shop.musicserver.cz
Pražský výběr - Nechali jsme si svobodu. A funguje to

Pražský výběr - Nechali jsme si svobodu. A funguje to

Vydáno: 10.10.2012 08:00 v sekci Rozhovory - Kateřina Hejdová | foto: Supraphon

Na pohřbu Václava Havla se hnuly ledy a po šesti letech se začali usmiřovat členové kapely, která psala v 80. letech hudební dějiny. Za pár týdnů vyráží původní Pražský výběr na turné. U rozhovoru se sešli všichni - Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Vilém Čok, Klaudius Kryšpín i Jiří Hrubeš.

Pražský výběr
© Roman Černý
Kdybych vám před rokem tvrdila, že tu teď budete sedět společně u stolu a plánovat turné, věřili byste mi?

MK: Před rokem ještě ne.
JH: Ale například já obyčejně nevěřím dopředu téměř ničemu. Život je pak alespoň plný překvapení. Fakt je, že by mě to před rokem ani nenapadlo.
MK: Mě to už tehdy napadlo, takže mě byste možná přesvědčila. Určitě bych ale nevěřil, že k tomu dojde tak brzy.

Doufali jste alespoň potichu, že se ještě někdy sejdete na jednom pódiu? Nebo jste byli s koncem Pražského výběru smíření?

KK: Já jsem tu čáru nikdy neudělal, pro mě konec vlastně nikdy nenastal.
MK: To já už jsem tedy smířený byl. Do chvíle, kdy jsem se potkal s Michalem Pavlíčkem. Od toho momentu jsem prostě věděl, že se znovu všichni sejdeme. Ne ovšem proto, že bych měl dar předvídavosti, spíš vzhledem k tomu, že znám Michala.

Pražský výběr - Kocáb, Pavlíček
© Supraphon
Byl jste si jistý, že ho přesvědčíte?

MK: V podstatě ano, věděl jsem, že se nakonec nechá obměkčit. Už jsme spolu v životě strávili spoustu času, takže jsem dokázal odhadovat jeho chování. Možná kdybychom se vsadili, tak by se zrovna přemluvit nenechal, jo?
MP: Možná (usmívá se).
MK: Jenže já znám jeho duši a ta je mírná a přátelská. Když se pak vyvinula z naší strany nějaká iniciativy a ukázalo se, že bychom měli pro obnovení původní sestavy i podmínky, postupně se to začalo klubat ven. Mumie začala ťukat na hrob, že chce na vzduch (směje se).
MP: Pro mě to byl velmi silný životní moment. Byl jsem překvapený, jak jednoduché je na ty špatné věci zapomenout a posunout se tím o kus dál. To, že jsme společné problémy dokázali překonat, je pro mě velké pozitivum. Poté totiž nastalo obrovské uvolnění napětí, které jsme v sobě nosili léta. Ty chmury a nálady se rychle rozplynuly, a to je pro mě to nejdůležitější. Že si někde společně zahrajeme a bude nás to zase bavit, je sice hezký, ale pro mě je to vlastně podružné. Na prvním místě mi udělaly radost naše urovnané vztahy.

Takže hlavním impulzem pro obnovení Pražského výběru bylo znovunalezení starých přátel?

MK: Je to tedy drsný, co teď řeknu, ale mě pronásledovala představa, co budeme říkat na pohřbech - až prostě někdo z nás umře, co budeme pronášet nad jeho rakví? Že jsme se kvůli malichernostem nedokázali dohodnout, a přišli tak o životní přátelství? Protože my jsme si lidsky nikdy do vlasů nevjeli, ten konflikt se začal tak nějak utvářet sám až po našem rozpadu. A už vůbec jsme se nikdy nerozešli hudebně.

Pražský výběr
© Supraphon
Jak to na tom pohřbu ve vašich představách dopadne?

MK: Samozřejmě trpím částečně pocitem nesmrtelnosti, takže jsem sám sebe viděl, jak tam někde kličkuju davem, schovávám se a snažím se ostatním za každou cenu vyhnout. A jak říkám: No jo no, sorry, prostě jsme to nedokázali urovnat. A přemýšlel jsem nad poučným příkladem, kterým se pro mě stali Beatles. Tak skvostná, neuvěřitelná parta, a přesto se nedokázali dohodnout a rozešli se. Přitom v nich i jejich hudbě bylo tolik velkorysosti. Zkusili jsme si vzít ponaučení, a protože jsme chlapi, dohodli jsme se, že za vším uděláme tlustou čáru. Rozebírat to zpětně nemělo smysl.

Ani na moment jste už neměli potřebu se vracet a vysvětlovat?

MP: Ne. A myslím, že i v tom je náš případ vlastně výjimečný. Podobné rozkoly v kapelách jsou drtivou většinou nezvratné.
MK: Většina lituje až právě nad tou kamarádovou rakví.
MP: Nám ale paradoxně strašně pomohlo setkání na pohřbu Václava Havla, to byl ten osudový moment. Zní to sice velmi symbolicky, ale bylo to tak.
MK: Tam se totiž pod tíhou té atmosféry skutečně něco uvnitř nás pohnulo. Smutek nad Havlovou rakví vrhl na naše spory úplně nové světlo a my si poprvé řekli: Vždyť je to vlastně hloupost, hádali jsme se jen o malichernosti, podružnosti, kvůli kterým jsme přišli na čas o blízké lidi. Člověku najednou došlo, že jsme tím jenom ztráceli čas, který jsme mohli věnovat sobě a naší společné muzice.

Pražský výběr...

Pražský výběr
...je kultovní česká rocková skupina založená roku 1976 klávesistou a zpěvákem Michaelem Kocábem coby odnož Pražského Big Bandu. Ve druhé polovině 70. let se orientovala na tehdy populární jazz rock. Na začátku 80. let přistoupila po příchodu Michala Pavlíčka z Expanze k celkové změně stylu a stala se jednou z nejvýznamnějších českých skupin tzv. nové vlny. V roce 1982 natočil režisér Juraj Herz ve spolupráci s kapelou film "Straka v hrsti", který okamžitě skončil v trezoru a společně s koncerty v Hradci Králové v lednu 1983 vedl na tři roky k úplnému zákazu kapely. Stejnojmenné debutové album "Straka v hrsti" si muselo na oficiální vydání počkat čtyři roky. V absurdním pořadí se tak rok před oficiálním vydáním debutu objevilo na trhu druhé eponymní album Výběru pod názvem "Selection". Na počátku roku 1989 se začíná realizovat celovečerní film Pražského výběru "Pražákům těm je tu hej" - dokončen byl až po sametové revoluci. V roce 1997 se na světě objevila novinka v podobě desky "Běr". Větší množství koncertů absolvoval kapela až po roce 2000, pro neshody se pak v roce 2006 rozpadla. Záhy poté založil Michael Kocáb novou skupinu Pražský výběr II, jež koncertovala celé tři roky. Letos na jaře Kocáb oznámil, že se vrací k původní sestavě, s níž na podzim vyjede na velké turné. Zároveň vyšly v reedicích dvě nejslavnější alba "Straka v hrsti" z roku 1987 a o rok mladší "Pražský výběr". V současné sestavě chybějí dva členové, kteří ji opustili v roce 1981 - baskytarista Ondřej Soukup (po odchodu ke Karlu Gottovi jej nahradil Vilém Čok) a bongista Jiří Tomek.

Vzpomenete Václava Havla nějak ve své tvorbě, abyste mu poděkovali?

MK: My na něj samozřejmě vzpomínáme pořád, není rozhovor, kde by nepadlo jeho jméno. Skoro bych se už i bál, aby toho nebylo moc. Celé turné je ale vlastně konané pod jeho záštitou, turné jsme mu víceméně věnovali, byť jsme to nahlas nikdy neřekli. Václav Havel s námi už navždycky zůstane. Takže se nebojte, jeho odkaz v naší tvorbě nezmizí. Pokud na nás shora kouká, snad z nás má radost. Protože on byl ten, kdo kdysi prohlásil, že snáz se smíří Židi s Palestinci než Pražský výběr. Nakonec se to tedy povedlo.

Pražský výběr
© Supraphon
Kdy jste se sešli úplně poprvé všichni, jak tu teď sedíte?

MK: Právě na pohřbu Václava Havla. Byl to člověk, který měl naši velkou úctu, a když se pak na jeho rozloučení potkáte s lidmi, se kterými on si vás spojoval, asi těžko uhnete pohledem, že jo? To prostě nešlo, on nás nechtíc takhle vystavil proti naší vůli nevyhnutelnému setkání.
MP: Teď je řeč tedy především o nás dvou, u nás to takhle opravdu bylo. První oficiální schůzku jsme ale absolvovali krátce poté ve vinárně Divadla Na zábradlí.
MK: A tam to bylo zajímavý, protože jak jsem se všichni vyhýbali konverzaci na dané téma, automaticky jsme se začali vyptávat jeden druhého: Jak se máš, ty kluku ušatá?, a najednou byl kus tý starý srandy nazpátek. Humor, to byl vždycky hlavní tmelitel Pražského výběru, bez srandy a nadsázky nám to prostě nejde.
KK: To je pravda a bylo to tak vždycky, za všech režimů a poměrů.

Jak často teď zkoušíte?

MK: Asi čtyři hodiny (směje se). Měli jsme totiž zatím jen jednu zkoušku a plánujeme jich ještě dvacet.

Padli jste si bez problémů znovu i po muzikantské stránce?

MK: V podstatě ano. Myslím, že ty písničky pořád docela umíme a že třeba na vesnickou zábavu bysme mohli jít hrát dneska večer. Pokud ale chceme tu mašinu zase rozjet, jak se říká, na plnej céres, se vším všudy a před davy lidí, určitě to ještě pár zkoušek chce. Přece jen máme zodpovědnost vůči publiku, aby nebylo zklamané. Dřív jsme mohli na pódiu víc blbnout, dneska chceme blbnout sice taky, ale samozřejmě k tomu i pořádně hrát.
JH: No, já si zase ale myslím, že ten výkon nemusí být bezchybný a naprosto perfektní, že naším hlavním úkolem je postavit znovu na turné toho ducha kapely.
: Ten se postaví sám od sebe. (směje se celá kapela).
MP: Tady alespoň vidíte, jaké to je, když se sejde pohromadě parta chlapů.

Pražský výběr
© Supraphon
Před těmi šesti lety byl jedním z důvodů rozkolu i fakt, že jste na sebe neměli kvůli jiným projektům moc času. Kladli jste si v tomhle směru navzájem nějaké podmínky?

MK: To víte, že jo! Musel jsem kvůli nim vzdát prezidentskou kandidaturu! Snažil jsem Michala přesvědčit: Ale Michale, já přece nechci kandidovat na prezidenta! A stejně jsem to musel slíbit.
JH: Také skončila epizoda Pražský výběr II.
MK: Jo, ano, to taky. Jenže oni si chudáci mysleli, že mě to nějak sejme, a ono ne. Pro mě už to totiž bylo nepohodlný. Pořád jsme byli vystavení srovnávání, slyšel jsem dokola stále jenom Pavlíček, Pavlíček, a to bylo tak nepříjemný! Ne kvůli Michalovi, ale nebylo to fér vůči těm ostatním z Pražského výběru II. Věděl jsem, že se musíme minimálně přejmenovat, a když pak přišlo rozhodnutí kolem návratu původní sestavy, byl jsem vlastně rád. Všechno se tím vyřešilo.
MP: Nakonec jsme se všichni mezi sebou domluvili, že budeme dodržovat zásady volnosti, svornosti a bratrství.
JH: Své hudební majetky jsme si navzájem ponechali.
MP: K tomu jsme si ale ponechali navzájem svobodu. A funguje to.

Termíny Tour 2012

pátek 9. listopadu 2012 - Praha, Tipsport Aréna
úterý 13. listopadu 2012 - Ostrava, hala Saréza
středa 21. listopadu 2012 - Brno, Kajot arena
sobota 24. listopadu 2012 - Pardubice, ČEZ aréna

Za pár dní vyrazíte na turné, uslyšíme na něm nějaké speciality?

(Následuje hlasitá živelná debata na téma dvou bubeníků v kapele. Z mé strany padne návrh na sestavení velké soupravy pro oba bubeníky, což na okamžik nadchne především Michaela Kocába s Jiřím Hrubešem. Po chvilce přiznávají, že se bubeníci budou na koncertech pravděpodobně střídat.)
MP: Určitě se naše koncerty zase ponesou v duchu komedie dell'arte, stejně jako tomu bývalo dřív. Shodli jsme se, že když to vzniklo kdysi přirozenou cestou, měli bysme to tak ponechat. Nikdy jsme nevymýšleli nějaké kostýmy, prostě jsme vystupovali v tom, v čem jsme se na pódiu cítili dobře.

Pražský výběr
© facebook interpreta
Plánujete po reedicích vydat i novou desku?

MK: Plánujeme, já bych rád ještě dvě. Ale zatím nic neslibujeme, všechno je teprve na začátku.

Přemýšleli jste nad tím, jestli vaše staré skladby jsou přitažlivé třeba i pro dnešní mladé publikum? Jestli jsou takzvaně platné dodnes?

MK: Jistě, ale zjistili jsme, že tohle je velmi těžké hodnotit. Můžeme to jedině zkusit. Nebo vycházet z dosavadních vlastních zkušeností. Já poslední dobou narazil na několik mladých lidí a byl jsem fakt překvapený, že naše skladby znají! Většinou tvrdili, že si nás sami našli nebo je to dědictví od jejich rodičů. S tou platností - mně zpětně došlo, že jsou to určitě naše tři největší hity. Jednu složil Michal Pavlíček, jednu já a jednu Vilém Čok. "Zubatá", "Pražáci" a "Václavák".
JH: Nevím, jestli si všímáte, o čem se teď zpívá, ale třeba naše texty podle mého názoru zůstaly nadčasové.
MP: Pro mě je určitě dodnes nejsilnější "Proč jen já", protože to je osobní zpověď, která bude platit stoprocentně za každé doby. Revoltující zpověď člověka, který se postaví nějaké moci. Řekněte, co je dnes víc aktuální?
: Ono ale hodně záleží na tom, jak nás který posluchač vnímal a vnímá. Někdo měl radši crazy modely jako "Václavák", jinej zase naši vážnější polohu, kam patří "Proč jen já".
MK: Za sebe mám tedy dodnes nejraději "Zubatou", tu si nechám zahrát na pohřbu.

Když se chystáte na nové skladby, budete zase tepat do politiky nebo společnosti?

MK: A do koho byste si přála, abychom se pustili?

Pražský výběr
© Supraphon / Martin Kubica
Abych řekla pravdu, už jsem z politiky poněkud unavená, takže jsem ji přestala na čas sledovat.

JH: A to je přesně ono! Lidi, kteří se do ní kdysi s vervou pouštěli, už toho mají plné zuby. Přímo politika se v naší nové tvorbě asi odrážet nebude.
MP: Že bychom zdvihali varovně prst a vykřikovali: Blaníku, probuď se!, to asi dělat nebudeme.
MK: To bychom totiž těm popletům v politice dali falešný význam. Přijde mi i trošičku pod naši úroveň, abychom se věnovali tomu galimatyáši, který tady vznikl a lidi jenom vysává. To my bychom opravdu neradi.
JH: Jedině že bychom složili písničku s refrénem: Zabijte je všechny (směje se).
MK: Když se do toho pustíme, měla by být deska na světě za dva týdny. Nemyslím natočená, ale připravená. Promyšlená a složená. To prostě musí vyhřeznout, jinak to nebude fungovat. V jednom momentě se musí nasoustředit ta naše hromada energie a ne se s tím dělat třeba rok. Chtěli bychom zůstat autentičtí a i dnešní doba je taková. Navíc všechny úspěšné desky takhle vznikly, že byly napsané za pár dní. Pak už se může dlouhodobě album cizelovat a podobně.

Zajímavé, mladí muzikanti dnes často touží po opaku, už nechtějí vyrábět desky rychle a ve stresu.

MP: To s sebou ale přinesl fakt, že dneska prodat dva tisíce cédéček je úspěch. A půjde to hůř a hůř, takže mladí se víc soustředí na koncertování. Na jedné straně je to dobře, protože se tím zlepšují, na straně druhé nemají tolik času a sil na novou tvorbu. V některých ohledech žijeme pořád v divné době.


NÁZORY
  • Kecy (Jana Voňková, 10.10.2012 11:49) Reagovat

    Nechte Havla spát, to si nezaslouží. Ve vašem projektu jde jen o prachy, tak to alespoň neokecávejte. Vyčnívá to z těch řečí a všichni to vidí. A podle toho to taky dopadne.

    • Re: Kecy (Honič, 10.10.2012 19:53) Reagovat

      Tak jestli v téhle skupině někomu jde o prachy, tak třeba takový Pavlíček to určitě není.

    • Re: Kecy (Shraddha, 13.10.2012 10:35) Reagovat

      O prachy? Komu? Kocábovi, kterej si nahrabal v politice? Pavlíčkovi, kterej má tolik bočních projektů, že by z nich mohl bejt živej nadosmrti? To byla střela poněkud mimo, že...Jestli to ono opravdu nebude tím, že Výběři jsou prostě nadčasová kapela a že se chlapi nemohli dál dívat na to, jak si tu pidlikaj rádobyrockeři a hrajou si na alternativu, a tak se do toho rozhodli opřít. A pokud je pravda to o nových albech, tak to je bomba...

    • Re: Kecy (LadysR2, 17.02.2013 11:43) Reagovat

      Myslím si ,že v dnešní době postavit turné kapely, jako je PV, je opravdu hodně drahá záležitost. Takže nevěřím, že by pánové z Výběru koukali jen na prachy. Viděl jsem je hrát živě a byla na nich vidět radost z hraní a z reakce příznivců kapely

      • Re: Kecy (LadysR2, 17.02.2013 11:48) Reagovat

        Tím jsem chtěl říct, že to byl od pořadatelů risk. Nemohli vědět, že i po letech neexistence bude turné mít úspěch. A chlapi z PV neměli jiný důvod se dát znovu dohromady než ten, že to pro ně mělo smysl. Vždyť každý z nich měl, nebo má i další kapely, nebo aktivity

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici (23.03.2024 16:35)
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu