shop.musicserver.cz
Rihanna - Unapologetic

Čeho je moc, toho je příliš

Vydáno: 21.11.2012 08:00 v sekci Recenze - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Desky, koncerty, bulvár, provokativní fotky na twitteru. To je Rihannin život ve zkratce. Až se nechce věřit, že téhle Barbadosance je teprve čtyřiadvacet. Za svou krátkou kariéru natočila už sedm alb. To nejnovější je překvapivě křehké a působivé, přesto už poněkud vydrancované.

6/10

Rihanna - Unapologetic

Vydáno: 19.11.2012
Celkový čas: 55:06

Skladby: Phresh Out The Runway, Diamonds, Numb (feat. Eminem), Pour It Up, Loveeeee Song (feat. Future), Jump, Right Now (feat. David Guetta), What Now, Stay (feat. Mikky Ekko), Nobody's Business (feat. Chris Brown), Love Without Tragedy/Mother Mary, Get It Over With, No Love Allowed, Lost In Paradise

Vydavatel: Universal

Sedm let na scéně, sedm alb, čtyři světová turné a tolik hitů, že na to nestačí ani prsty na rukách. Povedlo se jí za tak krátkou dobu tolik, co hvězdám staršího data narození ani za dvojnásobný čas. Novinka "Unapologetic" vychází v době, kdy ještě ani nevychladlo její poslední album "Talk That Talk" a zpěvačka nebyla schopna nabrat inspiraci. Tři alba v krátké časovém sledu byla možná výzva, čtyři už je drobet přeháňka.

Kvalita novinky není markantně nižší, ale Rihanna už prostě vydrancovala svůj potenciál. Nejvíce hmatatelné je to v písni "Numb", kde Eminem dává songu větší náboj než samotná hlavní interpretka. Atmosférou by se deska mohla přirovnat ke chválenému počinu "Rated R", s tím rozdílem, že tam není cítit bolest a osobní zkušenost. To je nevýhoda tak rychlého vydávání - zpěvačka nemá šanci nabrat zkušenosti a napsat písně, které by šly, pateticky řečeno, přímo z jejího srdce. Je jen něčí panenka a hraje si s trendy, které jsou teď oblíbené: osmdesátky, dubstep, electropop. Nenabízí nic, co bychom neslyšeli na deskách jiných.

I stopáž alba je poněkud přemrštěná, čtrnáct písní je příliš a některé z nich působí vatově. "Loveeeee Song", "Get It Over With", "No Love Allowed" by se možná lépe vyjímaly na deluxe edici, takhle jejich unylé tempo bez nápadu sráží celkový výsledek.

Dobré momenty ale album samozřejmě má. Co dobré, výborné! Duet s ne moc známým Mikkem Ekkem "Stay" je perlou celé desky, Rihanna nikdy předtím nezněla tak něžně a křehce jako v téhle písně. Jednoduchý klavírní podklad dává vyniknout jedinečnému zpěvaččinu hlasu. Je až s podivem, kolik intimity na počin vtěsnala, i "What Now" je přes lehký dubstepový refrén efektní balada.

Skvěle dopadla i spolupráce s Chrisem Brownem "Nobody's Business", jejich příběh je tak zprofanovaný, že asi nemá cenu nic k tomu říkat, podle textu písně to tak asi chtějí i oni dva. Jacksonův osmdesátkový feeling je v tomhle songu tak krásně přeleštěný, že i když do minulosti brousí většina umělců, tady se nechali oba inspirovat tím nejlepším. Je to možná prvoplánové, ale setsakramentsky líbivé.

"Unapologetic" zabředl i v dubstepové poloze. Můžeme jím oblažit uši v již zmíněné "What Now" i v "Jump", což je asi, lakonicky řečeno, největší nářez desky. Houpavé hiphopové tempo se přesune až téměř do hypnotického rytmu. Přes čáru je to ale už v guettovce "Right Now", kde se těchto rytmů jednoduše přežerete a navíc ihned odhalíte, že je to z pera francouzského producenta, neboť i přes snahu zpěvačky je tam ten jeho vyčpělý a neoriginální sound.

Rihanna je unikát. Její tvořivost evidentně nezná mezí. Jsem zvědavá, jak své vražedné tempo, které si ve své kariéře nastolila, ještě dlouho vydrží. Novinka nesnižuje kvalitativní laťku jejich desek, jen se obávám, že kromě Rihanna Navy bude veřejnost brzy její hudbou přesycena. Kdyby nechala "Unapologetic" uzrát do jara a pár věcí zdokonalila, byla by to nahrávka srovnatelná s jejím čtvrtým albem.

NÁZORY
  • 10/10 (Masterpiece!, 21.11.2012 08:44) Reagovat

    Píšete blbosti,ale však vy to viete!
    Ten album je jeden z najlepších z jej tvorby! Ano Rated R je o level vyššie ale take Loud dostalo od vás 7/10 a Unapologetic 6/10????
    Are you fucking kidding me?! Čakal som min. 8/10! Pekne si vypočujte ten album bez všetkých predsudkov ohladne Rihanny, a jej pred. tvorby a album zanechá uzasne pocity.... jeden z jej najlepších počinov! A ako pozerám Diamonds už je jej 12. NO.1 hit a vyzerá že album po prvý krát vyrobí taktiež NO.1!...Potom nechápem tu zaujatosť a tak trápne hodnotenie! Budte objektívny!

    • Re: 10/10 (blackholesun, 21.11.2012 09:48) Reagovat

      Album neznam, ni se nan nechystam, vlastne me ani moc nezajima, snad jen jeden singl jsem slysel. Kazdopadne me pobavil evergreen vsech recenzi, kritik atd, etc, atp. a to jest stara znama dobra opryskana objektivita. Chtel jsem se dotazat, zda autor nazoru Masterpiece si taktez zachoval objektivitu, kdyz ji tak pozaduje. A prosim bez argumentace, ze kdyz je nekdo kritik, tak by mel byt profesional a byt objektivni. to by totiz na vsechno mohla byt recenze 5/10 s komentem jde to. Mno dokud budou psat recenze lidi tak se ji asi tezko dockame, ze? A rekl bych, ze prodejnost alba = kvalita je tak trochu minimalne na hrane pokud by totiz platila takovato premisa, pak nejlepsimi pociny u nas v CR jsou Eva a Vasek a Kabat.

    • Re: 10/10 (Z, 21.11.2012 11:07) Reagovat

      :-D Pises blbosti a bohuzel to asi nevite. Nekdo si dovolil mit jiny nazor nez ty a hned pise blbosti? Jen ty mas spravny a objektivni nazor? Pokud tomuto albu das 10/10,tak Rated R, ktere je o level vys by melo kolike 11 z 10? Skutecne si myslis, ze neco takoveho jako objektivni recenze existuje? Znamena to, ze je album NO 1 skutecne dobre...?

    • Re: 10/10 (exxxo, 21.11.2012 11:44) Reagovat

      Vieš že objektívna recenzia neexistuje? Recenzia práve VŽDY musí byť subjektívna, inak by to nebola recenzia ale promo. Takže autor si môže písať čo chce a koľko chce. A dokonca ani nemusí byť z oboru (hudba, divadlo, film). To sú pravidlá recenzie. Môžeš si napísať aj ty svoju vlastnu. Nevýhodu máš asi len v tom äna rozdiel od MS), že ju nikto nikde neuvidí...

    • Re: 10/10 (bulsara, 21.11.2012 13:37) Reagovat

      Hošík daj si studenú sprchu, splietol si si miesto ... Toto nie je fanfórum dákej celebritky z roku pána 2012 ...Tam "u vás" medzi hudobnými blbečkami si tomu vedno dávajte 100/10 a onanujte pri tom .... Zmier sa s tým, že tvoj idol je komerčná srágora na ktorú si o 60 rokov nikto nespomenie (teda okrem teba v dákom staciónári ...).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sophie Ellis-Bextor zazářila u Jimmyho Fallona a vrací se na taneční parket s Pnau i Guettou (12.03.2024 10:43)
- Na Beats for Love míří držitel Grammy a nejlepší DJ planety David Guetta (13.02.2024 12:51)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Nejoblíbenějším DJem se letos stává David Guetta, loňský vítěz Martin Garrix je až třetí (27.11.2023 17:34)
- Nové desky 45/2023 - od Chrise Browna přes Bena Cristovao po Chrise Stapletona (15.11.2023 20:45)
- Naživo: David Guetta ve třetím dni Szigetu vzýval devadesátky, Mimi Webb si odbyla maďarskou premiéru a tajná toitoika byla nalezena (13.08.2023 21:23)
- Fotogalerie: David Guetta roztančil na Szigetu desítky tisíc lidí (13.08.2023 14:15)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Video: Podívejte se na Rihannu (a její těhotenské bříško) na Super Bowlu (13.02.2023 12:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu