Grammy 2013: The Black Keys, Mumford & Sons a Kanye West jsou v čele nominací

06.12.2012 22:41 - Andrea Šafářová | foto: facebook interpreta

Grammy
© grammy.com
Kdo získá nejvíce cen Grammy? Na špičce ledovce se letos pohupuje zajímavá sorta hudebníků, kterou lze při pohledu zblízka rozdělit na rockery a rappery. Od Národní akademie nahrávacích umění a věd (NARAS) je to tedy čitelný vzkaz, že se popoví umělci uplynulý rok moc nepředvedli. Mnohem rafinovanější tvorbu zato vyprodukovali kytarovky The Black Keys, Mumford & Sons, r'n'b zpěvák Frank Ocean a mladíci fun. Za své nejnovější počiny si do boje o pověstné gramofonky vezou každý šest nominací.

Pro nejsledovanější kategorii Album roku sestavili odborníci vskutku pestrou pětici. Zařadit do jedné roviny "El Camino" The Black Keys, indiepopové kluky z fun. s deskou "Some Nights", folkaře Mumford & Sons a jejich "Babel" a debutanta Franka Oceana s "Channel Orange", si žádá kuráž a předpovídá zajímavý souboj. A co když se k nim přidá ještě "Blunderbuss" Jacka Whitea...

S šesticí nominací se pyšní ještě rappeři Jay-Z a Kanye West. Druhý jmenovaný si oproti loňskému roku o jednu možnost na výhru pohoršil - v kategorii Nejlepší rapové album jeho "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" suplují materiály The Roots nebo 2 Chainz.

Zuby na hudební trofej si jistě brousí i Carly Rae Jepsen, která bude s hitem "Call Me Maybe" usilovat o Píseň roku společně s Edem Sheeranem či Kelly Clarkson. Vítězství ve třech sekcích zkusí s épéčkem "Bangarang" obhájit Skrillex. Americký producent a DJ si za EP "Scary Monsters And Nice Sprites" vysloužil hlavní ocenění za nejlepší taneční nahrávku, taneční/elektronické album a zremixovanou nahrávku na poli neklasické hudby.

Výroční ceny Grammy budou po pětapadesáté vyhlášeny 10. února 2013 v losangeleské aréně Staples Center. Kompletní listinu nominací si můžete prohlédnout na stránkách www.grammy.com.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY