shop.musicserver.cz

Hudba z ještědských hvozdů

Vydáno: 13.12.2012 08:30 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Liberečtí Krucipüsk přinášejí další řadovou desku nazvanou "Rodinnej diktát". Před několika týdny už stačili vypustit první stejnojmennou ochutnávku, která dávala tušit návrat k tvrdšímu a agresivnějšímu období skupiny. Jestli je ale kvalitní celá deska, to si přečtěte v následující recenzi.

5/10

Krucipüsk - Rodinnej diktát

Vydáno: 31.10.2012
Celkový čas: 38:33

Skladby: Dobrej den, Líbám rety tvý, Balada o krásném stewardovi, Rákoska, D+Harmonic, Rodinnej diktát, Hit, Návod, Viva La Havana, Zázrak

Vydavatel: kapela

Před lety, když Krucipüsk vydali své, dle mého, zásadní album "Druide!", jsem je nesmírně obdivoval a považoval za krále tuzemské tvrdě-rockové scény. Kapela posléze vydala neustále odkládané album "Ahoj", se kterým zavítala koncertně i k nám do západních Čech, respektive do kulturáku v Nejdku u Karlových Varů. Tehdy jsem, velmi natěšen, zhlédnul jeden z nejhorších koncertů, které jsem měl možnost kdy vidět. O tom, že kapela tehdy nebyla příliš ve formě, svědčilo i nepříliš povedené zmiňované album "Ahoj". Poloprázdný sál, který jako jeden celek trpěl při skoro až hororových prezentacích nových skladeb, dostával "na oplátku" salvu nadávek od notně naštvaného frontmana, včetně přirovnání k ruským sv*ním. Od té doby jsem na Krucipüsk trochu zanevřel. Můj názor nespasila ani další nahrávka "Amen", která svou kvalitou byla pouze důstojným následovníkem "Ahoj". Naposledy vydaný sólový počin Tomáše Hajíčka jsem už možná neprofesionálně ignoroval. Nedávno vyslaný singl "Rodinnej diktát" však dokázal vzbudit můj zájem, do té doby uložený v hluboké, několikaleté hibernaci. Otazníky nad novým albem tak poskakují velmi intenzivně.

První skladba alba a hned rychlé zchlazení hlavy plné naděje. Hajíček asi nadobro zabalil roli zpěváka-buřiče a zvolil roli děduly-vypravěče. Skladba opět bez dynamiky, energie a nápadu. Text za moc, bohužel, také nestojí. Refrén typu "Ryby, ryby, ryby, ryby, ryby, raky, raky, raky, raky, raky" mě vážně už moc nebere a čekal bych přece jen něco víc (a to i přes to, že to je cílená forma recese). Ke všemu mi skladba připomíná prakticky celý tracklist "Amen". Bluesový výlet v "Baladě o krásném stewardovi" je úplně mimo, jiným rockovým formacím většinou bluesové zpestření svědčí, tohle je ale důkazem, že výjimka potvrzuje pravidlo. Kromě tohoto mírně postiženého bluesového výletu má celá deska podivný funky nádech, který totálně irituje a ruší. Nechápu, kde ho vzali a proč, ale jisté je, že kapele tento zvuk nesvědčí. Hajíčkův mečivý/hlomozící vokál si také užijete v další slabině "Rodinnýho diktátu" ve skladbě "D+Harmonic". V případě "Hitu" už pánové asi vážně nevěděli, co s roupy, protože je to skutečně děs a bída. Logiku tady opravdu nehledejte. Chápu, že to má být výsměch hitmakerům, ale kvalita zpracování vážně není zrovna ideální a ani vtipná.

Abych jen nehanil snažení legendárních Severočechů, musím uznat, že kromě titulní skladby se tu našly i výrazné, povedené kusy, které dávají vzpomenout na nejlepší léta skupiny. Jeden z nich dokonce v textu i na "Druide!" odkazuje, viz "Rákoska". Povedená je i v pořadí druhá skladba "Líbám rety tvý", která představuje úroveň, kterou bych si přál na celé nahrávce. Jenže ať se snažím, jak chci, více silných kusů nevidím ani neslyším. Závěr pouze obstarává fádní "Zázrak" (když si vzpomenu na závěrečnou palbu "Rock'n'roll to není prdel!" v "Druide!", je mi trochu smutno) obohacený o ženský element.

Asi je načase na staré dobré časy zapomenout a brát Krucipüsk jako novou kapelu vydávající slušná rocková alba, která sice neoslní, ale ani neurazí. Čekat zázrak je už asi utopická naděje, ale svůj zářez v naší hudební historii si vydobyli, tak proč je nenechat dělat, co je baví. Jen ta očekávání už je nutné usměrňovat. Je čas zapomenout na divokého Kelta Strejdu Tomáše a definitivně přijmout ještědského Krakonoše Tomáše Hajíčka.

"Rodinnej diktát" není, i přes mou strohou a útočnou recenzi, vyloženě špatná deska, ale postrádá jiskru a sílu dřívějších nahrávek, která Krucipüsky vždy zdobila. Namísto toho tu máme mudrování jejich frontmana za zvuku funk rocku, dobře, občas lízlého i něčím ostřejším. Kvalitativně bych novinku zařadil někam mezi mizernou "Ahoj" a průměrnou "Amen". Pokud máte obě dvě desky pocitově na vyšší úrovni nežli já, přidejte si k mému hodnocení klidně jeden i dva body.

NÁZORY
  • Ještědskej Krakonoš (Kostěj Nesmrtelný, 13.12.2012 11:46) Reagovat

    Já měl za to, že už to strejda Tomáš před pár měsícema zase shodil :)
    Slyšel jsem zatím akorát ten singl a pro mě to je spíš signál, že se kapela začíná po dvou deskách zase trochu probouzet. Docela povedená hitovka a ty efekty tam pasujou úplně dobře.

  • krucipusk je uz davno v hajzlu... (eagle-eye, 14.12.2012 07:36) Reagovat

    ...a jde to s nim cim dal tim vic z kopce. Druide! je v jejich diskografii vyjimka, zbytek desek je o nicem. Az se mi nechce verit, ze je to jejich autorsky pocin.

  • To teda fakt jo noo.. (Tom Vom, 14.12.2012 12:06) Reagovat

    Tohle album je vážně děs :-( minulý Amen mě tak moc nevzalo, ale tohle je krok úplně mimo. Co doháje dělají? A hlavně proč?

  • ~4~ (adam, 14.12.2012 17:03) Reagovat

    Novou desku jsem neslyšel, ale minimálně ~4~ je téměř na stejné úrovni jako Druide!. Samozřejmě například Ahoj nebo Bigada baby jsou celkem odpad.

    • Re: ~4~ (adam II., 14.12.2012 19:35) Reagovat

      je zvláštní, že někdo kdo se podepsal Adam, napsal skoro to, co jsem měl v úmyslu napsat já :) Většina lidí, ať už recenzentů nebo lidí píše, jak tu kapelu objevili deskou Druide, jaká to byla paráda, jejich nejlepší deska, atd. Ale na desku "4", která byla před Druide, na tu se dost často zapomíná. Podle mě nejlepší deska téhle kapely - třeba Druide jede hodně podle její šablony - minimálně tematika textů. Jinak jeden názor, co tu zazněl, že dotyčného bere jen Druide, a ostatní desky ho neberou (zajímalo by mě, jestli slyšel jen ty před Druidem nebo jen ty po něm), bych celkem pochopil - na tohle album dělal téměř kompletně hudbu Renda Rypar (začínal v Eleison a pak Support Lesbiens), který byl u Krucipusku jen v období tohoto alba.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Třinácté album Krucipüsk na "HovnoZle" naštěstí nedopadlo (13.11.2023 18:00)
- Krucipüsk a Kurtizány z 25. Avenue vyrážejí na společné turné (13.10.2023 12:15)
- Video: Tomáš Hajíček (Krucipüsk) ON AIR: Devadesátky byly období největší svobody (06.04.2022 11:51)
- Naživo: Krucipüsk oslavili ve Foru Karlín třicátiny a dali zapomenout na dva roky v pekle (02.04.2022 16:37)
- Fotogalerie: "30 + 2 roky v pekle" s Krucipüsk ve Foru Karlín stály za to (02.04.2022 12:32)
- Krucipüsk zve na výroční koncert do pražského Fora Karlín (21.03.2022 14:51)
- Fotogalerie: Krucipüsk rozpálil Ledárny (10.09.2021 10:49)
- Recenze: Krucipüsk zvou do "Country Hell" (25.11.2019 00:00)
- Naživo: Krucipüsku to šlape i s omlazenou sestavou (16.03.2018 10:13)
- Fotogalerie: Krucipüsk v nové sestavě exceloval v pražském Lucerna Music Baru (16.03.2018 10:03)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu