Publikum Kryštofa při živé premiéře "Inzerátu" tálo

30.10.2012 17:00 - Kateřina Hejdová | foto: facebook interpreta

Kapela Kryštof letos odehrála jediný koncert. Pro nejvěrnější fanoušky jej uspořádala v pražském klubu Rock Café a několika stovkám posluchačů představila naživo skladby z nového alba "Inzerát". Hodinová show potvrdila, že parta kolem Richarda Krajča je prostě nejzábavnější právě při živém hraní.

Live: Kryštof

místo: Rock Café, Praha
datum: 28. října 2012
Fotogalerie

Kryštof, Rock Café, Praha, 28.10.2012
© Adam Hencze / musicserver.cz
Zaplněný sál Rock Café na pražské Národní třídě přivítal Kryštofa po koncertní odmlce více než přívětivě. Aby také ne, když na speciální koncert pro zvané dorazili většinou skalní fanoušci kapely. O posluchačské zázemí tak měla původně havířovská (či ostravská) skupina postaráno dokonale a byť zvuk nebyl během té hodiny úplně dokonale dotažený, v místy vyloženě bouřlivé atmosféře si toho všímal málokdo.

Kryštof nastoupil na pódium ve staré známé neměnné sestavě a odehrál téměř všechny skladby z pár dní starého alba "Inzerát". A reakce publika překvapovala i samotného frontmana: "Ještě jsem nezažil, že by publikum znalo pár dní po vydání desky tolik skladeb," divil se Richard Krajčo, když s ním sál unisono odzpíval nejen titulní písničku, která je v současnosti nejhranější skladbou českých rádií. Mezi nejoblíbenější skladby alba budou ale jistě patřit i duet s Nohavicou (odzpívaný tentokrát bez něho) "Křídla z mýdla", "Parapet" či "Po kouscích".

Kryštof, Rock Café, Praha, 28.10.2012
© Adam Hencze / musicserver.cz
Náklonnost byla ale oboustranná, Krajčo radostí poskakoval s kytarou na krku jako outsider, co právě vyhrál olympiádu, kytarista Evžen Hofmann nasadil svůj typicky blahosklonný výraz, spokojenost se dala vyčíst i z tváří zbylých členů kapely. Hodinová show se celá nesla ve velmi přátelském duchu, koncert byl postavený především na muzice. Potěšily i starší přídavky již bez asistence Seznamu.cz, jenž vystoupení živě streamoval, při "Cosmoshopu" se třeba krásně ukázalo, že ve starších skladbách jsou si Kryštofové přece jen stále jistější (což se po turné jistě změní). Richard Krajčo protentokrát vynechal i zábavné průpovídky, kterými vyplňoval čas mezi skladbami na předešlých turné.

Tohle byl zase starý známý Kryštof ze starých dob, živelná energie se z pódia přenášela okamžitě do sálu, v němž to místy vyloženě jiskřilo neskrývaným nadšením. Hlavní síla kapely se ostatně vždycky koncentrovala na pódiu, což koncert v Rock Café jen opětovně potvrdil. Naživo zní totiž "Inzerát" lépe než na studiové nahrávce. Pozitivněji a veseleji.

Kryštof, Rock Café, Praha, 28.10.2012
© Adam Hencze / musicserver.cz
Kapela se sice při představování skladeb držela původních aranží, ubylo ale například Richardových falzetů (k mojí radosti). Krajčův zpět se vůbec opět posunul o další úroveň výš, písním dokáže zpoza mikrofonu vtisknout jasně ohraničené a dané emoce, ve vypjatých částech se zbavil hereckého otisku a přestal tzv. přehrávat. Civilnější pěvecký výraz více odpovídá jeho naturelu. Bez debat si ale naživo vychutnáte lépe i muzikantská sóla, díky dechové sekci (a hlavně trumpetě Nikolase Grigoriadise) se zasníte, bicí Jakuba Dominika vás vzápětí opět spolehlivě proberou a přikovají k zemi.

Kryštof má zkrátka před nastávajícím turné už předem vyšlapanou cestu k dalšímu celonárodnímu úspěchu a téměř nelze pochybovat o tom, že si jej zaslouží. V jejich tvorbě se totiž výjimečně setkává zdánlivě neslučitelné - coby nezávislá rocková kapela se tahle sedmička muzikantů dokázala prodrat ze zkušebny v Havířově až na špici českého mainstreamu, aniž by se širokému publiku nějak okatě podbízela. Jejich skladby nesplňují kriteria pro hraní v rádiích, jako je snadná zapamatovatelnost, jednoduchá melodie a čitelnost textů. Přesto je rádia hrají, neboť si to žádá lid.

Kryštof, Rock Café, Praha, 28.10.2012
© Adam Hencze / musicserver.cz
Vybojovat si tuhle pozici muselo stát kapelu hodně sil, náznaky toho letitého boje ostatně naleznete i v jejich písních. Možná i proto nevyznívají melancholické skladby při koncertním provedení tak chmurně, jako když si je pustíte v klidu doma. Naživo už do nich kromě jiného prosakuje opojná radost z vítězství nad zatuhlými poměry na české hudební scéně. V tomhle směru muzika Kryštofa působí skutečně jako blahodárná živá voda. S Jaromírem Nohavicou coby hostem turné budou příští rok jen těžko překonatelná kombinace.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY