shop.musicserver.cz
Pohled do hitparád Billboardu platných od 1. listopadu

Taylor Swift měla v USA start desetiletí

Vydáno: 01.11.2012 16:40 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Taylor Swift prodala 1,2 milionu kusů svého alba "Red", a předvedla tak start, který tu deset let nebyl. Výborného čtvrt milionu dosáhl rapper Kendrick Lamar s debutovou deskou "good kid, m.A.A.d city". V singlech si opět prvenství užili Maroon 5 před Psyem, nahoru šla Rihanna nebo Bruno Mars.

Maroon 5 - One More Night
© facebook interpreta
SINGLY - Pošesté tu máme stejné pořadí na špici: Maroon 5 a Psy. "One More Night" vede už posedmé a "Gangnam Style" ho šest týdnů nedokáže porazit. Odstup obou byl opět velmi těsný. Například před rokem sedm týdnů drželo "We Found Love" na dvojce "Sexy And I Know It" a nakonec LMFAO zlato získali, tak uvidíme. Každopádně sílí další konkurence, Ke$ha už je čtvrtá, Rihanna pátá a Bruno Mars vyskočil na sedmičku (jako Digital Gainer, jeho devátý Top 10 hit).

Z první desítky rázně vypadla Taylor Swift, "We Are Never Ever Getting Back Together" totiž už nikdo nekupoval, když vyšlo celé album. Poslední místo v Top 10 se tak uvolnilo pro Chrise Browna s "Don't Wake Me Up". Z posunů níže bych zmínil postup Alicie Keys s "Girl On Fire" ze čtyřicet sedmičky na dvacet osmičku a Kendricka Lamara se "Swimming Pools (Drank)" z 55. místa na třicet dvojku. Kendrick měl v žebříčku i dva debuty díky vydání alba, stejně jako Taylor, ta měla dokonce pět nesinglů jako novinky.

    Top 10 - singly:
  1. Maroon 5 - One More Night
  2. Psy - Gangnam Style
  3. fun. - Some Nights
  4. Ke$ha - Die Young
  5. Rihanna - Diamonds
  6. Justin Bieber feat. Big Sean - As Long As You Love Me
  7. Bruno Mars - Locked Out Of Heaven
  8. Alex Clare - Too Close
  9. Ne-Yo - Let Me Love You (Until You Learn To Love Yourself)
  10. Chris Brown - Don't Wake Me Up

Taylor Swift - Red
© facebook interpreta
DESKY - 1208 tisíc je suma roku. Co roku, desetiletí, 1,2 mega za první týden se neprodalo od roku 2002, kdy Eminemovo "The Eminem Show" odstartovalo s 1,3 miliony. Taylor Swift, nutno dodat, že očekávaně, se čtvrtou deskou "Red" totálně dobyla americký (a nejen ten) hudební trh. Každé páté prodané CD minulý týden bylo "Red". V moderní éře Billboardu (od roku 1991, kdy dodává data Nielsen SoundScan) se pouze sedmnácti deskám předtím podařilo překonat milion za první týden. A lepší číslo než Taylor má z žen už akorát Britney Spears s "Oops!... I Did It Again". Naposledy překonala milion kolegyně Lady Gaga, jak ale pravidelní čtenáři ví, start "Born This Way" by se ale klidně dal nazvat podvodem a dnes by už neprošel (minimální prodejní cena $3,99 po dobu prvních čtyř týdnů). Ještě dodám, že Taylor samozřejmě start desky podpořila návštěvami těch nejznámějších pořadů a show a též různými promoakcemi s retailery (například Target s vlastní deluxe edicí prodal 400K). Na digitálním trhu měl celý první týden exkluzivní práva iTunes, kde tak došlo k novému rekordu, 465 tisícům.

Stříbro za 241 tisíc prodaných CDs získal Kendrick Lamar. "good kid, m.A.A.d city" je jeho debutem pod major labelem, konkrétně Aftermath/Interscope, předtím nezávisle vydal desku "Section.80". Čtvrtmilionový prodej je letos mezi černou hudbou výborným výsledkem, vždyť i takové "Cruel Summer" Kanyeho Westa a spol. mělo méně. Jason Aldean spadl na trojku a Mumford & Sons na čtyřku.

Na pátém místě skončil Tony Bennett, který vsadil na zaručený úspěch a vydal další nahrávku duetů "Viva Duets". Za ním se umístil bluesrockový kytarista Gary Clark Jr. s deskou "Blak And Blu" a rocková skupina Stone Sour se čtvrtou studiovkou "House Of Gold & Bones - Part 1". Poslední novinkou v první desítce je sváteční album Lady Antebellum "On This Winter's Night", které z poloviny obsahuje písně z dva roky starého EPčka "A Merry Little Christmas". Na čtrnáctce pak debutovali Swedish House Mafia s novým mixem "Until Now" a na třicet jedničce je velmi zajímavý soundtrack z "The Man With The Iron Fists", kam přispěl kromě členů Wu-Tang Clan (RZA produkoval desku a hrál a režíroval film) i třeba Kanye West.

Příští týden asi ani vy nemáte pochyb, co se udrží na první místě, dvojku ale pravděpodobně obsadí rapper Meek Mill s debutovým počinem "Dreams & Nightmares" (pod 200K). Okolo 80 tisíc bude mít Rod Stewart s "Merry Christmas, Baby", dále tu budou desky Tobyho Keitha nebo Neila Younga.

    Top 10 - alba:
  1.  N Taylor Swift - Red (1208)
  2.  N Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d city (241)
  3. Jason Aldean - Night Train (116, -72 %)
  4. Mumford & Sons - Babel (53, -27 %)
  5.  N Tony Bennett - Viva Duets (36)
  6.  N Gary Clark, Jr. - Blak And Blu (35)
  7.  N Stone Sour - House Of Gold & Bones - Part 1 (31)
  8. P!nk - The Truth About Love (25, -19 %)
  9.  N Lady Antebellum - On This Winter's Night (25)
  10. Brandy - Two Eleven (22, -65 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.

NÁZORY
  • Taylor (Woow, 01.11.2012 17:24) Reagovat

    Musím opravdu jen zatleskat Taylor Swift, 1,2 milionu je famozní výsledek, a je neskutečný že překonala i "podvodný" start Born This Way z minulého roku. Red si úspěch rozhodně zaslouží, Taylor natočila skvělou desku s mnoha potencionálními hity, v čele s duety s Garym Lightbodym a Edem Sheeranem.

  • chm (jarecek, 01.11.2012 19:16) Reagovat

    tak nejen ze taylor nesosnu, ale ani nezapiji. jsem po dvojtreninku pinec-posilka mrtvej. jdu spat. kazdopadne hail to the queen, i kdyz nejvic prekvapil lamar. slusny sales.

  • ... hurikán hurikán... (Braňo, 03.11.2012 16:11) Reagovat

    ... bude zaujímavé sledovať, ako hurikán Sandy zasiahne do predaja nahrávok, lebo už teraz je zjavné, že na jednotku mieri “Dreams and Nightmares” od rappera Meek Millsa, ten je už na jednotke iTunes!
    Zdá sa akoby manažment Taylor vypredal náklad, a ten sa minul, a po Sandy sa tažko niekto bude sústrediť na kúpu albumov, aspoň na východe USA.
    No a potom že Taylor Swift nie je čistá pop-country komercia...., keď za ostatné dva týždne v USA je každá TV zaplnená reklamou a PR rozhovormi s Taylor..., takže zjavne platí to, čo som napísal do komentárov v recenzii k albumu RED.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Přes 300 milionů streamů. Tolik jich na Spotify nasbírala novinka Taylor Swift během prvního dne (23.04.2024 13:09)
- Nová deska Taylor Swift trvá dvě hodiny a obsahuje jedenatřicet songů (19.04.2024 10:31)
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Taylor Swift se dostala na seznam dolarových miliardářů magazínu Forbes (16.04.2024 13:41)
- Koncert Taylor Swift na Disney+ trvá tři a půl hodiny a přináší pětačtyřicet písní (16.03.2024 09:32)
- Živák "The Eras Tour" Taylor Swift ulovilo Disney+, přinese i pět bonusových písní (13.02.2024 09:15)
- Taylor Swift vydá v dubnu novou desku, zazpívá na ní i Post Malone a Florence (06.02.2024 12:56)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Taylor Swift smutní: před koncertem zahynula na stadionu jedna z jejích fanynek (20.11.2023 15:22)
- Taylor Swift prosí fanoušky: "Neházejte po mně věci" (16.11.2023 17:38)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu