans, Watch The Sun Come Up, We'll Be Coming Back, Say Nothing, Natural Disaster, Perfect Replacement, Changed The Way You Kiss Me
Fotogalerie

Example, Incheba Arena, Praha, 15.3.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Začínat koncert jedním z největších hitů je s odpuštěním pěkná pitomost. Přesvědčili se o tom i fanoušci britského zpěváka a rappera Exampla, který jako otvírák své pražské show v Incheba aréně zvolil skladbu "Kickstarts". Málokdy se totiž stane, že by byl zvuk vyladěný k dokonalosti už u první písně, a tak mnozí místo intenzivního prožitku své oblíbené písničky přemýšleli nad tím, jestli jsou víc utopené bicí, klávesy nebo vokál.

Než se ale známá melodie rozezněla, museli návštěvníci přetrpět hodinu a půl trvající set DJe Ballera B. Ten sice rozdal více úsměvů než hlavní hvězda večera, ale pokud právě nehrál útržky notoricky známých hitů, víc než lehké poklepávání nohou z publika nedostal. Zatímco za jeho zády chystali technici nástroje Examplově doprovodné kapele, odezněly například "Harlem Shake", "Niggas In Paris", "R.I.P.", "One (Your Name)" nebo "We Found Love".

Example, Incheba Arena, Praha, 15.3.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Elliot John Gleave je v poslední době zvyklý na vyprodané haly, a možná i proto působil v nezvykle prostorné holešovické areně zpočátku trochu odměřeně a místo obvyklého poskakování se po pódiu spíše procházel. Ani pěvecky to nebyla žádná hitparáda, nicméně jak večer pod ocelovým "e" pokračoval, zlepšoval se i jeho výkon.

Kdo se bál, že se písně z poněkud slabší, Austrálií ovlivněné novinky "The Evolution Of Man" ztratí mezi výběrem toho nejlepšího z minulosti, odcházel překvapen. Nepočítaje Bengův podivný experiment s kytarami Grahama Coxona jménem "Come Taste The Rainbow", patřila čerstvá pětice písní k nečekaně příjemným vrcholům večera. Ať už si Elliot dirigoval diváky u skvěle vygradované "Close Enemies" nebo je nechal napospas rozjeté "We'll Be Coming Back", dostalo se mu široké odezvy napříč publikem.

Example, Incheba Arena, Praha, 15.3.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Zkrátka nepřišel ani při představení starších singlů "Stay Awake", "Midnight Run" nebo "Natural Disaster" ze svého tvůrčího vrcholu jménem "Playing In The Shadows". Škoda jen, že podobně jako na Rock For People vynechal Daft Punkem ovlivněnou "Skies Don't Lie" a baladu "Lying To Yourself", jistě by koncert získal ještě trochu barevnější nádech.

Jak minuty plynuly, dostával se autor hitu The Wanted "Chasing The Sun" do ráže. S každou další písní tak byl řetízek na jeho krku neposednější. Na nějaké povídání nebo návštěvu publika nedošlo, namísto toho se skákalo stále výš a častěji, neboť snoubenec australské modelky a herečky Erin McNaught nepřestával hecovat. Až závěr ale ukázal, jak má vypadat jeho definice šílenství. Nebyla to jen sborově odzpívaná singlovka "Say Nothing", ale hlavně "Perfect Replacement" a "Changed The Way You Kiss Me", které publikum donutily schovat mobily a začít se oddávat nevázanému bláznění. Málokdo dokázal udržet ruce a nohy na uzdě, když se stroboskopy rozjely naplno, a tak netrvalo dlouho a lidi z kotle mohli ždímat trička.

Hodina a půl utekla jako voda, a i když to pod královéhradeckým sluncem byl o chlup lepší zážitek, člověk se těžko ubránil nevěřícnému kroucení hlavou nad tím, jak Example ještě před čtyřmi lety zkoušel prorazit coby stand-up komik. Pěkně se vypracoval, nemyslíte?



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY