shop.musicserver.cz
Kryštof, Rock Café, Praha, 28.10.2012

Publikum Kryštofa při živé premiéře "Inzerátu" tálo

Vydáno: 30.10.2012 17:00 v sekci Naživo - Kateřina Hejdová | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

Kapela Kryštof letos odehrála jediný koncert. Pro nejvěrnější fanoušky jej uspořádala v pražském klubu Rock Café a několika stovkám posluchačů představila naživo skladby z nového alba "Inzerát". Hodinová show potvrdila, že parta kolem Richarda Krajča je prostě nejzábavnější právě při živém hraní.

Live: Kryštof

místo: Rock Café, Praha
datum: 28. října 2012
Fotogalerie

Kryštof, Rock Café, Praha, 28.10.2012
© Adam Hencze / musicserver.cz
Zaplněný sál Rock Café na pražské Národní třídě přivítal Kryštofa po koncertní odmlce více než přívětivě. Aby také ne, když na speciální koncert pro zvané dorazili většinou skalní fanoušci kapely. O posluchačské zázemí tak měla původně havířovská (či ostravská) skupina postaráno dokonale a byť zvuk nebyl během té hodiny úplně dokonale dotažený, v místy vyloženě bouřlivé atmosféře si toho všímal málokdo.

Kryštof nastoupil na pódium ve staré známé neměnné sestavě a odehrál téměř všechny skladby z pár dní starého alba "Inzerát". A reakce publika překvapovala i samotného frontmana: "Ještě jsem nezažil, že by publikum znalo pár dní po vydání desky tolik skladeb," divil se Richard Krajčo, když s ním sál unisono odzpíval nejen titulní písničku, která je v současnosti nejhranější skladbou českých rádií. Mezi nejoblíbenější skladby alba budou ale jistě patřit i duet s Nohavicou (odzpívaný tentokrát bez něho) "Křídla z mýdla", "Parapet" či "Po kouscích".

Kryštof, Rock Café, Praha, 28.10.2012
© Adam Hencze / musicserver.cz
Náklonnost byla ale oboustranná, Krajčo radostí poskakoval s kytarou na krku jako outsider, co právě vyhrál olympiádu, kytarista Evžen Hofmann nasadil svůj typicky blahosklonný výraz, spokojenost se dala vyčíst i z tváří zbylých členů kapely. Hodinová show se celá nesla ve velmi přátelském duchu, koncert byl postavený především na muzice. Potěšily i starší přídavky již bez asistence Seznamu.cz, jenž vystoupení živě streamoval, při "Cosmoshopu" se třeba krásně ukázalo, že ve starších skladbách jsou si Kryštofové přece jen stále jistější (což se po turné jistě změní). Richard Krajčo protentokrát vynechal i zábavné průpovídky, kterými vyplňoval čas mezi skladbami na předešlých turné.

Tohle byl zase starý známý Kryštof ze starých dob, živelná energie se z pódia přenášela okamžitě do sálu, v němž to místy vyloženě jiskřilo neskrývaným nadšením. Hlavní síla kapely se ostatně vždycky koncentrovala na pódiu, což koncert v Rock Café jen opětovně potvrdil. Naživo zní totiž "Inzerát" lépe než na studiové nahrávce. Pozitivněji a veseleji.

Kryštof, Rock Café, Praha, 28.10.2012
© Adam Hencze / musicserver.cz
Kapela se sice při představování skladeb držela původních aranží, ubylo ale například Richardových falzetů (k mojí radosti). Krajčův zpět se vůbec opět posunul o další úroveň výš, písním dokáže zpoza mikrofonu vtisknout jasně ohraničené a dané emoce, ve vypjatých částech se zbavil hereckého otisku a přestal tzv. přehrávat. Civilnější pěvecký výraz více odpovídá jeho naturelu. Bez debat si ale naživo vychutnáte lépe i muzikantská sóla, díky dechové sekci (a hlavně trumpetě Nikolase Grigoriadise) se zasníte, bicí Jakuba Dominika vás vzápětí opět spolehlivě proberou a přikovají k zemi.

Kryštof má zkrátka před nastávajícím turné už předem vyšlapanou cestu k dalšímu celonárodnímu úspěchu a téměř nelze pochybovat o tom, že si jej zaslouží. V jejich tvorbě se totiž výjimečně setkává zdánlivě neslučitelné - coby nezávislá rocková kapela se tahle sedmička muzikantů dokázala prodrat ze zkušebny v Havířově až na špici českého mainstreamu, aniž by se širokému publiku nějak okatě podbízela. Jejich skladby nesplňují kriteria pro hraní v rádiích, jako je snadná zapamatovatelnost, jednoduchá melodie a čitelnost textů. Přesto je rádia hrají, neboť si to žádá lid.

Kryštof, Rock Café, Praha, 28.10.2012
© Adam Hencze / musicserver.cz
Vybojovat si tuhle pozici muselo stát kapelu hodně sil, náznaky toho letitého boje ostatně naleznete i v jejich písních. Možná i proto nevyznívají melancholické skladby při koncertním provedení tak chmurně, jako když si je pustíte v klidu doma. Naživo už do nich kromě jiného prosakuje opojná radost z vítězství nad zatuhlými poměry na české hudební scéně. V tomhle směru muzika Kryštofa působí skutečně jako blahodárná živá voda. S Jaromírem Nohavicou coby hostem turné budou příští rok jen těžko překonatelná kombinace.

NÁZORY
  • Zpětná vazba (Easy, 30.10.2012 20:03) Reagovat

    Byť to normálně nedělám, poskytnu autorce článku určitou zpětnou vazbu.. neboť jen tak se může člověk cve své práci zlepšosvat.

    1. Píšete, že koncert byl postavený na muzice., jakoby to bylo něco překvapivého. Vždyť přece každý koncert je postavený především na muzice a live zážitku, cokoliv navíc je jen nádstavba.

    2. Přirovnání o tom, že se R.K. zbavil hereckého otisku? na mě působí jako jazykový nonsens (máte asi na mysli, herecké polohy, herecké prezentace, stylizace..) přirovnání o přehrávání se samozřejmě u herce nabízí a možná je i pravdivé, ale můžete uvést konkretní příklad, kdy RK zpěvu přehrává? Já si nic nevybavuji. Chtělo by to být konkrétnější

    3. "Kyštof má zkrátka před nastávajícím turné už předem vyšlapanou cestu k dalšímu celonárodnímu úspěchu" tímto výrokem zcela shazujete veškerou práci, kterou svému albu kapela dala.. jako by jim ta vyšlapaná cesta sama spadla do klína..

    4. v odstavci o mainstreemu "Vybojovat si tuhle pozici muselo stát kapelu hodně sil, náznaky toho letitého boje ostatně naleznete i v jejich písních." Ehh? v kterých písních Kryštof zpívá o tom, jak se chce drát na vrchol českého popu?

    5. "Jejich skladby nesplňují kriteria pro hraní v rádiích", skladba "inzerát" je typický popový radiový hit, s vtíravým a refrénem, takový song je potřeba aspoň jeden na každé desce., pokud máte být masově úspěšní..


    Paní Hejdová, novinařina je hraní si se slovy a novináři by se měli umět vyjadřovat precizně a hlavně konkrétně :) Přeji Vám, ať se Vám Vaše práce daří.




    • Re: Zpětná vazba (Difficult, 01.11.2012 10:32) Reagovat

      Byť to normálně nedělám, poskytnu autorce (autorovi?) tohoto blábolu určitou zpětnou vazbu, neboť jen tak může snad i Easy pochopit, že mozek není v hlavě jen vycpávkou anatomicky nutné dutiny lebeční...

      Moc dobře chápu pocity fanouška jakéhokoli interpreta, kterému ďábelský recenzent s erudicí pasty na zuby bez fluoru strhá poslední album či koncert, a tudíž mě frustrace v diskusích pod recenzemi, kde byl ten či onen miláček takto "nespravedlivě" popraven nechávají obykle klidným. Ovšem pustit se s takovým zápalem do recenzenta, resp. v tomto případě recenzentky, která koncert i kapelu takřka bezvýhradně chválí, to už mi moje vycpávka skutečně nebere!

      A teď tedy konkrétněji:

      Ad 1) Kdybyste se věnoval(a) hudbě poněkud méně povrchně, jistě byste si všiml(a), že koncerty jsou už minimálně od dob Davida Bowieho či řekněme Pink Floyd čím dál více vizuální show, která je s hudbou samotnou v lepším případě v jakési symbióze (viz např. nedávný skvělý koncert Coldplay). Často jde však bohužel o hudbu až v druhém či dokonce třetím plánu (Madonna, JLo apod.). To, že byl tenhle koncert Kryštofů postavený především na muzice, je tedy zcela legitimní a navíc velice potěšující informace - vždyť efektůprosté rockové kocerty byly i u nás v nedávné minulosti skutečnými skvosty (viz třeba Bruce Springsteen či Pearl Jam).

      Ad 2) Otisk herectví je v Krajčově zpěvu i jevištním projevu naprosto nepopiratelný. Z mého subjektivního pohledu je to klad (jeho "ještě" v Obchodníkovi s deštěm by zpěvák-neherec asi vykouzlil jen stěží ;)), chápu ale, že někomu to může připadat místy poněkud afektované, či jak to nazvat. Jde tedy opět o zcela relevantní informaci a rozhodně ne o jazykový ani jiný nonsens.

      Ad 3) Absolutně ignorujete a vrcholně neseriózně ani necitujete dovětek daného tvrzení, který zní "... a téměř nelze pochybovat o tom, že si jej zaslouží." a je dokonce ještě vydatně rozveden. K žádnému "shazování" tedy rozhodně nedošlo, nebereme-li v úvahu vaše vlastní shazování argumentační...

      Ad 4) Nikdo nikde netvrdí, že se Kryštof "chce drát na vrchol českého popu" a z citované věty to ani v náznaku nevyplývá! Proč to tedy proboha autorce podsouváte???

      Ad 5) Tady jsem vůbec nepochopil, proč se o tom zmiňujete, tak to nechám být.


      P.S.: Easy, vím, že mě teď zrovna nemusíte, ale věřte mi, že se to časem poddá a tento nezdar vám v budoucnu ještě mockrát pomůže a třeba již ve vašem příštím příspěvku v nějaké diskusi využijete své nové znalosti a zkušenosti a o tom, co napíšete nejprve vydatně popřemýšlíte... Souhlasí-li můj odhad, je vám tak kolem čtrnácti a to je život ještě před vámi. Pokud můj odhad nesouhlasí, raději už jen čtěte, prosím...

      P.P.S.: Na druhou stranu, na místě paní Hejdové bych teď byl z čtenáře, který se jí takto zastal, nadšený a jen stěží bych se bránil nutkání pozvat svého rytíře na rande. Abych předešel zbytečnému dilematu, musím to předem s díky odmítnout - jsem již zadaný. ;)))

  • Krystov=nuda a sed (sdi, 30.10.2012 22:05) Reagovat

    Pro lidi,kteri zijou hudbou je tato kapela nezajimava-nudnej radiovej pop

  • souhlasim s "easy" (longtime, 31.10.2012 00:33) Reagovat

    Ano, souhlasim s prispevkem kousek vys, i v tom, ze tohle normalne nedelam... a jeste navic - skupina zahrala VSECHNY pisne z noveho alba...citovanou vetu o znalosti textu nerekl Richard Krajco, ale pan z Universal Music predavajici kapele zlatou desku.. Richard to komentoval pouze vtipnymi narazkami...
    Veta, ze koncert je postaveny predevsim na muzice, snad ani neni treba komentovat ;-)
    Album Inzerat je vsemi povazovane za veselejsi samo o sobe (v porovnani s jejich predchozimi deskami), ne jen jeho ziva verze...uz ne chmurne a melancholicke, negativni ani katastroficke...
    A o slozitosti melodii a nezapamatovatelnosti textu...to snad ani autorka nemuze myslet vazne ?
    Fanousci verni zustanou i po precteni...ale byt nekdo na hrane a nemoci se rozhodnout..tenhle clanek nevyzniva zrovna v Krystofuv prospech, bohuzel...

  • Tady dobře hrajou (František Kiršner, 01.11.2012 12:17) Reagovat

    Ale chlapci,chlapci vrkáte a cukrujete hezky,ale nevím,nevím jestli stojí za to plýtvat mozkovými závity a hormony nad Kryštofem,potažmo nad reportáží.Sem budu chodit,tady se vždy dobře pobavím.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Hudba v tisku: Kniha "Nohavica (a jeho naše malá válka)" ukazuje nečernobílý vztah muzikanta s StB (10.10.2023 17:00)
- Kryštof chystají "Poslední výstřel" svých kempů (14.09.2023 08:13)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Povedený koncert skupiny Kryštof s Grajcarem v Telči narušila průtrž mračen (27.08.2023 17:13)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu