shop.musicserver.cz
Zaprášenosti: Sepultura - Roots

Zaprášenosti: Sepultura - Roots

Vydáno: 09.03.2013 09:00 v sekci Zaprášenosti - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

V dnešním díle redakčních Zaprášeností si posvítíme na revoluční dílo brazilské Sepultury, které naprosto změnilo chápání toho, co je to metal. Už žádné kožené křiváky nebo satanistické pomalování obličejů. Hardcore intenzita, skutečné emoce, civilnost a politicko-sociálně kritické texty až na prvním místě.

Sepultura - Roots

datum vydání: 20.2.1996
skladby: Roots Bloody Roots, Attitude, Cut Throat, Ratamahatta, Breed Apart, Straighthate, Spit, Look Away, Dusted, Born Stubborn, Jasco, Itsari (Live), Ambush, Endagered Species, Dictatorshit, Canyon Jam
Umístění v hitparádách: č. 27 v US Billboard 200, č. 4 v UK Albums Chart

Sepultura - Roots
© facebook interpreta
Seznamovat metalovou obec nějak blíže s historií brazilské thrash metalové legendy Sepultura by bylo příslovečným nošením dříví do (pra)lesa, a pokud přece jen někdo neví, kdo jsou tihle pánové, nekonečný informační oceán internetu mu odpověď najde. Klasická sestava kapely se rozpadla po vydání jejich nejúspěšnějšího počinu "Roots" (důvodem byla Maxova žena Gloria, která ho rozhádala se zbytkem kapely, inu, kam čert nemůže, nastrčí ženskou...), a právě ten si připomeneme v dnešním dílu našich Zaprášeností.

Otvírák alba v podobě mimořádně úspěšného pilotního singlu "Roots Bloody Roots" je zcela signifikantní pro celou desku, a kdyby chlapci natočili jen tenhle jediný zářez, zapsali by se výrazně do hudební historie. Máme zde totiž všechny podstatné elementy legendární čtveřice. Nenápadně bublající, ale zatraceně důležitou basu Paula Jr., strojově přesnou a rytmicky bohatou bubenickou hru Igora Cavalery, typicky kakofonické kvílivé sólování Andrease Kissera, výrazně podladěnou riffovou kytaru a především sugestivní pralesní ryk plný emocí a vybuchující vášně Maxe Cavalery, to vše vás smete z povrchu zemského a vy jen budete zírat s pusou otevřenou.

První vlaštovkou pro budoucí směřování Maxovy hudební dráhy je díky šamanským motivům a hlavně použití lidového nástroje berimbau v úvodu další singlovka "Attitude". Zmíněné berimbau je přírodní nástroj vyrobený z bambusových tyčí a vláken jakési rostliny a hraje na něj sám Cavalera. Zmínit musím i třetí videoklip, populární "Ratamahattu" s moc pěkným voodoo videem, viz níže.

Výrazně vybočuje také kousek "Look Away", na kterém se vokálně i autorsky podíleli jedni z nejzajímavějších zpěváků devadesátých let doplnění o DJ Lethala z Limp Bizkit. Jmenovitě jsou to vůdce Korn Jonathan Davis a hudební chameleon z Faith No More Mike Patton. Pomalé tempo a překrývání hlasů působí na posluchače silně narušeným, schizofrenním dojmem, a tak ještě dostat kazajku, měsíc na samotce a ryzí šílenství může začít. Zaujme i veselým riffem obdařená "Born Stubborn" (její název se stal pro hardcore fanoušky kapely životním mottem, stejně jako "We Who Are Not As Others" z předcházející fošny "Chaos A.D.").

Doposud jsme se sice bavili o tvrdých metalových flácích, ale skutečnou revoluci způsobila až dvanáctka "Itsari" se svou předehrou "Jasco". Právě tyto kousky jsou tím, co Sepulturu odlišilo od podobných thrashových smeček tehdejší éry. Jde o akustické věci, které chlapi natočili spolu s indiány z kmene Xavantes, mezi nimiž tři týdny dokonce žili kvůli nasátí ryzí atmosféry civilizací nedotčeného pralesního života. A právě neskutečná živelná energie a síla, která z tohoto jamu vyzařuje, byla základem ke koncepci Maxovy další kapely Soulfly, alespoň co se týče prvních desek.

Album uzavírá politická hardcorová jízda "Dictatorshit", naštvaná kritika všech vojenských vládnoucích režimů Jižní Ameriky, která je doplněna v bookletu příhodnou ilustrací prasete v generálské uniformě s pravicí hrdě vztyčenou (nejednoho znalého fanouška metalové historie jistě napadla parafráze na klasický hit Black Sabbath "War Pigs").

Celá brožurka k CD je výrazně umělecky zpracovaná, sic možná na úkor čitelnosti textů. Ty jsou povětšinou politicko a sociálně kritické, stejně jako i pozdější Maxova lyrika a autor jejich prostřednictvím nutí posluchače, aby se začali zabývat nadčasovými problémy současného světa, jako jsou chudoba, kácení deštných pralesů, globalizace, rasismus a vůbec politické lži, pro které si Max vytvořil svojské a trefné pojmenování "politricks". Za zmínku stojí, že toto není jediný novotvar či unikátní kombinace angličtiny a portugalštiny, které vzešly z jeho pera především na dalších deskách Soulfly.

Jako skrytý bonbónek desky tu máme položku "Canyon Jam", což je čtrnáct minut regulérní etnické hudby. Ani tento monolit metalu devadesátých let ale není bez chyby. Jako negativum vidím enormně dlouhou stopáž alba. Bez takových dvou třech slabších válů by deska byla více konzistentní. Ale to je jen malý škraloup na auře revolučního milníku předminulé dekády, který sice znechutil konzervativní metalovou scénu, ale přinesl svěží vítr do zatuchlých žánrových vod, a proto byl i v tuzemsku mimořádně úspěšný. Kdo se chce nechat smést nespoutanou energii přírodních živlů, měl by si "Roots" rozhodně pořídit do své hudební sbírky.

NÁZORY
  • ano! (maca89, 09.03.2013 21:26) Reagovat

    Tenhle klenot si moc dobře pamatuji, bohužel se mi za ta léta nějak zatoulalo CD. Ideální čas pro připomenutí :-)

  • - (tom, 10.03.2013 08:19) Reagovat

    zimomriavky aj po 17 rockoch. Album nadupaný živelnosťou a energiou

  • . (tomtom, 12.03.2013 08:44) Reagovat

    Už na Chaos A.D. se objevila řada zajímavých věcí, ale teprve na Roots je mládenci dotáhli k dokonalosti. Jedno z nejnabušenějších rockových alb všech dob.
    Michal Pavlíček si kdysi v jednom rozhovoru stěžoval, že jeho synátor se z koncertu Sepultury vrátil s propocenou péřovkou...

  • Klasa (Meresz, 12.03.2013 18:52) Reagovat

    "Roots" je album ktorému som dlhšiu dobu prichádzal na chuť, ale nakoniec sa podarilo. Tento brutálny album plný hnevu sa stal základnou ingredigenciou ďalšieho Maxovho smerovania - teda Souflly. Nutné povedať, že ani jeden pokus sa mu nevyrovnal, alebo aspoň kvalitám priblížil. Sepultura v podstate takisto. Aj keď Sepultura po odchode Maxa urobila lepšie veci ako Max.

  • divokost (zdenek, 20.03.2013 22:31) Reagovat

    divočina!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sepultura končí. Aktuální sestava se rozloučí i v Praze (11.12.2023 08:16)
- Recenze: Go Ahead and Die na druhém albu "Unhealthy Mechanisms" ještě přitvrdili (23.11.2023 10:00)
- Fotogalerie: Druhý den na Brutalu v obrazech (15.08.2023 15:55)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Startuje Thunderflix, streamovací služba zaměřená na heavy metal (19.04.2023 13:32)
- Black Sabbath připomenou 40 let živáku "Live Evil" výpravnou reedicí (10.04.2023 08:19)
- Naživo: Limp Bizkit vrátili Forum Karlín do devadesátek (04.04.2023 11:59)
- Fotogalerie: Limp Bizkit zahráli v Praze (04.04.2023 11:22)
- Video: Zelenskyj, Biden i Putin si zahráli v klipu Limp Bizkit "Out Of Style" (12.02.2023 08:47)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu