Obnažená krása Hammelových písní

11.12.2001 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Živé akustické album Pavla Hammela s názvem "Piesne" rozhodně nelze považovat za desku, která by se svezla na módní vlně unplugged desek. Vznikla totiž víceméně náhodou, ale my můžeme být jen rádi, že se tak stalo.
7/10

Pavol Hammel a Juraj Burian - Piesne

Skladby: Cirkus leto, Cez plece, Ludia, Keď pavúk svoje siete dotká, Margaret Steiffová, ZRPŠ, Dnes už viem, Osud stromov, Spievam si pieseň, Balada o smutnom Jánovi, Pred výkladom s hračkami, Mladosť, Učitelka tanca, Listy do mora, Ako minule, Stále dokola, Žiť je luxus, Staré kone, nahé jazdkyne, Šesť starcov, Buď tma!, Koče plné ruží
Celkový čas: 64:30
Vydavatel: BMG
Marně jsem se snažil odhadnout, co současnému mladému českému posluchači říká osoba slovenského hudebníka Pavola Hammela, i když patří k vůbec nejvýznamnějším postavám slovenské populární hudby, ať jako sólista nebo člen legendární skupiny Prúdy. Hammel sám, jak vyplývá z jeho výroků v rozhovorech, se velmi dobře cítí mezi mladými posluchači. A právě mezi mladými, v bratislavském vysokoškolském klubu Elam, vznikla letos v červnu nahrávka aktuálního alba "Piesne", jež prezentuje průřez Hammelovými písněmi v té nejprostější podobě, jen v doprovodu dvou akustických kytar, přičemž spoluhráčem byl Hammelovi jeho dlouholetý hudební partner Juraj Burian.

V době, kdy nahrávka vznikla, vyšly čtyři zpěvníky Hammelových skladeb a CD z koncertu jen s kytarou mělo sloužit jako instruktážní pomůcka. Výsledek ale protagonisty a vydavatelskou firmu dovedl k myšlence vydat normální živou desku. Zřejmě se jim líbilo to, co nyní můžeme ocenit i my, běžní posluchači - velmi známé i málo hrané písně, jejichž krása vyniká v tom nejjednodušším aranžmá (nebo právě proto?), průzračné melodie s inteligentními texty v jistém Hammelově podání s citlivě sekundujícím Burianem. U prastarých hitů "ZRPŠ (Při poslednom litri vína)" nebo "Učiteľka tanca" (v době jejího vzniku naprostá většina posluchačů v klubu ještě nebyla na světě) se obecentstvo sborově přidává ke zpěvu, ale těmi skutečnými malými klenoty jsou ty zprvu nenápadné jemné melodie s přemýšlivými texty jako "Dnes už viem", "Cez plece (Už sa chlapec z detstva poberá)", "Mladosť" a jistě i další. Škoda, že texty s akordy nejsou v bookletu uvedeny všechny, ale jen v ukázkách.

Hammel, zdá se, je solidním běžcem na dlouhé tratě, jeho album "Unplugged" z roku 1995 se prodává pomalu, ale jistě tak, že letos získalo zlatou desku. "Piesne" obsahují skladby prověřené časem (je zde jen jedna nová věc, "Žiť je luxus"), staré datem, ale mladistvé obsahem a hlavně s moudrým poselstvím. Milé pro pamětníky a sdělné i pro dnešní mladé posluchače. Pokud jsou ovšem chytří a otevření.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY