Loreen: Vyznání ledové královny

11.12.2012 16:30 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Skandinávie byla vždy kolébkou výborného popu. Jak nyní dokazuje Loreen, švédská vítězka letošní Eurovize, i v roce 2012 toto tvrzení neztrácí nic ze svého lesku. "Heal" je totiž velký debut plný silných momentů. A pak že z televizních soutěží nemůže vzejít nic zajímavého.
8/10

Loreen - Heal

Skladby: In My Head, My Heart Is Refusing Me, Everytime, Euphoria, Crying Out Your Name, Do We Even Matter, Sidewalk, Sober, If She's The One, Breaking Robot, See You Again, Heal (feat. Blanks)
Vydáno: 29.10.2012
Celkový čas: 48:14
Vydavatel: Warner Music
Ponecháme-li stranou kontroverzi spjatou s místem konání letošní euroestrády, jeden musí konstatovat, že vítězná "Euphoria" je pro svou intenzitu a absolutní tah na gradaci jednoduše popový klenot, jenž splnil poslání soutěže. Tedy, byl nalezen velký hit od zajímavého interpreta. K potěšení posluchačů celá nahrávka ukazuje, že úspěch nebyl pouhou náhodou. Loreen skóruje od začátku do konce.

Tracky se přehupují mezi dvěma polohami - rozmáchlým tanečním popem a atmosférickými baladami. Zatímco eurodanceové fláky byly v posledních letech znásilňovány do bezvědomí kdekým, interpretce se daří neznít jako stá kopie sté kopie. V její prospěch totiž hraje jednotící linka prostupující celým albem - severský hudební chlad. Mrazivé beaty, ponurost a zároveň přístupnost se zde doplňují s rozeznatelnými melodiemi a zastřenou barvou samotné Loreen, jíž svědčí četné nižší polohy.

Především první polovina debutu vás nenechá ani na vteřinu vydechnout. Úvodní čtveřice tracků na sebe výborně navazuje a se zbytkem alba vytváří celek, který se naposledy podařilo vytvořit Madonně na "Confessions On A Dancefloor". Ostatně, "Heal" se ve své podstatě vyznáním dost podobá, jen místo barevného trikotu a tanečního parketu Loreen zvolila kožich a zamrzlé noční jezero.

Zvuková stránka desky netrpí provinční pachutí laciné produkce, naopak. Neokoukaní muzikanti dodali současný a zároveň neoposlouchaný sound (občas připomínající Calvina Harrise). Tklivou "Everytime" k životu probouzí zasněný beat, zatímco další tracky kvetou díky doprovodu smyčců. "If She's The One" je tak zážitkem už při prvním poslechu a také představuje Loreen jako schopnou skladatelku. Autorský podíl samotné zpěvačky je další položkou, která zasluhuje pochvalu.

Samozřejmě, "Heal" není bezchybná kolekce. Především některé pomalejší kousky desku zbytečně brzdí, ale i přesto zpěvaččina prvotina drží pohromadě. I když už má Loreen dny své největší popularity za sebou, fanoušci popu si mohou mnout ruce. Takto sladce temná deska, která nemá zábrany v nekýčovité líbivosti, je jednou z událostí tohoto roku v rámci žánru.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY