"Loď do neznáma" vychází v novém česko-slovenském kabátě

11.01.2013 08:33 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Peci Uherčík
© sme.sk
"Loď do neznáma", jedna z nejznámějších revolučních písní v tehdejším Československuod čtveřice Uherčík, Griglák, Ďurinda a Horváth, dostala nový kabát. Na nové česko-slovenské verzi songu se podíleli umělci jako Fero Griglák, Dušan Hájek, Petr Janda, bratři Neckářové, Pavol Hammel, Jožo Ráž, Aleš Brichta a z mladších Marta Jandová, Peter Cmorik a frontman kapely Desmod "Kuly" Kollár.

"'Loď do neznáma' dávali do souvislosti s revolucí lidé z médií, já bych to nespojoval. Písnička zapadla do oteplování vztahů před revolucí a vznikla vlastně šťastnou shodou okolností. Dohodli jsme se, že ji budeme interpretačně uvádět pod čtyřmi příjmeními Uherčík, Ďurinda, Griglák, Horváth," poznamenal pro TASR Peci Uherčík.

Ke vzniku písně dodal: "Nápad jsem nosil dlouho v hlavě, na návštěvu přišel Fero Griglák, který, když to slyšel, řekl, že to musíme nahrát. Přidáme tam skotské dudy a můžeme to pojmenovat 'Cibuľové pole'. Začali jsme hledat zpěváky. Robo Grigorov, se kterým jsem v té době hrál ve skupině Midi, se k tomu neměl, proto jsme oslovili Paľa Horvátha a Maťa Ďurindu. Kouzelně se doplňovali, jeden zpívá expresivně, druhý víc kultivovaně. A textař Martin Sarvaš napsal skvělý text. Nahrál jsem akustické i elektrické kytarové party, bicí nahrál bubeník Dušan Hájek, klávesy Fero Griglák a ten jako duchovní otec ještě splnil slib a do studia dovedl pana profesora Antona Vranku, který nahrál originální živé skotské dudy."

Zde můžete porovnat novou verzi hitu, vydanou ke dvacátému výročí rozdělení federace, s tou původní.





DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY