shop.musicserver.cz

Břitpop z města Východoslovenských železáren

Vydáno: 14.11.2001 05:00 v sekci Recenze - Ondřej Pečenka | foto: facebook interpreta

Na Slovensku se nám urodila další "záležitost". Jako by jeden Paľo Habera nestačil, nabízí nám hudební průmysl našich východních sousedů kolekci upocených a zkvašených písní plných klišé a miliónkrát užitých hudebních postupů. Slovenská formace Nocadeň vydala desku "Slová už nevravia nič" a totéž se dá tvrdit i o samotném obsahu CD.

2/10

Nocadeň - Slová už nevravia nič

Celkový čas: 40:44

Vydavatel: BMG

Rozdělením republiky jakoby se odlišně vyprofilovaly i modelové cesty hudebního vývoje obou států. Zatímco před revolucí slovenský pop kvetl a tehdejší dozrávající kapely Team, Metalinda, Modus a v neposlední řadě Elán slavily rekordní úspěchy v prodeji desek, nyní mám pocit, že kromě stále více bezduchých punkovek a donekonečna omílaných ska-regae trendů nevzniká východně od moravského pomezí nic, co by určovalo další směry tamního mainstreemu. Pokud ovšem neuvažujeme kvalitní výjimku Janu Kirschner a energické, i když na slávě Offspring trapně parazitující Iné kafé.

V těchto souvislostech parazituje Nocadeň úplně na všem, ale jsme to lidé různí a třeba na takovém rádiu Impuls si programový ředitel nad deskou "Slová už nevravia nič" promne ruce, že ještě pořád existuje "kvalitná a povodná slovenská pesnička". Co působí na první poslech směšně, je zpěvákův nablblý vokální výraz. Jestli se jedná o pózu, je to špatně zahrané, jestli jde o přirozený projev bolestína středního věku, je to smutné. Desky se každopádně neposlouchají ze soucitu, ale pro radost a potěšení. Texty vybavil celou desku, kromě trojky "Chvíľu", zpěvák Rasťo. Za výjimkou stojí Kamil Peteraj, kterého si osobně pamatuju jako textaře předrevolučních oficiálních interpretů. V celkovém pohledu se však um zkušeného skladatele neprojevil a s obecnou, intimně zabarvenou prázdnotou zpěvákových výtvorů ve finále bez problému splyne. Ani pokus o zvukovou výstřednost nevyšel, byl-li vůbec v plánu. V již zmiňované písni "Chvíľu" jsou slyšet náznaky tzv. progresívního zvuku, hraní si s ekvalizátory ve stopách bicích nástrojů. Smůla pro kapelu, že starší a úspěšnější kolegové z jiných formací použili toto know-how lépe ve vlastní tvorbě, takže moderní pseudomixing asi nebude tím pravým a originálním výrazovým prostředkem. Emotivně vykřičená "Mucha" má zřejmě plnit úlohu protikladu k uhlazenému a plačtivému zbytku. Hned následující "Miska s mliekom" je však vokálně natolik afektovaná, že Rasťův rozechvělý zpěv působí komicky už od začátku první sloky.

Obal cédéčka z přední strany nevypadá nejhůř. Patrně afgánské pohoří v letním období vyfocené z letadla nevím jakého dobrodruha, který do fotografie drsné krajiny zakomponoval také pravé křídlo letounu s černobílým emblémem hvězdy, nemá v souvislosti s aurou skupiny asi žádnou vypovídající hodnotu, ale to není nutné řešit, protože jde koneckonců jen o booklet. Do azurové oblohy nad tím vším je zasazen název kapely a alba, což působí jednoduše a celkem chytře. Veprostřed knížečky už se však na nás tváří napůl drsně, napůl odevzdaně členové bandu a za nimi rostou slunečnice. Rasťo dělá v popředí svých kolegů dojem protřelé pop star zahraniční výroby a jeho pohled "Tak tady mě teda máte", na zadní straně přebalu v nepatrné obměně zase "Jsem citlivý, ale léčím se", určitě nenechá v klidu ani manažera Lunetiků.

Album zkrátka nevzbuzuje žádné zvláštní emoce, které by kapele pomohly v pozdějším vývoji alespoň v tom, že "by se o ní mluvilo" - ať v dobrém či špatném. Spíš než o hudbu jde v tomto případě o cosi, co má oslovovat cílovou skupinu pubertálních dívek s odbarvenou trvalou a vybledlým plakátem Michala Penka na zdi.

NÁZORY
  • Slová vedou do tunelu :-) (Qix, 18.05.2006 09:17) Reagovat

    Tyhle řádky píšu s časovým odstupem a to je jen dobře. Deska mi v tomhle kontextu nepřipadá až tak zbytečná. Je logickým krokem mezi debutem a 3.deskou Katarzia, což ale v době vydání blankytně modrého alba nemohl nikdo tušit.

    Nocadeň na slovenskou a polskou (bohužel ne na naši)scénu vtrhli s energickou kytarovou hudbou po vzoru nejstarších alb U2 a nijak se tím netajili. Když se k tomu přidal Rasťův místy až extatický hlasový projev, bylo jasné, že tyhle písničky víceméně "na 1 brdo" si najdou buď vděčné fanoušky, nebo zaryté odpůrce. Já patřím k těm prvním, ale chápu druhou stranu, která může hovořit o lacinosti, kýči atd.

    Z 2.desky Slová... jsem byl bezradný. Titulní song Slová už nevravia nič se jasně tváří jako hit a poprvé to je čistokrevný ploužák. Zajímavé. Následuje pár neuroticky nepříjemných věcí (Stereo, Mucha), mezitím zajímavě osvěžující Chvíľu a další 2 slaďáky (Miska s mliekom je vážně slaďoučká, ale proč ne). Konec pak vyloženě vyšumí do ztracena.

    Z téhle desky jsem měl rozpačitý pocit a ani dnes ji celou nestrávím. Přišla však Katarzia a na ní se kapelka chytla v té druhé, nostalgicky-depresivně-romantické poloze. A sedlo jí to parádně, což potvrdila 4.albem Nestrielajte do labutí.

    V tomhle kontextu na Slová radši ani nič nevravte. Je to část historie téhle zajímavé slovenské kapelky, hledání cesty a na konci tohohle tunelu bude světlo. To už víme :-)

  • Vam tym cechom uz tiez neostalo absolutne nic :) s... (Tomas, 20.11.2018 23:41) Reagovat

    Vam tym cechom uz tiez neostalo absolutne nic :) snad len lucie :) inak bude len trapmske pesnicky a inak nic :) ale donekonecna mozte pustat gotta a vondrackovu s prespievanymi americkymi a inymi zahranicnymi hitmi ????????????????

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- No Name vydávají "V pôvodnom znení" a ohlašují turné s Nocadeň (13.11.2023 11:23)
- Video: No Name a Nocadeň přicházejí "V pôvodnom znení". I s titulky (24.08.2023 12:21)
- Nové desky 42/2019 - od Mňágy a Žďorp přes Elbow po R+ (16.10.2019 06:47)
- Nové desky 19/2017 (16.05.2017 06:20)
- Nové desky pro 17. týden (26.04.2015 11:23)
- Nové desky pro 41. týden (05.10.2008 05:00)
- Recenze: Soundtrack propršených dní (03.05.2006 05:00)
- Nové desky pro 5. - 6. týden (05.02.2006 05:00)
- Recenze: Nocadeň? Hity, hity, hity! (03.11.2003 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu