shop.musicserver.cz
The Killers - Battle Born

The Killers jsou zpět!

Vydáno: 09.10.2012 18:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: MySpace.com

Vítejte v Las Vegas, městě kasín, blikajících neonů, nablýskaného pozlátka a krutých vystřízlivění. Ve městě, kde každý chce být slavný a hrát na stadionu pro šedesát tisíc lidí jako U2. Typickým zástupcem je kapela The Killers, která se Irům už pár let snaží šlapat na paty. Přiblížila se jim na čtvrté desce?

8/10

The Killers - Battle Born

Vydáno: 17.9.2012
Celkový čas: 51:12

Skladby: Flesh And Bone, Runaways, The Way It Was, Here With Me, A Matter Of Time, Deadlines And Commitments, Miss Atomic Bomb, The Rising Tide, Heart Of A Girl, From Here On Out, Be Still, Battle Born

Vydavatel: Universal

The Killers toho za minulých deset let stihli spoustu. Podle mnohých dodnes nepřekonaný debut "Hot Fuss" s hity "Somebody Told Me", "Mr. Brightside" nebo "All These Things That I've Done" znamenal pro kapelu nečekaný vstup do první ligy a vynikajicí dvojka "Sam's Town" tuto pozici potvrdila. Tehdy se Američané také ukázali poprvé a naposledy u nás a nadchli i naživo.

Bohužel pak přišla na řadu klasická nemoc velkých kapel, totiž snaha být novými U2, a s ještě nedávno nadějnými mladíky indierockové scény to začalo jít od desíti k pěti. Tvorba se začala tříštit. Nejprve vydali kolekci béček "Sawdust", pak neslavnou třetí desku "Day & Age" s osamoceným hitem "Human", vánoční "(Red) Christmas EP", živák "Live From The Royal Albert Hall" a v neposlední řadě sólovky "Big Talk" bicmana Vannucciho a "Crossfire" principála Flowerse. Urputná snaha vyrobit hit za každou cenu sice byla cítit z každého z nich, ale není pochyb o tom, že žádný z nosičů svou kvalitou první dvě studiovky nepředčil. Novinka "Battle Born" přichází napravit pošramocenou reputaci. A sice je to s výhradami, ale daří se jí to.

Nový počin měla na starosti hned pětice producentů (Steve Lillywhite, Daniel Lanois, Stuart Price, Brendan O'Brian a Damian Taylor) a na chvílemi až přeprodukovaném výsledku je to znát. Dlouho budovanou atmosféru, megalomanii a pompéznost některých z nich poznáte okamžitě, ale přemíra producentských eg způsobila první vážnější výtku k současné kolekci - neškodila by jí přísnější dramaturgie. Album je na jeden poslech takřka neuposlouchatelné a vynechat skladby jako Muse inspirovanou "Dedlines And Commitments", natahovanou "Heart Of A Girl" nebo titulní "Battle Born", která po masivním úvodu sklouzne k průměru, by celku rozhodně prospělo. Deluxe edici je tentokrát s výjimkou skvělé "Prize Fighter" lepší nechat být.

Vraťme se ale na začátek. Jak vlastně "Battle Born" zní? Zapřisáhlí uctívači debutu mohou spílat nadále - nosných kytarových riffů, díky kterým znělo britské "Hot Fuss" ve své době tak svěže, je na novince pomálu. Vlastně úplně nejblíže má Bitva až k americké dvojce "Sam's Town", ze které jakoby vypadla snad polovina nových skladeb. K tomu si, jako obvykle, půjčují motivy od kdekoho - tu od The Cure, támhle od New Order. Přesto ale platí, že jejich rukopis v záplavě kolegů z britských ostrovů vždycky bezpečně poznáte a je zřejmé, že oproti takovým Editors, White Lies nebo The Maccabees (nic proti nim) prostě evidentně kopou vyšší ligu.

Killers model 2012 jsou plní dobře stavěných a často gradujících melodií, zvonivého zvuku synťáků, snové atmosféry, sborů a sem tam okořeněné nějakou popovou aspirací, pompézností nebo patetickým klišé. Poselství alba je tedy jasné: Hlavně abychom na těch stadionech vydrželi. Ale přece jim to nebudete vyčítat, vždyť jsou z města, které tímhle žije!

Nové album vám chlupy na těle postaví už ve velmi silném úvodu v podobě "Flesh And Bone", jehož chytlavost z hlavy jen tak nedostanete, následovaném vůbec nejpřímočařejší písní nové kolekce, našlápnutou singlovkou "Runaways". Tohle jsou staří dobří Killers v celé své kráse. Na silný refrén sází lasvegaská čtveřice i v mnoha dalších kouscích, například hitové "The Way It Was", dupáku "A Matter Of Time", skvěle vygradované "Miss Atomic Bomb" nebo baladě "Here With Me", kterou Flowers svým uhrančivým vokálem vyšperkoval takřka k dokonalosti. O jejím živém fungování na koncertech už dnes není pochyb.

V bezmála hodinové stopáži je také spousta prostoru pro lehké experimentování a pánové si s různorodými motivy umí poradit. Když se rozhodnou napasovat zastřené kytarové sólo do jinak vcelku obyčejné "The Rising Tide" (která je na albu jedinou, kterou si produkovali sami), funguje to. A když o chvíli později vezmou do ruky akustiku a nechají "From Here On Out" načichnout country a americkým venkovem, zase nešlápnou vedle. A co teprve druhá z balad, emocemi a klavírem doprovázená intimita "Be Still", to je teprve skvost! Právě kvůli takovým si stojí za to novinku poslechnout. A třeba i víckrát, "Battle Born" rozhodně nepatří mezi desky na první poslech.

Na druhou stranu se sluší dodat, že ač to na konci léta v živém provedení v Rakousku znělo slibně, album roku to není. K tomu mu chybí punc geniality, která zde, i přes veškerou snahu, prostě chybí. Tím pádem to i s tím přirovnáním noví U2 ještě nebude tak žhavé.

Nezbývá než vyřknout verdikt. Jestli vám hudba The Killers doteď nic neříkala, "Battle Born" na tom nejspíš nic nezmění. Pokud jste si naopak americké snaživce zamilovali už dříve a v posledních letech na ně trochu zanevřeli, pak si jejich čtvrtou řadovku poslechněte. Je za ní vidět spousta práce, velkých ambicí a snahy o získání ztracených pozic. A v tomto ohledu dokáže potěšit. Nabízí pořádnou porci opravdu skvělé muziky, která přes všechny výtky prostě šlape a dokazuje, že Killers nejsou velkou kapelou náhodou. Tak vzhůru do kasína! Vsadit na tuhle kartu se totiž vyplatí.

NÁZORY
  • 8/10 ?? (Snoopy, 09.10.2012 18:08) Reagovat

    U každej pesničky mám pocit, akoby som ju už niekde počul, a takým Muse idete vytýkať vykrádanie nápadov a dáte im 4/10 ? Tieto recenzie už subjektívnejšie ani nemôžu byť.

    • Re: 8/10 ?? (EdaS, 09.10.2012 18:14) Reagovat

      Amen. The Killers strasne zklamali, je to nezazivna utahana nuda. Muse bavi.

      • Re: 8/10 ?? (Jan, 09.10.2012 18:40) Reagovat

        Souhlasím, na cd jsem se těšil, ale zklamali mě. Nespletli si recenzenti hodnocení a neprohodili si to s MUSE??? U nich 4/10 nepochopím.

      • Re: 8/10 ?? (Petr Pálava, 10.10.2012 11:28) Reagovat

        Muse baví možná tebe a hrstku dalších, já už měsíc poslouchám poslední The Killers a můžu zodpovědně napsat, že natočili další (zdá se nedoceněný) majstrštyk!

  • album (Marek, 09.10.2012 18:09) Reagovat

    osobne by som dal tak 7/10...napr ten cajdák Here with me si mohli fakt odpustiť...keby bol album kratší prospelo by mu to, takto je tu zbytočná vata

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Audio: The Killers nadělili fanouškům pod stromeček píseň "We Did It In The Name Of Love" (02.01.2024 12:37)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Audio: The Killers představují hymnickou novinku "Spirit". Je prodchnutá synth popem 80. let (12.12.2023 11:37)
- The Killers budou znovu rekapitulovat. V prosinci vydají bestofku "Rebel Diamonds" (09.11.2023 13:48)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- Audio: The Killers mají novou písničku. V "Your Side of Town" se inspirovali osmdesátkami (25.08.2023 16:06)
- Recenze: U2 se na "Songs Of Surrender" neúmyslně točí v kruhu a zbytečně si kazí svůj odkaz (02.05.2023 16:00)
- Video: The Killers předělali "Where The Streets Have No Name" od U2 do dojemné akustické verze (24.03.2023 11:17)
- Připravte si peněženky, nové album U2 má více než deset různých verzí (09.02.2023 11:57)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber AC/DC Queen Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu