Zaprášenosti: 808 State - Ex:el

10.01.2015 08:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

"Ex:el" pevně zapadá do mašinérie elektronické hudby devadesátých let. Techno hymny "In Yer Face" a "Cübik" se pyšnily zvukem typickým pro 808 State a Grahama Masseyho, který jim dodnes velí. "Ex:el" je však jejich olymp, díky němuž se vyhoupli mezi nesmrtelné legendy klubové scény v Manchesteru.

808 State - Ex:el

datum vydání: 9.5.1991
skladby: San Francisco, Spanish Heart (feat. Bernard Sumner), Leo Leo, Qmart (feat. Björk), Nephatiti, Lift, Ooops (feat. Björk), Empire, In Yer Face, Cübik, Lambrusco Cowboy, Techno Bell, Olympic
Umístění v hitparádách: č. 4 v UK Albums Chart

808 State - Ex:el
© facebook interpreta
Projekt 808 State (pojmenovaný po oblíbeném programovatelném automatickém bubeníkovi Roland TR-808) svůj vznik datuje do roku 1987, kdy se sešla trojice Graham Massey, Martin Price a Gerald Simpson (toho všichni znají pod nickem A Guy Called Gerald). Jejich debut "Newbuild" se stal pokladnicí inspirace pro Aphex Twina nebo Autechre a začali na něm budovat svůj jasně definovaný styl. Po vydání druhého alba "Ninety" (z něj vytěžili první výrazněji úspěšný track "Pacific State") je opouští Simpson a na jeho místo přichází dvojice dýdžejů Andrew Barker a Darren Partington. Ti se již pevně zapojují do natáčení "Ex:elu" v Revolutions Studios (září až prosinec 1990). Singly "In Yer Face" a "Cübik" (společně s kompozicí "Olympic") doputují do top desítky britského singlového žebříčku a dělají výbornou předzvěst tomuto mistrovskému kusu. V rámci turné propagující tuto nahrávku odešel Martin Price a následné desky "Gorgeous", "Don Solaris" a "Outpost Transmission" na tento úspěch už tolik nenaváží. Graham se věnuje i různým bokovkám, remixuje (prvním milníkem byl remix kultovního tracku "Papua New Guinea" The Future Sound Of London) a je autorem muziky k filmu "It's All Gone Pete Tong".

808 State
© facebook interpreta
808 State našli svou snadno rozpoznatelnou tvář, v níž dokázali spojit prvky techna, acid housu, electronic body music, breakbeatu a čiré elektronické alchymie. Tuto směsici vypilovali právě na kompletu "Ex:el" a nepřehlédnutelně geniální "In Yer Face" při své premiéře v klubech spustila nemalou mánii. Graham se svou partou našli vybroušenou mluvu v rytmech, zvucích a ruších, které dokázaly posluchače rozpumpovat energií. Ať se bude mluvit o "Cübik", "Olympic" (vyšly dohromady na jednom singlu), rozverné "Nephatiti" nebo syrovější dvojici "Lambrusco Cowboy" a "Techno Bell", vždy se vám dostane velmi originální vjem pulsujícího experimentu. Od úvodní "San Francisco" jste vtaženi do děje, který se mění v rychlém sledu obrazců. Zmíněná "In Yer Face" se dočkala mnoha remixů, alternativních úprav, které se dají sehnat na různých kompilacích nebo reedicích. A díky ní se možná otevřely brány žebříčků pro další borce v tomto oboru.

Celistvost nahrávky nikterak nebourají ani vokální skladby. Na nich participuje Bernard Sumner z opět funkčních New Order (ten je jejich velký fanoušek) a Björk, která s nimi i koncertovala. Kráska "Spanish Heart" nic nezapře s odkazem Joy Division, Bernard je v ní po svém neoblomně precizní. "Qmart" a "Ooops" byly pro Björk možná i prvními střety s elektronikou, které později naplno využila na své sólové dráze. Zde jen škoda, že se právě "Qmart" nedočkalo singlového vydání a přednost dostala méně výrazná "Ooops", v jejímž singlovém provedení dokonce ubylo jejího vokálu.

"Ex:el" je nesmazatelný milník elektronické hudby, díky kterému 808 State pevně zakotvili na klubovou mapu Manchester a svým způsobem se stali pionýry britské elektronické scény. Byli i letitou součástí labelu ZTT, který jim postupně vydal rozsáhlé reedice všech u nich vydaných alb. K studiu jejich ucelené tvorby lze doporučit výběrovku "Blueprint" z části naplněnou raritami, "Ex:el" má na ní zaslouženě největší prostor.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY