shop.musicserver.cz
P.O.D. - Murdered Love

Jó, to bývaly časy...

Vydáno: 05.09.2012 10:15 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Hutné melodie, hardcorem, metalem i jazzem ovlivněné riffy Marcuse Curiela, mohutný vokál Sonnyho Sandovala, líbivé sborové chorály, spiritualita a nezbytná křesťanská tématika. To bývaly hlavní poznávací znamení nu-metalistů P.O.D., kteří před jedenácti lety bourali hitparády. Jak jejich osmá řadovka obstojí v dnešním světě?

7/10

P.O.D. - Murdered Love

Vydáno: 16.7.2012
Celkový čas: 40:45

Skladby: Eyez (feat. Jamey Jasta), Murdered Love (feat. Sick Jacken), Higher, Lost In Forever (Scream), West Coast Rock Steady (feat. Sen Dog), Beautiful, Babylon The Murderer, On Fire, Bad Boy, Panic & Run, I Am

Vydavatel: Mystic Production

Vzpomínáte na nu-metal? To se tehdy na přelomu tisíciletí prosadil žánr, který kombinoval rockovou hudbu s rapem a byla to tehdy pořádná mánie. Však to znáte: multiplatinové desky, vyprodané koncerty, pištící puberťačky... Každá móda ale jednou odezní a masa se přesouvá k nové. Tehdejší hlavní představitelé žánru na změnu museli nějakým způsobem reagovat. Například proroci Linkin Park vycítili, že se doba změnila, a začali tvořit experimentálnější hudbu. Skalní fanoušci žánru jim ústup od nu-metalu neodpustili, a když se dnes jméno kapely dostane na přetřes, jsou to právě oni, kdo je v diskuzích na internetu nejvíc slyšet. Linkinům se ale příklon k novým postupům přes odklon původních fanoušků vydařil, jejich desky jsou stále povedené a stadionovou kapelou zůstali.

Pak tady máme Limp Bizkit, kapelu, která se změnit nechtěla. Nebo to možná ani neuměla. V době, kdy se scéna proměňovala, se úplně stáhli, a to jen přispělo k jejich ústupu ze slávy. A když se po dlouhých osmi letech od "Results May Vary" vrátili se Zlatou kobrou, bylo příliš pozdě. Svět mezitím ovládly vlny ema, r'n'b, taneční muziky nebo aktuálně dubstepu. Pro posluchače ovlivněné tolika vlivy už byl nu-metal minulostí, což se výrazně projevilo na prodejích. Zhruba sedmdesát tisíc prodaných výlisků je žalostné číslo a zůstává otázkou, zda se Sušenkám podaří ještě vůbec nějaké album vydat. Nic na tom nezmění ani fakt, že "Gold Cobra" je opravdu vynikající počin. V podobném duchu bychom mohli pokračovat, ale recenze není nafukovací. Faktem zůstává, že je evidentní, že posluchačská masa už je dnes jinde.

A tím se konečně dostáváme k P.O.D.. Ti, na rozdíl od Limp Bizkit, vydávali alba konstantně dále, ale stejně jako u kolegů z Jacksonville zůstávala konstantní i jejich věrnost původnímu zvuku. Na průlomovou "Satellite" bylo třeba navázat, to se ale nedařilo. Proč? Řekli jsme si to už výše, mohly za to změny módy. Točit desky podle stále stejného mustru může chvíli fungovat, ale ve výsledku to bývá kontraproduktivní. Žádná z posledních tří nahrávek na úspěch "Satellite" bohužel nenavázala. Občas se na nich sice objevil zajímavý hit ("Will You", "Goodbye For Now", "Going In Blind"), ale prakticky šlo o měknutí materiálu a recyklaci sama sebe.

A podobné je to v některých momentech i s aktuální osmou řadovkou "Murdered Love". Sem tam se ukáže nápaditý riff nebo melodie ("Lost In Forever (Scream)", "Higher", "Beautiful"), většinou ale křesťanští muzikanti zůstávají v kolejích vymezených minulostí a poplatní svému žánru. Načrtnuté pokusy a melodické linky v jednotlivých skladbách zní sympaticky a chvílemi jde o slušně gradující skandovačky ("Eyez" s hostujícím Jameyem Jastou z Hatebreed nebo "West Coast Rock Steady" se Senem Dogem ze Cypress Hill). Nikdy se však všechny prvky písně neprotnou tak geniálním způsobem, aby vznikl nový hit ráže "Youth Of The Nation" nebo "Sleeping Awake".

"Murdered Love" není tak dobré jako "Gold Cobra" od konkurence a už vůbec ne tak propracované, jako bývaly nahrávky v dobách, kdy byl nu-metal na vrcholu. Přesto hodnocení míří vzhůru, nahrávka je to stále kvalitní a v kontextu posledních alb P.O.D. patří mezi tu povedenější část diskografie. I přes výše uvedené výtky jde o dobře odvedenou práci, která fanoušky dřívější tvorby americké skupiny rozhodně potěší. Jejím hlavním problémem ale je, že nové příznivcekapele nezíská a prodeje, které se v prvním týdnu v USA pohybovaly kolem šestnácti tisíc, této domněnce jen nasvědčují.

Vydat povedenou kolekci dnes umí kdekdo, ale prodané kusy rozhodují. Nabízí se tedy otázka, co bude dál. Payable On Death možná ještě jednu, dvě desky nahrají, ale jejich budoucnost je nejistá. Doba se prostě změnila, a pokud se nu-metal nějakým zázrakem nevrátí do čela mainstreamového zájmu, budeme na partu ze San Diega i žánr samotný už jen nostalgicky vzpomínat.

NÁZORY
  • Díky, ale nejste dvakrát rychlí! (Wdz, 05.09.2012 20:34) Reagovat

    Deska je už nějaký ten pátek na světě a opomenout takovou legendu je smutné! A my, co už jsme zde taky nějaký ten pátek si zasloužíme rychlejší reakci na novou placku P.O.D. Takže díky, ale......Na desku jsem se moc těšil a nezklamala mě ani v nejmenším. V mé osobní hitparádě ji bude patřit čestné místo. Přestože nu-metal již na vrcholu není, na kořeny se prostě zapomenout nedá. Při poslechu srdce plesá. Byť zde nejsou hity s potenciálem jako Will you apod., skalní fanoušky musí těšit již zmiňovaná Lost in forever, Higher, West Coast Rock Steady, skladba s legračním textem Bad boy (můj letní hit), Babylon the Murderer - při prvním poslechu v autě mě přímo "vyděsily" hromy v refrénu ( spadl snad výfuk? ) - skvělé, v Murdered love tak trochu slyším vliv Rage against the machine a kytaru Morella, pohodová Beautiful - ano kluci, přesto všechno je life beautiful!!!! A Resumé? Deska je komplexní a rozhodň mě oslovila!!! Díky, že jste stále tady!!!! P.O.D. Forever!!!!

  • 8/10 (Petr, 05.09.2012 23:28) Reagovat

    Absolutní souhlas s Wdz...po dlouhé době velice kvalitní numetalová deska...Murdered Love, Bad boy, Babylon the murderer....točím to v autě pořád...

  • Dobrá deska (LP, 06.09.2012 10:27) Reagovat

    V diskografii kapely jde určitě o jeden z lepších počinů. Po poslední nezáživné desce jde o solidní návrat. Tahle deska určitě nebude lámat rekordy v prodejnosti ani atakovat hitparádové žebříčky, ale při poslechu této desky se mi vrátily vzpomínky do dob, kdy nu-metal byl na vrcholu. Pro mě jsou jednoznačné hitovky skladby Murdered love, Lost in forever, I am a výborná pohodovka Beatiful. Vedlejší zvuky v skladbě Babylon the murdered jsou úděsné, poprvé, když jsem je slyšel, tak jsem myslel, že snad někde padá dům. Mimochodem pokud bych chtěl hodnotit nu-metalové kapely, tak bych začal u průkopníků žánru kapely Korn a rozhodně bych nezačínal u linkinů, kteří se možná nevědomky svezli na této kdysi moderní vlně, ale to jen tak na okraj.

    • Re: Dobrá deska (dejla, 06.09.2012 17:19) Reagovat

      kdyz jsem taky prekvapene cetl o prukopnicich LP, prestal jsem cist a ocima sjizdel dolu po textu a hledal tucne pismo, kde se objevi zminka o KORNech. a ona nikde. oni sami se tim nu-metalem moc nechlubili, ale proste to tak je. Jinak P.O.D. udelali hodne kvalitni desku, ktera se mi zatim ani po dvou mesicich neoposlouchala. zdalo by se, ze pro dnesni dobu je deska takova nevyrazna. ale tak nejak uvnitr to v tech skladbach porad sakra je ;)

  • napadlo už někoho, že jsou třeba ve fázi, kdy to dělají jenom z lásky k žánru a ne kvůli prodejnosti? (žížalka, 06.09.2012 19:01) Reagovat

    1. recenze - díky za první dva odstavce (ať mlaďoší ví, na co jsme kalili a proč pláčeme, že tohle období je už za námi), ale trochu bych nesouhlasila, možná se stále najdou psychopati, kteří to budou hrát, jenom si musí zvyknout, že ne pro statisíce, jestli jim to teda bude stačit (jako se naštěstí stále najdou klasické grunge nebo industrial kapely - díky bohu!). Tak a teď na ně budeme čekat :)

    2. album - po prvním posechu neskutečná a otravná nuda, nelíbilo se mi vůbec nic (najednou ani lost in forever, které mě předtím naprosto dostalo)...prokousat se tím bylo skoro jako za trest....no, už jsem to slyšela víckrát (hodně-hodně krát) a stalo se z toho jejich (pro mě) nejlepší album.

    A k těm masám: kdyby se žánr nedostal do ms, tak by se jím povrchní posluchači nepřemlsali. Takhle je to asi se vším, ne? Kdo hodně mlsá, má bolení bříška...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Video: P.O.D. a zpěvačka Jinjer Teťana Šmajljuk se ve sci-fi klipu "Afraid To Die" bojí zemřít (06.12.2023 08:08)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)
- Video: P.O.D. se ve zběsilém klipu k singlu "Drop" spojili s Randym Blythem (24.09.2023 17:44)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Naživo: Punk, HC nebo ska... Na Mighty Sounds se pařilo na všechno! (27.06.2023 13:12)
- Fotogalerie: Sedmnáctý ročník punkového svátku Mighty Sounds ve fotografiích (27.06.2023 11:45)
- Na Mighty Sounds letos nejvíc táhnou Rancid, Dub FX a Enter Shikari (05.06.2023 22:06)
- České žebříčky mají stále stejné vítěze. V albech si po pražském koncertu polepšili Måneskin (24.05.2023 08:11)
- Miley Cyrus i po čtvrtroce vládne rádiím, na záda jí dýchají Linkin Park (05.05.2023 17:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu