Evoluční teorie napříč hudebními žánry

12.03.2013 11:30 - Jaroslav Hrách | foto: facebook interpreta

Londýnská kapela Modestep se nebojí experimentovat a na svém debutu "Evolution Theory" kombinuje dubstep společně s elektronickým rockem. Zabralo téměř tři roky, než deska vznikla. Předcházelo jí několik úspěšných singlů. Stačí to však k natočení úspěšného alba?
7/10

Modestep - Evolution Theory

Skladby: Show Me A Sign, Another Day feat. Popeska, Evolution Theory feat. D Power, Jammin, Frisco & Jammer, Sunlight, Praying For Silence feat. Document One, Freedom, Time, Burn feat. Newham Generals, To The Stars, Leave My Mind, Take It All feat. Koven, Feel Good, Bite The Hand, Up, Save The World
Vydáno: 28.01.2013
Celkový čas: 61:18
Vydavatel: Universal
Modestep není nejmladší kapela. Její historie sahá do roku 2010, kde se ke dvěma DJům, bratrům Friendovým, přidali dva další členové - Matthew Curtis a Nick Tsang. Elektronickou hudbu doplnila kytara a nejnovější trendy, tedy dubstep. Prvotní singly "Feel Good", "Sunlight" a "To The Stars" z roku 2011 se celkem slušně umístily v britských hudebních žebříčcích. Stačilo pouze trochu experimentovat a míchat různé styly, podobně jako pejsek s kočičkou dělali dort. Elektronický rock doplňují dubstepové pasáže, tempo občas sklouzává do drum'n'bassu a nechybí ani popový nádech v podobě zapamatovatelného zpěvu. Navíc ke každému singlu vznikly propracované a nápadité videoklipy.

Ačkoliv zní kombinace těchto žánrů zajímavě, možná až exkluzivně, na poli rave music to není žádná novinka. Přirovnání k podmanivému dubstepu od Skrillexe je určitě namístě. Velké hudební shody by se daly nalézt například u kapel jako Pendulum či The Prodigy. Ale teprve nedávno jsem si vzpomněl na nevydařený pokus nu-metalové kapely Korn, konkrétně na jejich poslední desku "The Path Of Totality". Chtěli být za každou cenu aktuální, tak se jim na hudbě podíleli Skrillex, Noisia, Excision a další electro-dubstepoví producenti. Výsledek však za nic nestál a z alba byla cítit přílišná vyumělkovanost. Stejný osud "Evolution Theory" naštěstí nepotkal.

"Evolution Theory" celých patnáct skladeb drží jednotnou formu, obsahuje charakteristický zvuk a některé tracky, ačkoliv mohou znít šablonovitě, nepůsobí jako zbytečná vata. Kdo by čekal výrazný vliv dubstepu, bude zklamaný. Na druhou stranu, na takové posluchače Modestep ani necílí. Při poslechu se dočkáme převážně electro-rockových podkladů doplněných jednoduchými a snadno zapamatovatelnými texty. To se kapele daří nejlépe. I když by mnozí mohli namítnout, že dělají hudbu líbivě, komu to vadí? Už singly měly mainstreamové ambice.

Perfektní otvírák "Show Me A Sign" odstartuje desku a naznačí, v jakém duchu se ponese. Kytarové riffy nejlépe vyniknou ve "Freedom" s vynikajícím dubstepovým refrénem. U kytar zůstanu, jelikož v následující "Time" sehrávají významnou roli. Gradující píseň s povedeným sólem na konci patří mezi to nejlepší na albu. "Leave My Mind" je diametrálně jinde, drum'n'bass tempo vám zaručeně rozproudí krev v těle. Modestep se nebojí ani rapu, důkazem je titulní "Evolution Theory", která zaujme svou pestrostí od začátku do konce. Závěrečná "Saved The World" svůj záměr dobře plní a vkusně končí celou nahrávku.

Nesmím zapomenout na Deluxe verzi, která je skutečně nadupaná. Obsahuje devět dalších skladeb - dvě další ("Flying High" a "Slow Hand") a sedm remixů. Deska "Evolution Theory" se Londýňanům vydařila, možná by občas nemusela být tak podbízivá. Na druhou stranu, svým žánrovým rozsahem alespoň zaujme širokou skupinu posluchačů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY