Jako dokument dobrý, ale...

16.10.2012 09:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

V mezičase před vydáním alba "Inzerát" zrekapituloval Richard Krajčo spolu se svým Kryštofem "Kinotour 2011". A výsledkem bylo CD s DVD, na něž se dá dívat mnoha pohledy. Výsledek je pak poněkud rozporuplný, ale ono se to vlastně dalo čekat. Protože převést hraní v kinosálech na DVD asi ani nejde...
6/10

Kryštof - Kryšt off/on Kinotour 2011

Skladby: CD: Kryštof, Fantom ska, Lampion, Rubikon, Stísněná, Atentát, Střepy, Tunning, Tak nějak málo tančím, OstravSKA balada, Dududuu, Stár, Obchodník s deštěm, Cosmoshop, Cyrano, Básníř, Ženy
DVD: kromě dokumentů a bonusů tu jsou písně Jeviště, Kryštof, Lolita, Fantomska, Lampion, Rubikon, Stísněná, Atentát, Střepy, Tunning, Tak nějak málo tančím, Ostravská, Dududuu, Stár, Obchodník s deštěm, Cosmoshop, Cyrano, Básníř
Vydáno: 12.3.2012
Celkový čas: CD: 66:36 / DVD: asi 145 minut
Vydavatel: Richmond Records
Kryštof je jedna z našich nejmainstreamovějších kapel současnosti. Má za sebou řadu let objíždění českých měst, má v sobě charismatického Krajča. A protože se kapele v Česku líbí a nemá ambice dostat se do velkých vod světového showbusinessu, vymýšlí si na naše posluchače různé formy své prezentace. Snaží se jim dát co nejvíc, v různých podobách, což je z fanouškovského pohledu skvělé. A jednou z kryštofích specialit bylo i "Kinotour 2011", které připomíná tento dvojnosič.

Kinotour byl zcela ojedinělý formát, kdy kapela propojila promítání dokumentu o sobě samých s živým hraním, to vše v prostorách kinosálů. A převést podobnou záležitost na DVD není vůbec jednoduché. A i když se tvůrci místy hodně snažili, výsledek je takový ne úplně stoprocentní. Něco funguje, něco ne, něco tvůrci odbyli a s něčím si naopak pohráli.

Kryštof, který se klidně podle Pearl Jam mohl jmenovat Jeremy nebo podle Priessnitz Jeremiáš, přinesl v albu "Kryštoff/on Kinotour 2011" hlavně vynikající dokument o sobě samých. Fanoušci i hejtři se tak mohou o kapele dozvědět nejednu zajímavost. Můžou skupinu pochopit, poznat, co jsou muzikanti za lidi. Richard Krajčo se svými kumpány tu o sobě říká mnoho zajímavého. Jde o formu hudebního dokumentu, jakých v Česku moc nevzniká. Fakt.

Samotné záběry z "Kinotour" už ale moc dobré nejsou a v podstatě se na ně dívat nedá. I když tvůrci DVD přišli s dobrým nápadem přijít s funkcí pohledu ze dvou úhlů, takže si můžete pustit buď záběr na kapelu (mizerná kamera, nekvalitní obraz) nebo záběr na plátno (ale to většinou funguje jen jako podkreslení k dané písničce a moc dlouho se na to bez muzikantů taky dívat nedá). Ostatně ta směs fotek, animací, klipů, němých grotesek, textů nebo novinových titulků taky k samostatnému dívání nebyla nikdy určená. Ještě štěstí, že v krabičce najdete kromě DVD i CD, z nějž si můžete udělat podstatně lepší představu, jak to kapele v kinech hrálo.

Co ale zamrzí nejvíce, je odbytý a prakticky žádný booklet. Vložit k CD a DVD vlastně jen jeden papír bez jakýchkoliv informací (pouze s výčtem skladeb), je trestuhodné. A posluchači je jedno, zda už na normální booklet nezbyly peníze, nebo síly. Ve finále tak obal, který měl desku prodávat, jako by v obchodě vybízel: "Nekupuj si mě!"

Na druhou stranu. Ať už je výsledný produkt "Kryštoff/on Kinotour 2011" jakýkoliv, jeho informační hodnotu mu nelze upřít. A právě pro ni jej lze doporučit každému, koho tato kapela zajímá. Protože tolik, jako v těchto dokumentech, toho o sobě ještě Krajčo a spol. neřekli.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY