Zaprášenosti: Aerosmith - Get A Grip

24.10.2012 15:40 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Bostonští Aerosmith zaznamenali velký návrat na scénu v polovině osmdesátých let s albem "Permanent Vacation". Téměř mrtvá (a dá se to brát i velmi doslova...) kapela začala znovu vydávat desky nabité hity a komerčním vrcholem její kariéry se stalo album "Get A Grip".

Aerosmith - Get A Grip

datum vydání: 10.4.1993
skladby: Intro, Eat The Rich, Get A Grip, Fever, Livin' On The Edge, Flesh, Walk On Down, Shut Up And Dance, Cryin', Gotta Love It, Crazy, Line Up, Amazing, Boogie Man
umístění v hitparádách: č. 1 v US Billboard 200, č. 2 v UK Albums Chart

Aerosmith - Get A Grip
© facebook interpreta
Deska "Get A Grip" se uvedla v březnu 1993 nejprve velkolepým singlem "Livin’ On The Edge". Písnička do světa vystřelila zejména díky opulentnímu videoklipu, který dodnes ohromuje svou trikovou složkou. Když Joe Perry při svém sólu ledabyle poodejde před fičícím vlakem čtvrt vteřiny před nevyhnutelnou srážkou... to byla v té době pecka. Obrovský úspěch ze sedmi vydaných singlů zaznamenaly balady "Crazy" a "Cryin'", což jsou samozřejmě písně-dvojčata. Zase tomu pomohly stylové epické videoklipy s Liv Tyler a Alicií Silverstone, jež svého času bodovaly i v novácké hitparádě Eso.

Čágo Belo Tereza dokonce onehdy dělala se Stevenem Tylerem velmi frivolní rozhovor. Další zajímavou českou stopou v případě "Get A Grip" byl ostravský koncert v roce 1993 v rámci turné k albu - vystoupení se odehrálo bez kytaristy Brada Whitforda, který musel zpět do Států kvůli úmrtí otce, takže tenkrát ve Vítkovicích (kde mimochodem předskakovali Extreme s aktuálním hitem "More Than Words") všechny kytarové party obstaral Joe Perry sám.

Jak už to tak bývá, album obsahuje mnohem hodnotnější skladby než dvě zmíněné balady, co vytáhly desku na vrcholy hitparád (a mezi námi, stejně je z těch balad nejlepší "Amazing"). Aerosmith se na svém jedenáctém studiovém albu prezentují tvrdými vypalovačkami "Flesh", "Eat The Rich" nebo "Get A Grip", přičemž jsou všechny aranžérsky vychytané a plné zvukových a muzikantských fórků. Na přímočarou rokenrolovou notu hrají "Shut Up And Dance", "Can't Stop Messin'" a "Line Up" (s hostujícím Lennym Kravitzem). Toxic Twins Tyler s Perrym (s pomocí Jima Vallance, Marka Hudsona, Richarda Supy či Desmonda Childa) si tehdy vybrali zatraceně šťastné skladatelské chvíle, sypali z rukávu miliónové nápady, riffy a chytlavé refrény.

Perfektně se zde skloubila zkušenost rockových matadorů s ohromnou energií, co se pardálům dostala do žil (ehm…) kdovíjak. Malým kazem alba je dost pitomý obal, ale co už. Při poslechu závěrečné melancholické instrumentálky "Boogie Man" se to dá odpustit. A nutno říci, že za čtyři roky následující deska "Nine Lives" sice nebyla tak hitová a komerčně úspěšná, z muzikantského hlediska je ale ještě vymakanější než dvacetimiliónová "Get A Grip".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY