shop.musicserver.cz
Orbital, Lucerna, Praha, 12.11.2012

Druhý pokus Orbital

Vydáno: 13.11.2012 16:03 v sekci Naživo - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Původně měli vystoupit v létě na festivalu Rock For People. Kvůli bouřce, která se chvíli před jejich vystoupením strhla, musel být koncert odvolán. Po měsících zklamání však Orbital ohlásili, že do Česka dorazí znovu. Jak vypadala jejich show ve Velkém sále pražské Lucerny?

Live: Orbital

místo: Lucerna, Praha
datum: 12. listopadu 2012
Fotogalerie

Orbital, Lucerna, Praha, 12.11.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Sálem se nesl zpěv Belindy Carlisle v doprovodu Bon Joviho. Náhodně příchozí musel nabýt dojmu, že si ve Velkém sále pražské Lucerny daly dostaveníčko vyhořelé hvězdy světové pop music. Z omylu ho však vyvedl taneční elektronický rytmus, který se s vokály prolnul a vzápětí je zcela pohltil. Žádná pohřební seance se nekonala, to jenom dvojice Orbital po letech znovu zavítala do Česka.

Vlastně se jednalo o náhradní vystoupení za neuskutečněnou show letos v létě na Rock For People. Paul a Phill Hartnollové patřili k hlavním hvězdám festivalového lineupu. Vyšší moc nakonec rozhodla, že z koncertu nic nebude. Dějiště plánovaného mejdanu pod širým nebem zaplavily hektolitry vody a namísto sklízení ovací publika muzikanti sušili promočenou aparaturu fény. Tehdy to bylo jedno z největších zklamání léta. O to větší nadšení sklidila zpráva, že Orbital do Česka přijedou znovu.

Orbital, Lucerna, Praha, 12.11.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Bohužel, zklamání se nevyhnulo ani pražské show. Nastalo v momentě, kdy po dýdžejském setu Josefa Sedloně z Radia 1 dvojice předstoupila před publikum. Místo vysoké hradby z analogových syntezátorů muzikanti skryli ruce za otevřené laptopy. Kdo ví, proč nepřijeli s plnohodnotnou výbavou? Že by tak docela nedůvěřovali střeše Paláce Lucerna a nechtěli riskovat, že budou aparát muset sušit znovu? Nadšenému davu v narvaném sálu to ale v ten moment bylo celkem jedno. Přišel si zkrátka užít to, co mu bylo v létě odepřeno.

Vystoupení bylo ukázkou možností současných multimediálních technologií. Tři obří obrazovky postavené na pódiu promítaly projekce, tvořené od abstraktních obrazců až po sestřihy z dokumentárních černobílých filmů z vietnamské války, prolínající se s tváří Martina Luthera Kinga. Společně s ostře bílými a červenými světly tvořily jeden z nejsilnějších momentů, postaraly se o vizuální doprovod dubstepovky "Beelzedub" vtipně prolnutou s fragmenty letité "Satan."

Koho zajímalo, jak zní aktuální album "Wonky" v živém provedení, odcházel z Lucerny spokojený. Ostatně, valná část setlistu byla poskládána z ukázek z tohoto znamenitého alba. Současně dvojice nezanevřela ani na skladby, které tvoří pilíře její mnohaleté historie. S tím také souvisela celková vyváženost setu, kdy poklidné pasáže střídaly vyloženě taneční kusy. Budiž pochváleno publikum, které ocenilo i offbeatové momenty. Další pochvala by měla být návštěvníkům udělena za znalost historie tvorby Orbital. Lidé si užívali i skladby, které vyšly již před řadou let.

Orbital, Lucerna, Praha, 12.11.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Co zní na deskách vcelku poklidně, dostalo na koncertě výrazně taneční kabát. V některých momentech dvojice předvedla své nahrávky v až překvapivé syrovosti. Některé pasáže nebyly nic jiného, než skladby rozložené na jednotlivé zvuky, nakonec zůstaly jenom ohlodané kosti. Velká část vystoupení se nesla ve vyloženě tanečním duchu, přesto se Orbital dařilo pracovat s náladou davu a neopomíjet pomalejší skladby. Stařičká "Belfast", která neztratila nic ze své charakteristické zasněnosti, byla toho důkazem.

O finále se postaralo hned několikero přídavků s novinkovou "Stringy Acid" v úvodu, následovala další relikvie "Chime." "Where Is It Going?," která uzavírá "Wonky", zakončila i tuhle skoro dvouhodinovou zábavnou podívanou. "Já tyhle techna neposlouchám," odpověděla mi při odchodu slečna v šatně na dotaz, zda si taky byla zatancovat. Mám dojem, že ten večer byla v Lucerně asi jediná.

Druhý pohled Dana Hájka

Návrat legendy byl dokonán. Před třemi lety to bylo jen rozhlížení se zpátky, s deskou "Wonky" však Orbital pořádně chytli druhý dech. Jejich tehdejší vystoupení na Planet festivalu (v rámci comebackové tour) bylo jen pouhým předvojem toho, co se odehrálo ve Velkém sále pražské Lucerny. Festivalový setlist je vždy různě krácen a spíše jsem osobně očekával, až jednou dojde na regulérní a plnohodnotný koncert. Lucerna se díky vibracím musela několikrát chvět i v základech (místy to bylo až moc nahlas, což fanoušci potkaní v metru hodnotili jako jediné mínus), přesto asi zažila něco, co se jen tak nebude opakovat.

Byla to show s perfektně sladěným light designem, včetně promyšlených projekcí na čtyřech velkých plochách. Bylo snadné podlehnout té zvukové vlně a člověk měl pocit, že si užívá skutečnou párty jako za starých dobrých časů. A pokud je pro někoho studiová podoba "Wonky" příliš uhlazená, musel kvitovat, že naživo to mělo mnohem větší grády, bylo to syrovější, hutnější. Phil a Paul ničím rozhodně nešetřili a tu nespoutanou energii navalovali do publika, které je na konci nechtělo pustit z pódia. Přídavková smršť "Stringy Acid", "Chime" a "Where Is It Going?" byl postupně servírovaný halucinogen, který nešlo vytřepat z hlavy. Orbital předvedli průlet vším, čím jsou jasně identifikovatelní, ale navíc přidali nový level - nadhled a načerpané obzory. Takové chvíle jsou pak nezapomenutelné.


NÁZORY
  • Koncert (Robas, 13.11.2012 16:09) Reagovat

    No já nevim, pro mě to byl jednoznačně nejhorší koncert za poslední dobu. Totálně přeřvané techno, které místama trhalo bubínky. Kdyby tam zahrál kdokoliv jinej, pustil rachot a občas jednou za uherák smyčku z nějakého tracku orbitalu, tak by nikdo nic nepoznal a všichni mohli hulákat a máchat rukama a říkat si, jak je to boží. Nicméně já z toho měl dvě hodiny slitého rachotu dohromady, vědět to, tak ty prachy za lístky utratim líp.

    Nicméně na koksu to asi muselo bejt super ;)

    • Re: Koncert (Pavel, 13.11.2012 17:08) Reagovat

      Bohužel musím plně souhlasit, rozhodně to za ty peníze nestálo.
      Skladby bych raději slyšel ve výborném zvukově vyváženém přednesu z kvalitní aparatury a v originálním podání. Místo toho se nám dostalo dvě hodiny řvoucích a slitých experimentů které často nebyli ani k poznání. Každopádně takovéto zvučné elektronické kapely bych za takové peníze raději uvítal v kvalitní hale s perfektní aparaturou. Ještě teď mi píská v uších z toho tolik předimenzovaného podání.

  • Audiovizuální orgie (Adam, 13.11.2012 17:51) Reagovat

    Já si koncert náramě užil. Problém s hlasitostí jsem měl snad jen ze začátku, kdy hlavně v New France se hlas Zoly Jesus změnil v uši drásajcí pískot. Poté nastal přesun dál od pódia a vše bylo Ok. Bylo parádní slyšet jak si pohrávají s melodiemy a jednotlivými zvuky, které i přes obrovskou sílu basů a beatu byly plně a čistě vnímatelné. Dokonalá projekce pak už jen podtrhla tento ohromující zážitek. Blok Never, Belfast, Impact, Wonky a Are we here byl, no řekněme že byl velice vyčerpávající :-D
    Jinak novou stage představili již před někdy na konci září v Americe a byť už nepůsobí zdaleka tak majestátně a "živě" jak stará, pořád skýtá opravdu úchvatné nádobíčko. (Sl Mk2 contoler, moog voyager rme, tuším že jsem zahlédl i Jupiter 8)

  • Dobré to bylo (Milan, 13.11.2012 20:31) Reagovat

    Na koncert jsem původně vůbec nechtěl. Orbital je sice pro mě jedna ze "srdcovek", ale k návratům velkých jmen jsem opatrný a nejlevnější to nebylo, pravda. Přesvědčila mě až ohlášená návštěva mimopražských přátel spjatá s koncertem.
    Odcházel jsem nadšený. Stejně jako Adam jsme se po úvodních kusech vzdálili za mírnějším zvukem dál od pódia a pak už si jen užívali skvělou hudbu a vizuální show. Pány to očividně stále baví a atmosféra byla skvělá. Věkový průměr pamětnického publika přes třicet vůbec nebránil roztančení celého sálu:)

    Pro Robase: měl jsem v sobě tři panáky slivovice, dvanáctku Chotěboř a presso

    • Re: Dobré to bylo (Robas, 13.11.2012 22:57) Reagovat

      No já troje chcanky za 40,- Kč za kus, tak to asi bylo tim ;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Zemřel Daniel Vali z Maxim Turbulenc. Bylo mu pouhých 53 let
Zemřel Daniel Vali z Maxim Turbulenc. Bylo mu pouhých 53 let Velmi smutnou zprávu dnes musela na sociálních sítích sdělit kapela Maxim Turbulenc. V pouhých třiapadesáti letech totiž v noci zemřel Daniel Vali, zpěvák a asi nejznámější tvář tohoto seskupení. Podle informací CNN Prima News... čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 17:00 v sekci Novinky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Orbital v klipu "Tonight In Belfast" nahlížejí na dystopickou současnost (05.02.2024 13:25)
- Nové desky 7/2023 - od P!nk přes Caroline Polachek po dEUS (22.02.2023 17:30)
- Audio: Orbital v singlu "Are You Alive?" reflektují konce vztahů (02.02.2023 19:51)
- Orbital oznamují vydání nového LP politicky hlasitým singlem "Dirty Rat" (23.10.2022 19:19)
- Recenze: Orbital kompletem "30 Something" poukazují na vlastní důležitost (22.08.2022 00:00)
- Video: Orbital v singlu "Smiley" vzpomínají na osmdesátkový rave (01.08.2022 08:19)
- Orbital oslaví tři dekády existence rozsáhlou kompilací (22.04.2022 12:58)
- Nové desky 25/2021 - od Jacka Savorettiho přes Gorgon City po Toto (29.06.2021 17:00)
- Recenze: Orbital albem "Monsters Exist" vzkazují: "Jak dlouho tady budeme tančit, záleží na nás." (25.11.2018 17:00)
- Orbital hlásí návrat s deskou "Monsters Exist" (14.05.2018 18:33)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Beyoncé Rush Bono Taylor Swift Liam Gallagher Lady Gaga Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu