shop.musicserver.cz
Susanne Sundfør - Melodie je pro mě nejdůležitější součástí hudby

Susanne Sundfør - Melodie je pro mě nejdůležitější součástí hudby

Vydáno: 04.03.2013 08:00 v sekci Rozhovory - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Skandinávie ročně vyplodí obrovský počet inteligentních popových nahrávek. Norská zpěvačka a skladatelka Susanne Sundfør je toho skvělým případem, její desku "The Silicone Veil" jsme navíc označili za nejlepší zahraniční počin roku 2012. Byl by hřích se na ni interpretky samotné nezeptat.

Susanne Sundfør
© susannesundfor.com
Minulý rok byl pro tebe přelomový - vyšla ti oceňovaná deska "The Silicone Veil", která se dočkala vydání i v Británii. Jaká byla zkušenost mimo Norsko?

Byla to velká zábava. Hodně přesunů, hodně highfives, hodně úsměvů. Mým cílem bylo vždycky být schopná stát se muzikantkou na plný úvazek a mít kariéru, díky které budu moci být stále na cestách a která mi dá volnost vyjádřit mé umění. Rozhodně to byla cenná zkušenost a ráda si ji zopakuji. Navíc bylo hodně osvěžující potkávat a reagovat na úplně nové publikum.

Na svých deskách ses výrazně přehoupla od klasického písničkářství k experimentálnějšímu elektronickému zvuku. Je "The Silicone Veil" jeho konečná fáze, nebo ještě svou cestu za elektronikou posuneš dál?

Myslím, že se v té elektronice ještě budu posouvat - minimálně na dalším albu. To ale už možná opravdu bude moje poslední elektronické dobrodružství, na které se vypravím. Poté budu zkoušet zase nové věci.

Jedním z klíčových prvků tvé hudby jsou dokonalé melodie. Je za nimi mnoho práce, nebo přichází přirozeně samy od sebe? Je snad nějaký song, u kterého jsi měla v tomhle ohledu problémy?

Předně moc díky za poklonu! Melodie je pro mě opravdu nejdůležitější součástí hudby. Někdy mě přirovnávají ke Kate Bush, což mě velice těší, ale abych byla upřímná, její písničky mi přijdou trochu obskurní, často postrádají právě opravdu silnou melodii, ta je jen tak v pozadí, nevýrazná. Její hudba, především její zvuk, je ale jinak samozřejmě hodně zajímavá. Co se týče toho boje s melodií - opravdu na posledním albu je jeden song, který nám dal pořádně zabrat. "Among Us" jsme zkusili v mnoha a mnoha různých úpravách, ale nemohli jsme najít ten správný groove. Nakonec se nám to však podařilo a jsem s výsledkem velice spokojená.

Susanne Sundfør
© baroniet.no
Když už jsme u výstavby tvé hudby - vím, že si ji píšeš skoro celou úplně sama. Jak vypadá tvůj tvůrčí proces?

Ráda úzce spolupracuji s nějakým producentem. Se dvěma posledníma deskama ("The Silicone Veil" a "The Brothel") jsem strávila hodně času ve studiu po boku Larse Horntvetha, který je úžasným skladatelem a muzikantem. Zaranžovali a produkovali jsme většinu hudby společně, ačkoliv je třeba říci, že u "The Brothel" byl Lars do celého procesu zapojen o něco více. Úplně nemám ráda improvizaci a aranžování ve studiu, takže hodně toho bylo napsáno už dopředu, než jsme začali nahrávat. Na místě jsme pak dělali různé úpravy. Ovšem i tak se někdy stalo, že jsme i ve studiu začali pracovat na některých skladbách úplně od nuly. Obvykle si na počátku práce vyberu nějaký nápad nebo linku, někdy i s textem a melodií, a odtud začnu budovat song. Pak ho začnu celý dávat dohromady. Na "The Silicone Veil" jsem často začala s beaty, abych měla nějaké jádro, na které jsem mohla nabalit zbylou aranžérskou práci.

Susanne Sundfør

Susanne Sundfør
Zpěvačka, skladatelka, producentka, textařka a klavíristka se narodila roku 1986 v Norsku a je ve své zemi jednou z nejprodávanějších a zároveň nejoceňovanějších zpěvaček posledních let. Její druhá deska "The Brothel" (2010) se stala komerčně vůbec nejúspěšnějším počinem v chladné skandinávské zemi v roce vydání. Absolvovala klasické hudební vzdělání, miluje vážnou hudbu, debutovala folkovým albem, ale v současnosti tvoří mix smyčců, popu a experimentální elektronické hudby. V zahraničí o sobě dala vědět především spoluprací s mezinárodně úspěšným duem Röyksopp, které pochází taktéž z Norska. V roce 2008 převzala cenu Spellemannprisen, norskou obdobu Grammy, za nejlepší ženskou interpretku. Toho roku vyvolala celospolečenskou debatu svou děkovnou řečí, když uvedla: "Jsem v první řadě umělkyní, nejsem v první řadě ženou." Reagovala tak na genderovou problematiku udělování cen za nejlepší umělce ženám a mužům zvlášť.

Co je vůbec "The Silicone Veil" (v překladu silikonový závoj)?

Těžko se to vysvětluje, ale je to takové shrnutí všech motivů a témat z alba. Myslím, že je to hezká představa určité hranice mezi námi a linií mezi životem a smrtí. Je skutečně náročné slovy vyjádřit, co "The Silicone Veil" skutečně je. Ve skutečnosti to sama úplně nevím. Je to jen taková představa.

Zmiňované album má poměrně temnou, hutnou atmosféru a často se v textech zaobíráš smrtí. Jak je známo, v Norsku je hodně velká míra sebevražd. Myslíš, že je zde nějaká spojitost?

Myslím, že v Norsku ta zimní temnota lidi docela deprimuje. O tom se nedá moc diskutovat, to je známý fakt. Na druhou stranu hodně hudby z naší země má bezstarostný a veselý náboj, nebo alespoň je to muzika, kterou většina lidí chce poslouchat. Ovšem chápu, že je velice lákavé udělat podobný závěr, jaký jsi učinil. Možná na tom něco bude.

Všechny tvé texty na albu jsou anglicky. Jaký je hlavní důvod?

Tohle je něco, na co se mě hodně lidí ptá a přijde mi zajímavé pochopit, proč nepíšu písničky v norštině. Řekla bych, že je za tím hned několik důvodů. Ten nejdůležitější je, že když jsem začala psát své vlastní songy, napodobovala jsem umělce, které jsem v té době nejvíce milovala - Cat Stevens, Carly Simon, Carole King. Pak už mi přišlo zkrátka nepřirozené začít psát texty v norštině.

Susanne Sundfør
© amazingtunes.com
Co si teď ráda ve svém volnu pustíš za hudbu? Jednou si uvedla, že tě nejvíce baví Radiohead, raný dubstep, Burial, Skream a také Aphex Twin. Platí to stále?

Řekla bych, že jsem si tuhle muziku užívala nejvíce v době, kdy jsem pracovala na albu "The Brothel", předchůdci momentálního "The Silicone Veil". Teď poslouchám naprosto všechno od folku po house. Mám ráda i hip hop, obzvlášť The-Dream, 2 Chainz nebo ASAP Rocky. Ráda si poslechnu třeba i první nahrávku Taylor Swift. Jasně, je to hudba pro čtrnáctileté holky, ale ve svém žánru je fakt jednička. Řekla bych, že to je zřejmě ta nejvíc šokující odpověď, kterou ze mě dostaneš (smích).

Mezi tvé další koníčky kromě hudby patří i filmy - ovlivňuje tahle vášeň i tvé videoklipy?

Nejsem nějaký superzapálený pošuk do všeho, co se filmu týče, ale ráda trávím volno se zajímavými filmy a naprosto miluju chození do kina. Něco mě hrozně přitahuje na tom, jak si tak sedíš ve tmě a necháš se absolutně pohltit děním na plátně. Filmy jsou obrovsky silnou platformou, protože lidi zasáhnou zároveň obrazem, příběhy a hudbou. To se pak snažím předat ve videoklipech.

Co děláš raději - tvoříš a nahráváš novou hudbu, nebo vystupuješ?

Miluji tyhle činnosti úplně stejně.

Poslechněte si 'The Silicone Veil' zdarma na MusicJetu

Pokud jste skvělou desku "The Silicone Veil", kterou jsme na musicserveru zvolili za nejlepší nahrávku minulého roku, ještě neslyšeli, můžete tak zdarma učinit na MusicJetu.

V tom případě se nemohu nezeptat - když si v našem žebříčku Čtyřiceti nejlepších zahraničních alb roku 2012 obsadila první místo, myslíš, že se to dá považovat za důvod, abys vůbec začala zvažovat, že do České republiky přijedeš vystoupit?

Ve skutečnosti jsem v Česku ještě nikdy nebyla, ale hrozně ráda bych přijela! A doufejme, že když už u vás budu, že budu moci vystoupit.

Díky za tvůj čas, Susanne.

I já moc děkuju a děkuju i za to, že jste na musicserveru projevili zájem o mou hudbu!


NÁZORY
  • SS (Michal, 04.03.2013 23:36) Reagovat

    Opravdu skvělý album, který vás po třetím až čtvrtém poslechu doslova pohltí. Ne moc snadno se nechávám ovlivnit novou muzikou, ten vrchol už mám za sebou :), ale vždycky mě ohromě potěší, když se něco takového stane. A Susanne Sundfør je rozhodně právě tou, ke které se budu určitě vracet a sledovat její kariéru dál. Za což asi i částečně vděčím Musicserveru, takže díky :))

    • Re: SS (Pjenkys, 07.03.2013 02:17) Reagovat

      Souhlasim, je to super. To zas bude překládání....:)

  • krásný rozhovor (neko, 07.03.2013 17:29) Reagovat

    Hodně mě překvapilo, že se tu objevil! I bych věřil, že je to první rozhovor s ní v České republice. Nádhera! Miluju její hudbu už roky

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Taylor Swift se dostala na seznam dolarových miliardářů magazínu Forbes (16.04.2024 13:41)
- Koncert Taylor Swift na Disney+ trvá tři a půl hodiny a přináší pětačtyřicet písní (16.03.2024 09:32)
- Živák "The Eras Tour" Taylor Swift ulovilo Disney+, přinese i pět bonusových písní (13.02.2024 09:15)
- Taylor Swift vydá v dubnu novou desku, zazpívá na ní i Post Malone a Florence (06.02.2024 12:56)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Nové desky 46/2023 - od Dolly Parton přes Plain White T's po Stevea Aokiho (22.11.2023 20:30)
- Taylor Swift smutní: před koncertem zahynula na stadionu jedna z jejích fanynek (20.11.2023 15:22)
- Taylor Swift prosí fanoušky: "Neházejte po mně věci" (16.11.2023 17:38)
- Stále na "Planetě opic". Viktora Sheena nesesadila ani Taylor Swift, Ben Cristovao prorazil v rádiích (10.11.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu