shop.musicserver.cz
Měsíc v americkém hip hopu - září + říjen 2012

Měsíc v americkém hip hopu - září + říjen 2012

Vydáno: 21.11.2012 11:00 v sekci Publicistika - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Podzim na US hiphopové scéně byl ve znamení voleb, ale též výborných alb Lupeho Fiasca, Kendricka Lamara a Macklemorea. S klipy zazářili Frank Ocean, The Weeknd či Chris Brown. A$AP Rocky se dal do kupy s Rihannou, Kanye West vyhrál plno cen BET, Dr. Dre nejvíce vydělal a Snoop Dogg natočil reklamu na pistácie.

Téma podzimu

Obama, Jay-Z, Beyoncé
© facebook interpreta
Hip hop a americké prezidentské volby 2012
Nicki Minaj si odbyla horší chvilku, když rapovala "I'm a Republican voting for Mitt Romney, you lazy bitches is fucking up the economy." Samozřejmě, že tím asi myslela, že oproti konkurenci je za vodou (~ jako průměrný Republikán), ale stejně v hiphopovém světě zůstala docela nepochopena. Jak se dá předpokládat i dá doložit statistikou, nejlépe pomocí totoho interaktivního grafu, ve skupinách lidí, které více poslouchají hip hop, tzn. spíše nebílé obyvatelstvo, byl Barack Obama jasným favoritem. A protože je většina rapperů černých, není překvapením, že i oni ho podporovali. Buď veřejně, nebo když už se na to někdo zeptal.

Byly tu výjimky, málokdo však volil Romneyho, spíše bylo více těch, kteří ani vůbec nevolí: Kendrick Lamar a Lupe Fiasco, o kterých bude řeč ještě níže, shodně uvedli, že ve volby nevěří a politiku odmítají. Zato otevřených podporovatelů Obamy bylo nespočet. A největší spojení má jednoznačně s Jay-Zm. Michelle + Barack Obama jsou s Seanem Carterem a Beyoncé Knowles velkými přáteli a navzájem si velmi pomáhají. Jay-Z a Beyoncé samozřejmě dokáží ovlivnit hodně lidí, stačí třeba jen prostý otevřený dopis prezidentovi a první dámě. Na Jay-Zho festivalu "Made In America" zase dostal Obama prostor pro videozprávu voličům a naopak rapper na jednom z posledních mítinků zarapoval předělávku "99 Problems" s textem "99 Problems But Mitt Ain't One". Jak by to zvládl sám znovuzvolený černý prezident, se můžete podívat níže.


Nové desky

Lupe Fiasco - Food & Liquor II: The Great American Rap Album Pt. 1
Lupe Fiasco - Food & Liquor 2: The Great American Rap Album Pt. 1 (25. září 2012)
Čtvrté Lupeho album jsem si okamžitě zamiloval a doufám, že vy to budete mít podobně. Můžeme být vůbec rádi, že jsme se druhého "Food & Liquor" dočkali, původně totiž mělo vyjít v roce 2009, bylo však pozdrženo a mezitím se natočilo album "Lasers", které bylo kvůli problémům s Atlantic Records dlouze oddalováno a nakonec vyšlo až loni. "Food & Liquor 2: The Great American Rap Album" poté mělo původně vyjít jako dvojdisk, Atlantic však rozhodl pro rozdělení do dvou částí. Pt. 1 tu tedy nyní máme a kompletně černý artwork si zapamatujte, protože jej rozhodně budete vídat v nominacích na (minimálně to hiphopové) album roku.

Ač nějaké souhrnné agregátory hodnocení kritiků desku stavějí kvalitativně pod první dvě alba "Food & Liquor" a "The Cool", v letošním roce jde opravdu o výjimečný počin. Samozřejmě jak lyricky, Lupe Fiasco má velmi zajímavé myšlenky, stejně jako skvělý rap, tak hudebně. Instrumentální samply v "Strange Fruition" (housle) nebo "Around My Way (Freedom Ain't Free)" (saxík, více info zde) si okamžitě zamilujete, dočkáte se ale i zcela moderní podoby hiphopu od producentů jako 1500 Or Nothin' v "ITAL (Roses)", vyloženě hiphopové hymny "Audubon Ballroom" nebo minimalistické dokonalosti okolo syňtáků a drums v "Bitch Bad" níže. V druhé polovině alba sice přibývá pomalejších písní a celkově dochází síla, i tak to však jsou stále výborné tracky, přičemž "Unforgivable Youth" má úžasně vlezlý refrén a "Battle Scars" je krásný rádiový hit. Na něj si pozval Guye Sebastiana, prvního vítěze Australian Idolu z roku 2003, a skladba se též objevila na jeho sedmém albu "Armageddon" a jako singl dosáhla australské pětinásobné platiny.


Macklemore & Ryan Lewis - The Heist
Macklemore & Ryan Lewis - The Heist (9. října 2012)
Už si ani nepamatuji, na jaké hiphopové stránce nebo na čím Twitteru jsem poprvé zahlédl jakéhosi Macklemorea a Ryana Lewise s trackem samplující moji oblíbenou "Otherside" Red Hot Chili Peppers. Že by se do takové skladby dalo rapovat? Očividně v pohodě. Dvojice si postupně budovala komunitu, nabírala fans dalšími zajímavými EPčky, tracky a videoklipy a najednou... debut z říše snů. Jejich první společné LP "The Heist" odstartovalo v USA stříbrné se 78 tisíci prodanými kusy a totálně tak natrhlo prdel všem zajetým rapperům (viz níže zcela tristní výsledky třeba DMXe nebo Xzibita). Stejně jako Tech N9ne nebo ještě více Mac Miller dokázali, že i bez podpory majoru se dá udělat úspěch. Stačí to umět s fanouškovskou komunitou. A samozřejmě k tomu mít trochu vymyšlené to PR, protože singl o gayích "Same Love" je přece jen trochu pasírka. Ale hudebně to vůbec nevadí, track je to výborný, stejně jako celé album.

Alternativní hip hop sahající výrazně k pojmu "popová líbivost" je někdy zlo, Ben Haggerty a Ryan Lewis ale s "The Heist" dokázali udělat jak podbízivou desku, tak neztratit tvář a zůstat uvěřitelní. Jasně, že jim právě virálně rozšířené písně jako "Same Love" přidaly nevyhraněné nehiphopové publikum, já ale musím napsat, že deska se takovým posluchačům musí zásadně líbit, zároveň se však nezhnusí fanouškům klasičtějšího rapu. A upřímně nechápu, jak dokáže být Lewis tak originální, po celých téměř šestasedmdesát minut se nenudíte, i když musím uznat, že jsem si playlist zredukoval asi jen na polovic, přece jen některé pomalejší písničky jsou spíše na přeskočení. Nejsvětlejší body desky? Celá první šestice písní včetně singlu "Thrift Shop" a úžasně pozitivní "Starting Over" a "Gold" z konce alba plus závěrečná starší "Victory Lap", která je jednou ze tří bonusů na deluxe edici. Ti, kdo nebyli na jejich koncertě v sprnu na Hip Hop Kempu (zdravím sebe), přišli o hodně.


MGK - Lace Up
MGK - Lace Up (9. října 2012)
MGKe alias Machine Gun Kellyho jsem představil letos v březnu EPčkem "Half Naked & Almost Famous", které přišlo po několika mixtapech a bylo jeho prvním releasem pod majorem, konkrétně Diddyho Bad Boy Records. A plnohodnotná deska "Lace Up" přišla hned po půl roce. Ono ani s ní nebylo moc práce, některé tracky už vyšly právě na EPčku, jako "Wild Boy" s Waka Flocka Flamem, který MGKe proslavil, nebo výborný "Warning Shot" s Cassie, další byly ještě starší, například "Stereo" se nacházelo už na "Lace Up Mixtape" roku 2010. Tato poprocková skladba mi k němu nějak nesedí a takový singl "Invincible" s Ester Dean se kvůli stále se opakujícímu producentovi Alexi da Kidovi ("Airplanes", "Love The Way You Lie") nedá poslouchat. Známý producentský tým J.U.S.T.I.C.E. League se ve videoklipovém "See My Tears" také bůhvíjak nepředvedl. Celkově tak deska v mých očích skončila daleko za očekáváními, které vznikly po poslechu skvělého "Warning Shot" (produkce J. R. Rotem) nebo The Naked And Famous samplujícího "Half Naked & Almost Famous".


Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d city
Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d city (22. října 2012)
Listopad a prosinec sice ještě přinesou několik zajímavých desek, debut Kendricka Lamara pod major labelem (konkrětně Aftermath a Interscope) "good kid, m.A.A.d city" však má velkou šanci stát se u kritiků deskou roku 2012. Průměr z recenzí je neskutečný a kazí ho jen diletant z NME, který ve čtyřech větách udělil 6/10. Můj oblíbený XXL Mag se rozhodl udělit hodnocení XXL, což se za poslední roky podařilo pouze jednotkám desek (a v roce 2011 u nich byl XXL Freshmenem). Co je na něm tak zvláštního? Je prostě dobrej. Přirozený, upřímný, originální, vysoce ceněný těmi největšími rapovými hvězdami. Však jinak by ho přece Dr. Dre pod svůj Aftermath neupsal. Na desce mají dvě společné věci, tracky "Compton" a "The Recipe", který se i přes to, že byl singlem, vlezl pouze na deluxe verzi. Prvně jmenovaný produkoval Just Blaze, na desce uslyšíte i Pharrella Williamse, jinak je však "good kid, m.A.A.d city" prací spíše méně známých producentů.

Album má jednotný koncept: Kendrickův drsný příběh z Comptonu (silně černošské město v Los Angeles County, představu o něm asi už máte z klipů, filmů nebo GTA: San Andreas). Povídání o hodném klukovi ve zlém městě je samozřejmě docela temné, plné zlých vzpomínek a boji s vlastními démony, které pochopitelně udávají i náladu beatům, což hodně omezuje líbivost a přístupnost desky. Sice obsahuje perfektní hity na první poslech jako "Swimming Pools (Drank)", hodina a půl s Kendrickem je ale těžké sousto a je třeba se na to připravit. Je jednoduché desku zavrhnout, nebo co hůř, ani se nerozhodnout ji poslechnout, to by ale byla velká škoda. Pustťe si album několikrát a rozklíčujte si texty na RapGenius a snad též objevíte poklad.

Na albu se nakonec oproti plánu neobjevila Lady Gaga, track "Partynauseous" si snad poslechneme někdy v budoucnu, a z časových důvodů se neobjevily ani její vokály na skladbě "Bitch, Don't Kill My Vibe", můžete si ale poslechnout společné demo. Featuringy tak dal kromě Dreho už akorát Drake (oplácí z "Take Care"), MC Eiht a Jay Rock, člen Kendrickova domácího labelu Top Dawg Entertainment. Pokud se chcete o tvorbě alba i o Kendrickovi dovědět více, určitě si přečtěte speciál Complex magazínu a sérii videodokumentů VEVO Lift.


Meek Mill - Dreams And Nightmares
Meek Mill - Dreams & Nightmares (30. října 2012)
Pětadvacetiletý Meek Mill, vlastním jménem Robert Williams, začal aktivní hudební kariéru teprve před čtyřmi lety, po několika mixtapech se ale v roce 2011 stal členem Maybach Music Group, XXL Mag ho jmenoval jedním z Freshmenů 2011 a singlem s Rickem Rossem "Ima Boss" z Maybachovského "Self Made Vol. 1" se slušně proslavil. Mixtape "Dreamchasers" a jeho letošní pokračování "Dreamchasers 2" byly extrémně úspěšné, pod manažerská křídla si ho vzalo Jay-Zho Roc Nation a tak už nebránilo nic v cestě k vydání sólového debutu. Ten dostal název "Dreams & Nightmares" a obsahuje kontroverzní červencový singl s Drakem "Amen", v rámci G.O.O.D. Fridays vypuštěný "Burn" s Big Seanem i skladbu "Maybach Curtains" s hvězdnými hosty Nasem, Johnem Legendem a Rickem Rossem. Oficiálním třetím singlem je ale track "Young & Gettin' It", který slušně zprasil auto-tune.


Další podzimní tipy
  • LIL WAYNE - DEDICATION 4 MIXTAPE - Už je to tak, Lil Wayne letos nevydá žádné album, "I Am Not A Human Being II" stíhá až příští rok. Jako malou záplatu jsme se tak dočkali mixtapu "Dedication 4", čtvrtého společného s DJem Dramou. A v říjnu mimochodem v letadle prodělal nějaké záchvaty, které ale jeho mluvčí označil pouze za projevy migrény a dehydratace. Já bych jako věděl, z čeho to měl...
  • BIG SEAN - DETROIT MIXTAPE - Druhá deska Big Seana "Hall Of Fame: Memoirs Of A Detroit Player" vypustí G.O.O.D. Music už v prosinci, jako předkrmy už ale byly servírovány první singl, originální karibský "Guap", a nový mixtape "Detroit".
  • DMX - UNDISPUTED - Po bujarých letech z velké části strávených ve vězení se DMXovi podařilo natočit a vydat desku. Dostala název "Undisputed" a je to docela průser. Prodávala se směšně, kritika spokojená též není. DMX už prostě doštěkal, v roce 2012 už bohužel vůbec není relevantní. Tak aspoň, že už umí používat Google.
  • XZIBIT - NAPALM - Co mě trápí ještě víc je tragický výsledek Xzibitovy novinky "Napalm", které se první týden prodalo jen tři tisíce kusů, což by snad překonal i Tomáš Klus s novou deskou. Stejně jako u DMXe se jedná o první desku po šesti letech. Přitom album není vůbec štatné, však se podívejte aspoň na "Napalm" a "Up Out The Way" s E-40tym.
  • TECH N9NE - E.B.A.H + BOILING POINT EPS - Tech N9ne vystoupil 20. listopadu v Lucerna Music Baru a jak sám vzkázal, "bylo to krutý jak zima v rusku!" Abyste byli pro koncert v obraze, měli jste si předtím poslechnout dvě nové EPčka, zářijové "E.B.A.H." (Evil Brain Angel Heart) se skvělými klipy "E.B.A.H." a "Don't Tweet This" a říjnové "Boiling Point" s neméně kvalitním videosinglem "URALYA".
  • G.O.O.D. MUSIC - CRUEL SUMMER - O "Cruel Summer" jsem tu napsal desítky odstavců a v posledním čísle jsem události shrnul a následně vydal obsáhlou recenzi, kterou si určitě přečtěte. Více se už ale albem Kanyeho party zabývat nebudeme. Zatím.
  • KREAYSHAWN - SOMETHIN' BOUT KREAY - Pokud je nějaké hiphopové jméno, které neumím správně napsat, je to rozhodně Kreayshawn. Rapperka vydala svůj debut "Somethin' Bout Kreay" a jedná se o alternativnější hipec s příměsí elektroniky, produkce obstarali Diplo, Free School nebo Boys Noize. Featuringy mají Kid Cudi či 2 Chainz.
  • WIZ KHALIFA - CABIN FEVER 2 MIXTAPE - Další řadovka Wize Khalify "O.N.I.F.C." alias "Only Nigga In First Class" (mimochodem, podívejte se na cover, na kterém vypadá jako něco mezi Jimim Hendrixem, Andrém 3000 a Cruellou de Vil) stále není venku a aktuální datum je prosinec, zatím si ale můžeme poslechnout mixtape "Cabin Fever 2". Zcheckněte také starší track "Telescope", který nahrál s 50 Centem. A přejte Wizovi vše nejlepší, protože s Amber Rose čekají potomka. A pokud nevydržíte do dalšího vydání naší rubriky, klikněte zde pro překvapení.


Videoklipy ze září

VIDEOKLIP ZÁŘÍ: Frank Ocean - Pyramids
Ještě, aby skladba roku neměla klip aspoň měsíce! Sice Frankovi nemůžu odpustit, že se s režisérem Nabilem ("Mercy", "Swim Good", "Welcome To Heartbreak") rozhodli vypustit první část tracku, ale i tak se jedná o ojedinělé dílo. Zde je asi jakýkoliv komentář zbytečný, neskutečná vizuální pastva dokonale doplňuje mocnou píseň a nezbývá než vás odkázat na kliknutí na PLAY. Podívejte se též, jak zkrácenou skladbu zvládl naživo v "Saturday Night Live" a též na to, jak s Nabilem oslavili vítězství v UK Music Video Awards se starším "Novacane" v kategorii Urban.


Game - Celebration
Gameovo páté album má vyjít v prosinci s konečným názvem "Jesus Piece", od září ale je venku videosingl "Celebration", který bohužel patří k tomu nejhoršímu, co kdy stvořil, pohodovou nudu jen utvrdili Lil Wayne, Tyga, Wiz Khalifa a Chris Brown. Producenti Cool & Dre a SAP nasamplovali "1st Of Tha Month" Bone Thugs-N-Harmony a Game si je pozval i na remix "Celebration". BTS zde.


Chris Brown - Don't Judge Me
Chris Brown dlouhodobě přichází s výbornými videoklipy. Ať už je to choreografie, lokace nebo efekty, vždy je na co koukat. I nový klip obsahuje jeho klasické příměsi: sci-fi a atraktivní slečnu. A příběh o loučícímu se astronautovi opět vypadá perfektně. Pokud vás tedy neirituje kombinace odbarvených vlasů a tmavých vousů a nového piercingu v nose. Behind the scenes máte tady.


50 Cent - Definition Of Sexy
50 Cent točí jedno video za druhým, bohužel ani skladby, ani klipy nejsou zrovna skvělé. Z červencové polodesky "5 (Murder By Numbers)" zfilmoval "Definition Of Sexy" nalevo, "Be My Bitch" a "Money". Regulérní pátá řadovka "Street King Immortal" by ale měla vyjít už v lednu 2013 a po lyric videu k "New Day" (feat. Dr. Dre & Alicia Keys) je venku i klip na "First Date" s Too $hortem.


Azealia Banks vs Iggy Azalea - další kolo
V červenci si to dvě ostře sledované rapperky mezi sebou rozdaly klipy i deskami, a tentokrát můžeme srovnat další materiál. Azealii Banks vyšla hned čtveřice videoklipů. Ten k "Luxury" máte výše, další video z mixtapu "Fantasea" je k "Atlantis" a z EPčka "1991" vyšlo nově "Van Vogue" a eponymní track, o kterém jsme napsali sólo článek. To Iggy Azalea přišla jen s jedním novým krátkým klipem na "Bac To Tha Future (My Time)", zato ale vydala celý nový mixtape "Trap Gold" s FKi a Diplem. Ten si můžete poslechnout na YouTube nebo si ho můžete stáhnout na přímém legálním odkazu.


Novinky

Rihanna, A$AP Rocky ji drží za prdel :-D
© facebook interpreta
A$AP Rocky se spřáhl s Rihannou a vydal pecku s hvězdnými hosty
A$AP Rocky bude v ročence 2012 jednoznačně uveden mezi nejvlivnějšími jmény a i když sólovku "LongLiveASAP" odložil na příští rok, na podzim o sobě opět dal vědět. Po prvotřídním "Goldie" je už venku druhý singl, taktéž skvělá věc "Fuckin' Problems" od producenta Noaha "40" Shebiba, tedy Drakeova dvorního beatmakera, který přidal featuring. Kromě Drakea sloky zarapovali ještě 2 Chainz a Kendrick Lamar. Prostě all star team. V současnosti je na velkém podzimním "LongLiveA$AP Tour" spolu se Schoolboyem Q, Dannym Brownem a A$AP Mobem, na jaře ho ale čeká další šňůra. Bude totiž od března dělat Rihanně předskokana na třiceti zastávkách "Diamonds World Tour" v USA. Dvojice poprvé spolupracovala na remixu Rihanniného "Cockiness (Love It)", který vyšel v září a s Rockym ho předvedla i naživo na VMAs, kde se Rocky teda vůbec neostýchal.


Kanye West
© facebook interpreta
Hiphopové BET ceny ovládl Kanye West
Po letních všežánrových cenách Black Entertainment Television byl ten říjnový ceremoniál BET Hip Hop Awards 2012 pouze oslavou hiphopu. A večer ovládl Kanye West. Odnesl si celkem sedm cen: producent roku, nejlepší styl, nejlepší kolabo ("Mercy"), track roku i klubový banger ("Niggas In Paris"), album roku ("Watch The Throne") a performer roku ("Watch The Throne Tour"). Jay-Z tedy dostal i čtyři posledně jmenované ceny s ním, plus ještě ocenění hustler roku. MVPm roku ale byl Rick Ross, DJem roku vybrali Khaleda, ježiš, a režisérem Hypea Williamse, což je na facku vzhledem k tomu, co tento kdysi génius vytvářel a jak zle to s ním vypadá teď. Hype vyhrál všechny předchozí ročníky této kategorie.

2 Chainz se stal nováčkem roku a majitelem nejlepší sloky, konkrétně mojí oblíbené na "Mercy". Kendricka Lamara vyhlásili textařem roku a s MTV VMAs (viz níže) se překvapivě shodli, že "HYFR" Drakea a Lil Waynea je video roku. Na kompletní nominace a vítěze se můžete podívat zde a na show samotnou tady. Její součástí bylo i několik cypherů, tedy freestyle showcasů skupinek rapperů. Účastnili se jich například DMX, Snoop Dogg, A$AP Rocky, T.I. a další. Mě ale více pobavila tato parodie:


Diddy a Jay-Z
© facebook interpreta
Největšími pracháči jsou Dr. Dre, Diddy a Jay-Z
Zrcadlo zrcadlo, řekni mi, kdo je mezi rappery nejbohatší? Dr. Dre! V dubnu Forbes zveřejnil pořadí "The Forbes Five", který počítá čisté jmění, a tomu dominoval Diddy před Jay-Zm a Dr. Drem, v žebříčku "Hip-Hop Cash Kings", který naopak počítá roční příjmy, ale vyhrál Dre s příjmem 110 milionů dolarů. Prachy mu generují samozřejmě royalties, produkční a skladatelské práce a hostovačky a pochopitelně Beats By Dre. Diddy skončil druhý s výdělkem 45 milionů dolarů za uplynulých 12 měsíců, přičemž business jako Ciroc Vodka byl výnosnější než hudba. Jay-Z s 35 miliony vydělal hlavně na "Watch The Throne" turné, festivalu "Budweiser Made In America" ve Philadelphii či různých reklamách. Nad dvacet milionů se dostali Lil Wayne, Drake a Birdman, tedy YMCMB, nad deset pak Nicki Minaj, Eminem a Ludacris. Pro mě nejzajímavější je číslo šest milionů u Tech N9nea, který si dělá vše sám.
Diddy jinak zažil v Los Angeles nepříjemnou nehodu, když jeho Cadillacu Escalade nedala přednost řidička Lexusu. Rapper se poranil na krku, žebrech a kostrči. Na záběry nedlouho po srážce se můžete podívat zde.


Rihanna VMAs
© Getty Images
VMAs brali Rihanna, Chris Brown nebo Nicki Minaj
MTV Video Music Awards v roce 2012 dominovala skupina One Direction. Problém totiž je, že o vítězi rozhodují hlasující, což poněkud zneuctilo i European Music Awards, které si probereme v příštím vydání. Je však těžké říct, jestli síla fanoušků udělá zajímavější výsledek než grémium odborníků, každopádně Frank Ocean mohl jen smutně sledovat, jak kategorii Best New Artist prohrál právě s One Direction a jejich "What Makes You Beautiful", které vyhrálo i Best Pop a Most Share-Worthy Video. Nicki Minaj vyhrála mezi ženami se "Starships", což prostě asi nikdy nepochopím, stejně jako volbu "HYFR" Drakea a Lil Waynea v sekci hip hop, i když tam byly nominace stejně hodně divné.

Jako Best Male zvolili hlasující Chrise Browna s "Turn Up The Music", přičemž výběr byl velmi zajímavý: ještě Justin Bieber s "Boyfriend", Drake s "Take Care", znovu Frank Ocean se "Swim Good" a Usher s "Climax". Chris vyhrál i cenu za nejlepší choreografii, ve které hlasovala odborná porota a ne diváci, proto jsem rád, že nejlepší režii a kameru vyhráli Romain Gavras, resp. André Chemetoff za "Bad Girls" M.I.A. Ten považuji stále za nejlepší klip roku, hlasující se mnou ale nesouhlasili a za celkového vítěze vybrali "We Found Love" Rihanny, které je ale vlastně z loňska a je opravdu skvělé. Rihanna mohla ultimátní cenu vyhrát i s Drakem za "Take Care", dále soutěžili Katy Perry s "Wide Awake" a Gotye se "Somebody That I Used to Know". Pokud se nacházíte v USA, tak se můžete na celý záznam podívat zde, my tady v ČR ale budeme muset vystoupení Rihanny a A$AP Rockyho, Franka Oceana nebo Drakea a Lil Waynea hledat na podivných neoficiálních video serverech.

Zombíci Jay-Z a Beyoncé
© Billboard.com
Halloween v hiphopovém světě
I hiphopové celebrity slaví Halloween a jak to vypadá, když jde Kanye West za piráta (a Kim za mořskou pannu), Diddy za zpěváka Prince nebo Big Boi za Darth Vadera, můžete zkontrolovat v článku Hip Hop Wired. To na Billboardu zaúkolovali grafika a přišli s ilustracemi, jak by zpěváci vypadali jako zombie. Posmrtný pár Jay-Z a Beyoncé se velmi povedl, stejně jako nemrtví Lil Wayne a Rihanna. A aby šlo i o nějakou hudbu, k Halloweenu vydal Dirt Nasty (z Three Loco, vlastním jménem Simon Rex) skladbu "Hollywood Vampire (Lady Killer)" a neméně srandovní je i track "S.M.O.D.", kam přispěl skupině Rap Is A Joke. Klip názorně ukazuje, že zkratka znamená "sucking my own dick".


Videoklipy z října

VIDEOKLIP ŘÍJNA: The Weeknd - Wicked Games
Když Frank Ocean vyhrál za září, druhý nejlepší současný zpěvák nemůže zůstat pozadu. Redakční oblíbenec The Weeknd už sice čerstvě vydal re-edici trojice mixtapů "The Trilogy", více se jí ale budeme zabývat až příště. Nyní je zde prostor pro nový černobílý, minimalistický a atmosférický klip k "Wicked Games" z prvního mixtapu "House Of Ballons". Jako singl se dostal i do Billboard Hot 100. Nově byly natočeny ještě dva klipy z "Thursday", "Rolling Stone" a "The Zone" s Drakem.


T.I. feat. Lil Wayne - Ball
T.I.ovo album "Trouble Man" by mělo vyjít v prosinci a jako třetí singl byl vybrán track s Lil Waynem "Ball". Klip natočili v ulicích New Orleans a překvapí použitím zajímavého efektu nakreslení některých objektů. Hudbu mají na svědomí Rico Love a Earl & E a samplují klasiku "Drag Rap" The Showboys.


Rick Ross - Diced Pineapples
Ananas na kousky, to je co za název pro písničku? Inu, Rick Ross po dvou infarktech dostal od doktora nakázané jíst nějaké ovoce a ananas mu přišel v klidu. Kousky ananasu tak každé ráno pojídal a ve skladbě z alba "God Forgives, I Don't" s Drakem a Walem jsou metaforou pro slečnu, vedle které se vždy ráno probudí a prožije díky ní další den. Z Maybachovského "Self Made 2" pak je klip s T.I.em "Bury Me A G" a z čerstvého mixtapu "The Black Bar Mitzvah" video "Don't Like (Remix)".


Ludacris - Representin
Osmá Ludacrisova řadovka "Ludaversal" je zatím v plánu až na první čtvrtletí 2013, po "Jingalin" jsou však venku dva nové singly. Na první "Representin" si pozval Kelly Rowland, na druhý "Rest Of My Life" Ushera, kde produkci z beatů Afrojacka spáchal David Guetta, který tak oplácel hostovačku na "Little Bad Girl". Nedá se říct, že by se mi nový směr Ludy líbil.


Method Man - Built For This
Člen Wu-Tang Clan RZA kromě rapování a produkování též hrává ve filmech a nyní dokonce s Elim Rothem napsal a sám režíroval samurajský akčňák "The Man With The Iron Fists", kde si vedle něj zahráli i Lucy Liu nebo Russel Crowe. Na soundtracku se pak objevil například s The Black Keys v "The Baddest Man Alive", přispěl i Kanye West skladbou "White Dress" a Method Man natočil skladbu i s klipem.


Další videotipy
  • Nicki Minaj opět vydala fúru špatných klipů: "Va Va Voom", "The Boys", "Beauty And A Beat" s Justinem Bieberem a "Girl On Fire" s Aliciou Keys. Postupně Nicki začínám zcela ignorovat, hudebně stojí za řeč jen "The Boys" kvůli vložky Cassie, která svou krásou zachránila i video (a poslechněte si ji na novince "Balcony" s Young Jeezym). Pokud chcete více Nicki, sledujte aktuální American Idol.
  • Kdybychom o něm nenapsali v sólo článku, byl by "Fatty Boom Boom" Die Antwoord klipem měsíce října. Tak se na něj tedy mrkněte na odkaze a pak si dejte neméně povedené making of.
  • V sólo článku Jan Trávníček pochválil "I Cry" Flo Ridy. Čtvrtý singl z "Wild Ones" se už dostal do první desítky v USA, zlato "Whistle" ale stoprocentně nezopakuje. Pro mě to je jeho nejhorší singl. Video z natáčení najdete zde.
  • Mou letošní oblíbenkyni Rita Ora můžete vidět v novém klipu "Shine Ya Light", který natočila v domovské Prištině. Zábavné behind the scenes máte tady a tady.
  • Mac Miller na podzim přišel s dvěma klipy, "One Last Thing" (nezvyklá alternativně-elektronická produkce od Clams Casino) jako uzavřením kapitoly alba "Blue Slide Park" a psycho novinkou "He Who Ate All The Caviar". Druhé album je v plánu na první čtvrtletí příštího roku a bude se jmenovat "Watching Movies With The Sound Off", ještě dříve ale vyjde EPčko s Pharrellem Williamsem "Pink Slime", z kterého už vyšel druhý singl "Glow". A pokud máte pětadvacet minut čas a chcete Maca poznat o něco více, podívejte se na dva dokumenty z Macadelic Tour, z americké a evropské části turné.
  • Vysoce stylový klip z baru natočil Nas na skladbu s Amy Winehouse "Cherry Wine". Oficiální singlem z "Life Is Good" ale zatím není.
  • Lil B velmi překvapil, když vydal "California Boy", zpívanou rockou věc.
  • Killer Mike po skvělém filmovém "Big Beast" přišel s dalším klipem z desky "R.A.P. Music" - politický track "Reagan" dostal zajímavou animovanou podobu.


Hitparády


Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d city (deluxe)
© facebook interpreta
Poté, co se na začátku září ve vedení singlů vystřídali Flo Rida s "Whistle" a Taylor Swift s "We Are Never Ever Getting Back Together", zaujali první pozici Maroon 5 s "One More Night" a dosud ji nepustili. Psy na ně marně hledal recept, "Gangnam Style" bylo ale nejlépe druhé. Urban music září a říjen výsledkově nevyšel, do první desítky se dostali pouze Ne-Yo s "Let Me Love You (Until You Learn To Love Yourself)" a Chris Brown s "Don't Wake Me Up", G.O.O.D. Music nebo Nicki Minaj se výše než do druhé desítky neprobojovali.

Naopak desky několikrát obsadily nejvyšší stupínky. Stříbra dosáhly hned čtyři počiny, přičemž téměř čtvrt milionu za první týden prodal Kendrick Lamar a přes dvě stě tisíc se přehouplo i "Cruel Summer". Na druhém nejvyšším stupínku skončili ještě Meek Mill a Macklemore, čtvrtý byl MGK. A Lupe Fiasco, i když se slušným prodejem, byl v napráskaném týdnu jen pátý. V tabulce máte: místo při debutu, název, prodej v prvním týdnu.

02. Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d city (241)
02. Kanye West's G.O.O.D. Music - Cruel Summer (205)
02. Meek Mill - Dreams And Nightmares (165)
02. Macklemore & Ryan Lewis - The Heist (78)
04. MGK - Lace Up (51)
05. Lupe Fiasco - Food & Liquor II: The Great American Rap Album Pt. 1 (89)

V Británii se zadařilo Ne-Yovi, "Let Me Love You (Until You Learn To Love Yourself)" jeden týden vedlo singly, Flo Rida se s "I Cry" propracoval až na trojku a Psy tam narozdíl od USA dosáhl zlata. Žádné rapové desky zajímavý výsledek na Ostrovech ale neudělaly.


Bonusy

BONUS MĚSÍCE: Kim Jong Style a další Gangnam style parodie
Stejně jako v domácí části podzimního vydání jsme se nevyhli parodiím na Psyův "Gangnam Style". Do těch se samozřejmě pustily nejpopulárnější internetové sajty a tak se můžete podívat výše na severokorejský "Kim Jong Style" od The Key of Awesome (Barely Political), a na odkaze americké volební "Mitt Romney Style" od College Humor a "Obama Style" od What's Trending.


Snoop Dogg blbne
Snoop Lion je taková blbost, že tu ani nechci dát odkaz na oficiální video "La La La", tak aspoň ukáži, jak Snoop Dogg umí vydělávat. Nalevo se můžete podívat na reklamu na Hot Pockets, kde zarapuje i YouTube persóna DeStorm Power a bavič a člen Three Loco Andy Milonakis, a zde pak na spot na Pistachios. Ano, Snoop propaguje pistácie. Asi proto, že jsou též zelené. A viděli jste ho v Jágrově dresu?


Jay-Z a Rihanna zakončili Paralympiádu
V Londýně se letos po Olympiádě konala i Paralympiáda a i k ní patří pompézní ceremonie. Pro zakončení se pořadatelé rozhodli oslovit skupinu Coldplay a taktéž Rihannu, která si střihla společné "Princess Of China" a vlastní "We Found Love" . Poté se přidal i Jay-Z na "Run This Town" a pro "Paradise" dokonce vytvořil vlastní sloku. Organizátoři poskytli celý záznam na YouTube.


Sean Price a hurikán Sandy
Není nad neotřelou propagaci alba. Datum vydání třetího alba Seana Price z "Mic Tyson" bylo naplánováno na 30. října, kdy v USA zuřil hurikán Sandy. Rapper, člen Boot Camp Clik, tak přišel s vtipným promo videem a informoval, že se datum rozhodně neposune. Originálně představil i kreslený cover alba do tracku "STFU Part 2" producenta The Alchemista.


V dalším vydání


Příští číslo Měsíce v hip hopu vyjde okolo Vánoc a zmapuje listopad a prosinec na české a slovenské scéně, po týdenní pauze pak vyjde i vydání o USA. Jak jste se mohli dozvědět z tohoto článku, do konce roku nás ještě čekají opravdu zajímavé desky.



NÁZORY
  • jako (nevim, 21.11.2012 18:14) Reagovat

    co máte proti Nicki ?

  • Snoop dogg (Ivo, 23.11.2012 18:52) Reagovat

    Já myslím, že Snoop Dogg si se Snoop Lionem dělá prdel ze sebe i z druhých, mě to příjde jako docela fajn recese. Jestli to myslí vážně, tak už asi fatk vyhulil moc zelené medicínky:-)

  • Co furt mate proti Nicki ??? (.........., 01.05.2013 22:45) Reagovat

    Nechapu proč by jako Nicki měla mít špatný klipy.....??? jako co proti ni mate??? FAKT NECHAPU...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Recenze: Beyoncé dosáhla svého. Countryové album "Act II: Cowboy Carter" je další ukázkou jejího perfekcionismu (10.04.2024 18:00)
- Video: Five Finger Death Punch v klipu "This Is The Way" na chvíli vzkřísili předávkovaného rappera DMX (09.04.2024 17:23)
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu