shop.musicserver.cz
Michael Jackson: The Immortal World Tour by Cirque du Soleil, O2 arena, Praha, 8.2.2012

Sluneční cirkus uchoval odkaz Michaela Jacksona dalším generacím

Vydáno: 09.02.2013 21:02 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: michaeljackson.com

Šedesát čtyři umělců, artistů, muzikantů a tanečníků ze světoznámého cirkusu Cirque Du Soleil dalo v pražské O2 areně vzpomenout na dílo Michaela Jacksona. Taneční a akrobatická čísla se sice neodehrála bez výhrad k dramaturgii, technika provedení a umělecký dojem však převažovaly nad všemi neduhy.

Live: Michael Jackson: The Immortal World Tour by Cirque du Soleil


místo: O2 arena, Praha
datum: 8. únor 2013

Michael Jackson: The Immortal World Tour by Cirque du Soleil (O2 arena, Praha, 8.2.2013)
© guardian.co.uk
Úhel pohledu a očekávání, s jakým divák přistupuje ke specifickému druhu představení, jakým "Michael Jackson: The Immortal World Tour by Cirque Du Soleil" bezesporu bylo, je pro výsledné hodnocení zásadní věc. Ujasněme si tedy pojmy.

Zaprvé: Tohle nebyl koncert Michaela Jacksona. K tomu mu chybělo spoustu věcí. Předně hlavní protagonista. Pochopitelně nehovoříme o zesnulé hvězdě, nýbrž o ústřední postavě, na kterou by se divákovo oko soustředilo nejčastěji. Na dvouúrovňovém pódiu s ostrůvkem uprostřed arény se předváděli mnozí – akrobaté, tanečníci, hudebníci, hadí žena, mim nebo tanečnice u tyče, avšak osoba, která by ztělesňovala samotného Krále popu a jako červená nit spojovala jednotlivé scénky do komplexního celku zde chyběla. Všichni dohromady tak tvořili sice téměř bezchybná čísla, nicméně když to trochu přeženeme, zůstávali v pozici křoví. Opravdový Michael Jackson k publiku pouze pomrkával z obrovských projekcí ve formě videoklipových sestřihů.

Samotný hudební doprovod, jak už soundtrack napověděl, byl tvořen zkrácenými verzemi Jacksonových hitů, případně jejich remixy. Sluší se dodat, že v rámci show tyto upravené písně zněly lépe, než při poslechu bez vizuálních vjemů, nicméně kdo si šok z jejich zpracování neodbyl už před lety, kdy deska "Immortal" vyšla, mohl být poněkud rozčarován. Třeba ve chvíli, kdy "You Are Not Alone" odezněla jen zpoza projekce.

Michael Jackson: The Immortal World Tour by Cirque du Soleil (O2 arena, Praha, 8.2.2013)
© theabaaagency.com
Zadruhé: Tohle nebyla klasická show Cirque Du Soleil. Důraz na taneční složku zapříčinil úbytek akrobatických čísel a wow momentů s tím spojených. Nejvíce ale zamrzela absence laskavého humoru, který známe například z představení "Alegría" téže společnosti.

Kde scházela duše, tam se dostávalo produkci. Rozpačitě nenápadný začátek večera rychle přebila světelná show Martina Labrecquea, pohyblivé části pódia, brána do Neverlandu a pyrotechnika. V tomto směru tedy bez výhrad. Zvláště působivé to bylo v reinkarnaci skladby "Earth Song", kdy vizuální efekty a trpící Jackson na projekcích působili na publikum silněji, než živí umělci na pódiu. Oči přecházely i z pestrobarevných kostýmů Zaldy Goca, přičemž mnohé z nich byly rovněž součástí propracované světelné show. V přímém srovnání se španělskou poctou "Forever: King Of Pop: The Show", kterou jsme u nás mohli vidět loni, vychází díky financím a způsobu provedení kanadská verze podstatně lépe.

Michael Jackson: The Immortal World Tour by Cirque du Soleil (O2 arena, Praha, 8.2.2013)
© tsar-events.com
Tanečníci Slunečního cirkusu imitovali ikonické pohyby Krále takřka bezchybně, za vidění stály především oživlé momenty z klipů "Beat It", "Smooth Criminal", "They Don't Care About Us" a pochopitelně hřbitovní scéna "Thrilleru". Proč ale došlo i na čísla, která s popovou legendou nemají nic společného (např. zmíněná hadí žena převalující se na knize nebo polonahá tanečnice u tyče), zůstává záhadou.

Dlouhý potlesk si od diváků vysloužil také jednonohý tanečník, který s berlemi předváděl dech beroucí gymnastické kousky. Pozornosti neunikly ani rudá srdce, které umělci rozzářili po stranách arény za doprovodu "Heal The World"/"Will You Be There".

K nezapomenutelným momentům se však zařadila až čísla na popruzích. Artisté létali všemi směry, zavěšeni byli mnohdy jen jednou končetinou, případně na krku. Rychlá akční čísla plná přemetů střídaly scénické obrazy vesmíru, ve kterém levitovali lidé - hvězdy. To všechno ale překonala až dvojice milenců, která na lanech stoupala a klesala za doprovodu "I Just Can’t Stop Loving You", držíce se za ruce, chodidla (!), či kolem pasu. Krásnější balet jen tak neuvidíte. Končilo se roztancovaným mixem největších hitů a balada "Man In The Mirror" pak posloužila coby závěrečná promenáda všech účinkujících.

Jednatřicáté představení Slunečního cirkusu ztrácí body díky několika hluchým momentům (např. přehnaný důraz na roztleskávání publika) a fanouška lačnícího po náhradě za koncert legendy nejspíš neuspokojí. Chvílemi z něj divák cítil, že režisérská ruka Jamieho Kinga nebyla tak přísná, jak by si možná výsledný produkt zasloužil. Navzdory tomu se však jednalo o příjemný večer, který divákům připomněl, že Král popu byl jen jeden. A díky Cirque Du Soleil jeho odkaz žije dál.

NÁZORY
  • Kráľ zomrel, nech žije kráľ.... (Braňo, 10.02.2013 16:08) Reagovat

    ... od júna 2009 zažil celý svet doslova novú vlnu Jacksonmánie, a myslím, či skôr som presvedčený, že šou Immortal je posledná možnosť ako zažiť skutočnú, ale poslednú živú, prežívanú, autentickú atmosféru, ktorá nie je len pre samotných fanúšikov Michaela Jacksona, ale aj tých, ktorí chcú zažiť niečo iné, nové, a pritom osvedčené, umelecké, také ako to dokázal iba Michaela Jackson s celou tou hystériou...

    Nič už viac tak veľkolepé, celosvetové nebude.

    Smrťou Michaela sa ukončila určitá éra umelcov, ktorí patria do kategórie ikon. Tých pár ostatných, ktorí sú stále nažive (nové akosi nikde nie sú, a nemajú ani potenciál, najmä pre prepchaný trh a net), vplyvom veku už nemôžu dokazovať to, čo pred rokmi a žiaľ pomaly ale isto vymierajú, ale ťažia zo svojej minulej kariéry (vypichnem tých najúspešnejších: Madonna, McCartney, U2, RS....), a noví umelci, následovníci, v podstate sa už len nesú na svojich idoloch, s ničím novým neprichádzajú, prevažne ťažiaci len z YouTube (Michael Jackson dokázal všetky tie svoje úspechy a megalománie bez internetu).

    Mnohí si ale neuvedomujú stratu, ktorú vždy odchod ikon ako Michael Jackson spôsobí, nech sa to vôbec nezdá.

    Aj v tej celosvetovej jacksonmánie vznikli nové možnosti, ktoré by bez smrti neboli, mnoho vecí by sa celkom inak vyvíjali, a jeho smrťou si paradoxne Michael zabezpečil obrovské množstvo nových fanúšikov, najmä mladých ľudí, a mnohí starší ho objavili až po rokoch.

    Táto šou je posledná, nič iné veľkolepé nebude, žiaden album akože nevydaných skladieb už nikdy nebude dostatočnou náhradou za Michaela.
    Ten ostane - Forever Young, Forever King.

    Treba si ju, aj Michael vychutnávať, bez kontroverzie, odosobniť sa, a vidieť umelca, tanečníka a kreatívnu bytosť, ktorá zmenil nielen populárnu hudbu 20 storočia, nastavil vysokú úroveň umeleckej hudobnej tvorivosti, vytvoril nové možnosti pre mnohých ostatných umelcov a prekročil dimenziu hudby na celosvetový rozmer posolstva lásky, mieru, boja za spravodlivosť.

    • Re: Kráľ zomrel, nech žije kráľ.... (Jarda, 11.02.2013 11:30) Reagovat

      pekny komentar

  • ... (Greg, 10.02.2013 17:38) Reagovat

    Braňo, pls go

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Cirque du Soleil se vrací do Prahy, tentokrát s jednou z nejoblíbenějších inscenací "Corteo" (28.11.2023 12:40)
- Film o Michaelu Jacksonovi se bude jmenovat "Michael". Krále popu ztvární jeho synovec (02.02.2023 18:47)
- Audio: Charlie Puth útočí singlem "Girlfriend" na dívčí srdce (28.06.2020 10:10)
- Johnny Depp produkuje muzikál o Michaelu Jacksonovi z pohledu jeho flitrové rukavice (03.12.2019 17:42)
- Publicistika: 5 (+ 2) koncertních filmů na Netflixu s českými titulky (27.11.2019 14:00)
- Michael Jackson se posmrtně dočká filmu i broadwayského muzikálu (25.11.2019 18:41)
- Michael Jackson je opět nejvíce vydělávající mrtvou celebritou (04.11.2019 18:51)
- Makrorecenze: Makrorecenze filmu "Leaving Neverland" Dana Reeda (19.03.2019 08:00)
- Michael Jackson kvůli dokumentu "Leaving Neverland" přestává znít z rádií. "Klid," vyzývá jeho dcera Paris (12.03.2019 16:44)
- Na nedožité šedesátiny Michaela Jacksona vzpomenuli Janet Jackson i Mark Ronson (02.09.2018 11:08)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu