Skvělá kytara Deep Purple a průměrný živák

21.02.2013 10:00 - Daniel Mareš | foto: facebook interpreta

Fanoušci Blackmore's Night nečekají od tohoto uskupení nic světoborného. Nové živé album, které bylo nahrané v roce 2011 v anglickém Yorku, nepůsobí tak křečovitě a nasládle jako většina jejich studiových nahrávek. Pohodlně se posaďme a nechme se unášet nostalgií zašlých časů.
6/10

Blackmore's Night - A Knight In York

Skladby: Locked Within The Crystal Ball, Glided Cage, The Circle, Journeyman, World Of Stone, The Peasant's Promise, Toast To Tomorrow, Fires At Midnight, Barbara Allen, Darkness, Dance Of The Darkness, Dandelion Wine, All The Fun Of The Fayre, First Of May
Vydáno: 10.10.2012
Celkový čas: 79:39
Vydavatel: Parlophone
Až moc nakašírovaný anglický folk rock střihnutý irskou lidovou hudbou, to je skupina legendárního kytaristy Deep Purple Ritchieho Blackmora a jeho ženy Candice. Díky známé hard rockové značce se skupina proslavila po celém světě a řadu fanoušků má i v České republice. I mnou navštívený koncert v malebném Lokti nad Ohří byl příjemný. Přesně tam jejich hudba patří a musím říct, že i já sám jsem si koncert užíval. Nový disk s názvem "A Knight In York" vychází souběžně i na DVD a Blu-ray. Deset ze čtrnácti skladeb pochází z jejich posledních dvou alb. Dostane se však i na hity.

Se svou skupinou je kytarista již 15 let, je to delší doba, než jakou byl v Rainbow, a blíží se času, který strávil s Deep Purple. Díky skvělému marketingu je skupina skutečně známá jak v Evropě, Japonsku, tak i ve Spojených státech amerických.

Ku prospěchu jsou některá Blackmorova sóla trochu delší, než na jaká jsme zvyklí. Ty si posluchač vychutná zejména ve skladbách "The Circle" a "Journeyman". Mezi pomalými skladbami pak vyniká "World Of Stone" či "Darkness". V některých písních se pak mísí staroanglické legendy s atmosférou středomořských rytmů.

Skvělé jsou okamžiky, kdy kytarista vezme do ruky mandolínu. Fúze rocku a renesanční hudby sluší skupině nejvíce. Deska přináší i překvapení, uslyšíme na ní refrén ze skladby "Bad Romance" od Lady Gaga. Někdy je ta nakašírovanost na škodu, skupině by slušelo méně kudrlinek a více renesančních písní. Interakce skupiny a publika funguje na jedničku. Jedná se o průměrnou desku. Jejím plusem je, že je to živá nahrávka. Vychází tak lépe než studiová alba.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY