Členka Pussy Riot skončila ve vězeňské nemocnici

04.02.2013 17:11 - Andrea Šafářová | foto: facebook interpreta

Pussy Riot
© Corbis, guardian.co.uk
Dvojice členek feministické punk-rockové kapely z Ruska Pussy Riot si dvouletý nepodmíněný trest za punkovou anti-putinovskou modlitbu odpykává už bezmála půl roku. A nekompromisní režim mordvinské věznice se na nich začíná tvrdě podepisovat. Poté, co si odsouzená Marija Aljochinová stěžovala na šikanu kvůli uloženým kázeňským trestům, dohnaly tamní praktiky Naděždu Tolokonnikovovou do nemocnice.

Příčinou zdravotních komplikací jsou podle deníku The Guardian silné bolesti hlavy, kterými Naděžda trpí od začátku soudního řízení. Lékařské vyšetření přitom podstoupila již v prosinci. Diagnóza vyšla slovy její obhájkyně Iriny Khrunové jako "velmi vážná". "Trestanecká kolonie, ve které se nachází, je drsná," konstatuje osvobozená členka Jekatěrina Samucevičová, " pracuje na dvě směny... a nemá čas odpočívat." Únava Tolokonnikovové prý pramení z nepřetržité práce čítající kromě osmihodinového šití uniforem pro ruské bezpečnostní síly ještě extra úkoly večer.

V nemocnici pobývá Tolokonnikovová od 24. ledna. Odsouzení Pussy Riot na dva roky nepodmíněně rozvířilo loni v srpnu vlnu nevole, kdy bylo Rusko v čele se znovuzvoleným prezidentem Putinem opakovaně nařčeno z porušování základních lidských práv a svobod. Proti nespravedlivému soudu trojice punkerek se postavila řada osobností v čele s Paulem McCartneym nebo Madonnou. Punková modlitba s podtitulem "Bohorodičko, vyžeň Putina" se nedávno objevila také na seznamu nominací cen NME v kategorii Hudební moment roku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY