Petr Bende prosvítil vánoční Jihlavu

16.12.2012 10:40 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Petr Bende a Vánoce, to znamená už patnáct let po sobě vánoční turné. Začátek se datuje do roku 1997, už v té době Petr psal písně jako například "Nad horú svítá" nebo "Hvězda". Ty se staly slavnými až mnohem později, v době, kdy byl Bende jedním z finalistů druhé řady Česko hledá SuperStar.

Live: Petr Bende

místo: Jihlava, DKO
datum: 11. prosince 2012
setlist: Další noc, Láska, V létě umírat, Lidi, co se neumí smát, Jin a jang, Ej, padá rosenka, Kolotoč, Píseň o paní zubařce, Aj Bůh, Štedrej večer nastal, Splněná přání, Den přeslavný, Nesem Vám noviny, Kdybych byl, Rolničky, Hvězda, Štěstí, zdraví, pokoj svatý, Tráva, Pásli ovce Valaši, Ej, veru nebudem (Grajcar), One (+ Pavel Helán), Půjdem spolu do Betléma, Smrti, Jsme tak stejní, Nad horú svítá, Štědrovečerní

Petr Bende, Miroslav, 25.11.2012
© Marta Mastná
Vánoční koncerty Petra Benda mívaly v posledních letech pořád stejný průběh. I když písně nebyly úplně stejné, vždy to probíhalo tak, že v první části koncertu hrál Petr se svým bandem a po přestávce se k nim přidal Grajcar s místním dětským sborem. A bylo to. Proto jsem měl obavy, aby se z tohoto pravidla nestala nuda. Naštěstí hned ze začátku můj strach rozprášil moderátor. Vkusně zapojil publikum do tradiční akce spojené se zapálením vánočního paškálu na pódiu, a pak už přišel sám Bende. Opravdu sám.

První polovinu koncertu se totiž rozhodl pojmout komorně a postupně si jednotlivě nebo maximálně po dvojicích zahrát se svými muzikanty v nutně obměněných aranžích jednotlivých písní. A tak se jeden po druhém na pódiu objevili "poslední pankáč, co hraje s popovou hvězdou," kytarista Daniel Hlaďo, basista Dalibor Dunovský, klávesák Borek Nedorost, dohromady se saxofonistou Honzou Vašinou, a ten, který sklidil jasně největší ovace publika, mistr v bubnování na "špinavé nádobí", Pavel Bříza. Ten zahrál dokonce sólo tak, že to znělo jako druhdy populární Safri Duo.

Po něm už se dostal na pódium jeden z hlavních hostů, Pavel Helan. Sám nebyl, přivedl si s sebou i zdatnou pomoc v podobě Richarda Müllera a Karla Gotta ve svém hlase a rázem měl publikum na své straně. V tomto bloku se jako showman ve dvojici s Bendem osvědčil i v humorných písních "O paní zubařce" se sólem na zubní vrtačku a "Aj Bůh", písni, která vtipně shazuje fenomén iPhonu. První vánoční písní tento večer byla "Štědrej večer nastal". Bende ovšem otrocky nekopíruje staré verze těchto písní, tu k nim přisype trošku funky, tu jazzu, jindy naopak pořádně zrychlí a přitvrdí.

Petr Bende
© petrbende.cz
Většinu druhé části koncertu zpívali všichni interpreti na pódiu současně. A že jich bylo asi kolem čtyřiceti. Zatímco moderátor se ve druhé polovině koncertu na pódium nedostal (naštěstí!), každá píseň, co přicházela, byla svým způsobem překvapivá. A většinou mile, snad s výjimkou verze "Pásli ovce, Valaši", která také sklidila nejslabší ohlas publika. Vrcholy večera byly dva. Každým rokem si Bende s Grajcarem připraví nějakou předělávku zahraničního megahitu, letos došlo na slovutné U2 a jejich pecku "One". V podání dua Helan-Bende vyzněla skvostně. I s cimbálem za zády. Druhým vrcholem byla skladba dvou pánů, kteří Petra přivedli k myšlence spojit cimbál s bigbítem. Duet "Smrti" v originále od Jiřího Pavlicy a Vlasty Redla si s Bendem střihl primáš Grajcaru Martin Zlomek. Poté show vygradovala písní z alba Trojka "Jsme tak stejní" a následoval konec hlavní části koncertu.

Kapela sklidila standing ovations, a proto ani neodešla do zákulisí a opět v kompletním složení i s dětským sborem a malým překvapením (jak jinak), trumpetistou Karlem Nováčkem, vystřihla dávnou píseň "Nad horú svítá", kterou sice fanoušci znají jako duet Petra Bende a jeho kamarádky z druhé řady SuperStar Gáby Al-Dhábby, ale v originále ji v roce 1997 s ním zpívala Žofie Kabelková. Jako opravdová tečka celého večera zazněla skladba "Štědrovečerní".

Jediné, čemu stále nějak nemohu přijít na chuť, je avizovaná patnáctiminutová přestávka uprostřed koncertu. Poté, co se něco po polovině první části podařilo vtáhnout publikum do děje, přišla za pár minut přestávka a spadený řemen musel interpret nahazovat znovu, i když mu to dlouho netrvalo. Osoba moderátora byla taktéž rozporuplná. Občas jeho vtipné gagy uvolnily atmosféru, jindy naopak zase zdržovaly plynulý spád. Proto bylo dobře, když počet jeho vystoupení řídl, až časem zmizel úplně. A pak už dojem z téměř dokonalého zážitku nemohlo zkazit nic.

Ti, kdož litují, že nemohli být tomu koncertu účastni, mohou navštívit další koncerty turné (termíny najdete na petrbende.cz) nebo si zakoupit nosič, který vyšel před dvěma lety s názvem "Vánoční koncert Petra Bende a band+ hosté". Poslední možností je ta, že příští rok Bende plánuje další turné s visačkou vánoc. Již šestnácté.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY