shop.musicserver.cz
Rok v popu (2012) - I. část, měsíc po měsíci

Rok v popu (2012) - I. část, měsíc po měsíci

Vydáno: 04.01.2013 10:40 v sekci Publicistika - Lukáš Boček a Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Rok 2012 je za námi, a proto nastal čas rekapitulací, žebříčků a bilancí. Tady je jedna z nich. Posledních dvanáct měsíců bylo pro pop velice pestrých, ovšem v porovnání s předešlými roky chyběly žánr definující momenty. Přesto vyšlo několik povedených desek a trh rozvířilo pár zajímavých nováčků.

I. část | II. část | III. část

Madonna
Rok 2012 měl být posledním v naší historii, ale Mayové se mýlili. A je to dobře - uplynulé měsíce totiž rozhodně nebyly žádným klimaxem vývoje popu. Velké hvězdy buďto spaly (Lady Gaga), recyklovaly (Katy Perry), nebo nudily (skoro všichni ostatní). Rok velkých comebacků proto téměř nikomu nevyšel, naopak překvapila jména, u nichž byste si na zásah do černého vsadili leda v silvestrovské opilosti. Kdyby loni kdokoliv prorokoval, že Madonna vydá nejslabší desku své kariéry a předčí ji i Ke$ha, pravděpodobně byste se mu vysmáli. A přece se tak stalo. Žebříčky navíc víceméně stagnovaly. Důvod byl jediný - Adele.

Adele - 21
Už druhý rok za sebou se totiž dařilo především této nepřehlédnutelné Britce, hvězdě-nehvězdě, která nemá srovnatelnou konkurenci. Ačkoliv téměř netočí klipy (hit "Set Fire To The Rain" si přes dvě stě milionů uživatelů pustilo na YouTube skrze neoficiální lyric video jakési fanynky), kvůli zdravotním problémům ani nekoncertovala a celkově o ní víme méně než o nepotetovaných částech těla Vladimíra Franze, její druhá deska "21" byla i v roce 2012 nejprodávanější kolekcí na světě. Pětadvacet milionů prodaných kusů soulového láskobolu je naprosto ojedinělý úkaz v době naprostého úpadku platební morálky hudebních fanoušků.

Psy
Posledních dvanáct měsíců by se dalo také nazvat rokem antihitů. Těmi jsou písničky kvalitativně chvályhodné, kterým by ale úspěch v hitparádách předpověděl málokdo. Gotye se "Somebody I Used To Know", Lykke Li s "I Follow Rivers", fun. a Janelle Monáe s "We Are Young" a ostatně ani "Gangnam Style" Sáje jednoduše nejsou prototypy rádiových hitů. A přesto prorazily do nejvyšších popových pater a zanechaly za sebou daleko zavedenější a známější jména, jako je Nelly Furtado či i zmiňovaná Madonna.

Jak vypadal uplynulý rok v popu měsíc po měsíci, poodhalí následující řádky.

Tak šel čas - rok 2012 v popu

Lana Del Rey
© gq-magazin.de
Leden:

První měsíc nového roku patřil jednoznačně, tou dobou zcela neokoukané, Laně Del Rey. Ta se koncem roku 2011 vynořila odnikud s retro baladami "Video Games" a "Born To Die", aby se z nezávislého miláčka bloggerů stala nejzářivějším nováčkem roku. Lednové album "Born To Die" pak nadchlo mnoho posluchačů a ani u kritiků si Lizzy Grant nevedla špatně.

Ve stejném měsíci si svou mateřskou premiéru odbyla i dlouhonohá Beyoncé. Ivy Blue Carter se má čile k světu a už krátce po porodu se manželka rappera Jay-Zho vrátila do studia, aby připravila nástupce desky "4". Bůh ovšem nejen rozdává, ale i bere - na věčnost se totiž odebrala legenda černé hudby Etta James.

Ed Sheeran - +
Leden je i měsícem vyhlašování výsledků ankety BBC Sound. Z vítězství se radoval Michael Kiwanuka. Ačkoliv vydal povedenou desku, zcela zapadl v záplavě výraznějších nových tváří. O mnoho lépe dopadl jeho krajan Ed Sheeran s výborným počinem "+" nebo bývalý přítel Ellie Goulding, dredař Skrillex, s pop-dubstepem "Bangarang". V lednu se zároveň rozehrálo nekonečné slibování will.i.ama, že nová sólová deska je hotova a vyjde již brzy. Jak jeho fanoušci ví, v roce 2012 se jí nedočkali.

Hitem ledna volíme již jednou zmiňované "Video Games" královny kačeřího špulení.


Whitney Houston
© Sony BMG
Únor:

Nejdiskutovanějším tématem celého února se stalo nenadálé úmrtí popové divy Whitney Houston. Úspěšná zpěvačka utonula ve vaně hotelového pokoje, zároveň však byly v jejím těle nalezeny stopy kokainu, marihuany a několika léků. Stalo se tak v předvečer udílení cen Grammy, které bylo vzniklou situací do značné míry ovlivněno.

Během čtyřiapadesátého udílení nejprestižnějších hudebních cen kralovala večeru Adele, jež proměnila všech šest nominací ve zlatavé sošky. O jeden gramofon méně si ze Staples Center odnesli předem favorizovaní rockeři Foo Fighters. Jen o devět dnů později od udílení cen Grammy se hudební oči upřely na Londýn, kde se pro změnu rozdávaly Brit Awards. Ani tam Adele neostrouhala a odnesla si dvě sošky za nejlepší zpěvačku a album roku. Sekundoval jí ale nenápadný Ed Sheeran, který zvítězil v mužské kategorii o nejlepšího pěvce a především se stal objevem roku.

O rozruch se postarala v nejkratším měsíci v roce barbadoská kráska Rihanna. Nejen, že oznámila, že pracuje na novém materiálu sotva tři měsíce od vydání poslední desky, ale dala to dohromady se svým ex-přítelem Chrisem Brownem, prozatím jen ve studiu. O několik měsíců později zpěvačka v emotivním rozhovoru s Oprah Winfrey přiznala, že i když jí Chris před dvěma lety uštědřil pořádnou nakládačku, pořád ho miluje. Do konce roku stačila dvojice vyvěsit na net několik společných fotografií, čímž dali jasně najevo, že jsou opět spolu.

Gotye - Making Mirrors
Během již zmíněných Brit Awards si jednu z cen odnesla také Emeli Sandé, která také v únoru vydala svůj poněkud vláčnější debut "Our Version Of Events", jenž ke konci roku ještě doplnila o několik skladeb a dala mu osobitější punc. Z ostrovů k nám dorazila i rošťáčká Cher Lloyd se stejně laděný albem "Sticks + Stones". Propadákem měsíce se stala dlouho, ale opravdu dlouho slibovaná deska The Ting Tings "Sounds From Nowheresville". I přes štědře udělenou devítku v naší recenzi deska totálně propadla. Naopak největším překvapením, a to nejen února, byla kolekce "Making Mirrors" do té doby neznámého zpěváka Gotyeho, o jehož celosvětovém a nečekaném úspěchu se dočtete i v dalším měsíci.

Hitem února budiž "Part Of Me" od Katy Perry, za skvělé vystoupení na Grammy a také za raketový nástup z nuly přímo na jedničku v americkém žebříčku Billboardu.


Madonna
© idolator.com
Březen:

Rok 2012 měl být rokem Madonny. Zkazky o desce "MDNA" frčely éterem několik měsíců předem a vše měla korunovat show během Super Bowlu. Jaké pak bylo zklamání, když pilotní singl "Give Me All Your Luvin'" byl na Madonnu nebývale všední, album k uzoufání nudné a show v Super Bowlu si pro sebe ukradla prostředníčková M.I.A.. Madonnina sázka na jistotu se možná neodrazila v hitparádách, ale na pódiích i přes svůj již pokročilý věk válí a své koncerty začala vyprodávat ještě dřív, než vůbec celé album vyšlo.

Březen můžeme označit také jako měsíc ohlášek. Během jednatřiceti dnů hned několik interpretů oznámilo, že během roku půjdou s kůží na trh, a zařadilo se tak do seznamu nejočekávanějších popových desek. Své fanoušky natěšili porotci amerického Hlasu Christina Aguilera, která měla co napravovat, její kolega Adam Levine s Maroon 5 anebo také Alicia Keys, jež oznámila svůj návrat po mateřské přestávce.

Madonna - MDNA
Kromě největšího březnového trháku, Madonina "MDNA", zaplesala srdce i v českých končinách, kdy třinečtí miláčci Charlie Straight vydali novinku "Someone With A Slow Heartbeat", která sice neodpálila takový boom jako její předchůdce, ale pořád byla na české poměry na solidním kvalitativním levelu. Do našich končin dorazila i mladičká britská senzace Birdy, dívenka, která svými křehkými coververzemi položila na lopatky polovinu světa. Letmý úsměv na rtech se mihl zástupu obdivovatelů Katy Perry, která svůj úspěšný počin "Teenage Dream" vylepšila ještě o pár kousků.

Hitem měsíce je tentokrát "Somebody That I Used To Know" sympatického Gotyeho, který sice nevypadá jako Brad Pitt, netočí super-nákladné klipy a jeho produkce nepřekypuje desítkami jmen, ale překvapivě omámil celý svět svou jednoduchostí, lehkostí a originalitou a stvořil dost možná jednu z nejlepších písní posledních let, jež dobyla žebříčky napříč planetou.


Carly Rae Jepsen
© thesun.net
Duben:

Aprílový měsíc byl na zásadní popové okamžiky poměrně chudý: jedinou velkou událostí byl obrovský nástup písně "Call Me Maybe" od kanadské zpěvačky Carly Rae Jepsen, nejnovější přírůstek do rodiny one-hit-wonderů. Aniž bychom se snažili být přehnaně kritičtí, Carly má svých pět minut slávy s extrémně plochou (ale o to návykovější) skladbou za sebou. Přesto dokázala prodat přes deset milionů kopií, obdržet nominaci na píseň roku a vysloužit si obdiv Justina Biebera a Seleny Gomez, jejichž promo songu nevídaným způsobem pomohlo na vrchol.

Nicki Minaj - Pink Friday: Roman Reloaded
Ani mezi deskami se v dubnu příliš neurodilo. Fanoušky hip popu stihla potěšit pouze Nicki Minaj se svou albovou dvojkou "Pink Friday: Roman Reloaded". Striktně schizofrenní kolekci rozdělené na rapové nadávání a popové juchání se dařilo, singl "Starships" rotoval v rádiích celé léto v každém koutě planety. Nezklamala ani jazzová divoženka Norah Jones s milou nahrávkou "Little Broken Hearts". Úspěšný rok zpěvačce překazil až jeho závěr, kdy v úctyhodném věku dvaadevadesáti letech zemřel její otec, hudebník Ravi Shankar.

Hitem měsíce se nemohla stát žádná jiná skladba, než právě "Call Me Maybe", se kterou si rozhlasoví dramaturgové hrají doteď.


Adele
© mtv.com
Květen:

V květnu se potvrdila neochvějnost pozice, kterou si získala britská diva Adele. Se svou druhou deskou "21" totiž co do prodejnosti ve své domovině pokořila i takovou legendu, jakou je studiovka "Thriller" Michaela Jacksona. V pátém měsíci minulého roku bylo taktéž potvrzeno, s jakými porotci se vytasí americký X Factor. Rolí porotkyň se nově ujaly Demi Lovato a znovusvětice Britney Spears.

Ani v tomto měsíci bohužel svět nepřestal přicházet o velká popová jména. Zemřela totiž královna disca Donna Summer. Přitom to nebylo tak dlouho před její smrtí, co oznámila nové album a vydala povedený singl.

Marina and the Diamonds - Electra Heart
Tam, kde byl květen skoupý na hudební zprávy, nadělil mnoho povedených desek. Američtí indiepopaři fun. potěšili vybroušenou kolekcí "Some Nights", zatímco Marina & The Diamonds vydala jednu z nejhitovějších nahrávek roku. "Electra Heart" byla, i přes hvězdný producentský tým, úspěšná pouze na Ostrovech. Na půli mezi očekáváním a finálním dojmem zůstaly desky skupiny Gossip "A Joyful Noise" a zpěvačky Ladyhawke "Anxiety". Naštěstí květnovou nadílku zachránila Regina Spektor s výborným klavírním albem "What We Saw From The Cheap Seats".

Největší květnovou hitovkou byl bezesporu singl "We Are Young" výše zmiňovaných fun., se kterou jim pomohla Janelle Monáe.


Lily Allen
© last.fm
Červen:

Lily Allen po vydání druhé desky "It's Not Me, It's You" prohlašovala, že už nic nenatočí, že se odebere do hudebního důchodu. Jen pár měsíců poté své původní tvrzení změnila na "nikam neodcházím, jen si dávám pauzu" a v červnu své fanoušky navnadila vzkazem na Twitteru, že je ve studiu a nahrává novou hudbu. Skvělá zpráva měla ale jen krátké trvání, protože v červenci oznámila své těhotenství. To samé udělala v prvním letním měsíci i Adele.

Tento měsíc zároveň přišla smutná zpráva pro milovníky taneční muziky tria Swedish House Mafia. Pánům už to prý nějakou dobu neklape, a proto se jejich cesty mají velice brzy rozejít. Ještě před svým koncem se však zastavili v Praze, aby předvedli (podle některých) naprosto nudnou show.

Justin Bieber - Believe
Před prázdninami si posluchači mohli aktualizovat playlisty v iPodech díky plejádě desek velkých jmen. Dlouho očekávaná studiová dvojka Justina Biebera "Believe" se vyšvihla na první místo hitparád v mnoha zemích a fanoušci nebyli zklamaní. Deska však nedala důvod zarytým odpůrcům důvod oprostit se od svého přesvědčení. Linkin Park se nečekaně brzo od poslední desky přihlásili s další porcí hudby v podobě "Living Things". Vyměklý počin přinesl příjemnou poprockovou zábavu. Pochlapil se i americký lamač srdcí Usher, "Looking 4 Myself" je pestrá a dotažená přehlídka současného r'n'b-popu. Podařené popové desky nahrály i Cheryl s "A Million Lights" nebo japonská megastar Namie Amuro, jež půlku skladeb svého výborného elektropopového počinu "Uncontrolled" nazpívala kompletně v angličtině.

Písničkou měsíce jsme zvolili skladbu "Feel The Love" skupiny Rudimental. Srdce posluchačů si nahrávka získala především neochvějnou energií a intenzitou.


Asie: Rok 2012 boří hranice světadílů

Musicserver se i v roce 2012 věnoval asijské hudební produkci, a proto je nasnadě bilancovat i tento hudební proud. Z hlediska úspěšnosti se jedná o vůbec nejsilnější rok za dlouhá desetiletí. Důvod je jasný - Psy. Kromě něj se ale do širšího povědomí dostali i další umělci z dalekého východu.

PSY -
Psy
Donedávna znalo Park Jae-sanga aka Psye mimo jeho domovinu pouze pár nadšenců do k-popu, ale s písničkou "Gangnam Style" z jeho EP "PSY 6 (Six Rules), Part 1" se vše změnilo. Přes noc se z něj stala celebrita, která měla už tu čest se seznámit s prezidentem USA nebo jinými vlivnými personami. A co je základem jeho úspěchu? Jednoznačně videoklip. Trhlý taneček je novodobou macarenou, písnička samotná pak odvarem LMFAO. Spojení virálně zafungovalo, a Asie má tak na kontě první celosvětový hit, který dle webu thejournal.ie Sájovi jen v USA vydělal skoro 200 milionů korun.

Perfume
Perfume
Aby toho neměli milovníci j-popu málo, trio Perfume jim zpřístupnilo v globální distribuci svou výběrovku "Love The World: Global Compilation". Ta má největší šanci zaujmout posluchače, jež ještě neměli s Perfume tu čest. Hitový a elektronicky hutný materiál si mají možnost oblíbit i přes jazykovou bariéru, všechny písně jsou v auto-tunem upravené japonštině.

Girls' Generation - The Boys
Girls' Generation
Jihokorejská dívčí skupina Girls' Generation udělala doma a v sousedním Japonsku slušnou kariéru. Zahraniční fanoušci byli v očích vydavatelství natolik početnou skupinou potenciálních kupujících, a tak se třetí korejská deska "The Boys" tohoto devítičlenného gangu dostala do celého světa. Dokonce i do České republiky. V našich mnoha obchodech s hudbou se stále poflakuje alespoň jedna kopie. Ničím objevný pop sice úroveň žánru v dohledné době nezvýší, ale posluchači s láskou pro k-pop zaplesali, že poprvé dostali možnost si oficiálně pořídit korejský pop i u nás.

Namie Amuro
Namie Amuro
Japonská královna popu Namie Amuro si také všimla, že má mimo domovské souostroví mnoho příznivců. Svou nejnovější desku "Uncontrolled" proto naplnila mnoha písněmi kompletně v angličtině. A to je úctyhodný krok, vezmeme-li v úvahu, že Namie do té doby neměla na kontě jediný anglicky zpívaný song. Na celou povedenou kolekci jsme se podívali přímo v recenzi.


Katy Perry
© ovelyhairstyles.net
Červenec:

Katy Perry si s písničkami z "Teenage Dream" (vyšlo v srpnu 2010) vystačila až do druhé poloviny roku 2012. Posledním singlem se stala "Wide Awake" z nikterak objevné reedice a opět se jí až neskutečně dařilo. Pro Katy je to jasný signál, že by se měla věnovat opravdu jen hudbě - její film propadl a stejně tak úspěšná byla i na poli vztahů - po roce manželství s bavičem Russellem Brandem se dvojice rozvedla.

O pořádný poprask se v červenci postarala Madonna. Přijela do Francie odehrát speciální (a super drahý) koncert. Živě byl vysílán i na YouTube, ale už od začátku bylo něco v nepořádku. Začala o hodinu později, stream měl mnoho technických problémů a celý koncert trval skromných 45 minut. Zpěvačka poté zmizela a mnoho rozlobených fanoušků se dožadovalo vrácení peněz. A zpěvačka? Koncert byl prý přidán na poslední chvíli, měl být odměnou pro věrné fanoušky a ti si proto nemají co stěžovat. Jedinou další důležitou zprávou měsíce bylo, že americká interpretka JoJo zahodila veškerý nahraný materiál za poslední dva roky a začíná točit svou novou desku od znova.

Elton John Vs Pnau - Good Morning To The Night
Červenec byl na desky velice skromný. Jedinou popově relevantní hudbou byl společný projekt Eltona Johna a Pnau. "Good Morning To The Night" se dařilo jak v hitparádách, tak u kritiků, úspěchy však nepřekonaly hranice Velké Británie. Přesto deska nabídla několik krásně dotažených a uhlazených předělávek, které pomohly hudbu Eltona Johna zpřístupnit mladším ročníkům.

Hitem měsíce byla (a nejen v červenci) Lykke Li s "I Follow Rivers", další z povedených antihitů.


Spice Girls
© thespicegirls.com
Srpen:

Druhý prázdninový měsíc zpražila letargie. Umělci seděli ve studiích a dodělávali materiál, který měl vyjít během podzimních měsíců. O nejdiskutovanější téma celého měsíce se postaral chvilkový návrat Spice Girls na pódia. Dohromady je dal tučný honorář, ale především slavnostní zakončení olympijských her v Londýně. O řádný rozruch se postarala Avril Lavigne, kdy oznámila zásnuby s frontmanem Nickelback, aniž by vůbec někdo předem tušil, že tahle dvojice spolu peče. Smutné oči pak házeli fandové uskupení Florence + The Machine, jejichž hlavní představitelka oznámila, že si dá roční odpočinek.

Jessie Ware - Devotion
Nejočekávanější plackou byla ta od Kanaďanky Alanis Morisette. Deska "Havoc And Bright Lights" zůstala ale poněkud za očekáváním a nepřinesla nic inovativního, co by nás u téhle řízné muzikantky překvapilo. O něco větší nadšení vyvolala nahrávka "The Midsummer Station", díky které Owl City nezůstal jen interpretem jednoho hitu a znovu celosvětově uspěl, tentokrát s rozjuchanou písní "Good Time" a následně i celou deskou, kterou si až na malé výjimky produkoval celou sám. Nejvíce bodů od kritiky ale sklidila do té doby neznámá britská zpěvačka Jessie Ware, jejíž debut "Devotion" získal i nominaci na prestižní cenu Mercury Prize.

Hit měsíce má na triku izraelský muzikant Asaf Avidan, kterého do vydání repetitivního songu "One Day" neznal téměř nikdo, poté už takřka celý svět.


Robbie Williams
© facebook interpreta
Září:

To, o čem se už dlouho špitalo, bylo v září definitivně a konečně potvrzeno: nejzářivější hudební hvězda posledních dvou let Adele nazpívala titulní píseň k nové bondovce "Skyfall". Stejnojmenná píseň se pak po svém vydání dostala téměř ve všech zemích do elitní desítky a i bez proma nebo nákladného videoklipu se stala jednou z nejúspěšnějších písní roku. Do svého soukromí nechaly nahlédnout hned dvě celebrity. Shakira po týdenních spekulacích potvrdila očekávání potomka, jehož otcem je fotbalista Gerard Pique. O kus dál byl už Robbie Williams, jenž svou prvorozenou dceru Theodoru mohl poprvé 18. září vzít do své náruče a pochlubil se celému světu.

Velkou událostí žilo i Česko. Přijeli Coldplay a přivezli obří show, z níž nadšením mrazilo v zádech. Sic jejich poslední deska nezískala nejpozitivnější hodnocení, na pódiu jsou stále nepřekonatelní.

Pink - The Truth About Love
Září bylo, co do novinek mezi deskami, napěchované k prasknutí. Začátek podzimu sliboval návrat velkých hvězd, u nichž jsme zvyklí na solidní alba. Jenže co deska, to šlápnutí vedle. Toto období se tedy stalo něčím, co by se dalo nazvat měsícem zklamání. Vše začala Pink se svou prapodivnou "Pravdou o lásce", jež přinesla jen nudu a pachuť nedotaženosti. Americká provokatérka tak přerušila svou sérii výborných poprockových alb. Ještě hůře dopadl Mika, tentokrát s "Původem lásky". Vydal zhruba stejně triviální a sladce ulepenou lásku jako Carly Rae Jepsen téhož měsíce na "Kiss".

Aby toho nebylo málo, ani jedenáct let čekání na novinku "Push And Shove" skupiny No Doubt nebylo žádné terno. Extrémně se nedařilo také jménu, u kterého naprosté selhání čekal málokdo - Nelly Furtado. Její "The Spirit Indestructible" sice není špatným albem, ale několik málo desítek tisíc prodaných desek se v kontrastu s deseti miliony předchozího "Loose" nedá označit jinak než katastrofou.

Potěšeni tak odcházeli jen fanoušci The Killers, neboť kapela se postarala o vybroušenou poprockou nálož "Battle Born" hodnou jejich jména. Milovníci elektropopu také v září dostali první oficiální možnost seznámit se s japonským dívčím triem Perfume a jejich skvělým výběrem "Love The World: Global Compilation", jež se dočkalo mezinárodního vydání.

Pro bezkonkureční vyhoupnutí se mezi nejhranější a nejstahovanější skladby mnoha zemí přísluší označení hit měsíce singlu s předlouhým názvem "We Are Never Ever Getting Back Together" Američanky Taylor Swift.


Rihanna
© Frederick M. Brown/Getty Images
Říjen:

O kvalitě asijské hudby nás už několikrát přesvědčoval (nejrozsáhleji v tomto článku) Lukáš Boček a řada čtenářů přizvukovala. Čekalo se na den, kdy se prosadí některá z talentovaných zpěvaček nebo dívčích skupin. Velké prvenství jim ale sebral obtloustlý Jihokorejec Psy, který nečekaně a hlavně ve svém rodném jazyce omámil celou zeměkouli svým humorem, hitovostí a nápadem. Jeho "Gangnam Style" útočí ze všech stran: na nápaditý videoklip vznikl nespočet parodií, miliony lidí se učilo skotačit jeho koňský taneček a křičelo na diskotékách ono chytlavé "ey, sexy lady". Teď už visí ve vzduchu jen jediná otázka - kdo z Asiatů Sáje napodobí či dokonce překoná.

Velký rok má za sebou i Britney Spears. Vydělala nejvíce peněz ze všech interpretek, a to ani nemusela natočit novou desku. Její konto ztučnělo především po uzavření kontraktu na porotcování v X Factoru. I když bulvární deníky roztrušují cosi o její nudnosti, mnohým se Britney v roli porotkyně líbila, působila civilně a mile, teď nadešla doba pro album číslo osm. V říjnu Rihanna rozkývala pochybností hlavy a nechala vyvalit oči všem, kteří její monstrózní kariéru sledují. Oznámila již své sedmé studiové album, které mělo vyjít dvanáct měsíců po tom šestém, čtyřiadvacet po tom pátém a šestatřicet po čtvrtém. Čili její pracovní nasazení nemá obdoby a nezná mezí. Velká dřina ale musí nést i velké úspěchy a to, že byla vyhlášena po sedmi letech své kariéry nejúspěšnější popovou hvězdou posledních dvaceti let, zasluhuje uznání.

Ellie Goulding - Halcyon
Zatímco září z hlediska nových desek budilo jen rozpaky a ústavičně popové fandy zklamávalo, následující měsíc přinesl hned několik počinů, díky kterým měli posluchači šanci spravit si chuť. Ellie Goulding a její "Halycyon" se stalo jednou z událostí roku díky svým chytlavým melodiím i bezchybné produkci. Vítězka Eurovize 2012 Loreen představila temnou a zároveň taneční desku "Heal", zatímco její sousedka Susanne Sundfør z Norska zašla se svou vizí popu na "The Silicone Veil" ještě dále. Obě se vytáhly na výbornou.

Taylor Swift prodělala letos velkou proměnu - z popu šmrncnutého trochou country se změnila na popovou zpěvačku bez širšího záběru. "Red" je stále povedené album, ale větší vyprofilovanost (a nečekané úskoky k dubstepu) americkému miláčkovi spíše uškodily. Ne však na prodejích, doteď mizí statisíce kopií měsíčně. Na půli cesty zůstaly novinky "Ora" Rity Ory i mdlá tancovačka Calvina Harrise "18 Months".

Hit měsíce uzmul Psy se svými tanečními dostihy "Gangnam Style". Fenomén letošního roku spadá do více měsíců, jeho popularita totiž stále vzrůstá.


Taylor Swift
© www.taylorswiftfanpage.info
Listopad:

Před třemi lety ji o velkou chvíli při předávání cen MTV připravil Kanye West, jenž sobecky narušil její děkovnou řeč. Teď už si svou chvíli užila naplno. Během evropského udílení si krásná a talentovaná Taylor Swift odnesla hned tři sošky a ještě během večera zazpívala. To ale nebylo to jediné, co jí v německém Frankfurtu potkalo. Stejný počet sošek si odnesli i klučíci z One Direction, s nimiž se Taylor setkala na pódiu, a střetla se tak se svou aktuální láskou, členem tohoto boybandu Harrym Stylesem.

Poslední, kdo získal také tři sošky, byl Justin Bieber, ale ten měl kromě radosti v listopadu i důvod ke smutku. Jeho klip k písni "Baby" pokořil v říjnu zmíněný Psy a připravil jej o titul nejsledovanějšího videa na portálu YouTube. Mediálně sledované bylo pro změnu rozhodnutí Coldplay tři roky pauzicírovat. Své nešťastné prohlášení posléze Chris Martin přeformuloval do vlídnějšího tříletého (velko-)koncertního odpočinku, nikoliv hudebního.

Kylie Minogue - The Abbey Road Sessions
Listopadová hudební nadílka byla skutečně rozmanitá. Po výborném singlu "Candy" nás čerstvý tatík Robbie Williams nechal mávnout rukou nad uspěchanou "Take The Crown" a stejně nudila i hlasová porotkyně Christina Aguilera s "Lotus". Škoda, že majitelka superhlasu nenechala kromě těla nakynout i svůj hudební vkus. Příliš se nevytáhla ani Alicia Keys - její "Girl On Fire" má do špatné desky sice daleko, ale do té nejlepší také.

Miliony mladých fanynek bezpohlavního popíku dostalo dárek v podobě novinky "Take Me Home" hezounků z One Direction. Dospělejší publikum si užilo dokonalé předělávky diskotékových hitů Kylie Minogue na orchestrální oslavě pětadvácátého výročí v popu "The Abbey Road Sessions". O pracovním nasazení Rihanny jsme psali již v říjnu a usilovnou práci potvrdila následující měsíc na hutném a dotaženém albu "Unapologetic". Precizní reedice vydařeného alba "Born To Die", tentokrát s podtitulem "The Paradise Edition", potvrdilo Lanu Del Rey jako jednu z nejvýraznějších nových tváří roku.

Rihanna vydala netradiční singl "Diamonds" a i přes absenci hitovosti s ním dokázala vystoupat na číslo jedna na polovině planety. Hit měsíce listopadu tak nemohl mít nikdo jiný.


PSY -
© last.fm
Prosinec:

Úspěchy Psye nám nedaly pokoj ani v posledním měsíci v roce. "Gangnam Style" se oficiálně stal prvním videem, jenž překonal magickou miliardu shlédnutí, a tak nastala chvíle pro chvástaly, kteří se na Facebooku i jinde chlubí, že právě oni patří mezi ty, kteří to ještě ani okem nezahlédli.

Prosinec, coby rekapitulační měsíc, vynesl Madonnu na první příčku nejvýnosnějších turné s výdělkem 228 milionů dolarů. Do tohoto žebříčku se neměla šanci propracovat Nelly Furtado, která zažila nejhorší rok své kariéry. Po katastrofických prodejích své desky a neúspěších singlů musela přihlížet i nezájmu o její koncertní turné, jehož některé termíny byly zrušeny. Radostněji celý rok zakončila Kelly Clarkson, která po úspěšných letech v kariéře, kdy ale tápala v osobním životě, oslavila na prahu své jednatřicítky zasnoubení se svým partnerem.

Na poslední chvíli si nechalo svá esa v rukávu hned několik umělců. Bez větších debat nejočekávanější prosincovou hudbou byla druhá deska Bruna Marse, neb tento americký svůdník měl na co navazovat. "Unorthodox Jukebox" možná nebude největším favoritem rádiových žebříčků, ale i nově zvolená cesta je líbivá. Vytáhla se i Ke$ha, druhá deska "Warrior" patří k příjemným překvapením na závěr roku. Na evropském kontinentě kralovala uhrančivá Francouzska Mylene Farmer s albem "Monkey Me" a dlouho odkládanou desku "Glassheart" se rozhodla vydat i jedna z (v minulosti) nejúspěšnějších účastnic pěveckých soutěží Leona Lewis.

Písní prosince nechť je "Locked Out Of Heaven" zmíněného Havajčana Bruna Marse.


2013
© facebook interpreta
Uplynulých dvanáct měsíců je tedy zrekapitulováno. Nezbývá, než si počkat, co přinese (ne)šťastná třináctka. Kuchtí se pro nás alba takových jmen, jako jsou Lady Gaga, Hurts, Cher, Beyoncé nebo třeba znovuzrozené ex-Sugababes, tentokrát s názvem Mutya Keisha Siobhan. To samozřejmě není vše - po víceméně neúspěšných deskách se s novinkami vytasí i Mariah Carey nebo Dido.

Kromě toho bude rok 2013 v Česku nabitý i hvězdami na koncertech. Jen namátkou: 15. března bude patřit zpěvákovi jménem Example, 28. března dorazí s novými písněmi Hurts, 21. dubna se poprvé předvede Ellie Goulding, 10. května dorazí milovnice Prahy Pink a 12. června nás klavírním r'n'b potěší Alicia Keys. Následující měsíce slibují mnoho dobrého, tudíž se snad vše vydaří tak, jak bychom si my všichni milovníci popu přáli.

Další dvě části miniseriálu se zabývají nejlepšími nováčky, nezrecenzovanými deskami, písničkami, co se měly stát hity, nejzajímavějšími videoklipy a ve finále i nejlepšími popovými alby roku 2012.

I. část | II. část | III. část

NÁZORY
  • === (mrs.bizarre, 04.01.2013 10:57) Reagovat

    Výborný článek, tentokrát jste nezapomněli na nikoho a skutečně jste vyzdvihli ty nejlepší. Předpokládám, že tu zase někdo bude pindat že tu jeho interpret není, ale tak od čeho tu bude 2. část že :)

  • ! (marek, 04.01.2013 11:32) Reagovat

    Co se týče Madonny, tak subjektivní názory si nechte prosím pro sebe...

    • Re: ! (Lukáš Boček (autor), 04.01.2013 11:54) Reagovat

      Omlouvám se, ale jinými než subjektivními názory nedisponuji :) Pro objektivní fakta si můžete číst grafy s prodeji desek, lístků atd.

      • Re: ! (martin, 04.01.2013 13:56) Reagovat

        Podle prodeje se dá usuzovat, zda je deska nudná či nikoliv? To snad ne!

        • Re: ! (Lukáš Boček (autor), 04.01.2013 13:59) Reagovat

          Přečtěte si, co jsem napsal, ještě jednou, prosím :) Zřejmě jste to nepochopil.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mylene Farmer se na "Remix XL" potřetí remixově ohlédne (19.03.2024 20:23)
- Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues (19.03.2024 09:00)
- Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu (18.03.2024 19:30)
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Koncert Taylor Swift na Disney+ trvá tři a půl hodiny a přináší pětačtyřicet písní (16.03.2024 09:32)
- Upřímná Lily Allen: "Děti mi zničily kariéru" (14.03.2024 18:56)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu