Zaprášenosti: Spice Girls - Spice

05.11.2012 16:30 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Nejdříve inzerát hledající mladé hudebně nadané slečny, pak dva roky nacvičování a následně světová dominance. Spice Girls se staly obrovským fenoménem druhé poloviny devadesátých let, který zásadním způsobem ovlivnil celé směřování popu. Jejich šestnáct let starý debut "Spice" nenudí ani v roce 2012.

Spice Girls - Spice

datum vydání: 4.11.1996
skladby: Wannabe, Say You'll Be There, 2 Become 1, Love Thing, Last Time Lover, Mama, Who Do You Think You Are, Something Kinda Funny, Naked, If U Can't Dance
umístění v hitparádách: č. 1 v US Billboard 200, č. 1 v UK Albums Chart

Spice Girls - Spice
© facebook interpreta
Kdo by si byl pomyslel, že pětice drzých Britek, z nichž ani jedna neuměla hrát na žádný nástroj, dokáže vyprodukovat nepřetržitou řadu globálně úspěšných hitů a pobláznit celý svět. V roce 1994 se objevil jednoduchý inzerát hledající schopné dívky se zájmem o muziku a tanec, následně bylo ze stovek zájemkyň vybráno pět adeptek, jež se později staly Spice Girls. Po dvou letech společného soužití, natáčení, psaní textů a nacvičování choreografií vyšla prvotina "Spice" a na planetě neexistoval kout, kde by se o Emmě, Geri, Victorii, Mel B a Mel C nemluvilo.

Všemu samozřejmě pomohl pilotní singl "Wannabe", jehož ikonický klip, pořízený na jeden záběr, vzbuzoval v době vydání velké emoce. Natáčelo se během chladné noci a kromě živelnosti skupiny ukázala Mel B i bradavky, což vedlo k zakázání klipu v některých částech Asie. Ostatně i samotná nahrávací společnost považovala výsledek za fiasco, dožadovala se přetočení, ale skupina, díky bohu, odmítla. Jenom tohoto singlu se na světě prodalo šest miliónů kopií a je dosud nejúspěšnější písní, kterou kdy dívčí skupiny vydaly. Kromě hesel propagující girl power písnička zabodovala i díky kombinaci rychlého popu a rapových vsuvek.

Fenomenální prodeje "Wannabe" vedly k vydání dalších neméně úspěšných singlů. "Say You'll Be There", "2 Become 1", "Mama" i "Who Do You Think You Are" taktéž doputovaly na první místo britského žebříčku a umístily se vysoko i všude ve světě. Je zajímavé, že všechny tyto hitové skladby stojí na "Spice" ve výrazné opozici vůči albovým trackům, jež jsou daleko věrnější duchu popu s příchutí r'n'b a hip hopu. Například "Last Time Lover" je nepřeslechnutelně daleko více ovlivněn ulicí a obecně nastavuje daleko syrovější tvář devadesátých let, než singly skupiny, které tou dobou hrály v rádiu. Podobně jsou na tom i "Something Kinda Funny" nebo "Naked". Tyto skladby zpestřují žánrový ráz debutu a i díky nim deska v recenzích získávala titul popové kolekce.

Ať už to byly vlivy sedmdesátkového disca v "Who Do You Think You Are", smyčcové prvky v baladě "2 Become 1" nebo rapu v "If You Can Dance", první počin této skupiny nikdy nenudil. Je pestrý, plný dodnes živých hitů a energie, kterou tato pětice ve svém mládí rozdávala bezpočtu fanoušků. Nečekaných (a taktéž dosud nepřekonaných) úspěchů se slečny dočkaly především díky jednoduchým, zato toxicky chytlavým melodiím a marketingově dobře promyšlenou hrou na odlišné charaktery jednotlivých zpěvaček. Že se to spajskám povedlo, svědčí i fakt, že k dnešnímu dni se alba prodalo přes osmadvacet miliónů kusů a patří mezi vůbec nejprodávanější desky historie hudby.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY