Pestré letadélko Káně

11.10.2012 08:30 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

"Vzduchoplavec" má konečně právoplatného následovníka, stal se jím "Krasohled". Ten překvapí mnohým, hlavně ale faktem, že se jedná v podstatě o písničkové album, na němž mají své pevné místo zpěvné miniatury mnoha hostů. Kubatko se pomalu, ale jistě posouvá. A to dobrým směrem.
8/10

Kubatko - Krasohled

Skladby: Černý světlo (Markéta Foukalová), Silent Waters (Ondřej Kopička), Downhill, Turbulence (Ondřej Pečenka), Morning Star Lily (Primula + aki tomita), Smaž (Ondřej Kopička), Climb, Krátká báseň (Zeurítia), Už nejsme nic (Šampon), Lanugo - Druhá Strana (Kubatko Remix)
Vydáno: 01.09.2012
Celkový čas: 36:06
Vydavatel: Beyond Belief
To, co na "Vzduchoplavci" jen probublávalo v menší míře, se na "Krasohledu" uplatňuje cele. Vokální vsuvky byly dříve jakési specialitky, které v Kubatkově tvorbě byly spíše zpestřením, na novince jsou téměř dominantou. Je to citelná změna, patrná i v hudebním směřování, které pokukuje po vlastní variaci na popové struktury. Z minulé výpravy se zde opět ukazují Zeurítia a Šampon, nově přibyla třeba Markéta Foukalová, která zpívá první singlovou ochutnávku "Černý světlo".

Letadélko Káně se dostalo i do dětské knížky Bohumila Říhy. Každý malý kluk chtěl mít svého draka nebo model právě tohoto letadélka, aby mohl krotit náhlé změny větru. Byla to oblíbená hra nejenom patřící k pestré paletě barev přicházejícího podzimu. Tento nádech nevyřčených témat propuká i na "Krasohledu", ač se samotný Kubatko nikterak nevzdal svého jasně čitelného hudebního experimentování. Jeho zvukové hrátky nezapřou cit pro detail, tentokráte balancující na tenkém ledu downtempa, elektroniky a náznaky ambientu, to vše v mantinelech táhel popových popěvků. K nemalé části skladeb napsal texty Tomáš Belko ze skupiny Sto zvířat.

"Krasohled" nikam zbytečně nechvátá, nechává tak naplno rozeznít jednotlivé melodické přesmyčky a tímto náladově navazuje právě na "Vzduchoplavce". Instrumentální experimenty zůstaly v minoritě, přesto "Downhill" a "Climb" nezapřou ruchovou alchymii, tedy rukopis Kubatka. Ten rozechvívají jen dvě položky: "Morning Star Lily" je kooperací s dvojící Primula (hudební část) a aki tomita (vokál), potom to je remix kompozice "Druhá strana" kapely Lanugo, jenž samotnou desku uzavírá.

Na "Krasohledu" překvapivě panuje pánská převaha. Její součástí je drobet temnější Šamponova revize "Už nejsme nic", v ní dokazuje, jak zručný je příběhový vypravěč (ke studiu se doporučuje i materiál vydaný pod nickem Prodavač). Rozverná hra se slovy Ondřeje Pečenky (Folk3mail) dala nesmazatelnou tvář písni "Turbulence". Dvojitá porce patří Ondřeji Kopičkovi (ex-Eggnoise), jeho "Silent Waters" a "Smaž" přináší nezaměnitelnou barvu hlasu a nadhled. Jsem tak zvědav, co dalšího natočí a jak bude konkurovat Ondřeji Galuškovi s jeho projektem O.G. And The Odd Gifts.

Kubatko s "Krasohledem" otevírá svou další vývojovou etapu. Písničkový formát tento další krok nikterak nebortí a zůstal zcela zachován jeho již dříve ukotvený přístup typický pro puntičkáře. Současně i nadále zůstává zasněným hračičkou, kterému do rukou bylo svěřeno dálkové ovládání onoho letadélka Káně, s nímž se naučil nové akrobatické kousky. Stačí vypustit a nechat se unášet...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY