shop.musicserver.cz
Bandzone Showcase 2012, Rock Café, Praha, 7.12.2012

Pestré žánrově, ne vždy však kvalitou

Vydáno: 10.12.2012 13:47 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Už počtvrté Bandzone tým představil několik mladých kapel jak důležitým lidem z branže, tak hudebním fanouškům, které pro tento rok dle jeho názoru stojí za pozornost. Výběr to byl docela rozmanitý, ale ne vždy se jednalo o opravdu výrazné talenty. Ti nejtvrdší se nakonec ukázali jako nejlepší.

Live: Bandzone Showcase

kapely: Make My Heart Explode, Bombs From Heaven, Edward Fortyhands, Memphis, Y?, Corposant
místo: Rock Café, Praha
datum: 7. prosince 2012

Bandzone Showcase flyer
© facebook interpreta
Už čtvrtým rokem nabídl Bandzone.cz tým českému publiku v zahraniční velmi populární formát takzvaného showcase, při kterém dostává vetší množství kapel omezený časový prostor na to, aby ve festivalových podmínkách (krátký set, krátká zvukovka, jednotná aparatura) ukázaly, co v nich skutečně je a jak dokáží zahrát pod tlakem.

Z prvního ročníku vzešly dnes už populární klubové kapely jako Hentai Corporation, The Pooh, případně Fake Tapes či Shogun Tokugawa, kteří už svou pouť po koncertních pódiích předčasně ukončili. Letošní ročník nabídl především tři výrazné formace - budoucí šlágry popových žebříčků, moderně metalových vod a poctivých punkových večírků.

Pořadí kapel se losovalo až na místě v backstage, a tak nikdo nemohl předem s ničím počítat, což je rozhodně fér. Předem chci upozornit, že jako vyznavač rockových a ještě tvrdších stylů se nebudu pouštět do rozborů tvorby většiny účinkujících, neb jsem se s nimi pořádně seznámil právě až v páteční večer. Jako člověk absolutně nezasažen jejich dosavadním působením na scéně tak ale můžu zhodnotit, jak za těch pětadvacet minut zapůsobili na zcela nezaujatého člověka, což si, myslím, je i jedním z poslání Bandzone Showcase - aby se kapely předvedly před různorodým, stylově nevyhraněných publikem, mimo své stávající fanoušky.

Jako první se v Rock Café úderem osmé hodiny večerní představili indiepopoví Make My Heart Explode. Ti zaujali zajímavou snovou atmosférou a také tím, že jejich zpěvák vystřídal za set hned několik nástrojů, ale ani na jeden nezahrál déle než malou chvíli. Vše tak táhl hlavně jeho ostrovní vokál a rytmika, klávesistka byla spíš do počtu. Nic výjimečného, ale rozhodně to lepší z programu.

Memphis
© Petr Kozlík
Dále se představili brněnští Bombs From Heaven, kteří už přece jen rozčísli poněkud ospalé pražské publikum. Ač obyvatel stejného města, nikdy jsem o nich kromě názvu neslyšel a bude to i tím, že punkovému žánru nijak neholduji. O to milejší překvapení mi ale čtveřice připravila. Pánové hrají syrový punk se silným ostrovním odérem a i díky retro vizáži hodně evokovali nějaké irské punkové klasiky ze 70. let. Úplně si člověk představil špinavou krčmu někde v dublinském přístavu, kde ten večer hrají garážové kapely. Velmi sympatický a energický výkon. Sice se v punku nikterak nevyznám, ale tahle parta nebude na dané scéně v tuzemsku určitě hrát druhé housle.

Edward Fortyhands přitáhli na Showcase suverénně nejvíce svých fanoušků, kteří pod pódiem řádně zatopili, zahráli si s kapelou tradiční core hru sedneme na bobek a pak začne peklo a řada z nich nakonec na pódiu řádila s kapelou. Z jejich spíš průměrného crossoverového setu si jinak pamatuji hlavně extravagantního basáka, který svým kožichem z šelmy a parukou připomínal hypotetického potomka, vzešlého z orgií švédské trojky v sestavě Leoš Mareš-Dan Nekonečný-Miro Šmajda. Úlet jak řemen.

Královehradečtí Memphis jsou právě tím produktem showbussinessu, na který ten večer čekali hlavouni z vydavatelských společností a zastupujících mediálních agentur. Partička hezounů svým neškodným pop rockem, sladkým vystupováním a projevy k publiku evidentně cílí na skupinu pubertálních děvčat, které by jejich nové album mohly pokřtít svou první menstruací... Teplé tanečky a pokus navodit atmosféru kinderparty s rychlými špunty za pomoci bublifuků už raději komentovat nebudu. Jsem si téměř jist, že tahle kapela bude hitparádovým a festivalovým hitem příštího roku - a to bohužel právě z oněch výše vyjmenovaných důvodů. Smutné, ale nenaděláš nic.

Corposant
© www.bandzone.cz/corposant
Předposlední Y? nezaujali kromě názvu a svítícími tyčinkami vyzdobenými členy a členkami kapely ničím, a tak se plynule dostáváme k minimálně čistě z hudebního hlediska suverénnímu zlatému hřebu večera. Zkušená brněnská parta Corposant byla pro tento rok tím žhavým želízkem v ohni moderní tvrdé technické muziky, stejně jako předloni Momma Knows Best a loňští The Truth Is Out There. A i v tomto případě je třeba Majkláčův výběr pochválit, neboť všechny tři vyjmenované kapely výrazně vyčnívají svým osobitým zvukem a kompozičními nápady nad celou řadu šablonovitých kopií zahraniční scény.

Tento žánr potřebuje kvalitně nazvučit, a tak oproti ostatním kapelám měli Corposant ztíženou pozici, se kterou se ale poprali se ctí. Jejich hudba představuje jedinečnou a organickou kombinaci zběsilého technicky maximálně precizního mathcore se silnou melodikou, bez jakéhokoliv pejskokočičkovského efektu. Živelný frontman Kuba se svým brutálním řevem strávil opět spoustu pěveckého času dole mezi fanoušky, zatímco kytarista Roman pohladil na duši svými sametovými zpěvy ala ty pinkfloydovské skladby švédských progresivistů Opeth. Ač žánrově docela mimo, dokázali strhnout k paření dost lidí, kteří jinak doma asi podobnou muziku rozhodně neposlouchají. Hudba Corposant je totiž naživo jako mocný uragán, před kterým není úniku.

Celý večer se rozhodně povedl, a to hlavně po organizační stránce, kdy byly dané časy naprosto přesně dodrženy. Letošní Showcase navštívilo kolem čtyř stovek lidí, ale musím si rozhodně postesknout, že během samotného koncertu jich byla v sále maximálně polovina, bez ohledu na to, která z kapel zrovna vystupovala. Klábosit na sedačkách a popíjet na baru se přece dá i jinde a jindy než na přehlídce neokoukaných mladých talentů...

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- No more Durex! Z Hentai Corporation odchází baskytarista (22.01.2024 11:39)
- Fotogalerie: Silný druhý den Rock For People přes skla objektivů (10.06.2023 12:19)
- Naživo: Opeth přivezli do Fora Karlín mnohotvárné vystoupení, zněl progresivní rock i death metal (20.09.2022 18:02)
- Fotogalerie: Opeth ve Foru Karlín zahráli na progresivní notu (20.09.2022 10:38)
- Švédští Opeth zahrají v Praze už příští pondělí (15.09.2022 11:27)
- Video: Hentai Corportaion natočili k songu "We Will Survive" "ošklivý klip pro ošklivé lidi" (10.03.2022 12:48)
- Naživo: Splněný sen. Rock for People donesl do Hradce naději (24.08.2021 19:28)
- Cocotte Minute spolu s Hentai Corporation rozpoutají peklo pod Ještědem (01.07.2021 15:26)
- Rockové ceny Břitva oznamují nominace za rok 2020 (24.05.2021 13:28)
- Hentai Corporation už si brousí jehly na vakcíny. Očkování rock 'n' rollem vypukne už v pátek (05.05.2021 16:32)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu