shop.musicserver.cz

Protřepat, nemíchat

Vydáno: 07.11.2012 18:00 v sekci Recenze - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Padesátiny filmové nula nula sedmičky si přímo říkaly také o hudební připomínku. Na dvojalbu "Best Of Bond… James Bond" najdeme přesně padesát nahrávek, jež neodmyslitelně patří ke světu nejslavnějšího agenta Jejího Veličenstva s povolením zabíjet.

8/10

Různí - Best Of Bond… James Bond

Vydáno: 8.10.2012
Celkový čas: 77:21 + 78:19

Skladby: CD1: James Bond Theme - The John Barry Orchestra, From Russia With Love - Matt Monro, Goldfinger - Shirley Bassey, Thunderball - Tom Jones, You Only Live Twice - Nancy Sinatra, On Her Majesty’s Secret Service - The John Barry Orchestra, We Have All The Time In The World - Louis Armstrong, Diamonds Are Forever - Shirley Bassey, Live And Let Die - Paul McCartney & Wings, The Man With The Golden Gun - Lulu, Nobody Does It Better - Carly Simon, Moonraker - Shirley Bassey, For Your Eyes Only - Sheena Easton, All Time High - Rita Coolidge, A View To A Kill - Duran Duran, The Living Daylights - A-ha, Licence To Kill - Gladys Knight, GoldenEye - Tina Turner, Tomorrow Never Dies - Sheryl Crow, The World Is Not Enough - Garbage, Die Another Day - Madonna, You Know My Name - Chris Cornell, Another Way To Die - Jack White & Alicia Keys / CD2: Dr. No’s Fantasy - The Monty Norman Orchestra, Under The Mango Tree - Diana Coupland, 007 - The John Barry Orchestra, Opening Titles (Medley) - The John Barry Orchestra, Into Miami - The John Barry Orchestra, The Laser Beam - The John Barry Orchestra, Mr. Kiss Kiss Bang Bang - Shirley Bassey, Switching The Body - The John Barry Orchestra, Capsule In Space - The John Barry Orchestra, Do You Know How Christmas Trees Are Grown - Nina, Bond Smells A Rat - The John Barry Orchestra, Fillet Of Soul-New Orleans / Live And Let Die / Fillet Of Soul-Harlem (Medley) - The George Martin Orchestra (featuring B.J. Arnau), Underground Lair - The John Barry Orchestra, Hip’s Trip - The John Barry Orchestra, The Pyramids - Marvin Hamlisch, Cable Car And Snake Fight - The John Barry Orchestra, Make It Last All Night - Bill Conti (featuring Rage), The Chase Bomb Theme - The John Barry Orchestra, Snow Job - The John Barry Orchestra, Where Has Everybody Gone - The Pretenders, If There Was A Man - The Pretenders, The Experience Of Love - Eric Serra, James Bond Theme (Moby’s Re-Version) - Moby, Surrender - k.d. lang, Only Myself To Blame - Scott Walker, Vesper - David Arnold, Time To Get Out - David Arnold

Vydavatel: Parlophone

Načasování bondovské hudební kompilace je jasné - od prvního filmového dobrodružství Jamese Bonda ("Dr. No") uplynulo padesát let a podzim 2012 je také zapsán v rodném listě zatím posledního (a vynikajícího) 007 filmu "Skyfall". Stejnojmenná píseň od Adele sice na albu "Best Of Bond… James Bond" ještě není, i tak ale dostaneme hudby požehnaně.

Vše začíná ikonickým Normanovým motivem v podání orchestru Johna Barryho, který se stal i základem pro mnoho v dalších letech složených bondovských písní. Zatímco první disk obsahuje titulní skladby (i když se nutně nemusely jmenovat stejně jako film), druhé CD doplňuje kromě orchestrální hudby i několik skladeb, které v bondovkách zazněly. Například "Zítřek nikdy neumírá" (1997) si tak můžeme připomenout ústřední písní Sheryl Crow, ale také skvělou adrenalinovou Mobyho Re-Version "James Bond Theme" a neméně povedenou "Surrender" k.d.lang.

Stejně jako celý filmový svět Agenta 007 je nezanedbatelným dobovým popkulturním fenoménem, jsou i skladby dokladem času, v níž vznikly. Můžeme zde sledovat, jak se vyvíjela estetika bondovských písní - třeba položky z let osmdesátých, jakkoli to můžou být dobré skladby, trochu trpí zvukem poplatným dekádě. Letošní "Skyfall" se obloukem vrátila k pojetí velkých (a trochu retro) nahrávek s výrazným orchestrem - neurazí, ale není v nich tolik dobrodružství jako v posledních třech položkách prvního disku, což jsou Bondovky nového milénia.

Jednodisková verze

"Best Of Bond… James Bond" existuje ve dvou verzích - kromě námi recenzované dvojdiskové edice je k mání i varianta, jež obsahuje jen první, písničkový disk. Druhé CD je více zaměřeno na milovníky orchestrální filmové hudby a speciality, např. bondovské písně The Pretenders.

"Die Another Day" (Madonna), "You Know My Name" (Chris Cornell) a "Another Way To Die" (Jack White & Alicia Keys ) sice mohly být některými posluchači přijaty rozporuplně, vždyť dost překopaly zažitou představu ústřední bondovské písně, ale jsou to výborné skladby s moderním zvukem. Kromě napínavé či vyloženě bombastické orchestrální hudby se najdou i výjimky, třeba nádherný téměř romantický motiv Davida Arnolda ("Vesper" z "Casino Royale").

Pokud chcete, můžete v diskusi pod článkem vyjádřit svůj názor na vůbec nejlepší bondovskou píseň. Pro mne je to "GoldenEye" Tiny Turner (a nejen proto, že ji složili Bono a The Edge) těsně před "Live And Let Die".

NÁZORY
  • Nej Bond song (Jan, 07.11.2012 19:42) Reagovat

    Pro mě jednoznačně Shirley Bassey, Live And Let Die a Skyfall.

  • Dame Shirley Bassey (Jindřich Kunc, 08.11.2012 09:59) Reagovat

    Dame Shirley Bassey dala písním k 007-filmům punc... v jejím podání jsou především Goldfinger a Diamonds Are Forever přesně tím, čím má bondovská píseň být... glamour, de luxe. Pak ale přišel rok 1995 a Tina Turner je pro mě top. A teď Adele... tak jestli můžu, tak u mě je TOP 10 asi následující:

    1. Goldeneye - Tina Turner
    2. Goldfinger - Shirley Bassey
    3. Skyfall - Adele
    4. Diamonds Are Forever - Shirley Bassey
    5. Thunderball - Tom Jones
    6. Live and Let Die - Paul McCartney & Wings
    7. For Your Eyes Only - Sheena Easton
    8. Licence to Kill - Gladys Knight
    9. Moonraker - Shirley Bassey
    10. You Know My Name (pouze verze s orchestrem) - Chris Cornell

  • nej (david, 08.11.2012 12:16) Reagovat

    Pro me jsou nej Goldfinger, You know my name a Another way to die. Ale nasli by se dalsi skvely. Treba You only live twice od Nancy Sinatra.

  • Moje oblíbené (Martin, 08.11.2012 18:48) Reagovat

    Jako velký fanda klasického bonda mám pochopitelně své oblíbené skladby, tak to zkusím přes jednotlivé dekády.
    60. léta:
    Jednoznačně u mě vede Shirley Bassey s jejím Goldfingerem, který se ve své době stal zaslouženě hitem. Z ostatních skladeb bych vyzdvihnul Nancy Sinatru, z jejíhož You Only Live Twice si půjčil geniální sampl Robbie Williams v Millenium. Naopak třeba Tom Jones a jeho Thunderball se podle mě moc nepovedl.
    70. léta:
    Diamonds Are Forever, Nobody Does It Better i Moonraker jsou takové tradiční, neurážející píseně, ale nejvíce miluji McCartneyho našlapanou Live and Let Die.
    80. léta:
    A-Ha a Duran Duran, moje milované kapely přinesly do bondovské série svěží vítr a jejich songy jsou to nejlepší co osmdesátky nabídly. Na druhou stranu ani tradiční For Your Eyes Only od Easton nebo Licence To Kill od Gladys Knight nejsou špatné.
    90. léta:
    Jednoznačně Tina Turner a její Goldeneye, asi nejlepší bond píseň v jedné z nejlepších bondovek. Garbage a jejich song je stylový, naopak píseň Sheryl Crow je nezapamatovatelný propadák.
    Současnost:
    Madonna - Die Another Day je podivné elektro, které jako píseň do rádií celkem ujde, ale absolutně se nehodí k Bondovi. Ovšem to co předvedli Cornell a White je podle mě ještě větší hrůza, jejich alternativně-rockové písně možná mají své posluchače, ale k Bondovi se hodí ještě méně než Madonna. Situaci tak zachraňuje nádherná klenutá Skyfall od Adele, která vrací bondovské téma do vln tradičního retro popu.

    • Re: Moje oblíbené (Stoub, 12.11.2012 16:41) Reagovat

      Pěkný rozbor se kterým se dá souhlasit. A opravdu snad nejhorší skladby z celé série patří Madonně, Cornellovi a Whiteovi - úplně mimo celý ten filmový vesmír. V těchto případech experiment producentům vůbec nevyšel..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Recenze: Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují (23.10.2023 00:00)
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Recenze: Ghost předělávkami na "Phantomime" zabaví, nic nového ale nepřinášejí (27.05.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu