Petr Hapka písničkový

28.02.2013 09:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Se jménem Petr Hapka se jistě každému automaticky vybavuje i jméno Michala Horáčka. Tento hudební skladatel ale československou scénu neúnavně zásoboval svými skladbami i s mnoha dalšími autory. A průřez jeho tvorbou nabízí docela zajímavá kompilace "Pozdní sběr".
6/10

Petr Hapka - Pozdní sběr

Skladby: CD1: Malá píseň, Temný stín, Obraz Doriana Graye, Žít jen žít, Oříšek pro Popelku, Svět je místo k radování, Tanečnice, Píseň pro Joriku, Admirál, Rozvod, Na tisíc žen jde světem, Nestůj a pojď, Já mám pár tónů, Já se znám, Kdybych byl malířem, Řeka zázraků / CD2: Já ráda vzpomínám, Klaudie, Lorelay, Motiv panny, On je náš pán, Už svítá, Windsurfing, Mít svůj kout, Běh času, Potměšilý host, Bylo nás pět, Dívám se, dívám, Individualita, Kocour se schoulil na tvůj klín, Mohlo by tu být i líp, Bude mi lehká zem, Na hotelu v Olomouci
Vydáno: 26.11.2012
Celkový čas: 58:01 + 63:00
Vydavatel: Universal
"Pozdní sběr" chronologicky přináší na dvou CD výběr z Hapkovy tvorby z let 1964-2006 a jedná se vůbec o první kompilát písničkové tvorby Petra Hapky. Pro mnohé může být překvapením, co všechno kdy Petr Hapka složil. Jeho jinak velmi dobře čitelný skladatelský rukopis se totiž u některých písní daří zdařile potlačit a třeba u Kornovy písně "Windsurfing" bych možná i strkal ruku do ohně, že tato píseň Hapky není.

Kompilace velmi dobře představuje, jací interpreti v dobách před revolucí ovládali tuzemský střední proud. Vedle sebe tu jsou písně zpívané Waldemarem Matuškou, Karlem Gottem, Václavem Neckářem, Hanou Zagorovou, Jitkou Zelenkovou, Helenou Vondráčkovou a dalšími. Na druhou stranu ale většinou nejde o ty notoricky známé hity, které si (můžu-li soudit, když jsem se narodil až spolu s písničkami umístěnými na druhém disku) každý z těch dob z rádia vybavuje.

Své místo na desce mají i filmové melodie. A tak si můžete připomenout písně ze snímků "Páni kluci", "Léto s kovbojem", "Panna a netvor", "Krakonoš a lyžníci" či "Tisícročná včela". Nemůže se zapomenout ani na spolupráci s Michalem Horáčkem, které je věnovaná závěrečná část alba, a to hned v sedmi písních. A právě tato část desky je tak odlišně semknutá, že z nahrávky zřetelně vystupuje. Až si posluchač říká, že by vhodnější bylo, kdyby této dvojici bylo věnováno celé jedno CD, jež by pak působilo uzavřeněji a celistvěji.

I s touto připomínkou je ale tento soubor písní příjemnou nahrávkou. A i když nedosahuje komplexnosti a kvalit souboru vydání Hapkových filmových melodií, i když vám možná některé písničky z desky můžou lézt na nervy, pořád jde o tu kvalitnější muziku, která se (z velké části) v komunistickém Československu dělala. Buďme za ni rádi, protože právě díky pánům, jako byli Jiří Suchý nebo právě Petr Hapka jsme tu v té nelehké době nemuseli trpět jen s Kroky Františků Janečků.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY